Algemeen
Algemene vragen over Soly
Waarom is enie.nl nu Soly?
 
We hebben onze naam gewijzigd naar onze reeds bestaande internationale merknaam 'Soly'. Met deze naam hebben we al sinds 2020 onze vleugels internationaal uitgeslagen. En door ook Nederland te verenigen onder dezelfde naam, streven we naar een herkenbare en universele identiteit. Er is dus geen sprake geweest van een overname!
Waarom kies je voor Soly?
 
Wij grijpen de uitdagingen van de energietransitie met beide handen aan om met zijn allen zo snel mogelijk te kunnen genieten van goedkope, klimaatneutrale en decentrale energie. Wij zijn er om voor jou altijd een passende oplossing te vinden. Zakelijk of particulier, wel of geen eigen zonnepanelen. We staan voor je klaar. Als klant maak je deel uit van een snel groeiende community van huishoudens en bedrijven die zich inzetten voor een 100% duurzame toekomst. Lees hier en hier meer over ons.
Soly doet mee aan Corporate Benefits. Wat is dat?
 
Zonne-energie voor iedereen beschikbaar maken. Dat is onze missie. Dankzij Corporate Benefits kunnen werknemers van verschillende bedrijven in Nederland gebruikmaken van 10% korting op zonnepanelen. Lees meer over Corporate Benefits bij Soly.
Hoe werkt de vriendenactie?
 
Jij vult de contactgegevens van je vriend in op onze vriendenactie pagina, zodat wij hem of haar kunnen benaderen. Vervolgens plannen wij een adviesgesprek met je vriend in en kijken we naar de ideale oplossing voor zijn of haar situatie. Wordt je vriend klant? Dan ontvang jij het actiebedrag binnen tien dagen na de installatie van de zonnepanelen op je bij ons bekende rekening. De actie is alleen geldig als je vriend niet eerder contact met ons heeft gehad.
Zonnepanelen
Je eigen zonne-energie opwekken
Is een dynamisch energiecontract verstandig met zonnepanelen?
 
In hoeverre een dynamisch energiecontract verstandig is hangt af van zowel je persoonlijke situatie als de marktomstandigheden. Ben je bijvoorbeeld in staat om overdag je opgewekte zonne-energie efficiënt te gebruiken?
Is een dynamisch energiecontract interessant met zonnepanelen?
 
In dat geval is een dynamisch energiecontract niet altijd interessant. De ligging van je zonnepanelen speelt een rol bij de spreiding van je opwek over de dag. Veel woningeigenaren hebben zonnepanelen op het zuiden geïnstalleerd omdat de zon dan de meeste kracht heeft. Je wekt in dat geval veelal stroom op, op de momenten dat de stroomprijs bij een dynamisch energiecontract dan meestal ook het laagst is. In de praktijk krijg je dus waarschijnlijk minder voor de zonne-energie die je teruglevert vergeleken met een vast contract. Afhankelijk wanneer je energie verbruikt kan een dynamisch energiecontract alsnog interessant zijn met zonnepanelen.
Hoe duurzaam zijn zonnepanelen?
 
Volgens Milieu Centraal komt er per opgewekte kWh in Nederland wel zo’n 0,36 kg CO₂ vrij. Als je bedenkt dat een gemiddeld huishouden in Nederland zo'n 2.800 kWh per jaar verbruikt, dan is dat nogal wat. Door over te stappen op zonnepanelen bespaard datzelfde huishouden 2.800 kWh x 0,36 kg CO₂ = 1.008 kg CO₂ per jaar. Wel komt er bij de productie en het vervoer van zonnepanelen ook CO₂ vrij. Gelukkig wordt deze uitstoot gemiddeld binnen 2 jaar al gecompenseerd door de opwekking van zonne-energie en zijn zonnepanelen bijna volledig recyclebaar. En door verbetering in de productieprocessen en kwaliteit van de zonnepanelen, is een zonne-installatie steeds sneller CO₂-neutraal. Soly is altijd kritisch op het kiezen van leveranciers op het gebied van duurzaamheid in het productieproces.
Wat is het verschil tussen terugleveren en salderen?
 
De zonnepanelen op je dak zorgen voor stroomopbrengst. Een deel van de stroom gebruik je voor het huishouden, en wat je overhoudt lever je terug aan het energienet. Met de salderingsregeling mag je de teruggeleverde stroom salderen tot je totale verbruik per jaar. Heb je daarna alsnog een overschot aan teruggeleverde energie, dan ontvang je daarover een terugleververgoeding. In dit artikel vertellen we je meer over het verschil tussen salderen en terugleveren.  
Kan ik de prestaties van mijn zonnepanelen monitoren?
 
Ja. Met de Gateway Metered van Enphase en CT-meetspoelen kan van elk stroom producerend systeem de hoeveelheid stroom gemonitord worden.
Wat is de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing? (ISDE)
 
De Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) is een subsidie voor het verduurzamen van je woning. Belangrijke voorwaarde voor ISDE-subsidie voor zonnepanelen is dat het netto eigen verbruik op de kleinverbruikersaansluiting minimaal 50.000 kilowattuur is in het jaar voorafgaand aan de subsidieaanvraag, en dat de zonnepanelen worden aangesloten op een kleinverbruikersaansluiting met een maximale doorlaatwaarde van 3 x 80 ampère. RVO heeft een verwerkingstijd van 6-8 weken. Per kwartaal worden de subsidies toegewezen/uitgekeerd. 
Wat is de installatietijd van de zonnepanelen?
 
Binnen één dag. Wel is dit afhankelijk van de omvang van het systeem en eventuele andere factoren die geregeld/georganiseerd moeten worden. Maar in principe streven we ernaar om zonnepanelen binnen één dag te installeren.
Welke garanties heb ik op de zonnepaneleninstallatie?
 
Bij Soly bieden we verschillende garanties zodat jij zorgeloos van je zonne-energie kunt genieten:
 • Productgarantie (15 jaar): Als een zonnepaneel binnen 15 jaar na installatie defect is, vervangen wij deze kosteloos.
 • Vermogensgarantie (25 jaar): Wij garanderen dat de panelen gedurende de eerste 25 jaar minimaal 84,8% van hun vermogen behouden. Bij hoger vermogensverlies heb je recht op gratis vervanging of compensatie.
 • Garantie omvormer: Voor seriegeschakelde systemen gebruiken we de Growatt-omvormer met 10 jaar garantie, en voor parallelschakelde systemen de Enphase micro-omvormers met optimizers en 25 jaar garantie.
 • Installatiegarantie (10 jaar): Jouw zonnepanelen worden nauwkeurig en veilig geïnstalleerd, met 10 jaar garantie. Problemen binnen het geïnstalleerde deel lossen we kosteloos op.
 • Montagegarantie (20 jaar): Al het montagemateriaal heeft een garantie van 20 jaar.
Bij Soly streven we ernaar jou een zorgeloze ervaring met zonne-energie te bieden. Alle informatie over onze garanties lees je hier.
Moet je zonnepanelen schoonmaken?
 
