Duurzaam

De modulaire batterij voor zonnepanelen

De terugverdientijd van een thuisbatterij is momenteel nog lastig te voorspellen. Dit heeft voornamelijk te maken met persoonlijke omstandigheden. Wil je zo veel mogelijk financieel voordeel uit de thuisbatterij? Dan zou je dagelijks rekening moeten houden met het efficiënt gebruik van zonne-energie, het energieverbruik én de thuisbatterij. Dit betekent de vaatwasser en wasmachine aanzetten op momenten dat de zon schijnt en je zonnepanelen actief zijn, ‘s avonds minder energie verbruiken en de thuisbatterij optimaal gebruiken.. De mate waarin je dit wel óf juist niet kan doen, is bepalend voor de terugverdientijd van de thuisbatterij. We bespreken de factoren die van invloed zijn op de terugverdientijd van een thuisbatterij.

Prognose

Voorspelling terugverdientijd thuisbatterij

Duurzaam willen investeren is voor veel huishoudens geen enkel probleem, maar het financiële aspect speelt op de achtergrond altijd mee. Welke uitgave ga ik doen, en wanneer heb ik de investering weer terugverdiend? Een logische gedachte, want zelf mag je ook best een beetje mee profiteren van de groenere wereld die we samen creëren. Anders dan bij zonnepanelen, is het bij de thuisbatterij lastiger om de exacte terugverdientijd te bepalen.

Waar men bij zonnepanelen nog houvast heeft in de vorm van het gemiddeld aantal zonuren per jaar, het piekvermogen van een zonnepaneel en het gemiddelde stroomverbruik van een huishouden, hebben deze factoren niet per definitie betrekking op de thuisbatterij. Dat maakt het lastig om een prognose te geven van de thuisbatterij terugverdientijd. Veel is bij de thuisbatterij namelijk afhankelijk van de eigen keuzes die je maakt. De volgende vraagstukken bepalen de terugverdientijd (tvt) van de thuisbatterij:

✓ Wat is de opslagcapaciteit van de thuisbatterij?
✓ In hoeverre kan je het aanzetten van de wasmachine en vaatwasser succesvol timen?
✓ Wat is je jaarlijkse stroomverbruik?
✓ Wat voor type energiecontract heb je: vast, variabel of dynamisch?

Om jezelf te verzekeren van een optimaal rendement van de thuisbatterij moet je eigenlijk streven naar een day-to-day routine. Weten wanneer je de vaatwasser moet aanzetten, de wasmachine laten draaien terwijl je zelf misschien aan het werk bent, en stroom besparen als je thuis bent. Dit wordt lastiger naarmate je met meer personen het huishouden deelt, maar onmogelijk is het zeker niet.

Slimme oplossingen

Smart home, sustainable living

We bewegen ons collectief steeds vaker in de richting van Smart Home Solutions. Zo kunnen we nu al onze wasmachine, vaatwasser of verlichting inregelen via handige mobiele applicaties. Het betekent dat de weg vrij is voor ‘smart home energy’ van energie en de slimme inzet van de thuisbatterij. Daarnaast werken we bij Soly nu met de Enphase applicatie, waardoor je realtime kan bijhouden hoeveel stroom je zonnepanelen opwekken en welke weg de groene stroom vervolgens aflegt; richting je huishouden, opslag op de thuisbatterij of toch terugleveren aan het energienet.

Soly app (incoming)

Energie opbrengst en verbruik monitoren

Binnenkort lanceren we bij Soly een gepersonaliseerde applicatie, waarin je niet alleen je opbrengst uit zonnepanelen en opslag van de thuisbatterij kan volgen, maar ook je huishoudelijke apparaten kan aansturen. Een systeem waarmee het makkelijker wordt om efficiënt gebruik te maken van zonnestroom uit zonnepanelen. Maar ook een uitstekende kans om je thuisbatterij optimaal te benutten. Zo maken we ruimte voor het energiebeheer van de toekomst: slim, zuinig en efficiënt. Ook financieel, zodat je geniet van een kortere terugverdientijd van de thuisbatterij.

Veelgestelde vragen thuisbatterij

Zou je de thuisbatterij in de toekomst misschien willen kopen, maar zit je nog met een aantal praktische vragen? Misschien vind je het antwoord in de veelgestelde vragen over de thuisbatterij.
Biedt Soly ook een thuisbatterij aan?
 
Ja, we zijn in Q2 van 2023 begonnen met de verkoop van de thuisbatterij. Ontdek meer over de thuisbatterij van Soly.
Hoe duur is de thuisbatterij?
 
De prijs van de thuisbatterij valt te lezen op de thuisbatterij pagina. We onderscheiden hierbij de Powercell® Populair, Plus & Premium.
Hoe groot is een thuisbatterij?
 
Onze Powercell® Populair (IQ Battery 3T) heeft de afmetingen 430 x 775 x 188 mm en weegt 40,5 kg. Het gewicht inclusief behuizing en montagebeugel is 48,8 kg. Onze Powercell® Plus is een verdubbeling van de 3T, met dito dubbele afmetingen en gewicht. De Powercell® Premium (IQ Battery 10T) kent de afmetingen 1283 x 775 x 188 mm en weegt 143,6 kg.
Hoe lang gaat een thuisbatterij mee?
 

We bieden een productgarantie van 15 jaar. Dit is voor thuisbatterijen een relatief lange garantie. De verwachte levensduur is een stuk langer. Op basis van 345 laadcycli per jaar ligt de verwachte levensduur van de thuisbatterij op 20 jaar.

Is de thuisbatterij modulair?
 
Ja, de thuisbatterij van Soly is modulair en het systeem is dus uit te breiden op basis van een grotere toekomstige vraag. Terugschakelen kan ook.
Hoe brandveilig is een thuisbatterij?
 

Veiligheid is onze prioriteit en daarin doen we geen concessies. Daarom zijn onze batterijen gemaakt op basis van lithiumijzerfosfaat in plaats van op lithiumion. Lithiumion is namelijk een chemische samenstelling die last kan hebben van thermische instabiliteit. Dit betekent dat er bij oververhitting kans is op brand. Lithiumijzerfosfaat bestaat daarentegen uit natuurlijk grondstoffen, welke niet schadelijk zijn voor het milieu. De samenstelling maakt ook dat deze batterijen stabieler zijn. Zo zijn ze beter bestand tegen oververhitting en onbrandbaar. Onze thuisbatterij is daarom milieuvriendelijk maar vooral ook veilig

Kom in contact

Wil je graag contact met Soly? Dat kan! Onze adviseurs doen er alles aan om jou naar volledige tevredenheid te laten genieten van de zon.