Hoeveel thuisbatterij modules kan ik aansluiten op mijn netaansluiting?
De Soly Powercell is een enkelfase module. Op een 1 x 40 Ampère aansluiting kunnen we maximaal 6 modules installeren. Op een 3 x 25 Ampère aansluiting kunnen we drie modules per fase aansluiten. Dit betekent dat we in totaal 3 x 3 = 9 modules kunnen aansluiten.
Kan ik de prestaties van mijn thuisbatterij monitoren?
Ja, dat kan. Tussen de Gateway en de batterij is een draadloze verbinding mogelijk wanneer beide apparaten binnen 10 meter van elkaar zijn geïnstalleerd.
Staan beide apparaten verder dan 10 meter uit elkaar, dan kiezen we voor een utp-verbinding. Middels de CAT5e/6- Kabel is communicatie mogelijk tussen de Gateway en de batterij tot 50 meter.
De CAT5e/6-kabel moet je daarbij zelf regelen. Jij bent het beste bekend met de thuis-omgeving, en kan zo de ideale route voor de installatie van de kabel bepalen.
Ik zoek een thuisbatterij van ongeveer 20 kWh, kan dit bij Soly?
Dat kan. Onze thuisbatterij is modulair. Dit betekent echter wel dat je twee keer de Powercell® Premium nodig hebt. Hier moet derhalve ook voldoende ruimte voor zijn.
Wat betekent laadcycli van een thuisbatterij?
Een laadcyclus betekent het volledig laden en ontladen van een thuisbatterij. Onze productgarantie is 15 jaar of tenminste 6.000 laadcycli.
Wat is de garantie op de thuisbatterij van Soly?
De productgarantie van de
thuisbatterij is 15 jaar of 6.000 volledige
laadcycli. Dat getal staat voor het aantal keren dat de batterij zich volledig oplaadt én ontlaadt. Onder testomstandigheden wordt uitgegaan van 1 volledige laadcyclus per dag. Omdat we in Nederland echter te maken hebben met een gematigd klimaat, verwachten we dat gemiddeld 20 laadcycli per jaar wegvallen. Dit komt neer op 345 laadcycli per jaar, en 5.175 laadcycli voor de thuisbatterij na 15 jaar. De garantie op basis van laadcycli valt dan ook ruim binnen jaargarantie van 15 jaar.
Is de thuisbatterij modulair?
Ja, de thuisbatterij van Soly is modulair en het systeem is dus uit te breiden op basis van een grotere toekomstige vraag. Terugschakelen kan ook.
Is de thuisbatterij geschakeld op DC van de omvormer?
Nee, de thuisbatterij is een wisselstroom systeem. In de batterij zitten micro-omvomers dus er wordt wel DC opgeslagen.
Is mijn bestaande omvormer geschikt voor de thuisbatterij?
Ja, dat kan. De thuisbatterij wordt separaat aangesloten en kan samen met elk type omvormer.
Ik heb 2 systemen met zonnepanelen, één van jullie en een van één van een andere leverancier. Kunnen deze samen op 1 thuisbatterij?
Kan geplaatst worden. Hoe dat er in de praktijk uit komt te zien met 2 verschillende systemen zal worden besproken tijdens het adviesgesprek.
Kan je de thuisbatterij ook opladen tijdens laag tarief zodat je de batterij, bijvoorbeeld in de winter, kunt gebruiken tijden het hoge tarief?
Dat zou in de praktijk kunnen, maar is afhankelijk van meerdere factoren. We kunnen dit verder toelichten tijdens het adviesgesprek.
Kan energie meerdere maanden worden opgeslagen op een thuisbatterij en daarna nog worden gebruikt?
Dit betreft een vraag over de functionaliteit van de batterij. Een thuisbatterij gaat ontladen bij stroomvraag in de woning. Stroom wordt verder gewoon opgeslagen. Hou rekening met een dagverbruik. Overige vragen over de opslag zullen worden besproken tijdens het adviesgesprek.
Wordt de batterij met gelijkspanning gevoed?
Er loopt altijd wisselspanning naar de thuisbatterij. Deze spanning wordt vervolgens door micro-omvormers omgezet naar gelijkspanning en dat wordt opgeslagen in de thuisbatterij.
Welke fasestroom heb ik nodig om de thuisbatterij aan te sluiten?
De thuisbatterij van Soly is een standaard 1-fase batterij.
Wie installeert de thuisbatterij?
De thuisbatterij wordt standaard geïnstalleerd door een erkende en gecertificeerde installateur van Soly.
Hoeveel ruimte neemt de thuisbatterij in beslag?
Dat is afhankelijk van het type thuisbatterij dat je kiest. Bij Soly bieden we momenteel drie varianten aan, inclusief behuizing en montagemateriaal, die allen logischerwijs meer of minder ruimte in beslag nemen. Het gaat om de Powercell® Populair, Plus & Premium.