Zonnepanelen beschikken over een speciale coating waardoor vuil er na een regenbui afspoelt. Ze hebben daarom weinig tot geen onderhoud nodig. Over het algemeen is het aan te raden eens keer per jaar je zonnepanelen te controleren op zand of vogelpoep. Een twee-jaarlijkse schoonmaakbeurt is in bijna alle gevallen meer dan voldoende. Zijn je zonnepanelen na bijvoorbeeld een zandstorm wel zichtbaar smerig? Let dan op hoe je de zonnepanelen schoonmaakt. Zonnepanelen zijn broos en dus niet bestand tegen het gebruik van bijtende schoonmaakmiddelen, schuursponzen of hogedrukspuiten. De panelen kunnen hierdoor beschadigen. Gebruik liever lauw water en een zachte spons of doek. Is je dak minder goed bereikbaar, gebruik dan een telescoopwisser die je aan kan sluiten op je tuinslang. Schoonmaakmiddel is bij het schoonmaken niet nodig. Wil je meer informatie over zonnepanelen schoonmaken? We vertellen je het graag!
Wat is het verschil tussen serie of parallel geschakeld?
 
De manier waarop zonnepanelen met elkaar zijn gekoppeld, kan grote invloed hebben op de opbrengst van de zonne-installatie. Er zijn twee manieren waarop zonnepanelen aan elkaar geschakeld kunnen worden: als serie of parallel. Zonnepanelen presteren vanzelfsprekend het best wanneer ze zoveel mogelijk zonlicht opvangen. Soms komt het voor dat een of meerdere panelen in de schaduw liggen. Als een veld zonnepanelen als serie is geschakeld, dan presteert de hele kring naar de opbrengst van het slechtst presterende paneel. Ligt een paneel (deels) in de schaduw, dan zorgt dit ervoor dat de hele serie in dat geval negatief wordt beïnvloed. Schaduw van bijvoorbeeld een dakkapel, een schoorsteen of een hoge boom kan de opbrengst van panelen sterk beïnvloeden. Valt er veel schaduw op je dak? Dan is het slim om je panelen ‘parallel’ te schakelen. In dit geval hebben individuele panelen geen invloed op de gehele kring, maar presteert elk paneel voor zich. Om zonnepanelen parallel te schakelen, wordt er een zogenaamde ‘optimizer’ onder elk paneel geïnstalleerd. Deze micro-optimizers zijn van het merk Enphase. Heb je nog meer vragen? Lees alles over hoe zonnepanelen werken.
Wat doet de omvormer?
 
Van de zonnepanelen loopt een kabel naar de omvormer. Dit is een apparaat waarin gelijkstroom wordt omgezet in bruikbare wisselstroom. Deze wisselstroom wordt vervolgens verplaatst naar de meterkast, waarna je apparaten in huis de stroom kunnen gebruiken. De omvormer is een kastje ter grootte van twee grote schoenendozen. Wanneer de panelen energie opwekken, overdag, dan doet de omvormer zijn werk. ’s Nachts, wanneer de panelen uitstaan, is ook de omvormer uit. Het apparaat maakt een zacht geluid wanneer het aanstaat, maar is dus ’s nachts volledig stil. Omdat de omvormer zijn warmte kwijt moet, is het van belang het apparaat te installeren op een plek met voldoende ruimte voor luchtcirculatie. Voor een serie of een parallel geschakeld systeem zijn verschillende soorten omvormers nodig. Bij Soly maken we gebruik van een Growatt omvormer bij een serie schakeling. Voor een parallel systeem gebruiken wn Enphase omvormers
Wat brengt een zonnepaneel op?
 
Het vermogen van een zonnepaneel drukt men uit in Wattpiek (Wp). Er spelen vele factoren mee die bepalen wat de daadwerkelijke opbrengst van een zonnepaneel is. De oriëntatie en hellingshoek van het dak, de hoeveelheid schaduw die er jaarlijks op valt of de helderheid van de lucht. In Nederland presteert een paneel daarom gemiddeld op rond de 85% van zijn kunnen. Een systeem van 3.500 Wp levert daarom per jaar zo’n 3.000 kWh op. Benieuwd hoeveel zonnepanelen in jouw situatie opwekken? De prijs voor zonnepanelen berekenen doe je nu volledig online bij Soly.
Kan ik beter zonnepanelen huren of kopen?
 
Een investering in het kopen van zonnepanelen is gemiddeld na zo’n 4-5 jaar terugverdiend. Onder druk van de huidige energieprijzen valt de terugverdientijd in de praktijk vaak nog korter uit. Kies je voor kopen, dan krijg je de zonnepanelen volledig in eigen beheer, en profiteert na installatie dus optimaal van alle voordelen van zonne-energie. Bovendien ben je goed verzekerd dankzij diverse langlopende garanties. Lees meer over zonnepanelen kopen. Heb je niet de middelen om te investeren of wil je liever je spaargeld voor iets anders gebruiken? Dan is zonnepanelen huren een slim alternatief. Onderhoud, verzekering en garanties zijn binnen dit concept inbegrepen, en de installatie is in feite gratis. Wel betaal je gedurende de huurperiode van 10 jaar een vast maandbedrag voor het afbetalen van het systeem. Omdat Soly tijdens deze huurperiode het eigenaarschap behoudt, dragen we zelf de risico’s. Je bent er dus van verzekerd dat we uitsluitend werken met de beste materialen, fabrikanten en installatiepartners. Lees meer over zonnepanelen huren.
Wat gebeurt er met de salderingsregeling?
 
Salderen na 1 januari 2025 - In april van 2019 maakte het kabinet bekend dat eigenaren van zonnepanelen tot eind 2022 gebruik kunnen maken van de salderingsregeling in de huidige vorm. Inmiddels is bekend geworden dat men tenminste tot 2025 kan blijven salderen. Hierna wordt de regeling tot 2031 langzaam afgebouwd tot 0. Omdat de regeling financieel aantrekkelijk is, mocht het nieuws rekenen op een positieve respons door milieuorganisaties en consumenten. Op deze manier wordt de Nederlandse burger langer aangemoedigd over te stappen op zonne-energie. Pas in 2031 is de salderingsregeling volledig afgebouwd.
Thuisbatterij
Energie-opslag voor thuis
Mijn thuisbatterij maakt geluid, klopt dat?
 
Een thuisbatterij kan geluid produceren. Dit is vaak een beperkt en laag geluid, maar door de resonanties kan je hier toch last van hebben. Om die reden installeren we de thuisbatterij vaak op een afgesloten, goed geïsoleerde plek in huis.
Is een dynamisch energiecontract interessant in combinatie met een thuisbatterij?
 
Ja, wij sturen de thuisbatterij slim aan op basis van uurprijzen. Is de stroomprijs laag? Dan zorgen we dat de thuisbatterij zich gaat laden met energie van het net. Zodra de stroomprijs hoog is, kun je de opgeslagen stroom verbruiken of terugleveren aan het net. Op deze manier verdien je op jaarbasis al snel 900 euro.
Welke thuisbatterijen biedt Soly aan?
 
