Techniek
De techniek die zonneschijn omzet in jouw energie
Moet je zonnepanelen schoonmaken?
 
Zonnepanelen beschikken over een speciale coating waardoor vuil er na een regenbui afspoelt. Ze hebben daarom weinig tot geen onderhoud nodig. Over het algemeen is het aan te raden eens keer per jaar je zonnepanelen te controleren op zand of vogelpoep. Een twee-jaarlijkse schoonmaakbeurt is in bijna alle gevallen meer dan voldoende. Zijn je zonnepanelen na bijvoorbeeld een zandstorm wel zichtbaar smerig? Let dan op hoe je de zonnepanelen schoonmaakt. Zonnepanelen zijn broos en dus niet bestand tegen het gebruik van bijtende schoonmaakmiddelen, schuursponzen of hogedrukspuiten. De panelen kunnen hierdoor beschadigen. Gebruik liever lauw water en een zachte spons of doek. Is je dak minder goed bereikbaar, gebruik dan een telescoopwisser die je aan kan sluiten op je tuinslang. Schoonmaakmiddel is bij het schoonmaken niet nodig. Wil je meer informatie over zonnepanelen schoonmaken? We vertellen je het graag!
Hoeveel CO₂-uitstoot bespaar je met je zonnepanelen?
 
Voordat een zonnepaneel op je dak terechtkomt, moet het geproduceerd en vervoerd worden. Bij de productie komt tot op heden nog CO₂ vrij. Door verbetering van zowel de productieprocessen van de fabrikant als de kwaliteit van de zonnepanelen, is een zonne-installatie steeds sneller CO₂-neutraal. Soly is kritisch op het kiezen van leveranciers op het gebied van duurzaamheid in het productieproces. De CO₂ die vrijkomt bij de productie en het vervoer van deze panelen wordt al binnen een jaar gecompenseerd door de opwekking van groene stroom. Vergeleken met grijze stroom, bespaar je per zelf opgewekt kWh met je zonnepanelen 0,364 kg CO₂. Een installatie van zestien panelen (350 Wp) bespaart op deze manier elk jaar zo’n 1800 kg CO₂. Dit staat ongeveer gelijk aan de CO₂ die vrijkomt bij het rijden van 10.000 kilometer met een auto met een gemiddeld verbruik. Meer weten over de CO₂-uitstoot van zonnepanelen?
Wat zijn de voordelen van zwarte zonnepanelen?
 
Veel mensen kiezen tegenwoordig voor zwarte panelen. In de meeste gevallen maken ze deze keuze omdat ze zwarte panelen mooier vinden dan blauwe. De zwarte mono-kristallijnpanelen beschikken over een zwarte omlijsting tegenover de aluminium omlijsting van blauwe panelen. Doordat de panelen volledig zwartgekleurd zijn, zorgt dit voor een rustiger beeld op je dak. Naast het esthetisch voordeel, leveren zwarte panelen ook meer op dan blauwe panelen. Het Wattpiek van de panelen ligt hoger en ze werken beter bij directe zoninstraling. Met zwarte panelen wek je dus meer stroom op per m² van je dak. Wil je meer weten over onze producten? Bezoek dan onze productenpagina.
Zijn zonnepanelen recyclebaar?
 
Ja, zonnepanelen zijn bijna volledig recyclebaar. Het hoofdbestandsdeel van zonnepanelen, silicium, verliest zijn werking niet en kan daardoor oneindig hergebruikt worden. De overige bestandsdelen van een paneel, zoals aluminium of glas, zijn eveneens gemakkelijk te scheiden en te hergebruiken. Een gerecycled zonnepaneel kost ruim 70% minder energie dan een nieuw paneel.
Wat is het verschil tussen serie of parallel geschakeld?
 
De manier waarop zonnepanelen met elkaar zijn gekoppeld, kan grote invloed hebben op de opbrengst van de zonne-installatie. Er zijn twee manieren waarop zonnepanelen aan elkaar geschakeld kunnen worden: als serie of parallel. Zonnepanelen presteren vanzelfsprekend het best wanneer ze zoveel mogelijk zonlicht opvangen. Soms komt het voor dat een of meerdere panelen in de schaduw liggen. Als een veld zonnepanelen als serie is geschakeld, dan presteert de hele kring naar de opbrengst van het slechtst presterende paneel. Ligt een paneel (deels) in de schaduw, dan zorgt dit ervoor dat de hele serie in dat geval negatief wordt beïnvloed. Schaduw van bijvoorbeeld een dakkapel, een schoorsteen of een hoge boom kan de opbrengst van panelen sterk beïnvloeden. Valt er veel schaduw op je dak? Dan is het slim om je panelen ‘parallel’ te schakelen. In dit geval hebben individuele panelen geen invloed op de gehele kring, maar presteert elk paneel voor zich. Om zonnepanelen parallel te schakelen, wordt er een zogenaamde ‘optimizer’ onder elk paneel geïnstalleerd. Deze micro-optimizers zijn van het merk Enphase. Heb je nog meer vragen? Lees alles over hoe zonnepanelen werken.
Wat doet de omvormer?
 
Van de zonnepanelen loopt een kabel naar de omvormer. Dit is een apparaat waarin gelijkstroom wordt omgezet in bruikbare wisselstroom. Deze wisselstroom wordt vervolgens verplaatst naar de meterkast, waarna je apparaten in huis de stroom kunnen gebruiken. De omvormer is een kastje ter grootte van twee grote schoenendozen. Wanneer de panelen energie opwekken, overdag, dan doet de omvormer zijn werk. ’s Nachts, wanneer de panelen uitstaan, is ook de omvormer uit. Het apparaat maakt een zacht geluid wanneer het aanstaat, maar is dus ’s nachts volledig stil. Omdat de omvormer zijn warmte kwijt moet, is het van belang het apparaat te installeren op een plek met voldoende ruimte voor luchtcirculatie. Voor een serie of een parallel geschakeld systeem zijn verschillende soorten omvormers nodig. Bij Soly maken we gebruik van een Growatt omvormer bij een serie schakeling. Voor een parallel systeem gebruiken wn Enphase omvormers
Wat brengt een zonnepaneel op?
 
