2023

Is er een subsidie voor de laadpaal?

Ben je op zoek naar een subsidie op de laadpaal thuis, zodat je als elektrische rijder onder financieel gunstige voorwaarden een laadpaal in huis kunt halen? Dan hebben we nu nog slecht nieuws. In 2023 is nog geen subsidie op particuliere laadpalen beschikbaar. Met de naderende Tweede Kamer verkiezingen in aantocht kan die situatie gelukkig snel veranderen. Houd deze pagina in de gaten om op de hoogte te blijven van alles rondom subsidies op de laadpaal thuis.

Subsidie particuliere laadpaal 2023

In 2023 kom je als EV-rijder voorlopig nog uitsluitend in aanmerking voor de SEPP: Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulier. Deze regeling geldt voor het kopen of private leasen van zowel nieuwe als gebruikte elektrische auto’s. Voor de aankoop van een tweedehands elektrische auto ontvang je tot € 2.000 subsidie, terwijl de subsidie voor een nieuwe elektrische auto maximaal € 2.950 euro is. Diezelfde voorwaarden zijn van toepassing op de private lease van elektrische auto’s.

Dat gezegd hebbende, moet je in 2023 vooralsnog de laadpaal thuis volledig zelf financieren. Bekijk meer over de kosten van een laadpaal thuis.


Publiek laden
Geen laadpaal thuis, wel een openbare laadpaal

Diverse gemeenten in Nederland nemen deel aan lokale initiatieven die de overstap naar elektrisch rijden stimuleren. Zo kan je als elektrische rijder – mits je geen eigen oprit hebt of een reeds bestaande laadpaal in de buurt – een openbare laadpaal aanvragen bij de plaatselijke gemeente. Keurt de gemeente je verzoek goed, dan wordt de laadpaal kosteloos bij jou in de buurt geïnstalleerd. Wel maak je hierbij gebruik van zogenoemde openbare laadtarieven om je elektrische auto op te laden.

Subsidie laadpaal voor bedrijven in 2023

Heb je een eigen bedrijf, dan maak je wél kans op subsidies voor een laadpaal. Een voorbeeld is de MIA (Milieu-investeringsaftrek) en Vamil (Willekeurige afschrijving milieu-investeringen). De zakelijke laadpaal is in beide subsidieregelingen inbegrepen. Ondernemers kunnen dankzij de MIA en Vamil fiscaal voordelig investeren in één of meerdere laadpalen voor het bedrijf. Je profiteert van de zakelijke investeringsaftrek. Dit zit zo:

 • MIA: afschrijving tot 45% van het investeringsbedrag
 • Vamil: afschrijving tot 75% van de investeringskosten

Omdat je het tijdstip van de aanvraag zelf mag bepalen, levert dit voor veel ondernemers een liquiditeits- en rentevoordeel op.


Vrijblijvende aanvraag laadpaal thuis

  Geheel vrijblijvend

  Subsidie laadpaal

  We houden je op de hoogte!

  Tweede Kamer Verkiezingen 2023
  De Tweede Kamer Verkiezingen in november 2023 kunnen mogelijk gunstige gevolgen hebben voor particulieren die op zoek zijn naar een premie op de laadpaal thuis. Of dit in de praktijk ook het geval blijkt te zijn, dan hangt natuurlijk af van de vorming van een nieuw Kabinet.

  Subsidie laadpaal 2024
  Momenteel is nog geen informatie bekend over een eventuele subsidie op de laadpaal thuis in 2024. Soly houdt je graag op de hoogte van subsidies op de laadpaal thuis via deze pagina.


  Achtergrond
  Kennisbank
  Nu je hier toch bent, blijf nog even. We hebben een kennisbank met interessante artikelen over de laadpaal, maar nog veel meer. Om toch nog even in het thema te blijven, delen we drie artikelen over de laadpaal vanuit onze kennisbank hier met je.

  Functionele voordelen wallbox laadstation
  Met Soly’s laadpaal thuis, de Soly Charge, maak je van jouw oprit of garage een privé oplaadstation. Wat zijn de voordelen van het hangende model: de wallbox?
  Laadcapaciteit van een laadpaal thuis
  De laadcapaciteit van een laadpaal thuis bepaalt hoe snel je auto wordt opgeladen, en dus hoe snel je weer de weg op kunt. Hoe verhoudt zich dat tot de installatie in de meterkast?
  Laadpaal in combinatie met zonnepanelen
  Heb je interesse in een laadpaal thuis, en heb je al zonnepanelen op je dak? De laadpaal thuis is de oplaadoplossing voor elektrische auto’s en biedt vele voordelen.
  Contact opnemen met Soly
  Wil je meer weten over subsidies op duurzame producten, of heb je een algemene vraag? Onze adviseurs staan je graag te woord.