Bij Soly bieden we momenteel drie varianten aan, inclusief behuizing en montagemateriaal. Het gaat om de Powercell® Populair, Plus & Premium:
 • Populair 3T - 3,5 kWh
 • Plus 3T (2x) - 7 kWh
 • Premium 10T 10,5  kWh
Welke batterij het beste bij jouw situatie past, dat hangt van de capaciteit van het zonnesysteem en je huidige stroomverbruik. Grofweg geldt dat voor elke 1.000 kWh aan stroomverbruik p/j een opslagcapaciteit van 2 kWh geschikt is. Stel: je stroomverbruik per jaar is 3.000 kWh, dan zou een opslagcapaciteit van circa 6 kWh voldoende zijn. Omdat de thuisbatterij modulair is, kun je in de toekomst die opslagcapaciteit nog naar wens uitbreiden. Sungrow Sinds maart 2024 bieden we ook de Sungrow thuisbatterij aan. Meer informatie vind je hier.
Maakt de thuisbatterij mij onafhankelijk van het energienet?
 
De thuisbatterij maakt je verregaand – maar nog niet volledig – onafhankelijk van het centrale energienet. Dankzij zonnepanelen konden we 30 tot 50 procent van ons stroomverbruik al ‘dekken’, en de thuisbatterij vergroot dat percentage naar 60 tot 80 procent.
Is er een subsidie op de thuisbatterij?
 
Momenteel bestaat er nog geen subsidie op de thuisbatterij. Dit heeft grotendeels te maken met het huidige energieklimaat. Nederland loopt – in tegenstelling tot de landen om ons heen – enigszins achter met de installatie van thuisbatterijen. Dat heeft te maken met de huidige salderingsregeling op zonnepanelen. Omdat terugleveren van stroom aan het energienet daarmee nog heel interessant is, heeft kent het installeren van een thuisbatterij momenteel geen urgentie. We verwachten overigens op termijn wel een subsidie op de thuisbatterij, en zullen je hiervan op de hoogte houden via de website van Soly.
Hoeveel thuisbatterij modules kan ik aansluiten op mijn netaansluiting?
 
De Soly Powercell is een enkelfase module. Op een 1 x 40 Ampère aansluiting kunnen we maximaal 6 modules installeren. Op een 3 x 25 Ampère aansluiting kunnen we drie modules per fase aansluiten. Dit betekent dat we in totaal 3 x 3 = 9 modules kunnen aansluiten.
Kan ik de prestaties van mijn thuisbatterij monitoren?
 
Ja, dat kan. Tussen de Gateway en de batterij is een draadloze verbinding mogelijk wanneer beide apparaten binnen 10 meter van elkaar zijn geïnstalleerd. Staan beide apparaten verder dan 10 meter uit elkaar, dan kiezen we voor een utp-verbinding. Middels de CAT5e/6- Kabel is communicatie mogelijk tussen de Gateway en de batterij tot 50 meter. De CAT5e/6-kabel moet je daarbij zelf regelen. Jij bent het beste bekend met de thuis-omgeving, en kan zo de ideale route voor de installatie van de kabel bepalen.
Wat betekent laadcycli van een thuisbatterij?
 
Een laadcyclus betekent het volledig laden en ontladen van een thuisbatterij. Onze productgarantie is 15 jaar of tenminste 6.000 laadcycli.
Welke garantie heb ik op de thuisbatterij van Soly?
 
De productgarantie van de thuisbatterij is 15 jaar of 6.000 volledige laadcycli. Dat getal staat voor het aantal keren dat de batterij zich volledig oplaadt én ontlaadt. Onder testomstandigheden wordt uitgegaan van 1 volledige laadcyclus per dag. Omdat we in Nederland echter te maken hebben met een gematigd klimaat, verwachten we dat gemiddeld 20 laadcycli per jaar wegvallen. Dit komt neer op 345 laadcycli per jaar, en 5.175 laadcycli voor de thuisbatterij na 15 jaar. De garantie op basis van laadcycli valt dan ook ruim binnen jaargarantie van 15 jaar.
Welke fasestroom heb ik nodig om de thuisbatterij aan te sluiten?
 
De thuisbatterij van Soly is een standaard 1-fase batterij.
Hoe werkt de installatie van de thuisbatterij?
 
Momenteel staat onze levertijd / installatietijd van de thuisbatterij op 6 tot 8 weken. De thuisbatterij wordt standaard geïnstalleerd door een erkende en gecertificeerde installateur van Soly. Mede vanwege het formaat van de batterij wordt deze over het algemeen in een garage of berging geplaatst. We hebben gekozen voor een batterij met een esthetisch design zodat deze ook op andere plekken in huis geplaatst kan worden. Houd daarnaast rekening dat de thuisbatterij opgehangen wordt aan een solide muur.
Wat is het rendement van de thuisbatterij?
 
De thuisbatterij kent een Roundtrip-efficiëntie van 89%, en een rendement van 98%. Roundtrip-efficiëntie is het percentage elektriciteit dat in de thuisbatterij wordt opgeslagen en later kan worden opgehaald voor gebruik in huis. Hoe werkt dat? Gelijkstroom loopt naar de batterij. Eenmaal daar zet de thuisbatterij gelijkstroom om in wisselstroom en wanneer de batterij gaat ontladen wordt het weer omgezet naar wisselstroom. In dit traject gaat 11% energie verloren.
Wat is de terugverdientijd van de thuisbatterij?
 
Er bestaat momenteel nog geen heldere indicatie van de terugverdientijd van de thuisbatterij. Dit heeft voornamelijk te maken met het grote aantal factoren waarop het rendement en de terugverdientijd gebaseerd is. In hoeverre ben je bijvoorbeeld elke dag bezig met het efficiënt inzetten van zonne-energie en het optimaal terugleveren aan het energienet? Het gaat nu bij de thuisbatterij vooral om minder afhankelijkheid van het energienet en meer gebruik maken van je eigen opgewekte zonnestroom.
Wat kost de installatie van de thuisbatterij?
 
De prijzen op de thuisbatterij pagina zijn inclusief installatie. Dit is dus een alles inclusieve prijs.
Kan ik de thuisbatterij huren?
 
Ja, dat kan. Je kunt de thuisbatterij huren voor een vast bedrag per maand. De prijs is afhankelijk van de opslagcapaciteit. Meer informatie vind je hier.
Hoe groot is een thuisbatterij?
 
Onze Powercell® Populair (IQ Battery 3T) heeft de afmetingen 430 x 775 x 188 mm en weegt 40,5 kg. Het gewicht inclusief behuizing en montagebeugel is 48,8 kg. Onze Powercell® Plus is een verdubbeling van de 3T, met dito dubbele afmetingen en gewicht. De Powercell® Premium (IQ Battery 10T) kent de afmetingen 1283 x 775 x 188 mm en weegt 143,6 kg.
Hoe brandveilig is een thuisbatterij?
 