Het vermogen van een zonnepaneel drukt men uit in Wattpiek (Wp). Er spelen vele factoren mee die bepalen wat de daadwerkelijke opbrengst van een zonnepaneel is. De oriëntatie en hellingshoek van het dak, de hoeveelheid schaduw die er jaarlijks op valt of de helderheid van de lucht. In Nederland presteert een paneel daarom gemiddeld op rond de 85% van zijn kunnen. Een systeem van 3.500 Wp levert daarom per jaar zo’n 3.000 kWh op. Benieuwd hoeveel zonnepanelen in jouw situatie opwekken? De prijs voor zonnepanelen berekenen doe je nu volledig online bij Soly.
Financieel
Soly doet mee aan Corporate Benefits. Wat is dat?
 
Zonne-energie voor iedereen beschikbaar maken. Dat is onze missie. Dankzij Corporate Benefits kunnen werknemers van verschillende bedrijven in Nederland gebruikmaken van 10% korting op zonnepanelen. Lees meer over Corporate Benefits bij Soly.
Wat gebeurt er na mijn aanvraag van de ISDE subsidie?
 
RVO heeft een verwerkingstijd van 6-8 weken. Per kwartaal worden de subsidies toegewezen/uitgekeerd. 
Wat is de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing?
 
Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing loopt nog t/m 31 december 2023. Voldoe je aan onderstaande voorwaarden? Dan ontvang je € 125 per kW (gezamenlijk piekvermogen). Belangrijke voorwaarde voor ISDE-subsidie voor zonnepanelen is dat het netto eigen verbruik op de kleinverbruikersaansluiting minimaal 50.000 kilowattuur is in het jaar voorafgaand aan de subsidieaanvraag, en dat de zonnepanelen worden aangesloten op een kleinverbruikersaansluiting met een maximale doorlaatwaarde van 3 x 80 ampère.
Wat zijn de voordelen van zonnepanelen kopen?
 
Veel mensen met een eigen huis kiezen voor zonnepanelen kopen. Op die manier krijg je het zonnesysteem direct en 100% in eigen beheer. Het grootste voordeel van kopen is de snelle terugverdientijd. Vaak heb je investering in zonnepanelen al binnen 7 jaar terugverdiend. Daarna geniet je nog zeker 20 jaar van zonnepanelen. Je mag nog een aantal jaren salderen en bent minder afhankelijk van het dure energienet, waardoor je in de regel altijd voordeliger uit bent. Ontdek meer over de voordelen van zonnepanelen kopen.
Wat is de terugleververgoeding?
 
Naast de salderingsregeling bestaat er de terugleververgoeding. Dit is een vaste vergoeding per kWh voor het overschot aan energie - na salderen - dat je nog mag terugleveren aan het energienet. Vanaf de introductie van de terugleververgoeding op stroom krijg je een vastgesteld bedrag terug. Dit is een vast bedrag voor stroom die je terug levert aan het net. Wel kan het tarief verschillen per energieleverancier. Uitgangspunt voor de hoogte van dit bedrag, is dat de terugverdientijd van zonnepanelen altijd rond de zeven jaar is, en momenteel ligt de tvt - onder druk van de hoge energieprijzen - zelfs nog lager. Worden zonnepanelen in de toekomst bijvoorbeeld goedkoper, dan daalt het bedrag van de terugleververgoeding.
Wie gaat de overeenkomst met Soly aan bij de Groene WKR?
 
De werkgever sluit met Soly een samenwerkingsovereenkomst met daarin een beschrijving van het proces, fiscale voordelen, uitgangspunten en uiteraard de naleving van de AVG (privacy) door Soly. De werknemer sluit met Soly een huurovereenkomst voor de huur van een zonnepanelen installatie en/of laadpaal. De maandelijkse huur factuur gaat naar de werkgever en wordt verrekend met de uitbetaling van het salaris. Op het moment dat de werknemer uit dienst gaat dan blijft de huurovereenkomst van toepassing en kan de werknemer de zonnepanelen blijven gebruiken. Het fiscale voordeel van de Groene WKR vervalt tot de werknemer weer in dienst is bij een nieuwe werkgever. Dit proces wordt door Soly administratief begeleid.
Wat moet ik als werkgever organiseren om de Groene WKR aan te bieden?
 
Niet zo heel veel, Soly neemt het hele proces van A tot Z uit handen voor de werkgever. Per werkgever richten we een online portaal in. In dit portaal kunnen alle medewerkers hun persoonlijke voorstel bekijken en het financiële voordeel (op basis van hun persoonlijke informatie) berekenen. Als de werknemer gebruik maakt van dit aanbod dan regelt het portaal van Soly voor een juiste administratieve verwerking op de loonstrook. Soly faciliteert dit proces volledig. Maar eerlijk is eerlijk, we zijn wel afhankelijk van input van de werkgever. We houden rekening met maximaal 6 tot 10 uren tijd vanuit de werkgever voor het aanleveren van de informatie.
Wat kost de Groene WKR mij als werkgever?
 
Het hele proces van adviesgesprek tot installatie en van eerste kennismaking tot verwerking op de loonstrook wordt door Soly kosteloos aan de werkgever aangeboden. Er is geen initiële investering of maandelijkse licentiekosten voor het gebruik van onze applicaties.
Waar moet ik als werkgever rekening mee houden bij de Groene WKR?
 
Een belangrijke taak bij de toepassing van de Groene WKR is de administratieve verwerking. Iedere werknemer maakt een keuze om wel of geen gebruik te maken van het huren van zonnepanelen via de loonstrook. Het goed verwerken van al deze keuzes in de salarisadministratie kan uitdagend zijn. Om deze reden biedt Soly kosteloos het Groene WKR portaal aan. Hierin staat alle data van de werknemers (conform de hoogste privacy en security standaarden), de gemaakte keuzes en export voor verwerking in de salarisadministratie. Dit portaal wordt per werkgever op maat ingesteld en is gekoppeld met de 24 belangrijkste salarispakketten (Exact, Afas ect.) van Nederland. Op deze manier heb je er als werkgever geen omkijken naar.
Hoe loopt het Groene WKR proces administratief en financieel?
 
