Techniek
De techniek die zonneschijn omzet in jouw energie
Moet je zonnepanelen schoonmaken?
 
Zonnepanelen beschikken over een speciale coating waardoor vuil er na een regenbui afspoelt. Ze hebben daarom weinig tot geen onderhoud nodig. Over het algemeen is het aan te raden eens keer per jaar je zonnepanelen te controleren op zand of vogelpoep. Een twee-jaarlijkse schoonmaakbeurt is in bijna alle gevallen meer dan voldoende. Zijn je zonnepanelen na bijvoorbeeld een zandstorm wel zichtbaar smerig? Let dan op hoe je de zonnepanelen schoonmaakt. Zonnepanelen zijn broos en dus niet bestand tegen het gebruik van bijtende schoonmaakmiddelen, schuursponzen of hogedrukspuiten. De panelen kunnen hierdoor beschadigen. Gebruik liever lauw water en een zachte spons of doek. Is je dak minder goed bereikbaar, gebruik dan een telescoopwisser die je aan kan sluiten op je tuinslang. Schoonmaakmiddel is bij het schoonmaken niet nodig. Wil je meer informatie over zonnepanelen schoonmaken? We vertellen je het graag!
Hoeveel CO₂-uitstoot bespaar je met je zonnepanelen?
 
Voordat een zonnepaneel op je dak terechtkomt, moet het geproduceerd en vervoerd worden. Bij de productie komt tot op heden nog CO₂ vrij. Door verbetering van zowel de productieprocessen van de fabrikant als de kwaliteit van de zonnepanelen, is een zonne-installatie steeds sneller CO₂-neutraal. Soly is kritisch op het kiezen van leveranciers op het gebied van duurzaamheid in het productieproces. De CO₂ die vrijkomt bij de productie en het vervoer van deze panelen wordt al binnen een jaar gecompenseerd door de opwekking van groene stroom. Vergeleken met grijze stroom, bespaar je per zelf opgewekt kWh met je zonnepanelen 0,364 kg CO₂. Een installatie van zestien panelen (350 Wp) bespaart op deze manier elk jaar zo’n 1800 kg CO₂. Dit staat ongeveer gelijk aan de CO₂ die vrijkomt bij het rijden van 10.000 kilometer met een auto met een gemiddeld verbruik. Meer weten over de CO₂-uitstoot van zonnepanelen?
Wat zijn de voordelen van zwarte zonnepanelen?
 
Veel mensen kiezen tegenwoordig voor zwarte panelen. In de meeste gevallen maken ze deze keuze omdat ze zwarte panelen mooier vinden dan blauwe. De zwarte mono-kristallijnpanelen beschikken over een zwarte omlijsting tegenover de aluminium omlijsting van blauwe panelen. Doordat de panelen volledig zwartgekleurd zijn, zorgt dit voor een rustiger beeld op je dak. Naast het esthetisch voordeel, leveren zwarte panelen ook meer op dan blauwe panelen. Het Wattpiek van de panelen ligt hoger en ze werken beter bij directe zoninstraling. Met zwarte panelen wek je dus meer stroom op per m² van je dak. Wil je meer weten over onze producten? Bezoek dan onze productenpagina.
Zijn zonnepanelen recyclebaar?
 
Ja, zonnepanelen zijn bijna volledig recyclebaar. Het hoofdbestandsdeel van zonnepanelen, silicium, verliest zijn werking niet en kan daardoor oneindig hergebruikt worden. De overige bestandsdelen van een paneel, zoals aluminium of glas, zijn eveneens gemakkelijk te scheiden en te hergebruiken. Een gerecycled zonnepaneel kost ruim 70% minder energie dan een nieuw paneel.
Wat is het verschil tussen serie of parallel geschakeld?
 
De manier waarop zonnepanelen met elkaar zijn gekoppeld, kan grote invloed hebben op de opbrengst van de zonne-installatie. Er zijn twee manieren waarop zonnepanelen aan elkaar geschakeld kunnen worden: als serie of parallel. Zonnepanelen presteren vanzelfsprekend het best wanneer ze zoveel mogelijk zonlicht opvangen. Soms komt het voor dat een of meerdere panelen in de schaduw liggen. Als een veld zonnepanelen als serie is geschakeld, dan presteert de hele kring naar de opbrengst van het slechtst presterende paneel. Ligt een paneel (deels) in de schaduw, dan zorgt dit ervoor dat de hele serie in dat geval negatief wordt beïnvloed. Schaduw van bijvoorbeeld een dakkapel, een schoorsteen of een hoge boom kan de opbrengst van panelen sterk beïnvloeden. Valt er veel schaduw op je dak? Dan is het slim om je panelen ‘parallel’ te schakelen. In dit geval hebben individuele panelen geen invloed op de gehele kring, maar presteert elk paneel voor zich. Om zonnepanelen parallel te schakelen, wordt er een zogenaamde ‘optimizer’ onder elk paneel geïnstalleerd. Deze micro-optimizers zijn van het merk Enphase. Heb je nog meer vragen? Lees alles over hoe zonnepanelen werken.
Wat doet de omvormer?
 
Van de zonnepanelen loopt een kabel naar de omvormer. Dit is een apparaat waarin gelijkstroom wordt omgezet in bruikbare wisselstroom. Deze wisselstroom wordt vervolgens verplaatst naar de meterkast, waarna je apparaten in huis de stroom kunnen gebruiken. De omvormer is een kastje ter grootte van twee grote schoenendozen. Wanneer de panelen energie opwekken, overdag, dan doet de omvormer zijn werk. ’s Nachts, wanneer de panelen uitstaan, is ook de omvormer uit. Het apparaat maakt een zacht geluid wanneer het aanstaat, maar is dus ’s nachts volledig stil. Omdat de omvormer zijn warmte kwijt moet, is het van belang het apparaat te installeren op een plek met voldoende ruimte voor luchtcirculatie. Voor een serie of een parallel geschakeld systeem zijn verschillende soorten omvormers nodig. Bij Soly maken we gebruik van een Growatt omvormer bij een serie schakeling. Voor een parallel systeem gebruiken wn Enphase omvormers
Wat brengt een zonnepaneel op?
 
Het vermogen van een zonnepaneel drukt men uit in Wattpiek (Wp). Er spelen vele factoren mee die bepalen wat de daadwerkelijke opbrengst van een zonnepaneel is. De oriëntatie en hellingshoek van het dak, de hoeveelheid schaduw die er jaarlijks op valt of de helderheid van de lucht. In Nederland presteert een paneel daarom gemiddeld op rond de 85% van zijn kunnen. Een systeem van 3.500 Wp levert daarom per jaar zo’n 3.000 kWh op. Benieuwd hoeveel zonnepanelen in jouw situatie opwekken? De prijs voor zonnepanelen berekenen doe je nu volledig online bij Soly.
Financieel
Wat is het verschil tussen terugleveren en salderen?
 
De zonnepanelen op je dak zorgen voor stroomopbrengst. Een deel van de stroom gebruik je voor het huishouden, een ander deel lever je terug aan het energienet. Binnen de voorwaarden van de salderingsregeling mag je de teruggeleverde stroom salderen tot je totale verbruik per jaar. Heb je daarna alsnog een overschot aan teruggeleverde energie aan het energienet, dan ontvang je een terugleververgoeding. In dit artikel vertellen we je meer over het verschil tussen salderen en terugleveren.  
Soly doet mee aan Corporate Benefits. Wat is dat?
 
Zonne-energie voor iedereen beschikbaar maken. Dat is onze missie. Dankzij Corporate Benefits kunnen werknemers van verschillende bedrijven in Nederland gebruikmaken van 10% korting op zonnepanelen. Lees meer over Corporate Benefits bij Soly.
Wat gebeurt er na mijn aanvraag van de ISDE subsidie?
 