Veiligheid is onze prioriteit en daarin doen we geen concessies. Daarom zijn onze batterijen gemaakt op basis van lithiumijzerfosfaat in plaats van op lithiumion. Lithiumion is namelijk een chemische samenstelling die last kan hebben van thermische instabiliteit. Dit betekent dat er bij oververhitting kans is op brand. Lithiumijzerfosfaat bestaat daarentegen uit natuurlijk grondstoffen, welke niet schadelijk zijn voor het milieu. De samenstelling maakt ook dat deze batterijen stabieler zijn. Zo zijn ze beter bestand tegen oververhitting en onbrandbaar. Onze thuisbatterij is daarom milieuvriendelijk maar vooral ook veilig

Hoe lang gaat een thuisbatterij mee?
 

We bieden een productgarantie van 15 jaar. Dit is voor thuisbatterijen een relatief lange garantie. De verwachte levensduur is een stuk langer. Op basis van 345 laadcycli per jaar ligt de verwachte levensduur van de thuisbatterij op 20 jaar.

Wat is de levensduur van een thuisbatterij?
 
Dit is afhankelijk van de batterij. Standaard ontvang je bij Soly 10 jaar productgarantie op de thuisbatterij. Op basis van het aantal laadcycli gaat onze thuisbatterij naar verwachting zeker 20 jaar mee.
Laadpaal thuis
Altijd vol energie op weg
Kan elke auto geladen worden met de laadpaal van Soly?
 
Ja, met de laadpaal van Soly kan de accu van ieder type elektrische auto geladen worden. De wallbox pulsar pro maakt gebruik van een 5 meter kabel type 2 aansluiting. Voor auto’s met een type 1 aansluiting moet de adapter kabel wel zelf worden aangeschaft.
Is mijn meterkast geschikt voor een laadpaal van Soly?
 
Vaak is je meterkast geschikt voor een laadpaal van Soly. De Soly laadpaal is geschikt voor zowel een 1-fase (max. 3,6 kW) als een 3-fase (max. 22 kW) meterkast. Indien nodig kan de meterkast worden aangepast of verzwaard om te voldoen aan de eisen van de specifieke laadpaalinstallatie. 
Plaatsen jullie ook laadpalen bij woningen zonder eigen oprit?
 
Helaas bieden wij momenteel geen laadpalen aan voor woningen zonder eigen oprit. Dit komt door de aansluiting van het huis naar de weg, wat technisch gezien een complexe situatie is. Daarom bieden wij alleen laadpalen aan die op privéterrein kunnen worden geïnstalleerd. 
Waarom zou ik kiezen voor een eigen laadpaal?
 
Waar je je elektrische auto oplaadt (thuis, op de zaak of onderweg) maakt een enorm verschil in kosten. Thuis of op de zaak ben je altijd het voordeligst uit. Door de snelle toename van de hoeveelheid elektrische auto’s in Nederland verhoogt daarnaast de druk op publieke laadpalen, zeker in de spitsuren. Met je eigen laadpaal thuis ga je opgeladen op weg en ben je niet afhankelijk van openbare laadpunten.
Hoe werkt het laden?
 
Onze laadpaal voor thuis heeft een standaard laadvermogen van 11 kW. Een auto met een accucapaciteit van 58 kW kan hiermee in zes uur volledig worden opgeladen. Tijdens het opladen wordt loadbalancing toegepast, zodat je zonder problemen meerdere zware apparaten tegelijk kunt aanzetten. Via de ZonneLaden-laadpas en het slimme thuislaadpunt worden de laadtransacties bijgehouden. Onderweg kun je met de ZonneLaden-laadpas bij ruim 70.000 publieke en snellaadpunten terecht, verspreid over heel Europa. Je kunt kiezen voor vaste tarieven per kWh voor standaard en snel laden of je betaalt de tarieven van de exploitant van het laadpunt. Lees meer over een laadpaal thuis.
Waar kan ik laden?
 
Voor het opladen van je elektrische of hybride auto gebruik je een laadpaal en een laadkabel. Wanneer je thuis wilt opladen, heb je een eigen parkeerplaats nodig of kun je gebruik maken van een openbaar laadpunt in de buurt. Wij verzorgen het hele traject voor jou. Van offerte tot en met de installatie bij je thuis. Zakelijk of privé, huren of kopen. Met ZonneLaden kies je wat het best bij jou past. Slimme laadpunten zorgen voor een eenvoudige verrekening van de laadkosten. Heb je meerdere elektrische auto’s in jouw wagenpark, dan bieden wij je een laadoplossing op maat. Onderweg kun je terecht bij publieke laadpunten of snel- laadstations. De laadtijd is afhankelijk van het laadvermogen, wat per laadpunt en type auto kan verschillen.
Wat moet ik weten over de actieradius?
 
Een elektrische auto heeft een accu die je moet opladen. De actieradius is het aantal kilometers dat je kunt rijden met een opgeladen accu. Dit is afhankelijk van meerdere factoren, zoals je snelheid, rijstijl, heuvels of bergen en de buitentemperatuur. Een rustige rijstijl, een beperkte constante snelheid en een voorverwarmde auto in de winter zorgen voor een grotere actieradius. Daarnaast wordt het netwerk van openbare laadpalen in Nederland en Europa snel uitgebreid waardoor er altijd een laadpaal in de buurt is.
Hoe duurzaam is elektrisch laden?
 
Rijden met een elektrische auto is een stuk schoner dan rijden met een conventionele auto met verbrandingsmotor. Waarom precies? De belangrijkste reden is dat een elektrische auto tijdens het rijden geen CO2 en stikstof uitstoot en je fijnstofuitstoot fors afneemt. Er zijn nog veel elektrische auto’s die opgeladen worden met grijze stroom uit kolen, olie en gas. Wij kiezen er met de laadpaal thuis voor om uitsluitend zonne-energie te leveren afkomstig van onze eigen zonnedaken in Nederland. Zo ben je altijd 100% verzekerd van een duurzame rit.
Energiemanagement
Vragen over slim energiemanagement
Is de Soly Brain® ook interessant als u alleen zonnepanelen hebt?
 
Uiteraard is het voordeel van de Soly Brain® het grootst als u zoveel apparaten hebt. Maar ook met minder apparaten wordt uw energie huishouden geoptimaliseerd en daarnaast kunnen we nog beter inschatten wat het effect is als u bijvoorbeeld een thuisbatterij zou gaan aanschaffen. U bent dus nog beter voorbereid op de toekomst.
Hoe wordt de Soly Brain® geïnstalleerd?
 
De Soly Brain® wordt via een ethernetkabel aangesloten op uw router en dus op het internet. Vervolgens zorgt hij voor het netwerk en de besturing van uw PV-systeem, thuisbatterij, laadpaal en warmtepomp via lokale of cloud gebaseerde interfaces.
Kan ik ook gebruikmaken van een energiemanagement systeem en zo nog meer besparen?
 
