Categorie:

Zakelijk
Kennisbank

Welke subsidies zijn er als ik zakelijk zonnepanelen wil aanschaffen?

Zakelijk zonnepanelen aanschaffen is de laatste jaren steeds aantrekkelijker geworden. Wilt u als bedrijf op zakelijk vlak een bijdrage leveren aan de energietransitie, dan zijn er een aantal subsidies beschikbaar. Zo kunt u als ondernemer, met wat hulp, gemakkelijker investeren in bijvoorbeeld zonnepanelen of een zonnecarport! Welke subsidies er zijn en waar u mogelijk aanspraak op maakt, leest u hier!


Subsidies

ISDE en SDE++

De Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) is beschikbaar voor bedrijven als stimulans om te investeren in duurzame energieprojecten, zoals zonnepanelen. Een belangrijke doelstelling is om op grote schaal hernieuwbare energie op te wekken en de uitstoot van CO2 te verminderen.

De Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE) is een subsidie die bedoeld is om uw zakelijke pand te verduurzamen met zonnepanelen. Een van de vereisten is dat de zonne-installatie een minimaal piekvermogen van 13kW heeft. Het is niet mogelijk om deze subsidie meerdere keren aan te vragen of als je al aanspraak hebt gemaakt op de Energie-investeringsaftrek (EIA).

Verschil ISDE en SDE++

De ISDE subsidie is uitsluitend bedoeld voor bedrijven met een kleinverbruikersaansluiting op het energienet, terwijl SDE++ zich juist richt op bedrijven met een grootverbruikersaansluiting. In dit laatste geval gaat het om een aansluiting groter dan 3×80 Ampère (A). De SDE++ regeling is daarnaast een verbreding van de voormalige Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie (SDE+). Ook CO2-reductie maakt deel uit van de vernieuwde SDE++ regeling.

MIA en EIA

Wilt u als ondernemer investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen en technieken? Wellicht komt u in aanmerking voor de fiscale regelingen MIA of EIA. De Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Energie-investeringsaftrek (EIA) zijn beschikbaar voor alle ondernemers die onder de inkomsten- of vennootschapsbelasting vallen.

Net als de MIA is de EIA niet alleen beschikbaar voor ondernemers, maar is deze ook van toepassing op overheidsinstanties, stichtingen of verenigingen, mits deze vennootschapsbelasting betaalt. Met de MIA profiteert u als ondernemer van een investeringsaftrek met een voordeel van wel 45% op het te investeren bedrag. De EIA levert gemiddeld 11% voordeel op.

Vamil voor ondernemers

De Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) is eveneens beschikbaar voor ondernemers die onder de inkomsten- of vennootschapsbelasting vallen. Met de Vamil kunt u op een willekeurig moment de investering afschrijven waardoor u profiteert van een liquiditeitsvoordeel. De MIA en Vamil worden vaak samen gecombineerd.

Provinciale en gemeentelijke subsidies

Naast landelijke subsidies is het mogelijk dat ook provincies of gemeenten een lokale subsidie beschikbaar hebben. Kijk voor de mogelijkheden voor lokale subsidies op de website van de betreffende gemeente of provincie.


Zakelijk zonnepanelen aanschaffen met een subsidie
Contact

Benieuwd voor welke subsidies uw bedrijf in aanmerking komt? Onze zakelijke adviseurs kijken graag met u mee. Vraag een gratis adviesgesprek aan.

Kijk voor de meest actuele subsidiemogelijkheden op https://www.rvo.nl/subsidies-financiering

Meer weten?
Heeft u interesse om zakelijk te investeren in zonnepanelen, een ZonneCarport of wilt u eerst nog meer weten? Neem contact op met onze klantadviseurs, we helpen u graag.