RVO heeft een verwerkingstijd van 6-8 weken. Per kwartaal worden de subsidies toegewezen/uitgekeerd. 
Wat is de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing?
 
Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing loopt nog t/m 31 december 2023. Voldoe je aan onderstaande voorwaarden? Dan ontvang je € 125 per kW (gezamenlijk piekvermogen). Belangrijke voorwaarde voor ISDE-subsidie voor zonnepanelen is dat het netto eigen verbruik op de kleinverbruikersaansluiting minimaal 50.000 kilowattuur is in het jaar voorafgaand aan de subsidieaanvraag, en dat de zonnepanelen worden aangesloten op een kleinverbruikersaansluiting met een maximale doorlaatwaarde van 3 x 80 ampère.
Wat zijn de voordelen van zonnepanelen kopen?
 
Veel mensen met een eigen huis kiezen voor zonnepanelen kopen. Op die manier krijg je het zonnesysteem direct en 100% in eigen beheer. Het grootste voordeel van kopen is de snelle terugverdientijd. Vaak heb je investering in zonnepanelen al binnen 7 jaar terugverdiend. Daarna geniet je nog zeker 20 jaar van zonnepanelen. Je mag nog een aantal jaren salderen en bent minder afhankelijk van het dure energienet, waardoor je in de regel altijd voordeliger uit bent. Ontdek meer over de voordelen van zonnepanelen kopen.
Wat is de terugleververgoeding?
 
Naast de salderingsregeling bestaat er de terugleververgoeding. Dit is een vaste vergoeding per kWh voor het overschot aan energie - na salderen - dat je nog mag terugleveren aan het energienet. Vanaf de introductie van de terugleververgoeding op stroom krijg je een vastgesteld bedrag terug. Dit is een vast bedrag voor stroom die je terug levert aan het net. Wel kan het tarief verschillen per energieleverancier. Uitgangspunt voor de hoogte van dit bedrag, is dat de terugverdientijd van zonnepanelen altijd rond de zeven jaar is, en momenteel ligt de tvt - onder druk van de hoge energieprijzen - zelfs nog lager. Worden zonnepanelen in de toekomst bijvoorbeeld goedkoper, dan daalt het bedrag van de terugleververgoeding.
Kan ik beter zonnepanelen huren of kopen?
 
Een investering in het kopen van zonnepanelen is gemiddeld na zo’n 4-5 jaar terugverdiend. Onder druk van de huidige energieprijzen valt de terugverdientijd in de praktijk vaak nog korter uit. Kies je voor kopen, dan krijg je de zonnepanelen volledig in eigen beheer, en profiteert na installatie dus optimaal van alle voordelen van zonne-energie. Bovendien ben je goed verzekerd dankzij diverse langlopende garanties. Lees meer over zonnepanelen kopen. Heb je niet de middelen om te investeren of wil je liever je spaargeld voor iets anders gebruiken? Dan is zonnepanelen huren een slim alternatief. Onderhoud, verzekering en garanties zijn binnen dit concept inbegrepen, en de installatie is in feite gratis. Wel betaal je gedurende de huurperiode van 10 jaar een vast maandbedrag voor het afbetalen van het systeem. Omdat Soly tijdens deze huurperiode het eigenaarschap behoudt, dragen we zelf de risico’s. Je bent er dus van verzekerd dat we uitsluitend werken met de beste materialen, fabrikanten en installatiepartners. Lees meer over zonnepanelen huren.
Wat zijn de voordelen van zonnepanelen huren?
 
Zonnepanelen huren: dé oplossing voor iedereen die geld liever aan iets anders besteedt. Een elektrische auto, een lange vakantie, een roedel honden. Het is jouw geld, jij bepaalt. Als je kiest voor zonnepanelen huren, dan betaal je elke maand een vaststaand bedrag gedurende de gehele huurperiode. Je bent daardoor als huurder volledig onafhankelijk van de stijgende energieprijzen in Nederland en komt nooit voor verrassingen te staan. Bij Soly komen na een huurperiode van 10 jaar de panelen volledig in jouw bezit. Omdat zonnepanelen ruim 30 jaar meegaan, betekent dit dat je daarna ruim 20 jaar kunt genieten van je eigen zonne-energie.
Hoe werkt de btw-teruggave?
 
Op de aanschaf van zonnepanelen kun je btw terugkrijgen. Om ervoor te zorgen dat je het geld terugkrijgt, wordt er via de Belastingdienst een procedure in werking gezet. Hier zitten een aantal administratieve handelingen aan vast. Zo moet je tijdelijk als ondernemer geregistreerd worden en aan aantal aangiftes indienen. Omdat wij merken dat veel klanten deze procedure moeilijk vinden, kunnen wij de btw-teruggave voor je uit handen nemen. Op deze manier ben je er verzekerd van dat het bedrag snel en zorgeloos op je rekening komt te staan. Lees meer over het volledige btw-teruggave proces.
Hoe werkt de vriendenactie?
 
Jij vult de contactgegevens van je vriend in op onze vriendenactie pagina, zodat wij hem of haar kunnen benaderen. Vervolgens plannen wij een adviesgesprek met je vriend in en kijken we naar de ideale oplossing voor zijn of haar situatie. Wordt je vriend klant? Dan ontvang jij het actiebedrag binnen tien dagen na de installatie van de zonnepanelen op je bij ons bekende rekening. De actie is alleen geldig als je vriend niet eerder contact met ons heeft gehad.
Wat gebeurt er met de salderingsregeling?
 
Salderen na 1 januari 2025 - In april van 2019 maakte het kabinet bekend dat eigenaren van zonnepanelen tot eind 2022 gebruik kunnen maken van de salderingsregeling in de huidige vorm. Inmiddels is bekend geworden dat men tenminste tot 2025 kan blijven salderen. Hierna wordt de regeling tot 2031 langzaam afgebouwd tot 0. Omdat de regeling financieel aantrekkelijk is, mocht het nieuws rekenen op een positieve respons door milieuorganisaties en consumenten. Op deze manier wordt de Nederlandse burger langer aangemoedigd over te stappen op zonne-energie. Pas in 2031 is de salderingsregeling volledig afgebouwd.
Wat is salderen?
 
Heb je zonnepanelen op je dak? Dan wek je je eigen energie op. Een deel van deze energie gebruik je zelf, maar op sommige momenten leveren de panelen meer op dan je verbruikt. In dat geval lever je de energie terug aan het energienet. De hoeveelheid energie die je per jaar teruglevert, wordt op de jaarrekening per kWh verrekend met je energierekening; dit heet salderen. Lees alles over de salderingsregeling. Een voorbeeld: je zonnepanelen leveren 3.000 kWh per jaar op. Stel je werkt overdag. Je zonnepanelen wekken dan energie op, maar die verbruik je zelf niet. Jij bent immers niet thuis. De opgewekte energie gaat dan via de meterkast naar het elektriciteitsnet. ’s Avonds kom je thuis van je werk en juist dan verbruik je wél energie, terwijl op dat moment je zonnepanelen niets opwekken. Jij gebruikt dan stroom van het net. In dit voorbeeld wordt 1.000 kWh direct teruggeleverd aan het net, omdat jij het niet gebruikt. ’s Avonds gebruik je 1.500 kWh dat afkomstig is van het net. Door de salderingsregeling betaal je daardoor slechts voor 500 kWh. Wat je van het net hebt verbruikt en wat je hebt teruggeleverd wordt met elkaar verrekend.
ZonneLaden
Alle vragen over elektrisch rijden en laden beantwoord.
Kunnen er laadpalen onder de ZonneCarport geïnstalleerd worden?
 
