De hoogste opbrengst uit zonnepanelen

Ben jij ook benieuwd naar de opbrengst van je zonnepanelen? Bij Soly maken we dat heel eenvoudig inzichtelijk dankzij onze ZonneConfigurator. Een online tool waarin we door middel van realtime data van jouw locatie een prognose maken van je verwachte zonnepanelen opbrengst.

Wist je dat de gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen bij Soly momenteel op 3,3 jaar ligt? Dat is het resultaat van super krachtige zonnepanelen en een ongeëvenaarde kwaliteit. Ontdek meer over de opbrengst van zonnepanelen op jouw adres.

 

30.000+ klanten
Meer dan 30.000 tevreden klanten maakten al de keuze voor Soly.
Daar zijn we trots op, maar we gaan verder. We blijven ons ontwikkelen om jou te kunnen voorzien van nieuwe, duurzame oplossingen.
4 weken installatietijd
We installeren jouw zonnepanelen binnen 4 weken.
Onze gecertificeerde installateurs zorgen ervoor dat alles tot in de puntjes geregeld is, zodat jij snel profiteert van je eigen zonne-energie.
10 jaar ervaring
Soly als toonaangevende speler binnen de zonne-energie.
We hebben huishoudens en bedrijven geholpen over te stappen op duurzame zonne-energie. Jij bespaart geld én hebt een positieve impact op de wereld.
Berekenen

Opbrengst en rendement zonnepanelen

Wil je de opbrengst uit zonnepanelen berekenen? Dan kan je dat doen op basis van het vermogen van de zonnepanelen. Het vermogen van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp) of het piekvermogen. Een zonnepaneel benut gemiddeld 88% van haar capaciteit in Nederland. Dat klinkt vreemd, maar is prima te verklaren als gevolg van de weersomstandigheden, het verschil in de hellingshoek en oriëntatie tussen diverse daken, de kwaliteit van de zonnepanelen en het aantal zonuren.

Die 88% van de capaciteit betekent dat 1 Wp ongeveer gelijkstaat aan 0,88 kWh opgewekte elektriciteit. Stel dus dat de Wattpiek van een zonnepaneel 390 Wp is, dan is de opbrengst van dit zonnepaneel 0,88 x 390 = 343,2 kWh. Aan de hand van die cijfers, in combinatie met je jaarlijkse energieverbruik, kan je eenvoudig berekenen wat de opbrengst van een x-aantal zonnepanelen is. Daarmee weet je ook hoeveel zonnepanelen jij thuis nodig hebt.

 

Aantal Opbrengst p/j (€) Terugverdientijd Opbrengst p/j (kWh)
6 zonnepanelen € 781 4,3 jaar 2.112 kWh
8 zonnepanelen € 1.042 3,6 jaar 2.816 kWh
9 zonnepanelen € 1.172 3,6 jaar 3.167 kWh
10 zonnepanelen € 1.302 3,2 jaar 3.519 kWh
12 zonnepanelen € 1.563 2,9 jaar 4.223 kWh
14 zonnepanelen € 1.823 2,7 jaar 4.927 kWh
16 zonnepanelen € 2.083 2,7 jaar 5.631 kWh
20 zonnepanelen € 2.604 2,5 jaar 7.039 kWh

Opbrengst van zonnepanelen op jouw adres berekenen?

Direct inzicht in de kosten en opbrengst
6x
Zonnepanelen
Inclusief Soly Brain
430Wp zonnepanelen
25 jaar garantie
Inclusief installatie
Bekijk meer specificaties

Glas-glas zonnepaneel

2.112 kWh jaarlijkse opbrengst

€ 3.410
Incl. btw
€ 781
Besparing
8x
Zonnepanelen
Inclusief Soly Brain
430Wp zonnepanelen
25 jaar garantie
Inclusief installatie
Bekijk meer specificaties

Glas-glas zonnepaneel

2.816 kWh jaarlijkse opbrengst

€ 3.740
Incl. btw
€ 1.042
Besparing
10x
Zonnepanelen
Inclusief Soly Brain
430Wp zonnepanelen
25 jaar garantie
Inclusief installatie
Bekijk meer specificaties