Zeker, met de Soly Brain hoef je bijvoorbeeld niet langer zelf je auto aan de laadpaal te zetten op momenten dat stroom goedkoop is. De Soly Brain herkent of je auto geladen kan worden en start de laadsessie zodra stroom goedkoop is. Door deze automatische aansturing vergroot je de besparing.
Waarom zou ik kiezen voor Soly voor het afsluiten van een dynamisch energiecontract?
 
Wij rekenen geen extra marge op de energieprijs. Je koopt dus altijd energie tegen inkoopprijzen in. Hierdoor zijn we een stuk voordeliger. Daarnaast kun je Soly Energy combineren met ons energiemanagement systeem: de Soly Brain. Hierdoor sturen we bijvoorbeeld je laadpaal en thuisbatterij aan op basis van goedkope stroomprijzen, waardoor je nog meer bespaart.
In welke gevallen kan ik de Soly Brain® goed gebruiken?
 
De energiemarkt voor particulieren is doorlopend in beweging. Momenteel is het nog mogelijk om te salderen, en deze regeling zou vanaf 2025 geleidelijk worden afgebouwd.de regeling blijft bestaan en dus kan je de teruggelegde energie aan het net blijven verrekenen met de eigen verbruikte energie in huis.   Toch wordt het steeds belangrijker om efficiënt om te gaan met de opgewekte zonnestroom waar in de toekomst veel kan veranderen. Bereid je daarom goed voor op de toekomst door bijvoorbeeld de Soly Brain®. Deze zal je ondersteunen door op strategische momenten, wanneer de opbrengst uit zonnepanelen hoog is, de apparaten in het huishouden te activeren. Zo draag je niet alleen bij aan duurzaamheid maar ben je ook nog eens voordeliger uit.
Kan ik de Soly Brain® kopen?
 
Nee, dat kan niet. Daarentegen zullen we vanaf kwartaal 4 van 2023 de Soly Brain® standaard meeleveren wanneer je klant wordt bij Soly. Hiervan is sprake in de volgende gevallen: koop of huur zonnepanelen, aankoop thuisbatterij.
Welke apparaten zijn op dit moment compatibel met de Soly Brain?
 
Op dit moment kan de Soly Brain de volgende merken omvormers en thuisbatterijen aansturen:
 • Enphase
 • Sungrow
 • SMA
 • Fronius
Ditzelfde geldt voor de laadpaal van het merk Vestel.
Dynamische energie
Besparen met dynamische energie
Negatieve stroomprijs, toch kosten. Hoe kan dat?
 
Ondanks dat je binnen een dynamisch energiecontract profiteert van lagere actuele stroomkosten, kan het toch zijn dat er kosten in rekening worden gebracht. Dit heeft te maken met het vaste btw-tarief en inkoopkosten. In totaal gaat het om 10 tot 15 cent. Stel dus dat de stroomprijs minus 7 cent is, dan kan alsnog 5 cent in rekening worden gebracht.
Wat is Soly Energy?
 
Soly Energy is een dynamisch energiecontract waarmee je profiteert van goedkope energietarieven op momenten waarop er veel duurzame energie wordt opgewekt. De stroomtarieven kunnen per uur verschillen en zijn altijd een dag van tevoren bekend.
Waarom een dynamisch energiecontract?
 
Een dynamisch energiecontract is gemiddeld goedkoper dan een vast contract en biedt meer flexibiliteit, omdat je niet gebonden bent aan een vooraf bepaalde prijs voor een langere periode. Het belangrijkste voordeel van een dynamisch energiecontract is dat je kunt profiteren van lagere energieprijzen als de markt gunstig is.
Wat zijn de voorwaarden van Soly Energy?
 
Bij Soly Energy leveren we energie tegen inkoopprijs en rekenen we dus geen torenhoge marges op de energie die je afneemt. In plaats daarvan betaal je naast je verbruik € 4,45 abonnementskosten voor elektriciteit en €4,45 voor gas. Daarnaast is het contract op elk moment opzegbaar zonder boetes.
Hoe wordt de prijs voor dynamische energie bepaald?
 
De stroomprijs in een dynamisch energiecontract verandert per uur. Op het moment dat er bijvoorbeeld veel duurzame energie wordt opgewekt, bijvoorbeeld als er veel zon schijnt en het waait, dan resulteert dat in een lage stroomprijs. De gasprijs wordt per dag berekend, afhankelijk van de marktprijzen. Dit betekent dat de prijs voor stroom en gas soms hoger kan zijn dan bij een vast contract, maar ook lager. Gemiddeld gezien ben je een stuk goedkoper uit met een dynamisch energiecontract.
Welke vaste kosten betaal ik bij Soly voor dynamische energie?
 
Je betaalt naast je verbruik € 4,45 aan vaste leveringskosten voor elektriciteit en € 4,45 voor gas (per maand).
Welke variabele kosten betaal ik bij Soly voor dynamische energie?
 
Soly Energie levert energie tegen de beursprijs en met een inkoopvergoeding.
Moet ik betalen voor het afsluiten van Soly Energy?
 
Bij Soly Energy leveren we energie tegen inkoopprijs en rekenen we dus geen torenhoge marges op de energie die je afneemt. In plaats daarvan betaal je naast je verbruik € 4,45 abonnementskosten voor elektriciteit en €4,45 voor gas per maand.
Zijn er kosten verbonden aan het opzeggen van Soly Energy?
 
Nee, we rekenen geen boetes voor het opzeggen van het contract.
Vanaf wanneer kan ik Soly Energy afsluiten?
 
Het afsluiten van een dynamisch energiecontract is vanaf 2024 mogelijk. Ontdek nu de mogelijkheden van Soly Energy.
Zegt Soly mijn oude energiecontract contract op bij het afsluiten van een dynamisch energiecontract?
 
Blijf je op hetzelfde adres wonen? Dan regelen wij de overstap voor je. We houden je uiteraard op de hoogte hiervan. Ga je verhuizen? Dan zeg je zelf het contract op bij je huidige energieleverancier.
Moet ik klant zijn van Soly om een dynamisch energiecontract af te sluiten?
 
Nee. Je kunt ook een dynamisch energiecontract afsluiten, ook zonder dat je zonnepanelen hebt van Soly.
Is een dynamisch energiecontract verstandig met zonnepanelen?
 
In hoeverre een dynamisch energiecontract verstandig is hangt af van zowel je persoonlijke situatie als de marktomstandigheden. Ben je bijvoorbeeld in staat om overdag je opgewekte zonne-energie efficiënt te gebruiken?
Is een dynamisch energiecontract interessant in combinatie met een thuisbatterij?
 
Ja, wij sturen de thuisbatterij slim aan op basis van uurprijzen. Is de stroomprijs laag? Dan zorgen we dat de thuisbatterij zich gaat laden met energie van het net. Zodra de stroomprijs hoog is, kun je de opgeslagen stroom verbruiken of terugleveren aan het net. Op deze manier verdien je op jaarbasis al snel 900 euro.
Hoe kan ik optimaal profiteren van Soly Energy?
 