Ja, het plaatsen van laadpalen is mogelijk en zinvol. Al geruime tijd neemt het gebruik van elektrische voertuigen toe, waardoor de behoefte aan laadpalen toeneemt. Laadpalen gebruiken veel stroom. Daarvoor is een relatief grote netaansluiting vereist. De zonnepanelen hebben juist een netaansluiting nodig om de stroom te leveren aan het elektriciteitsnet. De zonnepanelen en laadpalen kunnen gebruik maken van dezelfde netaansluiting. Door de combinatie van energieopwekking met laadpalen wordt daardoor bespaard op de kosten. Dit gaat echter alleen op bij reguliere laadpalen en niet bij snellaadpalen. Snellaadpalen vereisen namelijk een aanzienlijk grotere netaansluiting. Daarnaast hebben de inkomsten uit de laadpalen een positief effect op de businesscase van de ZonneCarport. Dit komt onder meer doordat u bespaart op de inkoopkosten van elektriciteit en energiebelasting. Tot slot wordt de duurzame stroom uit de zonnepanelen direct lokaal gebruikt.
Wat moet ik weten over de actieradius?
 
Een elektrische auto heeft een accu die je moet opladen. De actieradius is het aantal kilometers dat je kunt rijden met een opgeladen accu. Dit is afhankelijk van meerdere factoren, zoals je snelheid, rijstijl, heuvels of bergen en de buitentemperatuur. Een rustige rijstijl, een beperkte constante snelheid en een voorverwarmde auto in de winter zorgen voor een grotere actieradius. Daarnaast wordt het netwerk van openbare laadpalen in Nederland en Europa snel uitgebreid waardoor er altijd een laadpaal in de buurt is.
Waarom zou ik kiezen voor een eigen laadpaal?
 
Waar je je elektrische auto oplaadt (thuis, op de zaak of onderweg) maakt een enorm verschil in kosten. Thuis of op de zaak ben je altijd het voordeligst uit. Door de snelle toename van de hoeveelheid elektrische auto’s in Nederland verhoogt daarnaast de druk op publieke laadpalen, zeker in de spitsuren. Met je eigen laadpaal thuis ga je opgeladen op weg en ben je niet afhankelijk van openbare laadpunten.
Hoe duurzaam is elektrisch laden?
 
Rijden met een elektrische auto is een stuk schoner dan rijden met een conventionele auto met verbrandingsmotor. Waarom precies? De belangrijkste reden is dat een elektrische auto tijdens het rijden geen CO2 en stikstof uitstoot en je fijnstofuitstoot fors afneemt. Er zijn nog veel elektrische auto’s die opgeladen worden met grijze stroom uit kolen, olie en gas. Wij kiezen er met ZonneLaden voor om uitsluitend zonne-energie te leveren afkomstig van onze eigen zonnedaken in Nederland. Zo ben je altijd 100% verzekerd van een duurzame rit.
Waar kan ik laden?
 
Voor het opladen van je elektrische of hybride auto gebruik je een laadpaal en een laadkabel. Wanneer je thuis wilt opladen, heb je een eigen parkeerplaats nodig of kun je gebruik maken van een openbaar laadpunt in de buurt. Wij verzorgen het hele traject voor jou. Van offerte tot en met de installatie bij je thuis. Zakelijk of privé, huren of kopen. Met ZonneLaden kies je wat het best bij jou past. Slimme laadpunten zorgen voor een eenvoudige verrekening van de laadkosten. Heb je meerdere elektrische auto’s in jouw wagenpark, dan bieden wij je een laadoplossing op maat. Onderweg kun je terecht bij publieke laadpunten of snel- laadstations. De laadtijd is afhankelijk van het laadvermogen, wat per laadpunt en type auto kan verschillen.
Hoe werkt het laden?
 
Onze laadpaal voor thuis heeft een standaard laadvermogen van 11 kW. Een auto met een accucapaciteit van 58 kW kan hiermee in zes uur volledig worden opgeladen. Tijdens het opladen wordt loadbalancing toegepast, zodat je zonder problemen meerdere zware apparaten tegelijk kunt aanzetten. Via de ZonneLaden-laadpas en het slimme thuislaadpunt worden de laadtransacties bijgehouden. Onderweg kun je met de ZonneLaden-laadpas bij ruim 70.000 publieke en snellaadpunten terecht, verspreid over heel Europa. Je kunt kiezen voor vaste tarieven per kWh voor standaard en snel laden of je betaalt de tarieven van de exploitant van het laadpunt. Lees meer over een laadpaal thuis.
Garantie
Heb ik garantie op de zonnepaneleninstallatie?
 
Ja, wij onderscheiden verschillende soorten garantie: installatiegarantie (10 jaar), productgarantie (duur afhankelijk van leverancier) en montagegarantie (2 jaar).
Wat is de installatiegarantie op zonnepanelen?
 
Het is belangrijk dat jouw zonnepanelen secuur en veilig worden geïnstalleerd. Bij Soly ontvang je daarom 10 jaar installatiegarantie. Mochten er binnen die tien jaar problemen ontstaan binnen het 'geïnstalleerde deel' van de zonnepaneleninstallatie, dan komen we dit kosteloos herstellen. Onder deze garantie valt bijvoorbeeld losgeschoten kabelaansluiting of bevestigingsmaterialen als gevolg van een normale storm. Complicaties in de Zonnepanelen die te herleiden zijn naar het systeem van de Zonnepanelen worden onder de voorwaarden van deze Algemene voorwaarden kosteloos door ons hersteld. Problemen of defecten die geen directe betrekking hebben op het systeem van de Zonnepanelen vallen buiten deze garantie.
Heb ik garantie op de omvormer?
 
Ja, dat heb je zeker! De omvormer is het hart van het zonnesysteem. Het apparaat zorgt ervoor dat gelijkstroom - afkomstig van je zonnepanelen - kan worden omgezet in wisselstroom. Dit is de stroom die je binnenshuis gebruikt. De garantie op omvormers wordt afgegeven door de fabrikant, en verschilt zodoende per merk. Op onze Growatt omvormer zit een garantie van 10 jaar. Voor de Enphase omvormer geldt een garantieperiode van 25 jaar. Lees meer over onze omvormer.
Wat is de zonnepanelen productgarantie?
 
Gemiddeld gaan zonnepanelen zeker 30 jaar mee. Productgarantie op zonnepanelen houdt in dat, wanneer je zonnepanelen binnen de garantieperiode te maken krijgt met een defect, je een beroep kunt doen op de garantie die vastzit aan het fysieke product. De productgarantie op zonnepanelen geldt alleen op defecten die direct verbonden zijn aan defecten die niet het gevolg zijn van menselijk handelen. De fabrikant moet zorg dragen voor herstel of vervanging van de panelen, en dus niet de installateur. Wel kan de fabrikant een beroep doen op de installateur (Soly) voor het vervangen of herstellen van zonnepanelen.
Wat is de vermogensgarantie op zonnepanelen?
 
Lineair dalende vermogensgarantie betekent dat het vermogen van zonnepanelen ieder jaar met eenzelfde vaste percentage daalt. Een voorbeeld is het vermogen van zonnepanelen die ieder jaar met 0,5% daalt, om na een periode van 20 jaar dus 10% van het oorspronkelijke vermogen te hebben ingeleverd. Een belangrijk voordeel van de lineaire vermogensgarantie is te vinden in de duurzame kwaliteit van de zonnepanelen over de gehele levenscyclus van de zonnepanelen. Doorgaans wordt aan zonnepanelen een 20- of 25-jarige vermogensgarantie toegekend door de fabrikant. De lineaire vermogensgarantie is de tegengestelde van de bloksgewijs dalende vermogensgarantie, waarbij het vermogen van de zonnepanelen over een langere periode hetzelfde blijft, om op een gegevens punt – bijvoorbeeld na 10 jaar – een flinke stap terug te doen, en vervolgens weer op hetzelfde niveau te blijven.
Zakelijk
Vragen voor zonnepanelen zakelijk.
Wat zijn de voordelen van financial lease met betrekking tot zonnepanelen?
 
