Categorie:

Zakelijk
Kennisbank

Wat is een HBE en wat levert het u op?

Om de uitstoot van CO2 in het verkeer drastisch te verlagen, heeft de overheid HBE (Hernieuwbare Brandstof Eenheid) certificaten ingevoerd. Deze HBE’s zijn bedoeld om het verbruik van fossiele brandstoffen te verminderen en de inzet van hernieuwbare energie in het verkeer te stimuleren. In dit artikel leggen we uit wat HBE’s zijn, en wat de meerwaarde van de certificaten is.

Wat is een HBE certificaat?

HBE staat voor Hernieuwbare Brandstof Eenheid. Het is een verhandelbaar certificaat om de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verlagen en schadelijke emissies te reduceren. Sinds 2015 zijn deze certificaten te verkrijgen voor bedrijven die elektrische voertuigen op hun eigen terrein opladen. Eén HBE is gelijk aan 1 gigajoule hernieuwbare energie, oftewel 278 kWh. Dit staat gelijk aan het opladen van ongeveer 2 elektrische vrachtwagens, of 8 elektrische bestelbusjes of personenauto’s. Onder hernieuwbare energie verstaan we windenergie, biomassa en natuurlijk zonne-energie.

 

Verwar een HBE certificaat niet met een subsidie, want dit is het niet. HBE’s kunt u zien als een marktmechanisme waarin de leveranciers van fossiele brandstoffen bijdragen aan de levering van duurzame energie voor transportdoeleinden. Met deze wisselwerking tussen partijen die HBE’s kopen en partijen die ze verkopen wordt elektrisch rijden gestimuleerd.

Duurzame voordelen

Wat leveren HBE certificaten op?

Het doel van de invoer van HBE’s is om in 2030 maar liefst 28% van de fossiele brandstoffen te vervangen door hernieuwbare energie, en hiermee te voldoen aan Europese wetgeving. Deze wetgeving stelt EU-lidstaten verplicht om de inzet van hernieuwbare energie in het vervoer te verhogen en de uitstoot van broeikasgassen door brandstoffen te verminderen. Met een HBE levert u dus een bijdrage aan een schonere en duurzamere samenleving.

Financiële voordelen

Wat leveren HBE certificaten op?

Daarnaast is de meerwaarde ook terug te vinden in een financieel voordeel. U kunt er namelijk voor kiezen om de HBE’s te verkopen aan partijen die hun uitstoot voor fossiele brandstof moeten compenseren. De prijs is afhankelijk van het vraag en aanbod, en ligt vaak tussen de €10 en €15 per HBE. De verkoop van HBE’s kan u flink wat geld opleveren, afhankelijk van de grootte van uw installatie. Dit maakt HBE’s een interessant verdienmodel, want naast het verkopen van duurzame energie aan het energienetwerk, kunt u dus ook geld verdienen met het opladen van elektrische vervoersmiddelen. De inzet van HBE’s verhoogd het rendement van uw laadplein aanzienlijk.

Hoe komt u aan een HBE certificaat?

Er zijn een aantal voorwaarden waar u aan moet voldoen om een HBE certificaat te ontvangen. Zo moet uw onderneming ingeschreven staan bij het KvK, elektriciteit leveren aan wegvoertuigen of binnenvaartschepen en een eigen hoofdaansluiting hebben op locatie. Mocht u aan alle voorwaarden voldoen, dan kunt u in het Register Energie voor Vervoer invullen hoeveel hernieuwbare energie uw bedrijf jaarlijks heeft geleverd. Op basis hiervan verkrijgt u HBE’s, die u kunt verhandelen. Gezien de administratieve kosten, is het pas interessant om uw opgewekte hernieuwbare energie te registreren wanneer u beschikt over een laadplein met zonnepanelen met een minimale levering van 15.000 kWh per jaar.

 

Hoeveel HBE’s kunt u verdienen met een ZonneCarport?

Zoals eerder benoemd, zijn laadpleinen met zonnepanelen en een minimale levering van 15.000 kWh per jaar interessant voor een HBE. Een ZonneCarport is in deze situatie dus een ideale oplossing. De ZonneCarport geeft u de mogelijkheid om zonne-energie op te wekken en in te zetten om te laden op uw eigen terrein. Dit bespaart u niet alleen kosten van grijze stroom, maar levert u tevens geld op door de verkoop van HBE’s. Hoeveel HBE’s uw ZonneCarport oplevert is geheel afhankelijk van de grootte van uw installatie en de energiebehoefte van elektrische auto’s op uw parkeerplaats.

Wilt u meer informatie over de zakelijke aanschaf van zonnepanelen?

Download hieronder vrijblijvend onze brochure.

    Achtergrond

    Kennisbank

    Hier gaan we dieper in op alle vragen over zonne-energie. Zo bent u nog beter geïnformeerd voordat u overgaat tot het kopen of leasen van een zonnesysteem. Lees meer over de technische aspecten, voordelen en prijs van zakelijke zonnepanelen of een ZonneCarport op uw locatie.
    Scope 12 inspectie bij zakelijke zonnesystemen
    Rondom de zakelijke aanschaf van zonnepanelen kunt u te maken krijgen met de SCIOS Scope 12 keuring. Deze inspectie vindt plaats na installatie van de zonnepanelen, om te controleren in hoeverre het systeem (brand)veilig geïnstalleerd is.
    Het verschil tussen zonnepanelen aanschaffen en leasen?
    De keuze voor zonnepanelen helpt uw bedrijf financieel en imago-wise te groeien. Maar welke propositie sluit optimaal aan op de doelstellingen van uw onderneming?
    Welke subsidies zijn er als ik zakelijk zonnepanelen wil aanschaffen?
    Zakelijk zonnepanelen aanschaffen is de laatste jaren steeds aantrekkelijker geworden. Wilt u als bedrijf op zakelijk vlak een bijdrage leveren aan de energietransitie, dan zijn er een aantal subsidies beschikbaar.
    Constructierapport zonnepanelen zakelijk
    Wanneer u investeert in zakelijke zonnepanelen, is het belangrijk dat deze kundig en veilig geïnstalleerd worden, zodat u optimaal kunt genieten van zonnestroom.