Op het moment dat de werknemer in het portaal van Soly de keuze heeft gemaakt om zonnepanelen te huren en te betalen via de loonstrook:
 • Ontvangt de werkgever een melding ter controle (keuzeformulier met getekende huurofferte).
 • Na goedkeuring door de werkgever plannen wij een moment in met de werknemer voor installatie van de zonnepanelen en/of laadpaal.
 • Na succesvolle oplevering ontvangt de werkgever maandelijks de huur factuur van zijn werknemer(s).
 • Wij zorgen dat deze huurfactuur (conform de regelgeving van de Groene WKR) wordt verrekend met de uitbetaling van het loon.
 • Via het portaal van Soly kan de werkgever exact de voortgang per werknemer volgen alsmede ook de financiële effecten voor de werkgever.
Waarom zou ik de Groene WKR aanbieden aan mijn werknemers?
 
Ondernemerschap en goed werkgeverschap gaan tegenwoordig veel verder dan alleen het bieden van een baan en het maken van winst. De rol van een bedrijf of organisatie in de maatschappij is belangrijker geworden. Duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemer zijn niet meer weg te denken in het hedendaags ondernemerschap. Met de Groene WKR help je jouw medewerkers om thuis te verduurzamen en om te besparen op de energielasten. Voor jou als werkgever is het op deze wijze heel eenvoudig om inhoud te geven aan de duurzaamheidsdoelen van het bedrijf. Het kost je niks, het verhoogt de loyaliteit en binding met je werknemers en het geeft concreet invulling aan MVO (maatschappelijk verantwoord ondernemen). Lees meer over de Groene WKR voor werkgevers.
Kan ik beter zonnepanelen huren of kopen?
 
Een investering in het kopen van zonnepanelen is gemiddeld na zo’n zeven jaar terugverdiend. Onder druk van de huidige energieprijzen valt de terugverdientijd in de praktijk vaak nog korter uit. Heb je niet de middelen om te investeren of wil je liever je spaargeld voor iets anders gebruiken? Dan is zonnepanelen huren een slimme uitkomst. De terugverdientijd van je zonnepanelen is zo’n 2 tot 4 jaar langer, maar daar krijg je onderhoud, verzekering en garanties voor terug. Omdat wij gedurende de huurperiode eigenaar zijn, dragen we zelf alle risico’s. Je bent dus verzekerd dat we alleen werken met de beste materialen, fabrikanten en installatiepartners. Lees meer over zonnepanelen huren.
Wat zijn de voordelen van zonnepanelen huren?
 
Zonnepanelen huren: dé oplossing voor iedereen die geld liever aan iets anders besteedt. Een elektrische auto, een lange vakantie, een roedel honden. Het is jouw geld, jij bepaalt. Als je kiest voor zonnepanelen huren, dan betaal je elke maand een vaststaand bedrag gedurende de gehele huurperiode. Je bent daardoor als huurder volledig onafhankelijk van de stijgende energieprijzen in Nederland en komt nooit voor verrassingen te staan. Bij Soly komen na een huurperiode van 10 jaar de panelen volledig in jouw bezit. Omdat zonnepanelen ruim 30 jaar meegaan, betekent dit dat je daarna ruim 20 jaar kunt genieten van je eigen zonne-energie.
Hoe werkt de btw-teruggave?
 
Op de aanschaf van zonnepanelen kun je btw terugkrijgen. Om ervoor te zorgen dat je het geld terugkrijgt, wordt er via de Belastingdienst een procedure in werking gezet. Hier zitten een aantal administratieve handelingen aan vast. Zo moet je tijdelijk als ondernemer geregistreerd worden en aan aantal aangiftes indienen. Omdat wij merken dat veel klanten deze procedure moeilijk vinden, kunnen wij de btw-teruggave voor je uit handen nemen. Op deze manier ben je er verzekerd van dat het bedrag snel en zorgeloos op je rekening komt te staan. Lees meer over het volledige btw-teruggave proces.
Hoe werkt de vriendenactie?
 
Jij vult de contactgegevens van je vriend in op onze vriendenactie pagina, zodat wij hem of haar kunnen benaderen. Vervolgens plannen wij een adviesgesprek met je vriend in en kijken we naar de ideale oplossing voor zijn of haar situatie. Wordt je vriend klant? Dan ontvang jij het actiebedrag binnen tien dagen na de installatie van de zonnepanelen op je bij ons bekende rekening. De actie is alleen geldig als je vriend niet eerder contact met ons heeft gehad.
Wat gebeurt er met de salderingsregeling?
 
Salderen na 1 januari 2025 - In april van 2019 maakte het kabinet bekend dat eigenaren van zonnepanelen tot eind 2022 gebruik kunnen maken van de salderingsregeling in de huidige vorm. Inmiddels is bekend geworden dat men tenminste tot 2025 kan blijven salderen. Hierna wordt de regeling tot 2031 langzaam afgebouwd tot 0. Omdat de regeling financieel aantrekkelijk is, mocht het nieuws rekenen op een positieve respons door milieuorganisaties en consumenten. Op deze manier wordt de Nederlandse burger langer aangemoedigd over te stappen op zonne-energie. Pas in 2031 is de salderingsregeling volledig afgebouwd.
Wat is salderen?
 
Heb je zonnepanelen op je dak? Dan wek je je eigen energie op. Een deel van deze energie gebruik je zelf, maar op sommige momenten leveren de panelen meer op dan je verbruikt. In dat geval lever je de energie terug aan het energienet. De hoeveelheid energie die je per jaar teruglevert, wordt op de jaarrekening per kWh verrekend met je energierekening; dit heet salderen. Lees alles over de salderingsregeling. Een voorbeeld: je zonnepanelen leveren 3.000 kWh per jaar op. Stel je werkt overdag. Je zonnepanelen wekken dan energie op, maar die verbruik je zelf niet. Jij bent immers niet thuis. De opgewekte energie gaat dan via de meterkast naar het elektriciteitsnet. ’s Avonds kom je thuis van je werk en juist dan verbruik je wél energie, terwijl op dat moment je zonnepanelen niets opwekken. Jij gebruikt dan stroom van het net. In dit voorbeeld wordt 1.000 kWh direct teruggeleverd aan het net, omdat jij het niet gebruikt. ’s Avonds gebruik je 1.500 kWh dat afkomstig is van het net. Door de salderingsregeling betaal je daardoor slechts voor 500 kWh. Wat je van het net hebt verbruikt en wat je hebt teruggeleverd wordt met elkaar verrekend.
ZonneLaden
Alle vragen over elektrisch rijden en laden beantwoord.
Wat moet ik weten over de actieradius?
 