Met financial lease kies je voor een 100% financiering van het object. Enkel roerende zaken kunnen gefinancierd worden met het oog op duurzame investeringen. Hierbinnen valt wel de zonnestroominstallatie, maar niet isolatie of dubbel glas. De investering in een zonnestroominstallatie kan je over meerdere jaren verdelen, waarbij je als economisch eigenaar het systeem op de balans mag zetten. Daarnaast profiteer je van alle fiscale voordelen zoals de Energie-Investeringsaftrek (EIA) en Kleinschaligheidsinvesteringaftrek (KIA). Na afloop van het leasecontract ben je daarnaast ook juridisch eigenaar van de zonnestroominstallatie.
Wat zijn de voordelen van operational lease met betrekking tot zonnepanelen?
 
Bij operational lease is de ondernemer niet direct (economisch) eigenaar van het zonne-energiesysteem. Echter kan dit natuurlijk een bewuste keuze zijn. De investering kan verdeeld worden over een langere looptijd van 10 tot 15 jaar, en staat hierbij in principe niet op de balans. Operational lease is vooral interessant voor grootverbruikers van energie. Na afloop van het leasecontract kan men het systeem overkopen tegen een gereduceerd bedrag, de leaseovereenkomst verlengen of het systeem teruggeven aan Soly.
Wat zijn de voordelen van zonnepanelen leasen?
 
De keuze voor leasen is vanuit zakelijk oogpunt altijd interessant. Het vergt geen grote investering, waardoor er voldoende geld beschikbaar blijft om elders (binnen de organisatie) te besteden. Verdere voordelen zijn afhankelijk van de keuze voor operational of financial lease.
Is er ook een alternatief voor zonnepanelen zakelijk aanschaffen?
 
Dat is er, je kunt bij Soly namelijk ook zonnepanelen leasen. Bedrijven kunnen ook kiezen voor operational- of financial-lease.
Wat zijn de nadelen van zonnepanelen zakelijk aanschaffen?
 
Het in één keer zakelijk aanschaffen van zonnepanelen betekent dat je een forse investering moet doen. Deze investering gaat zichzelf evenwel snel terugverdienen in de opvolgende jaren na de installatie van de zonnestroominstallatie.
Wat zijn de voordelen van zonnepanelen zakelijk kopen?
 
Zonnepanelen kopen is zakelijk voordelig. Zo bespaar je direct op de energielasten en maakt een duurzame keuze voor de omgeving. Daarnaast heb je de zonnepanelen direct in eigen beheer, waardoor je vanaf de eerste dag 100% profiteert van een forse kostenbesparing. Ook mag je hierdoor als bedrijf gebruik maken van alle fiscale voordelen die gelden bij een zakelijke investering in duurzame energie.
Hoe werkt het zakelijk aanschaffen van zonnepanelen?
 
 1. Aanvraag via leadbron
 2. Inventarisatiegesprek met accountmanager Soly
 3. Offertegesprek met accountmanager Soly (+ eventueel bedrijfsbezoek).
Indien akkoord:
 • Technische schouw op locatie
 • Installatie op locatie
Kan ik zonnepanelen zakelijk kopen?
 
Ja, wanneer je een kvk-registratie hebt kan je de zonnepanelen zakelijk aanschaffen.
Hoe lang duurt het voordat de zonnepanelen bij mijn bedrijf zijn geïnstalleerd?
 
Momenteel is de intentie om binnen 8-16 weken te installeren. Dit is deels afhankelijk van het gekozen zonne-energiesysteem. Als ondernemer dien je een bepaalde netaansluiting te hebben, welke bepalend is voor systeem dat kan worden geïnstalleerd. Daarnaast kijken we naar aspecten als het gemiddelde energieverbruik gedurende een reguliere week (constant/wisselend). De omvang van de zonnestroominstallatie wordt bepaald op basis van het daadwerkelijke zakelijk verbruik. Omdat grootzakelijke gebruikers over het algemeen niet meer mogen terugleveren aan het net, is het belangrijk om de juiste ‘fit’ te vinden tussen de omvang van het systeem en de praktische stroombehoefte. Wij informeren u tijdig over de termijn waarbinnen uw zonnepanelen kunnen worden geïnstalleerd.
Wat gebeurt er na mijn aanvraag van de ISDE subsidie?
 
De RVO houdt een verwerkingstijd van 6-8 weken aan. Per kwartaal worden subsidies toegewezen/uitgekeerd.
Wat is de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing?
 
De Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) loopt nog t/m 31 december 2023. Belangrijke voorwaarde voor ISDE-subsidie voor zonnepanelen is dat het netto eigen verbruik op de kleinverbruikersaansluiting minimaal 50.000 kilowattuur is in het jaar voorafgaand aan de subsidieaanvraag, en dat de zonnepanelen worden aangesloten op een kleinverbruikersaansluiting met een maximale doorlaatwaarde van 3 x 80 ampère.
Subsidie zonnepanelen zakelijk aanvragen: hoe werkt dat?
 
Bedrijven komen in aanmerking voor meerdere subsidies met betrekking tot zonnestroominstallaties,  afhankelijk van klein- of grootverbruik. Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is een actueel overzicht te vinden van de huidige subsidiemogelijkheden. Wanneer en in welke vorm subsidies worden aangeboden wordt bepaald door het RVO. Bekende subsidies zijn bijvoorbeeld ISDE, SDE++ voor grootzakelijk, MIA, BOSA, VAMIL en KIA. Voor actuele informatie omtrent subsidies bezoek je de website van RVO.
Waarom zou ik kiezen voor 100% zelfvoorzienend?
 
Het elektriciteitsnet in Nederland staat onder druk door de snelle toename van het aantal zonnepanelen. Om het niet verder te belasten, is het belangrijk dat consumenten hun zonne-energie zelf verbruiken en opslaan. Zo zijn we minder afhankelijk van het elektriciteitsnet en kunnen we Nederland veel sneller verduurzamen. Voor je onderneming betekent het dat je 100% van je stroombehoefte voorziet met je zonnepanelen. Zo weet je dat je altijd duurzaam onderneemt, ook als de zon niet schijnt. Verder ben je met accu’s beschermd tegen tijdelijke stroomuitval en houd je je bedrijf altijd draaiende.
Wat als mijn bedrijfsdak niet groot genoeg is?
 
Kun je niet genoeg zonnepanelen op je bedrijfsdak kwijt om in je stroombehoefte te voorzien? Dan kun je ervoor kiezen om aanvullend 100% zonne-energie af te nemen van Soly. Wij wekken deze zonne-energie op op grote bedrijfsdaken door het hele land.
Wat voor contract ga ik aan bij ZonneLeasen?
 
Je kiest voor zonnepanelen leasen, wat voor contract krijg je daarbij? Het leasecontract heeft een looptijd van tien jaar. Na die tien jaar kun je het gehele pakket overnemen voor slechts € 25,- per zonnepaneel (inclusief laadpalen, accu’s, omvormers). Na deze overname ben je volledig eigenaar en draait je onderneming nog gegarandeerd twintig jaar op eigen zonne-energie.
Zonnepanelen
Vragen over zonnepanelen
Wat is het verschil tussen terugleveren en salderen?
 
De zonnepanelen op je dak zorgen voor stroomopbrengst. Een deel van de stroom gebruik je voor het huishouden, een ander deel lever je terug aan het energienet. Binnen de voorwaarden van de salderingsregeling mag je de teruggeleverde stroom salderen tot je totale verbruik per jaar. Heb je daarna alsnog een overschot aan teruggeleverde energie aan het energienet, dan ontvang je een terugleververgoeding. In dit artikel vertellen we je meer over het verschil tussen salderen en terugleveren.  
Kan ik de prestaties van mijn zonnepanelen monitoren?
 