Door Soly Energy te combineren met een laadpaal of thuisbatterij zorgen we er automatisch voor dat je op goedkope momenten stroom gaat opslaan in je elektrische auto of thuisbatterij. Door op goedkope momenten op te laden kun je al snel 1.500 euro per jaar besparen.
Hoeveel geld kan ik dankzij Soly Energy per jaar besparen?
 
Huishoudens met een dynamisch energiecontract bespaarden vorig jaar 34% op stroomkosten ten opzichte van een variabel contract. Op gas was de besparing 25%. Dat blijkt uit onderzoek van de Vereniging van Dynamische Energieleveranciers (VvDE).
Kan ik ook gebruikmaken van een energiemanagement systeem en zo nog meer besparen?
 
Zeker, met de Soly Brain hoef je bijvoorbeeld niet langer zelf je auto aan de laadpaal te zetten op momenten dat stroom goedkoop is. De Soly Brain herkent of je auto geladen kan worden en start de laadsessie zodra stroom goedkoop is. Door deze automatische aansturing vergroot je de besparing.
Wat is het verschil tussen Soly Energy en een vast of variabel energiecontract?
 
Met een dynamisch energiecontract van Soly betaal je de prijs die geldt op de dagmarkt voor energie, en die kan per uur (voor stroom), of per dag (voor gas) verschillen. Bij een vast contract betaal je gedurende bijvoorbeeld 1, 2 of 3 jaar een vaste prijs, ongeacht de prijs op de markt.
Waarom zou ik kiezen voor Soly voor het afsluiten van een dynamisch energiecontract?
 
Wij rekenen geen extra marge op de energieprijs. Je koopt dus altijd energie tegen inkoopprijzen in. Hierdoor zijn we een stuk voordeliger. Daarnaast kun je Soly Energy combineren met ons energiemanagement systeem: de Soly Brain. Hierdoor sturen we bijvoorbeeld je laadpaal en thuisbatterij aan op basis van goedkope stroomprijzen, waardoor je nog meer bespaart.
Wie is verantwoordelijk voor de levering van dynamische energie?
 
De verantwoordelijkheid voor de levering van dynamische energie ligt bij de energieleverancier. De energieleverancier is verantwoordelijk voor het inkopen van energie, het beheren van energiecontracten en het verzorgen van de feitelijke levering aan klanten.
Waar moet ik op letten bij het afsluiten van Soly Energy?
 
Een grote kans dat je wellicht zonnepanelen hebt. In dat geval is een dynamisch energiecontract niet altijd interessant. De ligging van je zonnepanelen speelt een rol bij de spreiding van je opwek over de dag. Veel woningeigenaren hebben zonnepanelen op het zuiden geïnstalleerd omdat de zon dan de meeste kracht heeft. Je wekt in dat geval veelal stroom op, op de momenten dat de stroomprijs bij een dynamisch energiecontract dan meestal ook het laagst is. In de praktijk krijg je dus waarschijnlijk minder voor de zonne-energie die je teruglevert vergeleken met een vast contract.
Wat zijn de voordelen van dynamische energie?
 
Een dynamisch contract is vaak een stuk goedkoper ten opzichte van een vast of variabel contract. Je bespaart niet alleen geld, maar kunt er ook voor zorgen dat je je eigen stroomverbruik stuurt naar de momenten waarop de energie het groenst is. Goed voor de portemonnee en het klimaat. Daarnaast ben je erg flexibel en kun je, zonder boete, op elk moment opzeggen.
Wat zijn de nadelen van dynamische energie?
 
Het grootste nadeel van een dynamisch energiecontract is de prijsvolatiliteit. In tegenstelling tot vaste energiecontracten, waarbij de energieprijs gedurende de contractduur vastligt, kunnen dynamische contracten aanzienlijke schommelingen in energieprijzen vertonen. Dit betekent dat de kosten van elektriciteit van maand tot maand, of zelfs van uur tot uur, kunnen variëren afhankelijk van marktomstandigheden.
Kan ik nog steeds 100% salderen onder de voorwaarden van een dynamisch energiecontract?
 
Ook met een dynamisch energiecontract kun je alsnog gewoon salderen. We noemen dit: dynamisch salderen. In dit geval wordt de teruglevering van energie aan het elektriciteitsnet nauwkeurig gemeten en verrekend op basis van de actuele uurprijzen.
Hoe kan ik optimaal profiteren van dalmomenten in de stroomprijs?
 
Het is slim om zoveel mogelijk stroom te verbruiken op het moment dat een stroomprijs laag of zelfs negatief is. Je kunt dit doen door bijvoorbeeld je wasmachine of vaatwasser dan te gebruiken of deze vooraf te timen. Ook kun je besluiten om bijvoorbeeld je elektrische auto op deze momenten te gaan laden.
Verdien ik geld als ik veel stroom verbruik op dalmomenten?
 
De gemiddelde stroomprijs van een traditioneel energiecontract is 0,35 per kWh. Met een dynamisch energiecontract komt het vaak voor dat de prijs onder dit gemiddelde ligt. Soms is de stroomprijs zelfs negatief. Als je op deze momenten stroom verbruikt bespaar je dus extra veel geld.
Wat is een negatieve stroomprijs?
 
Wanneer de vraag naar elektriciteit laag is en er tegelijkertijd een overaanbod aan elektriciteit is, kunnen elektriciteitsprijzen negatief worden. In dat geval ontvang je geld door op deze momenten energie te verbruiken.
Hoe komt een negatieve stroomprijs tot stand?
 
Dit kan gebeuren bijvoorbeeld wanneer er veel duurzame energie wordt geproduceerd (zoals wind- of zonne-energie) op momenten dat de vraag laag is. In plaats van de productie stop te zetten, kunnen energieproducenten ervoor kiezen om de consumenten te betalen om de overtollige elektriciteit af te nemen, wat kan resulteren in negatieve stroomprijzen.
Hoe ver van tevoren kan ik bij Soly zien of de stroomprijs negatief wordt?
 
Elke dag om 13:00 uur wordt de stroomprijs bekend gemaakt. We tonen dan de stroomprijs per uur. De verwachte stroomprijs loopt van 00:00 tot 00:00 uur. De gasprijs maken we 15:00 uur bekend. Bij gas tonen we de dagprijs van de daaropvolgende dag. Deze gasprijs loopt van 6:00 tot 6:00 uur.
Klopt de prognose van een energieprijs ook wel eens niet?
 
De getoonde uurprijzen liggen vast en kunnen niet meer op een later moment wijzigen.
Zijn er bepaalde momenten op een dag waarin de dynamische stroomprijs vaker laag ligt?
 
Hoewel de de markt prijs dagelijks veranderd, zijn er wel trends in de prijzen die overdag worden gerekend. Vaak is het zo dat tijdens de piekmomenten (rond 9 uur in de ochtend en 6 uur in de avond) de prijzen hoger zijn dan overdag of in de nacht. Afhankelijk van invloeden van bijvoorbeeld het weer kan het ook zo zijn dat deze prijzen worden afgeflakt.
Heb ik een slimme meter nodig voor dynamische energie?
 