Een elektrische auto heeft een accu die je moet opladen. De actieradius is het aantal kilometers dat je kunt rijden met een opgeladen accu. Dit is afhankelijk van meerdere factoren, zoals je snelheid, rijstijl, heuvels of bergen en de buitentemperatuur. Een rustige rijstijl, een beperkte constante snelheid en een voorverwarmde auto in de winter zorgen voor een grotere actieradius. Daarnaast wordt het netwerk van openbare laadpalen in Nederland en Europa snel uitgebreid waardoor er altijd een laadpaal in de buurt is.
Waarom zou ik kiezen voor een eigen laadpaal?
 
Waar je je elektrische auto oplaadt (thuis, op de zaak of onderweg) maakt een enorm verschil in kosten. Thuis of op de zaak ben je altijd het voordeligst uit. Door de snelle toename van de hoeveelheid elektrische auto’s in Nederland verhoogt daarnaast de druk op publieke laadpalen, zeker in de spitsuren. Met je eigen laadpaal thuis ga je opgeladen op weg en ben je niet afhankelijk van openbare laadpunten.
Hoe duurzaam is elektrisch laden?
 
Rijden met een elektrische auto is een stuk schoner dan rijden met een conventionele auto met verbrandingsmotor. Waarom precies? De belangrijkste reden is dat een elektrische auto tijdens het rijden geen CO2 en stikstof uitstoot en je fijnstofuitstoot fors afneemt. Er zijn nog veel elektrische auto’s die opgeladen worden met grijze stroom uit kolen, olie en gas. Wij kiezen er met ZonneLaden voor om uitsluitend zonne-energie te leveren afkomstig van onze eigen zonnedaken in Nederland. Zo ben je altijd 100% verzekerd van een duurzame rit.
Waar kan ik laden?
 
Voor het opladen van je elektrische of hybride auto gebruik je een laadpaal en een laadkabel. Wanneer je thuis wilt opladen, heb je een eigen parkeerplaats nodig of kun je gebruik maken van een openbaar laadpunt in de buurt. Wij verzorgen het hele traject voor jou. Van offerte tot en met de installatie bij je thuis. Zakelijk of privé, huren of kopen. Met ZonneLaden kies je wat het best bij jou past. Slimme laadpunten zorgen voor een eenvoudige verrekening van de laadkosten. Heb je meerdere elektrische auto’s in jouw wagenpark, dan bieden wij je een laadoplossing op maat. Onderweg kun je terecht bij publieke laadpunten of snel- laadstations. De laadtijd is afhankelijk van het laadvermogen, wat per laadpunt en type auto kan verschillen.
Hoe werkt het laden?
 
Onze laadpaal voor thuis heeft een standaard laadvermogen van 11 kW. Een auto met een accucapaciteit van 58 kW kan hiermee in zes uur volledig worden opgeladen. Tijdens het opladen wordt loadbalancing toegepast, zodat je zonder problemen meerdere zware apparaten tegelijk kunt aanzetten. Via de ZonneLaden-laadpas en het slimme thuislaadpunt worden de laadtransacties bijgehouden. Onderweg kun je met de ZonneLaden-laadpas bij ruim 70.000 publieke en snellaadpunten terecht, verspreid over heel Europa. Je kunt kiezen voor vaste tarieven per kWh voor standaard en snel laden of je betaalt de tarieven van de exploitant van het laadpunt. Lees meer over een laadpaal thuis.
Garantie
Heb ik garantie op de zonnepaneleninstallatie?
 
Ja, wij onderscheiden verschillende soorten garantie: installatiegarantie (10 jaar), productgarantie (duur afhankelijk van leverancier) en montagegarantie (2 jaar).
Wat is de installatiegarantie op zonnepanelen?
 
Het is belangrijk dat jouw zonnepanelen secuur en veilig worden geïnstalleerd. Bij Soly ontvang je daarom 10 jaar installatiegarantie. Mochten er binnen die tien jaar problemen ontstaan binnen het 'geïnstalleerde deel' van de zonnepaneleninstallatie, dan komen we dit kosteloos herstellen. Onder deze garantie valt bijvoorbeeld losgeschoten kabelaansluiting of bevestigingsmaterialen als gevolg van een normale storm. Complicaties in de Zonnepanelen die te herleiden zijn naar het systeem van de Zonnepanelen worden onder de voorwaarden van deze Algemene voorwaarden kosteloos door ons hersteld. Problemen of defecten die geen directe betrekking hebben op het systeem van de Zonnepanelen vallen buiten deze garantie.
Heb ik garantie op de omvormer?
 
Ja, dat heb je zeker! De omvormer is het hart van het zonnesysteem. Het apparaat zorgt ervoor dat gelijkstroom - afkomstig van je zonnepanelen - kan worden omgezet in wisselstroom. Dit is de stroom die je binnenshuis gebruikt. De garantie op omvormers wordt afgegeven door de fabrikant, en verschilt zodoende per merk. Op onze Growatt omvormer zit een garantie van 10 jaar. Voor de Enphase omvormer geldt een garantieperiode van 25 jaar. Lees meer over onze omvormer.
Wat is de zonnepanelen productgarantie?
 
Gemiddeld gaan zonnepanelen zeker 30 jaar mee. Productgarantie op zonnepanelen houdt in dat, wanneer je zonnepanelen binnen de garantieperiode te maken krijgt met een defect, je een beroep kunt doen op de garantie die vastzit aan het fysieke product. De productgarantie op zonnepanelen geldt alleen op defecten die direct verbonden zijn aan defecten die niet het gevolg zijn van menselijk handelen. De fabrikant moet zorg dragen voor herstel of vervanging van de panelen, en dus niet de installateur. Wel kan de fabrikant een beroep doen op de installateur (Soly) voor het vervangen of herstellen van zonnepanelen.
Wat is de vermogensgarantie op zonnepanelen?
 