Glas-glas zonnepaneel

3.519 kWh jaarlijkse opbrengst

€ 4.205
Incl. btw
€ 1.302
Besparing
Per maand

Opbrengst van zonnepanelen per maand

Ben je benieuwd naar de gemiddelde opbrengst van zonnepanelen per maand? Het is niet zo eenvoudig te berekenen als je misschien zou denken. Een gemiddelde installatie van 10 zonnepanelen levert 4.350 kWh per jaar op. Je zou dus kunnen zeggen dat de gemiddelde opbrengst per maand 435 kWh is, maar zo simpel is het niet. Vanwege de variërende weersomstandigheden per seizoen, schommelt de opbrengst van maand tot maand. In juni is bijvoorbeeld de procentuele maandelijkse opbrengst zelfs hoger dan de opbrengst van alle wintermaanden samen. De beste maand voor zonnepanelen? Mei! Over het algemeen is het rendement van zonnepanelen het hoogst in de maand mei.

opbrengst zonnepanelen per maand

Invloed orientatie dak op opbrengst zonnepanelen

De opbrengst van zonnepanelen wordt beïnvloed door de oriëntatie van de zonnepanelen. Wat is de meest gunstige ligging voor zonnepanelen? De ideale ligging voor zonnepanelen is richting het zuiden. Het rendement is het hoogst wanneer de panelen op een hellingshoek van 35 graden en op een schaduwvrije plek zijn geïnstalleerd. Voor een plat dak is de ideale oriëntatie oost-west, aangezien je in deze oriëntatie meer panelen kwijt kunt, doordat je geen tussenruimtes hoeft te creëren om schaduwvorming te vermijden. Als de zonnepanelen niet ideaal zijn georiënteerd op het dak, kan het rendement met wel 20% afnemen. De oriëntatie van de zonnepanelen is dus erg bepalend voor de opbrengst van jouw zonnesysteem.

Lees hier wat onze klanten van Soly vinden

Mevr. E.
Doetinchem
 • icon

  13 zonnepanelen

 • icon

  5.590 Wp

"Communicatief goed en afspraak is afspraak."
Fam. B.
Ter Apel
 • icon

  19 zonnepanelen

 • icon

  8.170 Wp

"Binnen één werkdag de oude panelen en omvormer gedemonteerd en vervolgens nieuwe zonnepanelen met omvormers netjes geplaatst."
Fam. G.
Arnhem
 • icon

  9 zonnepanelen

 • icon

  3.870 Wp

"Uitstekende service! Sip was erg meedenkend, servicegericht en goed voorbereid."
Dhr. van M.
Barendrecht
 • icon

  12 zonnepanelen

 • icon

  5.160 Wp

"Prijsaanbod was boven verwachting. Binnen 1 dag beslist."
Mevr. H.
Assen
 • icon

  10 zonnepanelen

 • icon

  4.300 Wp

"Goed geïnformeerd, goede monteurs en goede prijs. Op de hoogte gehouden van alles."
Dhr. B.
Reeuwijk
 • icon

  10 zonnepanelen

 • icon

  4.300 Wp

"Top bedrijf, netjes werk geleverd."
Dhr. W.
Oosterwolde
 • icon

  8 zonnepanelen

 • icon

  3.440 Wp

"Zeer duidelijke informatie en afspraken."
Dhr. S.
Zandvoort
 • icon

  10 zonnepanelen

 • icon

  4.300 Wp

"Het videogesprek ging prima zeer duidelijk, wat gelijk in een order overging."
Dhr. de Z.
IJsselstein
 • icon

  15 zonnepanelen

 • icon

  6.375 Wp

"Van begin tot eind prima gecommuniceerd en geadviseerd. Ook de installatie verliep uitstekend."
Dhr. T.
Swifterbant
 • icon

  5 zonnepanelen

 • icon

  2.125 Wp

"Snelle en deskundige installatie. En het belangrijkste... Alles werkt!"
Dhr. F.
Arnhem
 • icon

  7 zonnepanelen

 • icon

  2.975 Wp

"Voortvarend en deskundig. De medewerkers waren beleefd en denken, waar nodig, met je mee."
Dhr. G.
Haren
 • icon