Aan de hand van de actuele stroom- en gasprijs en je verbruik kan precies worden bepaald hoeveel je iedere maand verschuldigd bent. Heb je geen slimme meter? Dan kun je dus geen dynamisch contract afsluiten.
Is een dynamisch energiecontract interessant met zonnepanelen?
 
In dat geval is een dynamisch energiecontract niet altijd interessant. De ligging van je zonnepanelen speelt een rol bij de spreiding van je opwek over de dag. Veel woningeigenaren hebben zonnepanelen op het zuiden geïnstalleerd omdat de zon dan de meeste kracht heeft. Je wekt in dat geval veelal stroom op, op de momenten dat de stroomprijs bij een dynamisch energiecontract dan meestal ook het laagst is. In de praktijk krijg je dus waarschijnlijk minder voor de zonne-energie die je teruglevert vergeleken met een vast contract. Afhankelijk wanneer je energie verbruikt kan een dynamisch energiecontract alsnog interessant zijn met zonnepanelen.
Vanaf wanneer kan ik een energiecontract van Soly afsluiten?
 
Slimme energie van Soly zal naar verwachting eind 2023 van start gaan. Je kunt jezelf alvast aanmelden zodat we je op de hoogte houden van de livegang.
Zakelijk zonnepanelen
Ontdek alles over zonnepanelen zakelijk
Wat voor contract ga ik aan bij ZonneLeasen?
 
Je kiest voor zonnepanelen leasen, wat voor contract krijg je daarbij? Het leasecontract heeft een looptijd van tien jaar. Na die tien jaar kun je het gehele pakket overnemen voor slechts € 25,- per zonnepaneel (inclusief laadpalen, accu’s, omvormers). Na deze overname ben je volledig eigenaar en draait je onderneming nog gegarandeerd twintig jaar op eigen zonne-energie.
Wat zijn de opties voor zonnepanelen zakelijk leasen?
 
Bedrijven kunnen kiezen tussen operational lease en financial lease voor een zonne-energiesysteem.
 • Bij operational lease wordt de ondernemer niet direct economisch eigenaar en kan de investering over 10-15 jaar worden verspreid. Dit is te vergelijken met huur en is gunstig voor bedrijven met een hoog energieverbruik. Zij hebben meer zonnepanelen nodig om hun verbruik te dekken en doen dus een grote investering. Met operational lease komt de investering niet op de balans van het bedrijf te staan en kunnen zij de financiële middelen elders binnen de organisatie benutten. Na het leasecontract kan het systeem worden overgekocht, verlengd of teruggegeven worden aan Soly.
 • Bij financial lease is er 100% financiering van het zonnesysteem, welke over meerdere jaren kan worden verdeeld. Dit is te vergelijken met een hypotheek met vaste maandlasten. Hierbij is een bedrijf meteen eigenaar van het zonnesysteem en komt de investering op de balans te staan. Dit biedt fiscale voordelen, zoals de Energie-Investeringsaftrek en Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Na het leasecontract zijn bedrijven zowel economisch als juridisch eigenaar van de installatie.
 
Wat als mijn bedrijfsdak niet groot genoeg is?
 
Kun je niet genoeg zonnepanelen op je bedrijfsdak kwijt om in je stroombehoefte te voorzien? Dan kun je ervoor kiezen om aanvullend 100% zonne-energie af te nemen van Soly. Wij wekken deze zonne-energie op op grote bedrijfsdaken door het hele land. Daarnaast kun je ook kiezen om niet zonnepanelen op je dak, maar op de parkeerruimte te plaatsen door middel van een ZonneCarport.
Wat is het verschil tussen zonnepanelen zakelijk aanschaffen en zakelijk leasen?
 
Je kunt bij Soly zonnepanelen aanschaffen en zonnepanelen leasen. Door zonnepanelen aan te schaffen heb je het systeem direct in eigen beheer. Hierdoor profiteer je vanaf de eerste dag 100% van een forse kostenbesparing. Ook mag je hierdoor als bedrijf gebruik maken van alle fiscale voordelen die gelden bij een zakelijke investering in duurzame middelen. Maar ook de keuze voor zonnepanelen leasen is vanuit een zakelijk oogpunt altijd interessant. Het vergt geen grote investering, waardoor er voldoende geld beschikbaar blijft om elders (binnen de organisatie) te besteden.
Hoe lang duurt het voordat de zonnepanelen bij mijn bedrijf zijn geïnstalleerd?
 
Momenteel is de intentie om binnen 8-16 weken te installeren. Dit is deels afhankelijk van het gekozen zonne-energiesysteem. Als ondernemer dien je een bepaalde netaansluiting te hebben, welke bepalend is voor systeem dat kan worden geïnstalleerd. Daarnaast kijken we naar aspecten als het gemiddelde energieverbruik gedurende een reguliere week (constant/wisselend). De omvang van de zonnestroominstallatie wordt bepaald op basis van het daadwerkelijke zakelijk verbruik. Omdat grootzakelijke gebruikers over het algemeen niet meer mogen terugleveren aan het net, is het belangrijk om de juiste ‘fit’ te vinden tussen de omvang van het systeem en de praktische stroombehoefte. Wij informeren u tijdig over de termijn waarbinnen uw zonnepanelen kunnen worden geïnstalleerd.
Subsidie zonnepanelen zakelijk aanvragen: hoe werkt dat?
 
Bedrijven komen in aanmerking voor meerdere subsidies met betrekking tot zonnestroominstallaties,  afhankelijk van klein- of grootverbruik. Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is een actueel overzicht te vinden van de huidige subsidiemogelijkheden. Wanneer en in welke vorm subsidies worden aangeboden wordt bepaald door het RVO. Bekende subsidies zijn bijvoorbeeld ISDE, SDE++ voor grootzakelijk, MIA, BOSA, VAMIL en KIA. Voor actuele informatie omtrent subsidies bezoek je de website van RVO.
Zakelijk ZonneCarport
Opwekken, opladen en parkeren onder één dak
Wat is een ZonneCarport?
 
Een ZonneCarport is een constructie boven een bestaand- of nieuw parkeerterrein waarbij zonnepanelen als dak fungeren. Hierdoor wordt de schaarse buitenruimte benut voor zowel parkeren als energieopwekking. Dit biedt kansen voor exploitanten van parkeerterreinen, zonontwikkelaars en gemeenten en provincies met openbare parkeerterreinen.
Wat zijn de voordelen van een ZonneCarport?
 
