Categorie:

Techniek
Kennisbank

Hoeveel zonnepanelen zijn er nodig voor een warmtepomp?

Steeds meer huishoudens willen gasvrij wonen, en stappen om die reden over op de warmtepomp. Een logische keuze die past binnen de huidige ontwikkelingen en energietransitie. Wel is het belangrijk dat je – voordat je de warmtepomp aanschaft – bekend bent met de aanzienlijke stroombehoefte van een warmtepomp. De combinatie warmtepomp en zonnepanelen is om die reden essentieel om het groeiende elektriciteitsverbruik te compenseren. Echter, hoeveel zonnepanelen heb je daarvoor nodig?

Warmtepomp en zonnepanelen zorgen voor kostenbesparing

Allereerst de vraag: is een warmtepomp wel interessant zonder (extra) zonnepanelen? Nou, in principe wel. Toch adviseren we om ook zonnepanelen op het dak te installeren. De combinatie van een warmtepomp met zonnepanelen zorgt namelijk voor de meest efficiënte kostenbesparing. Hoe zit dat precies? We onderscheiden de volgende typen warmtepompen:

  • Hybride warmtepomp
  • All-electric warmtepomp
  • Grondwater warmtepomp
  • Lucht/water warmtepomp
  • Lucht/lucht warmtepomp
  • Bodemwarmtepomp

Veel verschillende warmtepompen, dus. We kunnen dan ook beter spreken van twee grote varianten: de elektrische warmtepomp en de hybride warmtepomp. Wat is het verschil tussen de all-electric en hybride warmtepomp? Een all-electric warmtepomp vervangt de cv-ketel en functioneert exclusief op elektriciteit, terwijl de hybride warmtepomp werkt in combinatie met een cv-ketel. Vanzelfsprekend vraagt de all-electric warmtepomp om die reden meer elektriciteit, waardoor je ook meer zonnepanelen nodig hebt om de stroomvraag te compenseren.

Hoe werkt de hybride warmtepomp?

Zoals we al vertelden heeft de keuze voor een all-electric, dan wel een hybride warmtepomp gevolgen voor het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt. Het verschil in elektriciteitsvraag tussen de hybride en all-electric warmtepomp is te herleiden naar de werkwijze per type warmtepomp. De hybride warmtepomp onttrekt warmte uit de buitenlucht en zet dit om in warm water en energie voor de verwarming. Zodra de temperatuur buiten ‘onder 0’ komt te liggen, dan kan de cv-ketel bijspringen voor de warmtevoorziening in huis.

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig om het verbruik van je warmtepomp te compenseren?

Vrijblijvende offerte

Hoe werkt de all-electric warmtepomp?

Een all-electric warmtepomp functioneert uitsluitend op basis van elektriciteit, en onttrekt warmte uit de lucht, bodem, het grondwater of een combinatie van eerder genoemde elementen. Het is daarbij niet nodig om een cv-ketel te gebruiken, maar daardoor vereist de all-electric warmtepomp wel meer elektriciteit. Wil je de all-electric warmtepomp kopen, dan adviseren we je bij Soly dus om rekening te houden met de extra stroomvraag.

Aantal extra zonnepanelen hybride warmtepomp

Voor een hybride warmtepomp heb je doorgaans voldoende aan 5 tot 7 (extra) zonnepanelen. De hybride warmtepomp haalt warmte uit de buiten- of ventilatielucht. Die ‘gratis’ warmte uit de lucht zorgt ervoor dat je meer warmte krijgt, dan stroom verbruikt. Wat betekent dat? Voor elke 1 kWh aan stroom die je verbruikt, maakt de hybride warmtepomp 3,5 tot 5 kWh warmte. Daar komt bij dat de hybride warmtepomp – ten opzichte van de all-electric warmtepomp – voordeliger is in aanschaf. Overigens kunnen we geen sluitend advies geven wat beter is in jouw situatie. Onder de streep hoef je bij een hybride warmtepomp minder (extra) zonnepanelen bij te plaatsen; in de praktijk gaat het dan om 5 tot 7 zonnepanelen.