Wat is het rendement van de thuisbatterij?
De thuisbatterij kent een Roundtrip-efficiëntie van 89%, en een rendement van 98%. Roundtrip-efficiëntie is het percentage elektriciteit dat in de thuisbatterij wordt opgeslagen en later kan worden opgehaald voor gebruik in huis. Hoe werkt dat? Gelijkstroom loopt naar de batterij. Eenmaal daar zet de thuisbatterij gelijkstroom om in wisselstroom en wanneer de batterij gaat ontladen wordt het weer omgezet naar wisselstroom. In dit traject gaat 11% energie verloren.
Kan de thuisbatterij in een niet-geïsoleerde garage worden geïnstalleerd?
Ja, dat kan zeker wel. Houd er wel rekening mee dat de omgevingstemperatuur invloed heeft op de efficiëntie. Is de omgevingstemperatuur lager dan 0 graad, dan is de efficiëntie lager. Bij lagere temperaturen dan -15 °C slaat de thuisbatterij uit. Ditzelfde geldt voor temperaturen hoger dan 50 °C. De beschermingsgraad van de thuisbatterij is overigens IP55.
Wat is de optimale plek voor de thuisbatterij?
Als er maar vrije ruimte is: dragende muur en er is voldoende ruimte om een AC traject naar de meterkast te kunnen installeren.
We gaan de thuisbatterij installeren. Wat zijn de richtlijnen voor de omgevingsfactoren?
De thuisbatterij moet worden geplaatst op een vlakke, sterke muur (vlakheid moet binnen 2 mm blijven), minimaal 150 mm speling aan alle kanten en een meter ruimte aan de voorkant ivm eventuele werkzaamheden. Daarnaast gebeurt montage op een niet-ontvlambaar oppervlak, niet meer dan 5° helling ten opzichte van verticaal. Belangrijk is een goed geventileerde ruimte, vochtigheid 5% tot 100% RH niet-condenserend, geen ammoniak, geen corrosieve atmosferen. En plaats de batterij niet in de buurt van warmtebronnen (kachel / open haard etc).
Montage wordt hoe dan ook gedaan door 2 personen in verband met het gewicht van 1 module.
Wat is de levertijd van de thuisbatterij?
De thuisbatterij van Soly - de Powercell - is vanaf het 2e kwartaal van 2022 leverbaar. Momenteel staat onze levertijd / installatietijd van de thuisbatterij op 6 tot 8 weken.
Wat is de terugverdientijd van de thuisbatterij?
Er bestaat momenteel nog geen heldere indicatie van de terugverdientijd van de thuisbatterij. Dit heeft voornamelijk te maken met het grote aantal factoren waarop het rendement en de terugverdientijd gebaseerd is. In hoeverre ben je bijvoorbeeld elke dag bezig met het efficiënt inzetten van zonne-energie en het optimaal terugleveren aan het energienet?
Het gaat nu bij de thuisbatterij vooral om minder afhankelijkheid van het energienet en meer gebruik maken van je eigen opgewekte zonnestroom.
Wat kost de installatie van de thuisbatterij?
De prijzen op de thuisbatterij pagina zijn inclusief installatie. Dit is dus een alles inclusieve prijs.
Kan ik de thuisbatterij huren?
Momenteel is het huren van de thuisbatterij niet mogelijk, misschien in een later stadium wel.
Is het mogelijk om de thuisbatterij in termijnen af te betalen?
Momenteel bieden we deze mogelijkheid nog niet. Mocht vanuit onze data en aanvragen blijken dat dit wel een gewenste oplossing is, dan bieden we die optie mogelijk wél aan in de toekomst.
Hoe duur is de thuisbatterij?
De prijs van de thuisbatterij valt te lezen op de
thuisbatterij pagina. We onderscheiden hierbij de Powercell® Populair, Plus & Premium.
Wat ben ik precies nodig om 0 op de meter te krijgen?
Nul op de meter is in principe altijd het doel. Echter, door de invloed van het Nederlandse weer is de kans hierop vrijwel nihil. Wel kan je met de thuisbatterij zoveel mogelijk onafhankelijk worden van het energienet. Om de 'nul op de meter' situatie te benaderen, zorgen we tijdens het adviesgesprek voor een duidelijk en persoonlijk advies. Deze behelst de optimale combinatie van de zonnepaneleninstallatie en de capaciteit van de thuisbatterij.
Welke capaciteit van de thuisbatterij heb ik nodig?
De gewenste capaciteit van de thuisbatterij is afhankelijk van meerdere factoren. We adviseren je vooral op basis van de volgende methode. Soly gaat uit van een situatie waarin je al zonnepanelen op het dak hebt liggen. Vervolgens kijken we hoeveel kWh energie je nog nodig hebt om je totaalverbruik te dekken. Dit getal delen we door 1.206 kWh.