Met de Gateway Metered van Enphase en CT-meetspoelen kan van elk stroom producerend systeem de hoeveelheid stroom gemonitord worden.
Wat is de installatietijd van de zonnepanelen?
 
Dit is afhankelijk van de omvang van het systeem en eventuele andere factoren die geregeld/georganiseerd moeten worden. In principe streven we ernaar om zonnepanelen binnen één dag te installeren.
Hoe lang duurt het voordat de zonnepanelen bij mijn bedrijf zijn geïnstalleerd?
 
Momenteel is de intentie om binnen 8-16 weken te installeren. Dit is deels afhankelijk van het gekozen zonne-energiesysteem.
Waarom Soly?
 
Wij grijpen de uitdagingen van de energietransitie met beide handen aan om met zijn allen zo snel mogelijk te kunnen genieten van goedkope, klimaatneutrale en decentrale energie. Wij zijn er om voor jou altijd een passende oplossing te vinden. Zakelijk of particulier, wel of geen eigen zonnepanelen. We staan voor je klaar. Als klant maak je deel uit van een snel groeiende community van huishoudens en bedrijven die zich inzetten voor een 100% duurzame toekomst. Lees hier en hier meer over ons.
Thuisbatterij
Vragen over de accu
Is het zinvol om een batterij te plaatsen bij een ZonneCarport?
 
De hoeveelheid duurzame elektriciteit die wordt geproduceerd is sterk afhankelijk van de weersomstandigheden. Zonnepanelen produceren aanzienlijk minder stroom op een bewolkte dag. Het aanbod van en de vraag naar elektriciteit is daardoor niet altijd in balans. Een batterij kan gebruikt worden om het elektriciteitsnet te stabiliseren. De inkoop van elektriciteit is duurder wanneer de vraag hoger is dan het aanbod. Op deze manier ontstaat er een businesscase voor energieopslag. Daarnaast kan een batterij van toepassing zijn wanneer er maar een bepaalde capaciteit beschikbaar is op het elektriciteitsnet.
Is de thuisbatterij ook effectief in de winter?
 
De thuisbatterij is tijdens de winter minder effectief. Dat is logisch: de zon schijnt minder lang en minder uitbundig, waardoor de opbrengst uit zonnepanelen lager ligt. Bovendien verbruiken we in de winter meer stroom, vooral omdat het vroeger donker is. De gemiddelde efficiëntie van de thuisbatterij is desalniettemin tussen de 60 en 80 procent, ten opzichte van 30 tot 50 procent zonder thuisbatterij.
Welke thuisbatterij past het beste bij mij?
 
o Dat hangt van de capaciteit van het zonnesysteem en je huidige stroomverbruik. Grofweg geldt dat voor elke 1.000 kWh aan stroomverbruik p/j een opslagcapaciteit van 2 kWh geschikt is. Stel: je stroomverbruik per jaar is 3.000 kWh, dan zou een opslagcapaciteit van circa 6 kWh voldoende zijn. Omdat de thuisbatterij modulair is, kan je in de toekomst die opslagcapaciteit nog naar wens uitbreiden.
Maakt de thuisbatterij mij 100% onafhankelijk van het energienet?
 
De thuisbatterij maakt je verregaand – maar nog niet volledig – onafhankelijk van het centrale energienet. Dankzij zonnepanelen konden we 30 tot 50 procent van ons stroomverbruik al ‘dekken’, en de thuisbatterij vergroot dat percentage naar 60 tot 80 procent. Lees meer over de thuisbatterij.
Is er een thuisbatterij subsidie?
 
Momenteel bestaat er nog geen subsidie op de thuisbatterij. Dit heeft grotendeels te maken met het huidige energieklimaat. Nederland loopt – in tegenstelling tot de landen om ons heen – enigszins achter met de installatie van thuisbatterijen. Dat heeft te maken met de huidige salderingsregeling op zonnepanelen. Omdat terugleveren van stroom aan het energienet daarmee nog heel interessant is, heeft kent het installeren van een thuisbatterij momenteel geen urgentie. We verwachten overigens op termijn wel een subsidie op de thuisbatterij, en zullen je hiervan op de hoogte houden via de website van Soly.
Hoeveel thuisbatterij modules kan ik aansluiten op mijn netaansluiting?
 
De Soly Powercell is een enkelfase module. Op een 1 x 40 Ampère aansluiting kunnen we maximaal 6 modules installeren. Op een 3 x 25 Ampère aansluiting kunnen we drie modules per fase aansluiten. Dit betekent dat we in totaal 3 x 3 = 9 modules kunnen aansluiten.
Kan ik de prestaties van mijn thuisbatterij monitoren?
 
Ja, dat kan. Tussen de Gateway en de batterij is een draadloze verbinding mogelijk wanneer beide apparaten binnen 10 meter van elkaar zijn geïnstalleerd. Staan beide apparaten verder dan 10 meter uit elkaar, dan kiezen we voor een utp-verbinding. Middels de CAT5e/6- Kabel is communicatie mogelijk tussen de Gateway en de batterij tot 50 meter. De CAT5e/6-kabel moet je daarbij zelf regelen. Jij bent het beste bekend met de thuis-omgeving, en kan zo de ideale route voor de installatie van de kabel bepalen.
Ik zoek een thuisbatterij van ongeveer 20 kWh, kan dit bij Soly?
 
Dat kan. Onze thuisbatterij is modulair. Dit betekent echter wel dat je twee keer de Powercell® Premium nodig hebt. Hier moet derhalve ook voldoende ruimte voor zijn.
Wat betekent laadcycli van een thuisbatterij?
 
Een laadcyclus betekent het volledig laden en ontladen van een thuisbatterij. Onze productgarantie is 15 jaar of tenminste 6.000 laadcycli.
Wat is de garantie op de thuisbatterij van Soly?
 
De productgarantie van de thuisbatterij is 15 jaar of 6.000 volledige laadcycli. Dat getal staat voor het aantal keren dat de batterij zich volledig oplaadt én ontlaadt. Onder testomstandigheden wordt uitgegaan van 1 volledige laadcyclus per dag. Omdat we in Nederland echter te maken hebben met een gematigd klimaat, verwachten we dat gemiddeld 20 laadcycli per jaar wegvallen. Dit komt neer op 345 laadcycli per jaar, en 5.175 laadcycli voor de thuisbatterij na 15 jaar. De garantie op basis van laadcycli valt dan ook ruim binnen jaargarantie van 15 jaar.
Is de thuisbatterij modulair?
 
Ja, de thuisbatterij van Soly is modulair en het systeem is dus uit te breiden op basis van een grotere toekomstige vraag. Terugschakelen kan ook.
Is de thuisbatterij geschakeld op DC van de omvormer?
 
Nee, de thuisbatterij is een wisselstroom systeem. In de batterij zitten micro-omvomers dus er wordt wel DC opgeslagen.
Is mijn bestaande omvormer geschikt voor de thuisbatterij?
 
Ja, dat kan. De thuisbatterij wordt separaat aangesloten en kan samen met elk type omvormer.
Ik heb 2 systemen met zonnepanelen, één van jullie en een van één van een andere leverancier. Kunnen deze samen op 1 thuisbatterij?
 
Kan geplaatst worden. Hoe dat er in de praktijk uit komt te zien met 2 verschillende systemen zal worden besproken tijdens het adviesgesprek.
Kan je de thuisbatterij ook opladen tijdens laag tarief zodat je de batterij, bijvoorbeeld in de winter, kunt gebruiken tijden het hoge tarief?
 
Dat zou in de praktijk kunnen, maar is afhankelijk van meerdere factoren. We kunnen dit verder toelichten tijdens het adviesgesprek.
Kan energie meerdere maanden worden opgeslagen op een thuisbatterij en daarna nog worden gebruikt?
 