Lineair dalende vermogensgarantie betekent dat het vermogen van zonnepanelen ieder jaar met eenzelfde vaste percentage daalt. Een voorbeeld is het vermogen van zonnepanelen die ieder jaar met 0,5% daalt, om na een periode van 20 jaar dus 10% van het oorspronkelijke vermogen te hebben ingeleverd. Een belangrijk voordeel van de lineaire vermogensgarantie is te vinden in de duurzame kwaliteit van de zonnepanelen over de gehele levenscyclus van de zonnepanelen. Doorgaans wordt aan zonnepanelen een 20- of 25-jarige vermogensgarantie toegekend door de fabrikant. De lineaire vermogensgarantie is de tegengestelde van de bloksgewijs dalende vermogensgarantie, waarbij het vermogen van de zonnepanelen over een langere periode hetzelfde blijft, om op een gegevens punt – bijvoorbeeld na 10 jaar – een flinke stap terug te doen, en vervolgens weer op hetzelfde niveau te blijven.
Zakelijk
Vragen voor zonnepanelen zakelijk.
Wat zijn de voordelen van financial lease met betrekking tot zonnepanelen?
 
Met financial lease kies je voor een 100% financiering van het object. Enkel roerende zaken kunnen gefinancierd worden met het oog op duurzame investeringen. Hierbinnen valt wel de zonnestroominstallatie, maar niet isolatie of dubbel glas. De investering in een zonnestroominstallatie kan je over meerdere jaren verdelen, waarbij je als economisch eigenaar het systeem op de balans mag zetten. Daarnaast profiteer je van alle fiscale voordelen zoals de Energie-Investeringsaftrek (EIA) en Kleinschaligheidsinvesteringaftrek (KIA). Na afloop van het leasecontract ben je daarnaast ook juridisch eigenaar van de zonnestroominstallatie.
Wat zijn de voordelen van operational lease met betrekking tot zonnepanelen?
 
Bij operational lease is de ondernemer niet direct (economisch) eigenaar van het zonne-energiesysteem. Echter kan dit natuurlijk een bewuste keuze zijn. De investering kan verdeeld worden over een langere looptijd van 10 tot 15 jaar, en staat hierbij in principe niet op de balans. Operational lease is vooral interessant voor grootverbruikers van energie. Na afloop van het leasecontract kan men het systeem overkopen tegen een gereduceerd bedrag, de leaseovereenkomst verlengen of het systeem teruggeven aan Soly.
Wat zijn de voordelen van zonnepanelen leasen?
 
De keuze voor leasen is vanuit zakelijk oogpunt altijd interessant. Het vergt geen grote investering, waardoor er voldoende geld beschikbaar blijft om elders (binnen de organisatie) te besteden. Verdere voordelen zijn afhankelijk van de keuze voor operational of financial lease.
Is er ook een alternatief voor zonnepanelen zakelijk aanschaffen?
 
Dat is er, je kunt bij Soly namelijk ook zonnepanelen leasen. Bedrijven kunnen ook kiezen voor operational- of financial-lease.
Wat zijn de nadelen van zonnepanelen zakelijk aanschaffen?
 
Het in één keer zakelijk aanschaffen van zonnepanelen betekent dat je een forse investering moet doen. Deze investering gaat zichzelf evenwel snel terugverdienen in de opvolgende jaren na de installatie van de zonnestroominstallatie.
Wat zijn de voordelen van zonnepanelen zakelijk kopen?
 
Zonnepanelen kopen is zakelijk voordelig. Zo bespaar je direct op de energielasten en maakt een duurzame keuze voor de omgeving. Daarnaast heb je de zonnepanelen direct in eigen beheer, waardoor je vanaf de eerste dag 100% profiteert van een forse kostenbesparing. Ook mag je hierdoor als bedrijf gebruik maken van alle fiscale voordelen die gelden bij een zakelijke investering in duurzame energie.
Hoe werkt het zakelijk aanschaffen van zonnepanelen?
 
 1. Aanvraag via leadbron
 2. Inventarisatiegesprek met accountmanager Soly
 3. Offertegesprek met accountmanager Soly (+ eventueel bedrijfsbezoek).
Indien akkoord:
 • Technische schouw op locatie
 • Installatie op locatie
Kan ik zonnepanelen zakelijk kopen?
 
Ja, wanneer je een kvk-registratie hebt kan je de zonnepanelen zakelijk aanschaffen.
Hoe lang duurt het voordat de zonnepanelen bij mijn bedrijf zijn geïnstalleerd?
 
Momenteel is de intentie om binnen 8-16 weken te installeren. Dit is deels afhankelijk van het gekozen zonne-energiesysteem. Als ondernemer dien je een bepaalde netaansluiting te hebben, welke bepalend is voor systeem dat kan worden geïnstalleerd. Daarnaast kijken we naar aspecten als het gemiddelde energieverbruik gedurende een reguliere week (constant/wisselend). De omvang van de zonnestroominstallatie wordt bepaald op basis van het daadwerkelijke zakelijk verbruik. Omdat grootzakelijke gebruikers over het algemeen niet meer mogen terugleveren aan het net, is het belangrijk om de juiste ‘fit’ te vinden tussen de omvang van het systeem en de praktische stroombehoefte. Wij informeren u tijdig over de termijn waarbinnen uw zonnepanelen kunnen worden geïnstalleerd.
Wat gebeurt er na mijn aanvraag van de ISDE subsidie?
 
De RVO houdt een verwerkingstijd van 6-8 weken aan. Per kwartaal worden subsidies toegewezen/uitgekeerd.
Wat is de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing?
 
De Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) loopt nog t/m 31 december 2023. Belangrijke voorwaarde voor ISDE-subsidie voor zonnepanelen is dat het netto eigen verbruik op de kleinverbruikersaansluiting minimaal 50.000 kilowattuur is in het jaar voorafgaand aan de subsidieaanvraag, en dat de zonnepanelen worden aangesloten op een kleinverbruikersaansluiting met een maximale doorlaatwaarde van 3 x 80 ampère.
Subsidie zonnepanelen zakelijk aanvragen: hoe werkt dat?
 