  10 zonnepanelen

 • icon

  4.250 Wp

"Snel en adequaat geholpen en installatie binnen 2 weken na order."
Dhr. de Z.
Zoetermeer
 • icon

  13 zonnepanelen

 • icon

  5.580 Wp

"Ze hebben bij ons gewoon uitstekend werk geleverd en ook de details goed opgepakt."
Dhr. van D.
Kampen
 • icon

  7 zonnepanelen

 • icon

  2.975 Wp

"Wij hebben zonnepanelen van Soly, menig bedrijf mocht willen dat ze zulke visitekaartjes (de monteurs) naar je huis sturen!"
Mevr. van D.
Wormer
 • icon

  11 zonnepanelen

 • icon

  4.675 Wp

"Wij zijn zeer tevreden vanaf het eerste gesprek tot en met de installatie. Ze werken netjes en snel."

Zonnepanelen dak opbrengst

Wat is de opbrengst van zonnepanelen op het dak? Het potentieel van ieder dak ligt net even iets anders. Dat heeft te maken met de unieke hellingshoek en oriëntatie van het dak, als ook het type dak. Waar een schuin dak bijvoorbeeld al beschikt over een natuurlijke hellingshoek, daar creëren we bij een plat dak zelf de ideale hellingshoek. Hetzelfde geldt voor de oriëntatie van de zonnepanelen, die bij een schuin dak van te voren ‘vastligt’, terwijl er bij een plat dak veel meer ruimte bestaat voor maatwerk.

Opbrengst zonnepanelen schuin dak
Veel Nederlandse woningen beschikken over een schuin dak. Dat is niet zonder reden: het is bedoeld om regenwater ecologisch af te voeren, terwijl het de woning beschermt tegen stormachtig weer en voorkomt dat regen kan binnendringen. Een hellend dak is geschikt voor zonnepanelen, omdat er al sprake is van een natuurlijke hellingshoek. De ideale hellingshoek voor zonnepanelen ten opzichte van het zonlicht ligt overigens tussen de 33 en 35 graden. Bij veel Nederlandse huizen is hier gelukkig sprake van.

Opbrengst zonnepanelen plat dak
Op een plat dak is geenszins sprake van een natuurlijke hellingshoek. Je moet de ideale hellingshoek voor zonnepanelen dus zelf creëren. Bovendien heb je de vrije hand in de oriëntatie van de zonnepanelen, waardoor de potentiële opbrengst van het systeem optimaal is. Veel huishoudens en bedrijven kiezen – in het geval van een plat dak – voor een oost-west opstelling van de zonnepanelen. Op die wijze profiteer je het langste gedeelte van de dag van de zon. Voorheen werd een zuid-opstelling vaak geprefereerd, maar tegenwoordig is de oost-west-opstelling voor zonnepanelen extra lucratief.

zonnepanelen opbrengst per provincie

Regionale verschillen in opbrengst zonnepanelen

Nederland is maar een klein land, toch is er op lokale schaal sprake van evidente verschillen in de opbrengst van zonnepanelen. Dat heeft met name te maken met het gemiddeld aantal regionale zonuren. Gemiddeld profiteren woningen langs de westkust van Nederland van 300 extra zonuren ten opzichte van het (zuid)oosten van Nederland. Het gemiddeld aantal zonuren heeft effect op de opbrengst van zonnepanelen gedurende het jaar. Soly heeft deze location based data verwerkt in de ZonneConfigurator, zodat jij een offerte op maat voor zonnepanelen ontvangt.

Opbrengst zonnepanelen per seizoen

De opbrengst van zonnepanelen verschilt per maand, en dit heeft te maken met de verschillende seizoenen in Nederland. Vaak denken mensen dat zonnepanelen in de zomer het meeste opbrengen, omdat dit vaak een zonovergoten maand is. Niets is minder waar, de opbrengst van zonnepanelen in de lente ligt vaak hoger dan in de zomer, doordat het rendement van zonnepanelen lager is bij hogere temperaturen. Dit ligt natuurlijk wel aan hoe zonnig de lente is, bij een natter voorjaar, zoals tijdens El Niño, zal het rendement waarschijnlijk lager zijn dan gebruikelijk. Het rendement van zonnepanelen neemt af tijdens de herfst en is het laagst in de winter. Ook al verstopt de zon zich vaker achter de wolken in het najaar en produceren zonnepanelen nog steeds energie dankzij diffuus licht. Daarentegen is de winter een heel goed seizoen om zonnepanelen aan te schaffen, omdat je dankzij de snelle installatietijden in de winter het snelst profiteert van de kracht van de zon.