We zullen dit tijdens het vrijblijvende consult nog verder behandelen en vervolgens een persoonlijk advies uitbrengen.
Ik heb 10 zonnepanelen. Is de batterij van 3,5 kWh voldoende?
De capaciteit van de batterij hangt samen met het verbruik. De vraag of de Powercell® Populair (De IQ Battery 3T) dus geschikt is in combinatie met 10 zonnepanelen hangt af van de persoonlijke situatie. We zullen dit tijdens het adviesgesprek verder behandelen en je vervolgens een advies op maat geven. Dit geldt in principe voor iedere combinatie van de zonnepaneleninstallatie en thuisbatterij (Powercell® Populair, Plus & Premium).
Wat is het gewicht van een thuisbatterij?
De Powercell® Populair (Enphase 3T) basiseenheid weegt 40,5 kg. Het gewicht inclusief behuizing en montagebeugel is 48,8 kg. De thuisbatterij wordt derhalve standaard door twee monteurs geïnstalleerd.
Een Powercell® Premium (Enphase 10T) is dus drie keer 40,5 kg, plus 22,1 kg behuizing en montagebeugel. In totaal is het gewicht van de geïnstalleerde Powercell® Premium dus 143,6 kg.
Hoe groot is een thuisbatterij?
Onze Powercell® Populair (IQ Battery 3T) heeft de afmetingen 430 x 775 x 188 mm. Daarnaast is onze Powercell® Plus een verdubbeling van de 3T, met dito dubbele afmetingen. De Powercell® Premium (IQ Battery 10T) kent de afmetingen 1283 x 775 x 188 mm.
Waar moet ik een thuisbatterij plaatsen?
Mede vanwege het formaat van de batterij wordt deze over het algemeen in een garage of berging geplaatst. We hebben gekozen voor een batterij met een esthetisch design zodat deze ook op andere plekken in huis geplaatst kan worden. Houd daarnaast rekening dat de thuisbatterij opgehangen wordt aan een solide muur.
Hoe brandveilig is een thuisbatterij?
Veiligheid is onze prioriteit en daarin doen we geen concessies. Daarom zijn onze batterijen gemaakt op basis van lithiumijzerfosfaat in plaats van op lithiumion. Lithiumion is namelijk een chemische samenstelling die last kan hebben van thermische instabiliteit. Dit betekent dat er bij oververhitting kans is op brand. Lithiumijzerfosfaat bestaat daarentegen uit natuurlijk grondstoffen, welke niet schadelijk zijn voor het milieu. De samenstelling maakt ook dat deze batterijen stabieler zijn. Zo zijn ze beter bestand tegen oververhitting en onbrandbaar. Onze thuisbatterij is daarom milieuvriendelijk maar vooral ook veilig
Hoe lang gaat een thuisbatterij mee?
We bieden een productgarantie van 15 jaar. Dit is voor thuisbatterijen een relatief lange garantie. De verwachte levensduur is een stuk langer. Op basis van 345 laadcycli per jaar ligt de verwachte levensduur van de thuisbatterij op 20 jaar.
Ik heb iets gehoord over een constructierapport voor de thuisbatterij. Hoe zit dat?
Het constructierapport geeft aan of een pand geschikt is om een zonne-energiesysteem te kunnen dragen. Afhankelijk van de grote van het systeem (en verzekeraar) dient deze uitgevoerd te worden.
Is de thuisaccu een (potentiële) vervanger van de salderingsregeling?
Ja, hoewel er wel een verschil is op basis van de terugverdientijd. Ook het financiële voordeel is in een andere vorm zichtbaar.
Wat is de opslagcapaciteit van de thuisbatterij?
Dit is afhankelijk van het type. Vaak wordt de opslagcapaciteit afgewogen op basis van het verwachte energieverbruik en de capaciteit van de
zonnepanelen op het dak. Bij Soly beschikken over drie versies van de
thuisbatterij (in vermogen):
- Enphase 3T - 3,5 kWh
- Enphase 3T (2x) - 7 kWh
- Enphase 10T 10,5 kWh
Wat is de levensduur van een thuisbatterij?
Dit is afhankelijk van de batterij. Standaard ontvang je bij Soly 10 jaar productgarantie op de thuisbatterij. Op basis van het aantal laadcycli gaat onze thuisbatterij naar verwachting zeker 20 jaar mee.
Wat zijn de voordelen van een thuisbatterij?
Je kan je eigen opgewekte energie opslaan en op een later moment gebruiken. Dit is voornamelijk interessant wanneer de
salderingsregeling in Nederland op termijn zal worden afgebouwd.
Biedt Soly ook een thuisbatterij aan?
Ja, we zijn in Q2 van 2023 begonnen met de verkoop van de thuisbatterij. Schrijf je daarom
hier al in voor een vrijblijvende offerte of lees meer over de
thuisbatterij.