Dit betreft een vraag over de functionaliteit van de batterij. Een thuisbatterij gaat ontladen bij stroomvraag in de woning. Stroom wordt verder gewoon opgeslagen. Hou rekening met een dagverbruik. Overige vragen over de opslag zullen worden besproken tijdens het adviesgesprek.
Wordt de batterij met gelijkspanning gevoed?
 
Er loopt altijd wisselspanning naar de thuisbatterij. Deze spanning wordt vervolgens door micro-omvormers omgezet naar gelijkspanning en dat wordt opgeslagen in de thuisbatterij.
Welke fasestroom heb ik nodig om de thuisbatterij aan te sluiten?
 
De thuisbatterij van Soly is een standaard 1-fase batterij.
Wie installeert de thuisbatterij?
 
De thuisbatterij wordt standaard geïnstalleerd door een erkende en gecertificeerde installateur van Soly.
Hoeveel ruimte neemt de thuisbatterij in beslag?
 
Dat is afhankelijk van het type thuisbatterij dat je kiest. Bij Soly bieden we momenteel drie varianten aan, inclusief behuizing en montagemateriaal, die allen logischerwijs meer of minder ruimte in beslag nemen. Het gaat om de Powercell® Populair, Plus & Premium.
Wat is het rendement van de thuisbatterij?
 
De thuisbatterij kent een Roundtrip-efficiëntie van 89%, en een rendement van 98%. Roundtrip-efficiëntie is het percentage elektriciteit dat in de thuisbatterij wordt opgeslagen en later kan worden opgehaald voor gebruik in huis. Hoe werkt dat? Gelijkstroom loopt naar de batterij. Eenmaal daar zet de thuisbatterij gelijkstroom om in wisselstroom en wanneer de batterij gaat ontladen wordt het weer omgezet naar wisselstroom. In dit traject gaat 11% energie verloren.
Kan de thuisbatterij in een niet-geïsoleerde garage worden geïnstalleerd?
 
Ja, dat kan zeker wel. Houd er wel rekening mee dat de omgevingstemperatuur invloed heeft op de efficiëntie. Is de omgevingstemperatuur lager dan 0 graad, dan is de efficiëntie lager. Bij lagere temperaturen dan -15 °C slaat de thuisbatterij uit. Ditzelfde geldt voor temperaturen hoger dan 50 °C. De beschermingsgraad van de thuisbatterij is overigens IP55.
Wat is de optimale plek voor de thuisbatterij?
 
Als er maar vrije ruimte is: dragende muur en er is voldoende ruimte om een AC traject naar de meterkast te kunnen installeren.
We gaan de thuisbatterij installeren. Wat zijn de richtlijnen voor de omgevingsfactoren?
 
De thuisbatterij moet worden geplaatst op een vlakke, sterke muur (vlakheid moet binnen 2 mm blijven), minimaal 150 mm speling aan alle kanten en een meter ruimte aan de voorkant ivm eventuele werkzaamheden. Daarnaast gebeurt montage op een niet-ontvlambaar oppervlak, niet meer dan 5° helling ten opzichte van verticaal. Belangrijk is een goed geventileerde ruimte, vochtigheid 5% tot 100% RH niet-condenserend, geen ammoniak, geen corrosieve atmosferen. En plaats de batterij niet in de buurt van warmtebronnen (kachel / open haard etc). Montage wordt hoe dan ook gedaan door 2 personen in verband met het gewicht van 1 module.
Wat is de levertijd van de thuisbatterij?
 
De thuisbatterij van Soly - de Powercell - is vanaf het 2e kwartaal van 2022 leverbaar. Momenteel staat onze levertijd / installatietijd van de thuisbatterij op 6 tot 8 weken.
Wat is de terugverdientijd van de thuisbatterij?
 
Er bestaat momenteel nog geen heldere indicatie van de terugverdientijd van de thuisbatterij. Dit heeft voornamelijk te maken met het grote aantal factoren waarop het rendement en de terugverdientijd gebaseerd is. In hoeverre ben je bijvoorbeeld elke dag bezig met het efficiënt inzetten van zonne-energie en het optimaal terugleveren aan het energienet? Het gaat nu bij de thuisbatterij vooral om minder afhankelijkheid van het energienet en meer gebruik maken van je eigen opgewekte zonnestroom.
Wat kost de installatie van de thuisbatterij?
 
De prijzen op de thuisbatterij pagina zijn inclusief installatie. Dit is dus een alles inclusieve prijs.
Kan ik de thuisbatterij huren?
 
Nee, je kunt de thuisbatterij niet huren. Momenteel kan je de thuisbatterij uitsluitend kopen.
Is het mogelijk om de thuisbatterij in termijnen af te betalen?
 
Momenteel bieden we deze mogelijkheid nog niet. Mocht vanuit onze data en aanvragen blijken dat dit wel een gewenste oplossing is, dan bieden we die optie mogelijk wél aan in de toekomst.
Hoe duur is de thuisbatterij?
 
De prijs van de thuisbatterij valt te lezen op de thuisbatterij pagina. We onderscheiden hierbij de Powercell® Populair, Plus & Premium.
Wat ben ik precies nodig om 0 op de meter te krijgen?
 
Nul op de meter is in principe altijd het doel. Echter, door de invloed van het Nederlandse weer is de kans hierop vrijwel nihil. Wel kan je met de thuisbatterij zoveel mogelijk onafhankelijk worden van het energienet. Om de 'nul op de meter' situatie te benaderen, zorgen we tijdens het adviesgesprek voor een duidelijk en persoonlijk advies. Deze behelst de optimale combinatie van de zonnepaneleninstallatie en de capaciteit van de thuisbatterij.
Welke capaciteit van de thuisbatterij heb ik nodig?
 
De gewenste capaciteit van de thuisbatterij is afhankelijk van meerdere factoren. We adviseren je vooral op basis van de volgende methode. Soly gaat uit van een situatie waarin je al zonnepanelen op het dak hebt liggen. Vervolgens kijken we hoeveel kWh energie je nog nodig hebt om je totaalverbruik te dekken. Dit getal delen we door 1.206 kWh. We zullen dit tijdens het vrijblijvende consult nog verder behandelen en vervolgens een persoonlijk advies uitbrengen.
Ik heb 10 zonnepanelen. Is de batterij van 3,5 kWh voldoende?
 
De capaciteit van de batterij hangt samen met het verbruik. De vraag of de Powercell® Populair (De IQ Battery 3T) dus geschikt is in combinatie met 10 zonnepanelen hangt af van de persoonlijke situatie. We zullen dit tijdens het adviesgesprek verder behandelen en je vervolgens een advies op maat geven. Dit geldt in principe voor iedere combinatie van de zonnepaneleninstallatie en thuisbatterij (Powercell® Populair, Plus & Premium).
Wat is het gewicht van een thuisbatterij?
 
De Powercell® Populair (Enphase 3T) basiseenheid weegt 40,5 kg. Het gewicht inclusief behuizing en montagebeugel is 48,8 kg. De thuisbatterij wordt derhalve standaard door twee monteurs geïnstalleerd. Een Powercell® Premium (Enphase 10T) is dus drie keer 40,5 kg, plus 22,1 kg behuizing en montagebeugel. In totaal is het gewicht van de geïnstalleerde Powercell® Premium dus 143,6 kg.
Hoe groot is een thuisbatterij?
 
Onze Powercell® Populair (IQ Battery 3T) heeft de afmetingen 430 x 775 x 188 mm. Daarnaast is onze Powercell® Plus een verdubbeling van de 3T, met dito dubbele afmetingen. De Powercell® Premium (IQ Battery 10T) kent de afmetingen 1283 x 775 x 188 mm.
Waar moet ik een thuisbatterij plaatsen?
 

Mede vanwege het formaat van de batterij wordt deze over het algemeen in een garage of berging geplaatst. We hebben gekozen voor een batterij met een esthetisch design zodat deze ook op andere plekken in huis geplaatst kan worden. Houd daarnaast rekening dat de thuisbatterij opgehangen wordt aan een solide muur.