Opbrengst van zonnepanelen op jouw adres berekenen?

Direct inzicht in de kosten en opbrengst

Zonnepanelen in 4 stappen

Vanaf aanvraag tot installatie regelen we alles voor je en kun je de voortgang volgen in de Soly app.

1

Online aanvraag
Bereken geheel vrijblijvend hoeveel jij kan besparen met zonnepanelen in onze ZonneConfigurator

2

Persoonlijk adviesgesprek
We geven je persoonlijk advies op basis van de door jou geschetste situatie

3

Vrijblijvende offerte
Gelijk na het adviesgesprek ontvang je een vrijblijvende offerte

4

Installatiedag
Op de afgesproken dag installeren we de zonnepanelen

Bekijk video

Soly

Vrijblijvend adviesgesprek aanvragen

Ontdek de voordelen van een vrijblijvend adviesgesprek over de opbrengst van zonnepanelen op jouw adres. Onze adviseurs nemen alle tijd om je te voorzien van een persoonlijk advies. Om dit mogelijk te maken vragen we je kort je gegevens in te vullen, zodat een ervaren adviseur van Soly contact met je kan opnemen. Een persoonlijk adviesgesprek heeft diverse voordelen:

 • Krijg inzicht in de exacte opbrengst van zonnepanelen per jaar
 • Kijk live mee met de virtuele installatie van zonnepanelen op jouw dak
 • Ontvang een vrijblijvende offerte na afloop van het gesprek

Welkom bij Soly

Laat hier je gegevens achter

  Kennisbank

  Achtergronden

  Onze kennisbank staat vol met handige weetjes over zonnepanelen. Voordat je kiest voor zonnepanelen ben je volledig op de hoogte. Ook daarna helpen we je natuurlijk graag.
  cards knowhow icon icon
  Kan ik de opbrengst van mijn zonnepanelen monitoren?
  Onze Soly-app biedt de uitkomst. In de app kun je de actuele en historische opbrengst van je zonnepanelen monitoren, en inzien hoeveel stroom je hiervan teruglevert aan het net of zelf gebruikt.
  cards knowhow icon icon
  Wat is de terugleververgoeding?
  De terugleververgoeding is een vergoeding per kilowattuur voor het overschot aan zonne-energie dat je als eigenaar van zonnepanelen teruglevert aan het energienet.
  cards knowhow icon icon
  Hoeveel zonnepanelen zijn er nodig voor een warmtepomp?
  Steeds meer huishoudens willen gasvrij wonen, en stappen om die reden over op de warmtepomp. Een logische keuze die past binnen de huidige ontwikkelingen en energietransitie.
  cards knowhow icon icon
  Hoe werken zonnepanelen?
  Hebben zonnepanelen je interesse gewekt en ben je op zoek naar een stukje algemene informatie over het product en systeem? Lees dan vooral verder. Wij vertellen je meer over hoe zonnepanelen werken.
  cards knowhow icon icon
  Wat is de Wattpiek van zonnepanelen?
  Kies je voor het huren of kopen van zonnepanelen, dan komen termen als Wattpiek (Wp) en kWh geregeld voorbij. Wat wordt bedoeld met de Wattpiek of het piekvermogen van een zonnepaneel?

  We staan voor je klaar

  Heb je nog vragen of wil je meer weten over zonnepanelen? Surf gerust verder over de website of neem contact op met onze klantadviseurs. Welkom bij Soly.

  Contact opnemen
  cross sell product

  Soly
  Laadpaal

  Ontdekken
  cross sell product

  Soly
  Energy

  Ontdekken
  cross sell product

  Soly
  Brain

  Ontdekken
  cross sell product

  Soly
  Thuisbatterij

  Ontdekken