Bedrijven komen in aanmerking voor meerdere subsidies met betrekking tot zonnestroominstallaties,  afhankelijk van klein- of grootverbruik. Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is een actueel overzicht te vinden van de huidige subsidiemogelijkheden. Wanneer en in welke vorm subsidies worden aangeboden wordt bepaald door het RVO. Bekende subsidies zijn bijvoorbeeld ISDE, SDE++ voor grootzakelijk, MIA, BOSA, VAMIL en KIA. Voor actuele informatie omtrent subsidies bezoek je de website van RVO.
Waarom zou ik kiezen voor 100% zelfvoorzienend?
 
Het elektriciteitsnet in Nederland staat onder druk door de snelle toename van het aantal zonnepanelen. Om het niet verder te belasten, is het belangrijk dat consumenten hun zonne-energie zelf verbruiken en opslaan. Zo zijn we minder afhankelijk van het elektriciteitsnet en kunnen we Nederland veel sneller verduurzamen. Voor je onderneming betekent het dat je 100% van je stroombehoefte voorziet met je zonnepanelen. Zo weet je dat je altijd duurzaam onderneemt, ook als de zon niet schijnt. Verder ben je met accu’s beschermd tegen tijdelijke stroomuitval en houd je je bedrijf altijd draaiende.
Wat als mijn bedrijfsdak niet groot genoeg is?
 
Kun je niet genoeg zonnepanelen op je bedrijfsdak kwijt om in je stroombehoefte te voorzien? Dan kun je ervoor kiezen om aanvullend 100% zonne-energie af te nemen van Soly. Wij wekken deze zonne-energie op op grote bedrijfsdaken door het hele land.
Wat voor contract ga ik aan bij ZonneLeasen?
 
Je kiest voor zonnepanelen leasen, wat voor contract krijg je daarbij? Het leasecontract heeft een looptijd van tien jaar. Na die tien jaar kun je het gehele pakket overnemen voor slechts € 25,- per zonnepaneel (inclusief laadpalen, accu’s, omvormers). Na deze overname ben je volledig eigenaar en draait je onderneming nog gegarandeerd twintig jaar op eigen zonne-energie.
Zonnepanelen
Vragen over zonnepanelen
Kan ik de prestaties van mijn zonnepanelen monitoren?
 
Met de Gateway Metered van Enphase en CT-meetspoelen kan van elk stroom producerend systeem de hoeveelheid stroom gemonitord worden.
Wat is de installatietijd van de zonnepanelen?
 
Dit is afhankelijk van de omvang van het systeem en eventuele andere factoren die geregeld/georganiseerd moeten worden. In principe streven we ernaar om zonnepanelen binnen één dag te installeren.
Hoe lang duurt het voordat de zonnepanelen bij mijn bedrijf zijn geïnstalleerd?
 
Momenteel is de intentie om binnen 8-16 weken te installeren. Dit is deels afhankelijk van het gekozen zonne-energiesysteem.
Waarom Soly?
 
Wij grijpen de uitdagingen van de energietransitie met beide handen aan om met zijn allen zo snel mogelijk te kunnen genieten van goedkope, klimaatneutrale en decentrale energie. Wij zijn er om voor jou altijd een passende oplossing te vinden. Zakelijk of particulier, wel of geen eigen zonnepanelen. We staan voor je klaar. Als klant maak je deel uit van een snel groeiende community van huishoudens en bedrijven die zich inzetten voor een 100% duurzame toekomst. Lees hier en hier meer over ons.
Thuisbatterij
Vragen over de accu
Hoeveel thuisbatterij modules kan ik aansluiten op mijn netaansluiting?
 
De Soly Powercell is een enkelfase module. Op een 1 x 40 Ampère aansluiting kunnen we maximaal 6 modules installeren. Op een 3 x 25 Ampère aansluiting kunnen we drie modules per fase aansluiten. Dit betekent dat we in totaal 3 x 3 = 9 modules kunnen aansluiten.
Kan ik de prestaties van mijn thuisbatterij monitoren?
 
Ja, dat kan. Tussen de Gateway en de batterij is een draadloze verbinding mogelijk wanneer beide apparaten binnen 10 meter van elkaar zijn geïnstalleerd. Staan beide apparaten verder dan 10 meter uit elkaar, dan kiezen we voor een utp-verbinding. Middels de CAT5e/6- Kabel is communicatie mogelijk tussen de Gateway en de batterij tot 50 meter. De CAT5e/6-kabel moet je daarbij zelf regelen. Jij bent het beste bekend met de thuis-omgeving, en kan zo de ideale route voor de installatie van de kabel bepalen.
Ik zoek een thuisbatterij van ongeveer 20 kWh, kan dit bij Soly?
 
Dat kan. Onze thuisbatterij is modulair. Dit betekent echter wel dat je twee keer de Powercell® Premium nodig hebt. Hier moet derhalve ook voldoende ruimte voor zijn.
Wat betekent laadcycli van een thuisbatterij?
 
Een laadcyclus betekent het volledig laden en ontladen van een thuisbatterij. Onze productgarantie is 15 jaar of tenminste 6.000 laadcycli.
Wat is de garantie op de thuisbatterij van Soly?
 
De productgarantie van de thuisbatterij is 15 jaar of 6.000 volledige laadcycli. Dat getal staat voor het aantal keren dat de batterij zich volledig oplaadt én ontlaadt. Onder testomstandigheden wordt uitgegaan van 1 volledige laadcyclus per dag. Omdat we in Nederland echter te maken hebben met een gematigd klimaat, verwachten we dat gemiddeld 20 laadcycli per jaar wegvallen. Dit komt neer op 345 laadcycli per jaar, en 5.175 laadcycli voor de thuisbatterij na 15 jaar. De garantie op basis van laadcycli valt dan ook ruim binnen jaargarantie van 15 jaar.
Is de thuisbatterij modulair?
 