Hoe brandveilig is een thuisbatterij?
 

Veiligheid is onze prioriteit en daarin doen we geen concessies. Daarom zijn onze batterijen gemaakt op basis van lithiumijzerfosfaat in plaats van op lithiumion. Lithiumion is namelijk een chemische samenstelling die last kan hebben van thermische instabiliteit. Dit betekent dat er bij oververhitting kans is op brand. Lithiumijzerfosfaat bestaat daarentegen uit natuurlijk grondstoffen, welke niet schadelijk zijn voor het milieu. De samenstelling maakt ook dat deze batterijen stabieler zijn. Zo zijn ze beter bestand tegen oververhitting en onbrandbaar. Onze thuisbatterij is daarom milieuvriendelijk maar vooral ook veilig

Hoe lang gaat een thuisbatterij mee?
 

We bieden een productgarantie van 15 jaar. Dit is voor thuisbatterijen een relatief lange garantie. De verwachte levensduur is een stuk langer. Op basis van 345 laadcycli per jaar ligt de verwachte levensduur van de thuisbatterij op 20 jaar.

Ik heb iets gehoord over een constructierapport voor de thuisbatterij. Hoe zit dat?
 
Het constructierapport geeft aan of een pand geschikt is om een zonne-energiesysteem te kunnen dragen. Afhankelijk van de grote van het systeem (en verzekeraar) dient deze uitgevoerd te worden.
Is de thuisaccu een (potentiële) vervanger van de salderingsregeling?
 
Ja, hoewel er wel een verschil is op basis van de terugverdientijd. Ook het financiële voordeel is in een andere vorm zichtbaar.
Wat is de opslagcapaciteit van de thuisbatterij?
 
Dit is afhankelijk van het type. Vaak wordt de opslagcapaciteit afgewogen op basis van het verwachte energieverbruik en de capaciteit van de zonnepanelen op het dak. Bij Soly beschikken over drie versies van de thuisbatterij (in vermogen):
 • Enphase 3T - 3,5 kWh
 • Enphase 3T (2x) - 7 kWh
 • Enphase 10T 10,5  kWh
Wat is de levensduur van een thuisbatterij?
 
Dit is afhankelijk van de batterij. Standaard ontvang je bij Soly 10 jaar productgarantie op de thuisbatterij. Op basis van het aantal laadcycli gaat onze thuisbatterij naar verwachting zeker 20 jaar mee.
Wat zijn de voordelen van een thuisbatterij?
 
Je kan je eigen opgewekte energie opslaan en op een later moment gebruiken. Dit is voornamelijk interessant wanneer de salderingsregeling in Nederland op termijn zal worden afgebouwd.
Biedt Soly ook een thuisbatterij aan?
 
Ja, we zijn in Q2 van 2023 begonnen met de verkoop van de thuisbatterij. Ontdek meer over de thuisbatterij van Soly.
ZonneCarport
Vragen over de carport met zonnepanelen
Kunnen auto’s ook laden wanneer de zon niet schijnt?
 
Ja, de auto's worden in dat geval geladen met groene netstroom of met opgeslagen zonnestroom uit de batterij-opslag. Soly heeft een eigen EMS-systeem dat ervoor zorgt dat er zo slim mogelijk op geladen wordt met groene stroom.
Zijn er fiscale voordelen als ik een ZonneCarport laat plaatsen?
 
Ja, Soly werkt met een gespecialiseerd bedrijf die kan helpen met mogelijke fiscale voordelen en het eventueel verkrijgen van subsidies en HBE-certificaten.
Waarom een ZonneCarport in plaats van zonnepanelen op het dak?
 
Er zijn meerdere redenen waarom u zou kiezen voor een ZonneCarport in plaats van zonnepanelen op het dak. Zo kan het zijn dat de dakconstructie niet sterk genoeg is om de zonnepanelen op het dak te installeren. Het kan ook zijn dat de verzekering het niet toelaat om zonnepanelen op het dak te installeren wegens brandgevaar. Andersom kan het voor onder andere autodealers interessant zijn omdat de verzekeringspremie omlaag gaat wanneer zij auto’s onder het dak hebben staan. Naast deze redenen heeft een ZonneCarport ook facilitair gezien veel voordelen. Zo kunnen bezoekers droog parkeren, hun auto opladen met zonne-energie en maakt de organisatie zichtbaar dat ze zich bezighouden met duurzaamheid. Wist u dat u met een ZonneCarport ook altijd voldoet aan energielabel C?
Moet over een ZonneCarport ook leges betaald worden?
 
Leges zijn kosten die betaald moeten worden aan de gemeente voor het gebruik maken van haar diensten of producten. Voor het aanvragen van een omgevingsvergunning voor een carport met zonnepanelen moeten vaak leges betaald worden. De hoogte van de leges verschilt per gemeente. De tarieven zijn te vinden op de website van de desbetreffende gemeente. In gemeenten gelden soms lagere leges voor projecten die bijdragen aan de verduurzaming van de gemeente. Dit worden ook wel groene leges genoemd.
Moet over een ZonneCarport ook onroerendzaakbelasting betaald worden?
 
Onroerendezaakbelasting is belasting die een eigenaar of huurder over de waarde van een woning, gebouw of stuk grond betaalt. Door het plaatsen van een ZonneCarport neemt de waarde van de grond toe. In beginsel zal daarom over een ZonneCarport onroerendezaakbelasting moeten worden betaald. De hoogte van de onroerende zaak belasting verschilt per gemeente. De tarieven zijn te vinden op de website van de desbetreffende gemeente.
Kan voor een ZonneCarport gebruik worden gemaakt van de energie-investeringsaftrek (EIA)?
 
Ja, bedrijven met een kleinverbruikersaansluiting kunnen gebruikmaken van de energie- investeringsaftrek (EIA). Bij de EIA mag een deel van de investering van de winst worden afgetrokken. Een onderneming betaalt hierdoor minder vennootschapsbelasting. De EIA is niet beschikbaar in combinatie met de ISDE subsidie. Lees meer over duurzame subsidies voor bedrijven.
Wat gebeurt er na 25 jaar met de ZonneCarport?
 
Bij de businesscase van een ZonneCarport wordt standaard gerekend met een looptijd van 25 jaar. Dit betekent echter niet dat de ZonneCarport na 25 jaar verwijderd moet worden. In de meeste gevallen kan de ZonneCarport nog eenzelfde periode van 25 jaar worden gebruikt. Dit betekent dat alleen de zonnepanelen en omvormers vervangen moeten worden. De investeringskosten zijn in dit geval aanzienlijk lager, omdat de constructie al staat. De impact van inflatie en prijsontwikkelingen en verandering in overheidsbeleid zijn hierbij niet meegenomen. Een alternatief is om het staal te verkopen. De restwaarde na een periode van 25 jaar is echter niet in te schatten.
Welke herinvesteringen zijn er nodig bij een ZonneCarport?
 
Bij de businesscase van een carport met zonnepanelen wordt standaard gerekend met een looptijd van 25 jaar. Omvormers hebben een levensduur van 10 tot 15 jaar en zullen halverwege de looptijd vervangen moeten worden. Daarnaast is de levensduur voor laadpalen tussen de 10 en 12 jaar. Bij preventief periodiek onderhoud hoeven de overige componenten in principe niet vervangen te worden doordat de levensduur van deze componenten langer dan 25 jaar is. In de businesscase worden de herinvestering en kosten voor onderhoud en beheer meegenomen.
Is het zinvol om een batterij te plaatsen bij een ZonneCarport?
 
