Werkwijze

Hoe maak je zonnepanelen schoon?

Als je zonnepanelen op het dak van je huis geïnstalleerd, dan wil je ervoor zorgen dat het systeem optimaal werkt. Zijn je zonnepanelen erg vies of heb je het idee dat er een vuil laagje overheen ligt? Dan kan het slim zijn om je zonnepanelen schoon te maken. Wat moet je vooral wel en niet doen, en hoe vaak geef je je zonnepanelen een goede schoonmaakbeurt? Wij vertellen je meer over de nut en noodzaak van het schoonmaken van zonnepanelen.

Wanneer moet je je zonnepanelen schoonmaken?

Zonnepanelen hebben relatief weinig onderhoud nodig. Het regenachtige weer in Nederland zorgt ervoor dat de zonnepanelen regelmatig schoon worden gespoeld. Merk je in de monitoring dat de panelen opeens minder goed presteren? Kijk dan eens op het dak. Het schoonmaken van zonnepanelen kan slim zijn in deze gevallen:

✓ Als er een roetlaag of rookzwarte laag op de zonnepanelen ligt;
✓ Bij een hardnekkige klodder vogelpoep dat één of enkele panelen bedekt;
✓ Als er onderaan het zonnepaneel, direct boven de rand, vuil blijft liggen.

Mocht je te maken hebben met één van bovenstaande situaties, dan kan dit het rendement van je zonnepanelen beperken. Reden genoeg om na te denken over het schoonmaken van de panelen.

Reinigen

Hoe moet je zonnepanelen schoonmaken?

Dat zonnepanelen met de regen schoonspoelen, komt door de speciale coating. Deze coating is relatief broos en dus niet bestand tegen bijtende schoonmaakmiddelen, schuursponzen of hogedrukspuiten. Voorzichtig met de coating dus. Zonnepanelen kun je schoonspoelen met lauw water. Je kunt eventueel ook nog een zachte spons of doek gebruiken. Is je dak minder goed bereikbaar, gebruik dan een telescoopwisser die je aan kan sluiten op je tuinslang. Schoonmaakmiddel is bij het schoonmaken niet nodig.

Werkwijze

Zonnepanelen reinigen uitbesteden

Vind je het lastig om zonnepanelen zelf te reinigen of schoon te maken? Er bestaan diverse bedrijven die gespecialiseerd zijn in het schoonmaken van zonnepanelen, maar dit is voor particulieren vanuit een financieel oogpunt niet altijd interessant. De kosten wegen vaak niet op tegen de winst na het reinigen van de zonnepanelen. Vertrouw je jezelf niet op het dak, dan adviseren we om iemand uit de directe omgeving te vragen om de zonnepanelen schoon te maken. Dat is voordeliger en bovendien net zo efficiënt.

Stappenplan zonnepanelen schoonmaken

Onderhoud uitvoeren aan zonnepanelen: wanneer, hoe vaak en hoe? Bij Soly adviseren we het volgende.

Wanneer?
Zonnepanelen schoonmaken doet u bij voorkeur in het voorjaar, vanaf eind maart tot medio april. In de lente- en zomermaanden bereikt de opbrengst van zonnepanelen haar hoogtepunt, en dus wil je in deze periode beschikken over propere panelen.

Hoe vaak?
Om zonnepanelen optimaal te laten werken, is het aanbevolen om de zonnepanelen eens per 2 tot 5 jaar schoon te maken. Dit zorgt ervoor dat de zonnepanelen optimaal blijven werken. Vaker schoonmaken is nadrukkelijk niet nodig, ook niet bij uitzonderlijke omstandigheden, zoals de neerslag van Saharazand. Wind en regen lossen dit probleem op natuurlijke wijze op.

Hoe zonnepanelen schoonmaken?
Zorg voor een goede voorbereiding: verwijder alvast takken, bladeren en ander vuil. Zonnepanelen kun je vervolgens schoonmaken met lauw water – bij voorkeur osmose water zonder kalk – in combinatie met een doek of zachte spons. Kan je het dakoppervlak lastig bereiken, dan is de telescoopborstel een geschikt alternatief.

Gebruik geen bijtende schoonmaakmiddelen, schuursponzen of een hogedrukspuit. Dit beschadigt de speciale coating van zonnepanelen en verzwakt daardoor het gehele systeem. Bij sterke vervuiling van de zonnepanelen zijn voorbeelden bekend over speciale zonnepanelen reiniger. Laat je echter goed informeren voordat je hiertoe besluit.

Meer weten?

Onze ZonneAdviseurs zitten voor je klaar. Voor meer informatie bezoek je onze contact-pagina.