Ja, de thuisbatterij van Soly is modulair en het systeem is dus uit te breiden op basis van een grotere toekomstige vraag. Terugschakelen kan ook.
Is de thuisbatterij geschakeld op DC van de omvormer?
 
Nee, de thuisbatterij is een wisselstroom systeem. In de batterij zitten micro-omvomers dus er wordt wel DC opgeslagen.
Is mijn bestaande omvormer geschikt voor de thuisbatterij?
 
Ja, dat kan. De thuisbatterij wordt separaat aangesloten en kan samen met elk type omvormer.
Ik heb 2 systemen met zonnepanelen, één van jullie en een van één van een andere leverancier. Kunnen deze samen op 1 thuisbatterij?
 
Kan geplaatst worden. Hoe dat er in de praktijk uit komt te zien met 2 verschillende systemen zal worden besproken tijdens het adviesgesprek.
Kan je de thuisbatterij ook opladen tijdens laag tarief zodat je de batterij, bijvoorbeeld in de winter, kunt gebruiken tijden het hoge tarief?
 
Dat zou in de praktijk kunnen, maar is afhankelijk van meerdere factoren. We kunnen dit verder toelichten tijdens het adviesgesprek.
Kan energie meerdere maanden worden opgeslagen op een thuisbatterij en daarna nog worden gebruikt?
 
Dit betreft een vraag over de functionaliteit van de batterij. Een thuisbatterij gaat ontladen bij stroomvraag in de woning. Stroom wordt verder gewoon opgeslagen. Hou rekening met een dagverbruik. Overige vragen over de opslag zullen worden besproken tijdens het adviesgesprek.
Wordt de batterij met gelijkspanning gevoed?
 
Er loopt altijd wisselspanning naar de thuisbatterij. Deze spanning wordt vervolgens door micro-omvormers omgezet naar gelijkspanning en dat wordt opgeslagen in de thuisbatterij.
Welke fasestroom heb ik nodig om de thuisbatterij aan te sluiten?
 
De thuisbatterij van Soly is een standaard 1-fase batterij.
Wie installeert de thuisbatterij?
 
De thuisbatterij wordt standaard geïnstalleerd door een erkende en gecertificeerde installateur van Soly.
Hoeveel ruimte neemt de thuisbatterij in beslag?
 
Dat is afhankelijk van het type thuisbatterij dat je kiest. Bij Soly bieden we momenteel drie varianten aan, inclusief behuizing en montagemateriaal, die allen logischerwijs meer of minder ruimte in beslag nemen. Het gaat om de Powercell® Populair, Plus & Premium.
Wat is het rendement van de thuisbatterij?
 
De thuisbatterij kent een Roundtrip-efficiëntie van 89%, en een rendement van 98%. Roundtrip-efficiëntie is het percentage elektriciteit dat in de thuisbatterij wordt opgeslagen en later kan worden opgehaald voor gebruik in huis. Hoe werkt dat? Gelijkstroom loopt naar de batterij. Eenmaal daar zet de thuisbatterij gelijkstroom om in wisselstroom en wanneer de batterij gaat ontladen wordt het weer omgezet naar wisselstroom. In dit traject gaat 11% energie verloren.
Kan de thuisbatterij in een niet-geïsoleerde garage worden geïnstalleerd?
 
Ja, dat kan zeker wel. Houd er wel rekening mee dat de omgevingstemperatuur invloed heeft op de efficiëntie. Is de omgevingstemperatuur lager dan 0 graad, dan is de efficiëntie lager. Bij lagere temperaturen dan -15 °C slaat de thuisbatterij uit. Ditzelfde geldt voor temperaturen hoger dan 50 °C. De beschermingsgraad van de thuisbatterij is overigens IP55.
Wat is de optimale plek voor de thuisbatterij?
 
Als er maar vrije ruimte is: dragende muur en er is voldoende ruimte om een AC traject naar de meterkast te kunnen installeren.
We gaan de thuisbatterij installeren. Wat zijn de richtlijnen voor de omgevingsfactoren?
 
De thuisbatterij moet worden geplaatst op een vlakke, sterke muur (vlakheid moet binnen 2 mm blijven), minimaal 150 mm speling aan alle kanten en een meter ruimte aan de voorkant ivm eventuele werkzaamheden. Daarnaast gebeurt montage op een niet-ontvlambaar oppervlak, niet meer dan 5° helling ten opzichte van verticaal. Belangrijk is een goed geventileerde ruimte, vochtigheid 5% tot 100% RH niet-condenserend, geen ammoniak, geen corrosieve atmosferen. En plaats de batterij niet in de buurt van warmtebronnen (kachel / open haard etc). Montage wordt hoe dan ook gedaan door 2 personen in verband met het gewicht van 1 module.
Wat is de levertijd van de thuisbatterij?
 
De thuisbatterij van Soly - de Powercell - is vanaf het 2e kwartaal van 2022 leverbaar. Momenteel staat onze levertijd / installatietijd van de thuisbatterij op 6 tot 8 weken.
Wat is de terugverdientijd van de thuisbatterij?
 
Er bestaat momenteel nog geen heldere indicatie van de terugverdientijd van de thuisbatterij. Dit heeft voornamelijk te maken met het grote aantal factoren waarop het rendement en de terugverdientijd gebaseerd is. In hoeverre ben je bijvoorbeeld elke dag bezig met het efficiënt inzetten van zonne-energie en het optimaal terugleveren aan het energienet? Het gaat nu bij de thuisbatterij vooral om minder afhankelijkheid van het energienet en meer gebruik maken van je eigen opgewekte zonnestroom.
Wat kost de installatie van de thuisbatterij?
 
De prijzen op de thuisbatterij pagina zijn inclusief installatie. Dit is dus een alles inclusieve prijs.
Kan ik de thuisbatterij huren?
 
Momenteel is het huren van de thuisbatterij niet mogelijk, misschien in een later stadium wel.
Is het mogelijk om de thuisbatterij in termijnen af te betalen?
 
Momenteel bieden we deze mogelijkheid nog niet. Mocht vanuit onze data en aanvragen blijken dat dit wel een gewenste oplossing is, dan bieden we die optie mogelijk wél aan in de toekomst.
Hoe duur is de thuisbatterij?
 
