Categorie:

Zonnepanelen
Kennisbank

Zonnepanelen kopen of huren?

Wil je overstappen op zonne-energie, maar twijfel je nog tussen zonnepanelen kopen of zonnepanelen huren? Lees dan vooral verder, want wij zetten alle voor- en nadelen van zonnepanelen kopen en zonnepanelen huren op een rij, zodat je straks een weloverwogen keuze kunt maken.

Voordelen zonnepanelen kopen

Zonnepanelen kopen is een forse investering, maar op lange termijn bespaar je met deze aankoop het meeste. Zo zijn de totale kosten lager wanneer je zonnepanelen koopt, in plaats van ze te huren voor een vast maandbedrag. Ook behaal je door zonnepanelen te kopen het hoogste rendement. Momenteel is het rendement zelfs hoger dan de rente op je spaarrekening, waardoor je je spaargeld dus beter kunt investeren in zonnepanelen. Daarnaast verhoogt de aanschaf van zonnepanelen de WOZ-waarde van je woning, de woningwaarde stijgt namelijk doordat je huis een beter energielabel zal krijgen. Dit is vooral interessant wanneer je je huis gaat verkopen.

 

Nadelen zonnepanelen kopen

De grote investeringskosten kunnen als nadeel gezien worden, omdat het een flinke hap uit je spaarrekening is. Mocht je dit geld niet hebben of kwijt willen aan de aankoop van zonnepanelen, dan kun je beter kiezen om te gaan huren. Een ander nadeel is dat je als eigenaar van zonnepanelen zelf op moet draaien voor eventuele onderhoud- en reparatiekosten. Gelukkig biedt Soly als de fabrikant wel veel garanties, zoals installatie- en productgaranties, waardoor je niet altijd zelf de kosten hoeft te dekken.

Voordelen zonnepanelen huren

Wanneer je zonnepanelen huurt, hoef je geen geen investering te doen, en kun je dus je spaargeld gebruiken voor andere leuke dingen. Je bespaart al vanaf dag 1, want de zonnepanelen worden gratis op je dak geïnstalleerd en de eerste factuur voor het maandbedrag ontvang je pas nadat je al één maand van zonne-energie hebt kunnen profiteren. Je energiekosten worden dus direct lager, zonder enige euro te investeren. Het maandbedrag staat voor 10 jaar vast, waardoor je weet waar je aan toe bent, ook in tijden van inflatie, hoge rentes of een onzekere wereldeconomie. Ook heb je niet te maken met onverwachte kosten, doordat Soly verzekering, garantie en onderhoud biedt. Verander je tussendoor van gedachten, of ga je verhuizen? Je kan tussendoor het zonnesysteem over kopen, of bij verhuizing kun je het huurcontract overdragen aan de nieuwe huiseigenaren.

Nadelen zonnepanelen huren

Het nadeel van zonnepanelen huren is te vinden in de maandelijks terugkerende kosten voor het afbetalen van het systeem. Gelukkig ben je ondanks de vaste kosten van ‘huren’ maandelijks altijd voordeliger uit. Ook is het rendement lager bij zonnepanelen huren iets lager dan bij zonnepanelen kopen. Daarnaast zit je ook vast aan een langlopend huurcontract. Dit kan lastig zijn wanneer je persoonlijke situatie wijzigt, bijvoorbeeld wanneer je jouw baan verliest. Gelukkig is het huurcontract van Soly redelijk flexibel, je kunt namelijk tussendoor het zonnesysteem over kopen, verhuizen naar je nieuwe huis of overdragen aan nieuwe huiseigenaren.

Alle voor- en nadelen op een rijtje

We hebben hieronder alle voor- en nadelen in een handig overzicht voor je gebundeld:

Achtergrond

Kennisbank

Hier gaan we dieper in op alle vragen over zonnepanelen. Zo ben je nog beter geïnformeerd voordat je overgaat tot het kopen, huren of leasen van een zonnesysteem. Lees meer over de technische aspecten, voordelen en prijs van zonnepanelen op jouw adres.
Zoveel CO₂-uitstoot besparen je zonnepanelen
Kiezen voor zonnepanelen heeft verschillende grote voordelen. Zo bespaar je op de maandelijkse kosten, ben je niet meer afhankelijk van stijgende energieprijzen en verhoog je de waarde van je woning.
Wat kosten zonnepanelen?
De kosten van zonnepanelen zijn van veel factoren afhankelijk. Wil je bijvoorbeeld de zonnepanelen huren of kopen? En hoeveel zonnepanelen heb je nodig?
Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?
Het is vaak de eerste vraag die men zichzelf stelt in de oriënterende fase voor zonnepanelen: “hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?” Idealiter wil je precies genoeg zonnepanelen installeren om je jaarlijkse stroomverbruik ‘dekkend’ te hebben.
Hoeveel zonnepanelen zijn er nodig voor een warmtepomp?
Steeds meer huishoudens willen gasvrij wonen, en stappen om die reden over op de warmtepomp. Een logische keuze die past binnen de huidige ontwikkelingen en energietransitie.