Categorie:

Financiën
Kennisbank

Salderingsregeling zonnepanelen

Heb je zonnepanelen op je dak? Dan wek je je eigen energie op. Een deel van deze energie gebruik je zelf, maar op sommige momenten leveren de panelen meer op dan je verbruikt. In dat geval lever je de energie terug aan het energienet. De hoeveelheid energie die je per jaar teruglevert, wordt op de jaarrekening per kWh verrekend met je energierekening; dit heet salderen. We leggen je op deze pagina uit hoe het werkt, én hoe het de komende jaren verandert.

Update 13-02-2024

Salderingsregeling wordt komende jaren niet afgebouwd

Het plan voor het afbouwen van de salderingsregeling vanaf 2025 is gesneuveld in de Eerste Kamer. Vorige week werd al bekend dat de senaatsfractie van GroenLinks-PvdA waarschijnlijk een doorslaggevende stem zou hebben in het besluit om de salderingsregeling in stappen af te bouwen. GroenLinks-PvdA steunt het plan van het demissionair kabinet niet, zo blijkt inmiddels uit de officiele stemming in de Eerste Kamer op 13 februari 2024.

De senaatfractie van GroenLinks-PVDA ziet – evenals de fracties van BBB, GL-PvdA, PvdD, SP en OPNL – onvoldoende garanties om een redelijke terugverdientijd te kunnen blijven verzekeren. De partij maakt zich met name zorgen over de gevolgen van het afschaffen van de salderingsregeling voor de huursector en lagere inkomensgroepen. Juist zij profiteerden tot nu toe nog slechts minimaal van de salderingsregeling.

Eerder werd al bekend dat door het niet afschaffen van de salderingsregeling, waartoe nu besloten is, de regering tot en met 2031 tenminste 2,8 miljard euro aan belastinginkomsten zou mislopen, en daarna ieder jaar 700 miljoen euro.

Hoe werkt de salderingsregeling?

Een voorbeeld: je zonnepanelen leveren 3.000 kWh per jaar op. Stel je werkt overdag op kantoor. Je zonnepanelen wekken dan energie op, maar die verbruik je zelf niet. Jij bent immers niet thuis. De opgewekte energie gaat dan via de meterkast naar het elektriciteitsnet. ’s Avonds kom je thuis van je werk en juist dan verbruik je wél energie, terwijl op dat moment je zonnepanelen niets opwekken. Jij gebruikt dan stroom van het net. In dit voorbeeld wordt 1.000 kWh direct teruggeleverd aan het net, omdat jij het niet gebruikt. ’s Avonds gebruik je 1.500 kWh dat afkomstig is van het net. Door de salderingsregeling betaal je daardoor slechts voor de overgebleven 500 kWh. Wat je van het net hebt verbruikt en wat je hebt teruggeleverd wordt met elkaar verrekend.

Terugleversubsidie

Het is voor veel mensen een onbekende regeling: de terugleversubsidie voor zonnepanelen. Wat is de terugleversubsidie precies? De regeling werd oorspronkelijk in het leven geroepen ter vervanging van de salderingsregeling, waardoor het voor eigenaren van zonnepanelen aanvankelijk ook zonder salderingsregeling interessant zou blijven om stroom terug te leveren aan het net. Inmiddels fungeert de terugleversubsidie náást de salderingsregeling, en blijven beide regelingen naar verwachting van kracht. Dit is de terugleversubsidie: een jaarlijks vastgesteld bedrag – door de overheid – voor het terugleveren van stroom aan het energienet.

Kennisbank

Wil je meer weten over zonnepanelen? Dan attenderen we je graag op onze kennisbank. Hier vind je meer informatie over alles dat te maken heeft met zonne-energie. We hebben alvast vier artikelen geselecteerd.
cards knowhow icon icon
Start afbouw salderingsregeling vanaf 1 januari 2025 onzeker
De ingangsdatum voor het afbouwen van de salderingsregeling wordt steeds onzekerder. De Eerste Kamer heeft het wetsvoorstel nog altijd in behandeling.
cards knowhow icon icon
Productgarantie op zonnepanelen
Heb je gekozen voor de zonnepanelen van Soly? Dan heb je recht op een vooraf opgegeven aantal jaren productgarantie, ook wel fabrieksgarantie genoemd.
cards knowhow icon icon
Wat is de opbrengst van zonnepanelen?
Het resultaat van zonnepanelen wordt berekend in kWh (kilowattuur). Die opbrengst kan je per jaar, per maand of zelfs per dag berekenen.
cards knowhow icon icon
Zonnepanelen recyclen
Het gemiddelde zonnepaneel heeft een levensduur van 25 jaar, en naarmate we steeds betere zonnepanelen produceren, wordt deze levensduur steeds langer.

Vertel hoe we je kunnen helpen

Kom je er toch niet helemaal uit of heb je een aanvullende vraag? Geen wolkje aan de lucht! Kom in contact met een van onze collega’s via de mail of de telefoon. Ook kan je ons een chatbericht sturen.
contact image