De prijs van de thuisbatterij valt te lezen op de thuisbatterij pagina. We onderscheiden hierbij de Powercell® Populair, Plus & Premium.
Wat ben ik precies nodig om 0 op de meter te krijgen?
 
Nul op de meter is in principe altijd het doel. Echter, door de invloed van het Nederlandse weer is de kans hierop vrijwel nihil. Wel kan je met de thuisbatterij zoveel mogelijk onafhankelijk worden van het energienet. Om de 'nul op de meter' situatie te benaderen, zorgen we tijdens het adviesgesprek voor een duidelijk en persoonlijk advies. Deze behelst de optimale combinatie van de zonnepaneleninstallatie en de capaciteit van de thuisbatterij.
Welke capaciteit van de thuisbatterij heb ik nodig?
 
De gewenste capaciteit van de thuisbatterij is afhankelijk van meerdere factoren. We adviseren je vooral op basis van de volgende methode. Soly gaat uit van een situatie waarin je al zonnepanelen op het dak hebt liggen. Vervolgens kijken we hoeveel kWh energie je nog nodig hebt om je totaalverbruik te dekken. Dit getal delen we door 1.206 kWh. We zullen dit tijdens het vrijblijvende consult nog verder behandelen en vervolgens een persoonlijk advies uitbrengen.
Ik heb 10 zonnepanelen. Is de batterij van 3,5 kWh voldoende?
 
De capaciteit van de batterij hangt samen met het verbruik. De vraag of de Powercell® Populair (De IQ Battery 3T) dus geschikt is in combinatie met 10 zonnepanelen hangt af van de persoonlijke situatie. We zullen dit tijdens het adviesgesprek verder behandelen en je vervolgens een advies op maat geven. Dit geldt in principe voor iedere combinatie van de zonnepaneleninstallatie en thuisbatterij (Powercell® Populair, Plus & Premium).
Wat is het gewicht van een thuisbatterij?
 
De Powercell® Populair (Enphase 3T) basiseenheid weegt 40,5 kg. Het gewicht inclusief behuizing en montagebeugel is 48,8 kg. De thuisbatterij wordt derhalve standaard door twee monteurs geïnstalleerd. Een Powercell® Premium (Enphase 10T) is dus drie keer 40,5 kg, plus 22,1 kg behuizing en montagebeugel. In totaal is het gewicht van de geïnstalleerde Powercell® Premium dus 143,6 kg.
Hoe groot is een thuisbatterij?
 
Onze Powercell® Populair (IQ Battery 3T) heeft de afmetingen 430 x 775 x 188 mm. Daarnaast is onze Powercell® Plus een verdubbeling van de 3T, met dito dubbele afmetingen. De Powercell® Premium (IQ Battery 10T) kent de afmetingen 1283 x 775 x 188 mm.
Waar moet ik een thuisbatterij plaatsen?
 

Mede vanwege het formaat van de batterij wordt deze over het algemeen in een garage of berging geplaatst. We hebben gekozen voor een batterij met een esthetisch design zodat deze ook op andere plekken in huis geplaatst kan worden. Houd daarnaast rekening dat de thuisbatterij opgehangen wordt aan een solide muur.

Hoe brandveilig is een thuisbatterij?
 

Veiligheid is onze prioriteit en daarin doen we geen concessies. Daarom zijn onze batterijen gemaakt op basis van lithiumijzerfosfaat in plaats van op lithiumion. Lithiumion is namelijk een chemische samenstelling die last kan hebben van thermische instabiliteit. Dit betekent dat er bij oververhitting kans is op brand. Lithiumijzerfosfaat bestaat daarentegen uit natuurlijk grondstoffen, welke niet schadelijk zijn voor het milieu. De samenstelling maakt ook dat deze batterijen stabieler zijn. Zo zijn ze beter bestand tegen oververhitting en onbrandbaar. Onze thuisbatterij is daarom milieuvriendelijk maar vooral ook veilig

Hoe lang gaat een thuisbatterij mee?
 

We bieden een productgarantie van 15 jaar. Dit is voor thuisbatterijen een relatief lange garantie. De verwachte levensduur is een stuk langer. Op basis van 345 laadcycli per jaar ligt de verwachte levensduur van de thuisbatterij op 20 jaar.

Ik heb iets gehoord over een constructierapport voor de thuisbatterij. Hoe zit dat?
 
Het constructierapport geeft aan of een pand geschikt is om een zonne-energiesysteem te kunnen dragen. Afhankelijk van de grote van het systeem (en verzekeraar) dient deze uitgevoerd te worden.
Is de thuisaccu een (potentiële) vervanger van de salderingsregeling?
 
Ja, hoewel er wel een verschil is op basis van de terugverdientijd. Ook het financiële voordeel is in een andere vorm zichtbaar.
Wat is de opslagcapaciteit van de thuisbatterij?
 
Dit is afhankelijk van het type. Vaak wordt de opslagcapaciteit afgewogen op basis van het verwachte energieverbruik en de capaciteit van de zonnepanelen op het dak. Bij Soly beschikken over drie versies van de thuisbatterij (in vermogen):
 • Enphase 3T - 3,5 kWh
 • Enphase 3T (2x) - 7 kWh
 • Enphase 10T 10,5  kWh
Wat is de levensduur van een thuisbatterij?
 
Dit is afhankelijk van de batterij. Standaard ontvang je bij Soly 10 jaar productgarantie op de thuisbatterij. Op basis van het aantal laadcycli gaat onze thuisbatterij naar verwachting zeker 20 jaar mee.
Wat zijn de voordelen van een thuisbatterij?
 
Je kan je eigen opgewekte energie opslaan en op een later moment gebruiken. Dit is voornamelijk interessant wanneer de salderingsregeling in Nederland op termijn zal worden afgebouwd.
Biedt Soly ook een thuisbatterij aan?
 
Ja, we zijn in Q2 van 2023 begonnen met de verkoop van de thuisbatterij. Schrijf je daarom hier al in voor een vrijblijvende offerte of lees meer over de thuisbatterij.

Bereken hoeveel zonnepanelen jou opleveren!

Optioneel
Gratis en vrijblijvend