 • Meervoudig ruimtegebruik door de combinatie van overdekt parkeren, energieopwekking en mogelijkheid voor het opladen van elektrische voertuigen;
 • Ook laden met eigen zonnestroom wanneer de zon niet schijnt door de mogelijkheden voor energieopslag;
 • Comfortabel parkeren in de schaduw en beschut tegen regen;
 • Zichtbare verduurzaming en inspiratiebron voor de omgeving;
 • Verhogen van het energielabel, altijd voldoen aan minimaal energielabel C;
 • Potentiële fiscale voordelen en mogelijkheden tot verkrijgen van subsidies en HBE-certificaten;
 • Effectieve oplossing voor zonne-energieopwekking in situaties waarin daken niet geschikt zijn, bijvoorbeeld vanwege verzekeringsrestricties of constructiebeperkingen;
 • Landbouw- en natuurgronden worden ontzien van zonneparken.
Waarom een ZonneCarport in plaats van zonnepanelen op het dak?
 
Er zijn meerdere redenen waarom u zou kiezen voor een ZonneCarport in plaats van zonnepanelen op het dak. Zo kan het zijn dat de dakconstructie niet sterk genoeg is om de zonnepanelen op het dak te installeren. Het kan ook zijn dat de verzekering het niet toelaat om zonnepanelen op het dak te installeren wegens brandgevaar. Andersom kan het voor onder andere autodealers interessant zijn omdat de verzekeringspremie omlaag gaat wanneer zij auto’s onder het dak hebben staan. Naast deze redenen heeft een ZonneCarport ook facilitair gezien veel voordelen. Zo kunnen bezoekers droog parkeren, hun auto opladen met zonne-energie en maakt de organisatie zichtbaar dat ze zich bezighouden met duurzaamheid. Wist u dat u met een ZonneCarport ook altijd voldoet aan energielabel C?
Welke belastingen en heffingen gelden voor een ZonneCarport?
 
 • Leges: Leges zijn kosten die betaald moeten worden aan de gemeente voor het gebruik maken van haar diensten of producten. Voor het aanvragen van een omgevingsvergunning voor een carport met zonnepanelen moeten vaak leges betaald worden. De hoogte van de leges verschilt per gemeente. De tarieven zijn te vinden op de website van de desbetreffende gemeente. In gemeenten gelden soms lagere leges voor projecten die bijdragen aan de verduurzaming van de gemeente. Dit worden ook wel groene leges genoemd.
 • Onroerendzaakbelasting: Onroerendezaakbelasting is belasting die een eigenaar of huurder over de waarde van een woning, gebouw of stuk grond betaalt. Door het plaatsen van een ZonneCarport neemt de waarde van de grond toe. In beginsel zal daarom over een ZonneCarport onroerendezaakbelasting moeten worden betaald. De hoogte van de onroerende zaak belasting verschilt per gemeente. De tarieven zijn te vinden op de website van de desbetreffende gemeente.
Wat is de levensduur van de ZonneCarport?
 
Bij de businesscase van de ZonneCarport wordt uitgegaan van een looptijd van 25 jaar. Dit betekent niet dat de ZonneCarport na deze periode moet worden verwijderd. In de meeste gevallen kan de constructie nog eens 25 jaar worden gebruikt, waarbij alleen de zonnepanelen, omvormers en eventueel laadpalen vervangen moeten worden. Deze hebben elk een bepaalde levensduur:
 • Zonnepanelen (25 jaar): deze moeten na 25 jaar vervangen worden;
 • Omvormers (10-15 jaar): deze moeten halverwege de looptijd vervangen worden;
 • Laadpalen (10-12 jaar): deze moeten halverwege de looptijd vervangen worden;
 • Constructie (>25 jaar): bij preventief periodiek onderhoud hoeven de overige componenten, zoals het staalwerk, in principe niet vervangen te worden.
De herinvesteringskosten zijn aanzienlijk lager dan de initiële investeringskosten, omdat de constructie al aanwezig is. In de kosten zijn het onderhoud en beheer meegenomen, maar niet inflatie, prijsontwikkelingen en veranderingen in overheidsbeleid. Een alternatief is het verkopen van het staal, maar de restwaarde na 25 jaar is moeilijk in te schatten.
Kan een ZonneCarport bovenop een parkeergarage geplaatst worden?
 
Ja, het plaatsen van een ZonneCarport kan bovenop een parkeergarage. Merk op dat het gaat om parkeergarages waarbij op de bovenste verdieping in de buitenlucht wordt geparkeerd. Het voordeel is dat energieopwekking nog steeds wordt gecombineerd met parkeren. Wel moet er rekening gehouden worden met de bestaande constructie.
Kan ik mijn ZonneCarport uitbreiden met laadpalen en/of batterij?
 
Ja, het plaatsen van laadpalen en/of batterijen onder de ZonneCarport is mogelijk en is een zeer gewilde keuze voor bedrijven. Het transformeert een parkeerterrein in een energiecentrale waarbij bedrijven niet alleen bijdragen aan een duurzamere toekomst, maar ook kosten besparen. De energie die wordt opgewekt door de zonnepanelen kan namelijk direct worden gebruikt om elektrische voertuigen gratis op te laden of worden opgeslagen in een batterij voor later gebruik. Dit maakt het mogelijk om de energie te gebruiken tijdens de nacht of op bewolkte dagen. Zo besparen bedrijven op de inkoopkosten van elektriciteit en energiebelasting.
Kan een energiecoöperatie ook een ZonneCarport realiseren?
 
Ja, dit is mogelijk. In mei 2021 is op de parkeerplaats aan de achterzijde van het gemeentehuis in Zuidhorn een ZonneCarport gerealiseerd in opdracht van Energiecoöperatie GLOED en Gemeente Westerkwartier. De energieopbrengst staat gelijk aan het stroomverbruik van 162 woningen. Een energiecoöperatie kan gebruikmaken van de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE) of de subsidie Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE++).
Heeft de omvang van een ZonneCarport invloed op de investering?
 
Bij een groter parkeerterrein zijn de relatieve investeringskosten lager. Dit komt doordat er lagere materiaalkosten door schaalvoordelen zijn en het spreiden van de vaste kosten over een groter project. Bij de realisatie van een ZonneCarport op een zwakke ondergrond of in een winderig gebied moet er rekening worden gehouden met een zwaardere fundering en constructie. Dit leidt tot hogere investeringskosten.
Is elk parkeerterrein geschikt voor een ZonneCarport?
 
In theorie kan op elk parkeerterrein een carport met zonnepanelen worden gerealiseerd. Echter heeft de haalbaarheid te maken met de omvang en locatie van het parkeerterrein. Onder andere bomen en bouwwerken in de omgeving kunnen veel schaduw veroorzaken. Ook moet u rekening houden met het bestemmingsplan. In een woonwijk is het lastiger om af te wijken van het bestemmingsplan en moet rekening worden gehouden met de leefbaarheid van de wijk. Tot slot zijn ZonneCarports op een openbaar parkeerterrein lastiger te realiseren dan een privaat parkeerterrein. Op een privaat parkeerterrein is er namelijk meer ontwerpvrijheid. Benieuwd of uw terrein geschikt is voor een ZonneCarport? Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze adviseurs.

Bereken hoeveel zonnepanelen jou opleveren!

Gratis en vrijblijvend