De hoeveelheid duurzame elektriciteit die wordt geproduceerd is sterk afhankelijk van de weersomstandigheden. Zonnepanelen produceren aanzienlijk minder stroom op een bewolkte dag. Het aanbod van en de vraag naar elektriciteit is daardoor niet altijd in balans. Een batterij kan gebruikt worden om het elektriciteitsnet te stabiliseren. De inkoop van elektriciteit is duurder wanneer de vraag hoger is dan het aanbod. Op deze manier ontstaat er een businesscase voor energieopslag. Daarnaast kan een batterij van toepassing zijn wanneer er maar een bepaalde capaciteit beschikbaar is op het elektriciteitsnet.
Kan een ZonneCarport bovenop een parkeergarage geplaatst worden?
 
Ja, het plaatsen van een ZonneCarport kan bovenop een parkeergarage. Merk op dat het gaat om parkeergarages waarbij op de bovenste verdieping in de buitenlucht wordt geparkeerd. Het voordeel is dat energieopwekking nog steeds wordt gecombineerd met parkeren. Wel moet er rekening gehouden worden met de bestaande constructie.
Kunnen er laadpalen onder de ZonneCarport geïnstalleerd worden?
 
Ja, het plaatsen van laadpalen is mogelijk en zinvol. Al geruime tijd neemt het gebruik van elektrische voertuigen toe, waardoor de behoefte aan laadpalen toeneemt. Laadpalen gebruiken veel stroom. Daarvoor is een relatief grote netaansluiting vereist. De zonnepanelen hebben juist een netaansluiting nodig om de stroom te leveren aan het elektriciteitsnet. De zonnepanelen en laadpalen kunnen gebruik maken van dezelfde netaansluiting. Door de combinatie van energieopwekking met laadpalen wordt daardoor bespaard op de kosten. Dit gaat echter alleen op bij reguliere laadpalen en niet bij snellaadpalen. Snellaadpalen vereisen namelijk een aanzienlijk grotere netaansluiting. Daarnaast hebben de inkomsten uit de laadpalen een positief effect op de businesscase van de ZonneCarport. Dit komt onder meer doordat u bespaart op de inkoopkosten van elektriciteit en energiebelasting. Tot slot wordt de duurzame stroom uit de zonnepanelen direct lokaal gebruikt.
Kan een energiecoöperatie ook een ZonneCarport realiseren?
 
Ja, dit is mogelijk. In mei 2021 is op de parkeerplaats aan de achterzijde van het gemeentehuis in Zuidhorn een ZonneCarport gerealiseerd in opdracht van Energiecoöperatie GLOED en Gemeente Westerkwartier. De energieopbrengst staat gelijk aan het stroomverbruik van 162 woningen. Een energiecoöperatie kan gebruikmaken van de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE) of de subsidie Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE++).
Heeft de omvang van een ZonneCarport invloed op de investering?
 
Bij een groter parkeerterrein zijn de relatieve investeringskosten lager. Dit komt doordat er lagere materiaalkosten door schaalvoordelen zijn en het spreiden van de vaste kosten over een groter project. Bij de realisatie van een ZonneCarport op een zwakke ondergrond of in een winderig gebied moet er rekening worden gehouden met een zwaardere fundering en constructie. Dit leidt tot hogere investeringskosten.
Is elk parkeerterrein geschikt voor een ZonneCarport?
 
In theorie kan op elk parkeerterrein een carport met zonnepanelen worden gerealiseerd. Echter heeft de haalbaarheid te maken met de omvang en locatie van het parkeerterrein. Onder andere bomen en bouwwerken in de omgeving kunnen veel schaduw veroorzaken. Ook moet u rekening houden met het bestemmingsplan. In een woonwijk is het lastiger om af te wijken van het bestemmingsplan en moet rekening worden gehouden met de leefbaarheid van de wijk. Tot slot zijn ZonneCarports op een openbaar parkeerterrein lastiger te realiseren dan een privaat parkeerterrein. Op een privaat parkeerterrein is er namelijk meer ontwerpvrijheid. Benieuwd of uw terrein geschikt is voor een ZonneCarport? Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze adviseurs.
Wat zijn de voordelen van een ZonneCarport?
 
 • Meervoudig ruimtegebruik door de combinatie van parkeren met energieopwekking en eventueel het opladen van elektrische voertuigen;
 • Droog en in de schaduw parkeren;
 • Zichtbare verduurzaming en inspiratiebron voor de omgeving;
 • Met een ZonneCarport voldoet uw pand altijd minimaal aan energielabel C;
 • Oplossing voor het opwekken van zonne-energie wanneer zonnepanelen niet op daken mogen vanwege verzekering of niet op daken kunnen vanwege de constructie;
 • Landbouw- en natuurgronden worden ontzien van zonneparken.
Wat is een ZonneCarport?
 
Een ZonneCarport is een constructie boven een bestaand- of nieuw parkeerterrein waarbij zonnepanelen als dak fungeren. Hierdoor wordt de schaarse buitenruimte benut voor zowel parkeren als energieopwekking. Dit biedt kansen voor exploitanten van parkeerterreinen, zonontwikkelaars en gemeenten en provincies met openbare parkeerterreinen.
Soly Brain
Vragen over de Soly Brain.
In welke gevallen kan ik de Soly Brain® goed gebruiken?
 
De energiemarkt voor particulieren is doorlopend in beweging. Momenteel mogen we nog salderen, maar de salderingsregeling zal vanaf 2025 in stappen worden afgebouwd. Het wordt vervolgens - dat is overigens nu ook al - belangrijker om efficient met onze opgewekte zonnestroom om te gaan. De Soly Brain®  gaat je helpen om op gerichte momenten, wanneer de opbrengst uit zonnepanelen hoog is, de apparaten in het huishouden aan te zetten. Zo ben je duurzaam bezig én voordeliger uit.
Kan ik de Soly Brain® kopen?
 
Nee, dat kan niet. Daarentegen zullen we vanaf kwartaal 4 van 2023 de Soly Brain® standaard meeleveren wanneer je klant wordt bij Soly. Hiervan is sprake in de volgende gevallen: koop of huur zonnepanelen, aankoop thuisbatterij.
Welke apparaten zijn op dit moment compatibel met de Soly Brain?
 
Op dit moment kan de Soly Brain de volgende merken omvormers en thuisbatterijen aansturen:
 • Growatt
 • Enphase
 • Sungrow
 • SMA
 • Fronius
Ditzelfde geldt voor de laadpaal van het merk Vestel.
Dynamische energie
Vragen over het dynamisch energiecontract
Vanaf wanneer kan ik een energiecontract van Soly afsluiten?
 
Slimme energie van Soly zal naar verwachting eind 2023 van start gaan. Je kunt jezelf alvast aanmelden zodat we je op de hoogte houden van de livegang.
Zegt Soly mijn oude energiecontract contract op bij het afsluiten van een dynamisch energiecontract?
 
Dit hangt van de situatie af. Blijf je op hetzelfde adres wonen? Dan regelen wij de overstap voor je. We houden je uiteraard op de hoogte hiervan. Ga je verhuizen? Dan zeg je zelf het contract op bij je huidige energieleverancier.
Moet ik klant zijn van Soly om een dynamisch energiecontract af te sluiten?
 
Nee. Je kunt ook een dynamisch energiecontract afsluiten, ook zonder dat je zonnepanelen hebt van Soly. Het kan wel zo zijn dat jouw omvormer nog niet compatibel is met de Soly Brain waardoor je niet van alle functionaliteiten gebruik kunt maken. Dit controleren we automatisch bij je aanvraag.
Waarom een dynamisch energiecontract?
 
Een dynamisch energiecontract biedt meer flexibiliteit dan een vast contract, omdat je niet gebonden bent aan een vooraf bepaalde prijs voor een langere periode. Het belangrijkste voordeel van een dynamisch energiecontract is dat je kunt profiteren van lagere energieprijzen als de markt gunstig is.

Bereken hoeveel zonnepanelen jou opleveren!

Gratis en vrijblijvend