Aantal extra zonnepanelen all-electric warmtepomp

Bij de all-electric warmtepomp doe je er verstandig aan zeker 7 tot 9 (extra) zonnepanelen te installeren. Daarmee ben je in principe verzekerd van een volledige compensatie voor de hogere vraag naar elektriciteit. De combinatie van een warmtepomp met zonnepanelen is voor veel mensen een aanzienlijke investering, welke je in de loop der jaren terug gaat verdienen. De all-electric warmtepomp zorgt, logischerwijs, voor een hogere stroomvraag en dus moet je meer (extra) zonnepanelen bijplaatsen. Daarom adviseren we altijd – wanneer er voldoende ruimte beschikbaar is – om minimaal 7 extra zonnepanelen om in de nieuwe stroomvraag te voorzien.

Zonnepanelen: hybride versus all-electric

Voor een hybride warmtepomp heb je doorgaans voldoende aan 5 tot 7 (extra) zonnepanelen. Bij de all-electric warmtepomp doe je er verstandig aan zeker 7 tot 9 (extra) zonnepanelen te installeren. Daarmee ben je in principe verzekerd van een volledige compensatie voor de hogere vraag naar elektriciteit. De combinatie van een warmtepomp met zonnepanelen is voor veel mensen een aanzienlijke investering, welke je in de loop der jaren terug gaat verdienen.

Energieverbruik warmtepomp berekenen
Wil je weten hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om het energieverbruik van de warmtepomp te compenseren? Het aantal benodigde zonnepanelen is afhankelijk van twee factoren: het jaarlijks thermisch verbruik om je woning te verwarmen en het gemiddelde rendement van de warmtepomp (COP), gedeeld door de stroomopbrengst per paneel. De formule:

(jaarlijks thermisch verbruik verwarmen woning en warm water in kWh / COP) / 390

Waar vind ik het jaarlijkse gemiddelde rendement van een warmtepomp?
Het jaarlijkse gemiddelde rendement van de warmtepomp is te vinden op het energielabel dat is bevestigd aan de warmtepomp. Dit is een belangrijk onderdeel van de berekening hoeveel zonnepanelen je nodig zult hebben om het energieverbruik van een warmtepomp te compenseren.

 

 

Benieuwd wat zonnepanelen voor een warmtepomp kosten?

Krijg direct inzicht in de kosten, besparing en terugverdientijd van zonnepanelen in onze configurator.
 

Bereken kosten

Kennisbank

Hier gaan we dieper in op alle vragen over zonnepanelen. Zo bent u nog beter geïnformeerd voordat u overgaat tot het kopen of leasen van een zonnesysteem.
cards knowhow icon icon
Wat is de opbrengst van zonnepanelen?
Het resultaat van zonnepanelen wordt berekend in kWh (kilowattuur). Die opbrengst kan je per jaar, per maand of zelfs per dag berekenen, en na plaatsing doorlopend monitoren. Wel zo leuk, want besparen op je energierekening is altijd prettig.
cards knowhow icon icon
Welke provincie heeft gemiddeld de meeste zonuren per jaar?
Het jaar 2022 verloopt uitstekend van de eigenaren van zonnepanelen. In de eerste 8 maanden van het jaar was al sprake van net zoveel zonuren als normaal gesproken in een heel jaar.
cards knowhow icon icon
Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?
Het is vaak de eerste vraag die men zichzelf stelt in de oriënterende fase voor zonnepanelen: “hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?” Idealiter wil je precies genoeg zonnepanelen installeren om je jaarlijkse stroomverbruik ‘dekkend’ te hebben.
icon
Hoe werken zonnepanelen?
Hebben zonnepanelen je interesse gewekt en ben je op zoek naar een stukje algemene informatie over het product en systeem? Lees dan vooral verder.

Vertel hoe we je kunnen helpen

Kom je er toch niet helemaal uit of heb je een aanvullende vraag? Geen wolkje aan de lucht! Kom in contact met een van onze collega’s via de mail of de telefoon. Ook kan je ons een chatbericht sturen.
contact image