Levenscyclus

Hoe lang gaat de thuisbatterij mee?

De levensduur van een thuisbatterij is voornamelijk afhankelijk van het aantal laadcycli dat de batterij kan doorlopen. We spreken over een laadcyclus wanneer de thuisbatterij volledig oplaadt en weer ontlaadt. Het merendeel van de huidige modellen van de thuisbatterij doorloopt binnen de levensduur zeker 3.000 laadcycli, en vaak meer. Op de Soly Powercell® ontvang je een garantie voor minimaal 6.000 laadcycli óf standaard 15 jaar productgarantie. Dit is echter voor iedere batterij anders. Kom meer te weten over de levensduur van de thuisbatterij.

header image
Achtergrond

Hoe werkt de thuisbatterij?

Voordat we verder ingaan op de levensduur van de thuisbatterij, is het belangrijk om de functionele eigenschappen te belichten. De thuisbatterij geldt als accu voor je zonnepanelen. Zodra je zonnepanelen een overschot aan zonne-energie opwekken, de opbrengst overtreft de stroomvraag, dan zal automatisch de overtollige stroom worden opgeslagen op de thuisbatterij. De thuisbatterij kent een vaste capaciteit, bijvoorbeeld 3,5 kWh, en stroomt bij een langdurig overschot aan zonne-energie vol. ’s Avonds, wanneer je zonnepanelen niet meer zoveel stroom opwekken, schakelen je elektrische apparaten over op de opgeslagen stroom uit de thuisbatterij.

Zodra alle stroom uit de thuisbatterij is opgebruikt, is de accu volledig ontladen. Het volledig – dus 100% – opladen en ontladen van de thuisbatterij noemen we een laadcyclus. Het is belangrijk om dit aspect in het achterhoofd te houden, want het bepaalt tenslotte de levensduur van de thuisbatterij.

Factoren

Wat is de levensduur van de thuisbatterij?

De levensduur van de thuisbatterij wordt bepaald op basis van het aantal laadcycli. De gemiddelde levensduur van een thuisbatterij is 10 tot 20 jaar, dan wel 3.000 tot 10.000 laadcycli. Iedere thuisbatterij fabrikant heeft een eigen berekening van het potentieel aantal laadcycli. En hoewel de levensduur van de thuisbatterij vaak wordt toegeschreven aan het aantal laadcycli, zien we binnen de garantie vaak een tweede belofte: een garantieperiode in jaren. De productgarantie in laadcycli en de garantieperiode in jaren heeft dan ook één op één met elkaar te maken.

Terugverdientijd

Effecten van intensief gebruik

Naast de levensduur is ook de terugverdientijd van de thuisbatterij een belangrijk aspect. Zodra de thuisbatterij is geïntegreerd in het huishouden, dan wil je deze slim gebruiken. Goedkope energie opslaan, op dure piekuren juist de stroom uit de thuisbatterij gebruiken, dure (opgeslagen) energie terugleveren aan het energienet. Alles om eveneens het gewenste financiële voordeel te ervaren. Nu, en nadat de salderingsregeling na 2025 wordt afgebouwd. Naarmate je intensiever gebruik maakt van de thuisbatterij, dan doorloop je sneller meerdere laadcycli per dag, waarmee de thuisbatterij levensduur mogelijk afneemt. Efficiënt gebruik is belangrijk.

Inschrijven voor de thuisbatterij

Schrijf je vrijblijvend in voor een adviesgesprek over de Soly Powercell®. Onze adviseurs bellen je binnen twee werkdagen op en informeren je over alle mogelijkheden van de thuisbatterij op jouw adres.

  Geheel vrijblijvend
  Uitleg

  Garantie thuisbatterij

  We zullen de levensduur van een thuisbatterij toelichten aan de hand van een voorbeeld over de Soly Powercell®

  Op de Soly Powercell® ontvang je garantie in de vorm van een productgarantie over de looptijd van 15 jaar óf tenminste 6.000 jaarcycli. Hoeveel laadcycli doorloopt de thuisbatterij gemiddeld per jaar? Een belangrijke vraag. In Nederland gaan we in algemene zin uit van het gegeven dat een thuisbatterij 345 laadcycli kan doorlopen per jaar. Bij de bepaling van het gemiddeld aantal laadcycli per jaar is rekening gehouden met weersomstandigheden, vakanties en diverse capaciteiten van de thuisbatterij.

  Rekenen we dit door naar de productgarantie van 15 jaar, dan komen we op de volgende weergave: 345 x 15 = 5.175 laadcycli. Het gegarandeerde aantal laadcycli van 6.000 ligt nog een stuk hoger, en komt neer op ruim 17 jaar. Dit betekent dat je met de Soly Powercell® in de praktijk profiteert van een uitgebreide thuisbatterij levensduur van 17,3 jaar.

  Achtergrond

  Kennisbank

  Blijf op de hoogte over de thuisbatterij! Wist je dat we een uitgebreide kennisbank hebben? Naast informatieve content over de thuisbatterij lees je hier alles over zonnepanelen, garanties, prijzen en meer. We hebben alvast een aantal leuke artikelen voor je geselecteerd.
  cards knowhow icon icon
  Q&A: Marvin van de Wiel (Enphase) over IQ Battery
  We bespraken met Marvin van de Wiel, Field Application Engineer binnen de Nederlandse tak van Enphase, verschillende vragen over de thuisbatterij.
  cards knowhow icon icon
  Hoe duurzaam is de thuisbatterij?
  Met dank aan de thuisbatterij kan je straks stroom opslaan, om die stroom op een later moment te gebruiken. Hoe duurzaam is de thuisbatterij eigenlijk?
  cards knowhow icon icon
  Brandveiligheid thuisbatterij
  Omdat de thuisbatterij nog maar zo kort op de markt is, bestaan er nog veel vragen. Hoe zit het bijvoorbeeld met de brandveiligheid van de thuisbatterij?

  Contact met ons opnemen

  Heb je nog een vraag of wil je graag vrijblijvend advies? Dan kan je ons op verschillende manieren bereiken. Bezoek onze contactpagina.
  contact image