Productie en vervoer
CO₂-uitstoot zonnepanelen
Hoe meer zonnepanelen we in Nederland plaatsen, des te minder grijze stroom we hoeven te gebruiken. Om sneller CO2-neutraal te worden, is het dus zaak veel zonnepanelen te plaatsen. Maar ook zonnepanelen hebben een CO2-voetafdruk. Bij de productie en het transport komt CO2 vrij. De fabrieken draaien nog grotendeels op steenkool en ook de schepen en vrachtwagens hebben nog een verbrandingsmotor.
Per kWh grijze stroom dat in Nederland wordt opgewekt, komt 390 gram CO2 vrij. Hoewel we in Nederland steeds sneller over gaan op duurzame energie, zijn we nog steeds erg afhankelijk van fossiele bronnen zoals gas, olie en steenkool.
Per kWp (1.000 Wp) aan geïnstalleerde zonnepanelen, wordt door onze zonnepanelenfabrikant zo’n 600 kg CO2 uitgestoten. Dat is dus iets minder dan 200 kg CO2 per zonnepaneel. En dat is inclusief verwerking van de grondstoffen, de productie en het recyclen.
CO₂-compensatie na installatie
Een installatie van zestien panelen (350 Wp) bespaart op deze manier elk jaar zo’n 1800 kg CO2. Dit staat ongeveer gelijk aan de CO2 die vrijkomt bij het rijden van 10.000 kilometer met een auto met een gemiddeld verbruik.
Eenmaal geïnstalleerd door Soly stoten zonnepanelen niets meer uit. Als een zonnepaneel (320 kWh) twee jaar lang duurzame stroom heeft opgewekt, heeft het voorkomen dat 320 x 0,364 x 2 = 233 kg CO2 is uitgestoten in de atmosfeer. Dat betekent dat een zonnepaneel van 355 Wp na twee jaar al de CO2-uitstoot van de productie heeft gecompenseerd. Zonnepanelen wekken daarna nog 23 tot 28 jaar volledig duurzame, schone energie op.