Categorie:

Zonnepanelen
Kennisbank

Waarom juist zonnepanelen in de winter?

Het zal je misschien verbazen, maar de winter is hét perfecte seizoen van het jaar om zonnepanelen te laten installeren. Anders dan je misschien zou denken, wekken zonnepanelen ook stroom op in de winter, soms zelfs meer dan in de herfst. Ook is de installatietijd in de winter aanzienlijk lager dan in bijvoorbeeld de lente, wat betekent dat je eerder kunt genieten van een lagere energierekening. Bovendien ben je door het installeren van zonnepanelen in de winter goed voorbereid op de zonnige dagen in de lente en zomer. In dit artikel leggen we je in detail uit waarom je juist in de winter zonnepanelen zou moeten laten installeren.

Opbrengst zonnepanelen in de winter

Wekken zonnepanelen stroom op in de winter? Hoe werkt dat? Simpel gezegd: zonnepanelen draaien op zonlicht, en dus niet op de warmte van de zon. Sterker nog, zonnepanelen werken juist beter met koelere temperaturen. Dat komt doordat de zonnepanelen de energie efficiënter geleiden bij koude temperaturen dan bij warme temperaturen. In feite kan een zonnige winterdag dus meer stroom opbrengst genereren dan een hele warme zomerdag. Natuurlijk is de opbrengst in de lente en zomer het hoogst, omdat de zon dan het vaakst en krachtigste schijnt.

Toch zul je je nog verbazen hoeveel stroom zonnepanelen kunnen opwekken in de winter, want dit is in termen van rendement (kWh) vaak meer dan in de herfst. Dat heeft ermee te maken dat het absolute aantal zonuren in de winter hoger ligt ten opzichte van de herfst, onder andere doordat de dagen langer zijn en er dus meer zonneschijn is gedurende de dag. Daarnaast is er over het algemeen minder bewolking en regen, wat het rendement ook ten goede komt. Tot slot zijn winterse dagen ook meegenomen in de berekeningen voor de jaaropbrengst van jouw zonnesysteem, dus je hebt van tevoren een goed idee van wat je jaarlijks kunt verwachten.

Kortere installatietijd dankzij hogere installatie capaciteit

Tijdens de winterse dagen zijn er weinig mensen die zich oriënteren op de aanschaf van zonnepanelen. Of vaak wordt de aankoop uitgesteld, omdat men denkt dat de winter een slechte tijd is om zonnepanelen aan te schaffen. Het tegendeel is waar! Doordat de vraag naar zonnepanelen in de winter daalt, groeit de installatie capaciteit juist. Dit betekent dat je vaak al binnen 4 weken zonnepanelen kan laten installeren, terwijl je in het voorjaar soms wel 6 tot 12 weken moet wachten op installatie. Ook bij Soly kunnen we in de winter supersnel zonnepanelen installeren. Vraag je nu een offerte voor zonnepanelen aan, dan geniet je al binnen een kleine maand van een goedkopere energierekening dankzij jouw nieuwe zonnepanelen.

Goed voorbereid op de piek in de lente en zomer

Vaak denken mensen pas na over het aanschaffen van zonnepanelen zodra de zon weer gaat schijnen, rond de lente dus. Op dit moment ben je eigenlijk al ‘te laat’, want het duurt vaak nog een aantal weken voordat de zonnepanelen geïnstalleerd op je dak liggen, en dan heb je dus al heel wat zonnestralen misgelopen. Doordat de vraag naar zonnepanelen in de lente ook nog eens enorm toeneemt, komt de installatie capaciteit onder druk te staan, met een lange installatietijd tot gevolg. Hierdoor moet je langer wachten op de installatie dan normaal, en loop nóg meer opgewekte zonne-energie mis, die anders een aanzienlijke besparing op je energierekening had kunnen opleveren. De winter is dus de ideale periode om zonnepanelen te installeren, omdat je snel gebruik kunt maken van je zonnesysteem én voorbereid bent op de zonnige dagen.

Zonnepanelen zijn weerbestendig

Je zou je misschien nog kunnen afvragen of zonnepanelen de winterse omstandigheden wel kunnen doorstaan. Zijn zonnepanelen bestand tegen sneeuw en ijzel? Het antwoord is: ja, zonnepanelen zijn weerbestendig. Ze kunnen dus tegen harde regen of stevige wind, maar ook sneeuw, ijzel en hagel zijn geen probleem. De panelen bevatten zelfs een vuilafstotende coating. Door deze speciale coating, en de hellingshoek waarin de zonnepanelen zijn geïnstalleerd, spoelt vuil er automatisch af na bijvoorbeeld een regen- of sneeuwbui. Een druilerige herfst- of winterdag levert je dus altijd een gratis wasbeurt op. Je hoeft je ook niet druk te maken om de bekabeling of connectoren van jouw zonnesysteem, deze zijn namelijk ook bestand tegen water, sneeuw en ijzel. Tevens zorgen onze vakkundige installateurs ervoor dat ze veilig gemonteerd worden, zodat zelfs een winterstorm ze niet van hun plek zal blazen.

Bereken nu uw voordeel met zonnepanelen

Volledig vrijblijvend online bij Soly

Bereken hoeveel zonnepanelen jou opleveren!

Gratis en vrijblijvend
Achtergrond

Kennisbank

Wil je graag meer weten over de eigenschappen en voorwaarden van zonnepanelen? We hebben er ruimte voor vrij gemaakt in onze kennisbank. Hier lees je alles over onze duurzame producten. Lees alvast verder met de volgende vier artikelen.
Zonnepanelen in de herfst
Zonnepanelen wekken de minste energie op in de herfst. Is het handig om zonnepanelen in de herfst te installeren?
Waarom het rendement van zonnepanelen lager is bij hogere temperaturen
Een zomer met extreem hoge temperaturen lijkt misschien leuk, maar het rendement van zonnepanelen stijgt niet altijd mee met de temperatuur.
Wat doe je met sneeuw op je zonnepanelen?
Ligt er een dikke laag sneeuw of een ijslaag op je zonnepanelen? Dan kun je misschien de neiging krijgen het dak op te klimmen en ze sneeuw- en ijsvrij te maken. Maar dat raden we af.
Offerte zonnepanelen ontvangen, en nu?
We geven je graag tips over waar je op moet letten na het ontvangen van een offerte voor zonnepanelen.