Categorie:

Zonnepanelen
Kennisbank

Waarom schakelt mijn omvormer uit?

We zijn massaal bezig met verduurzamen. Met name in de laatste jaren heeft het aantal zonnepanelen op Nederlandse daken een toevlucht genomen. Dat is goed. Het betekent een forse besparing op je energierekening en bovendien doe je de wereld er een plezier mee. We met zijn allen onafhankelijk(er) worden van het energienet en hoge energieprijzen, en gelukkig lukt ons dat steeds beter. Het op grote schaal overstappen op zonne-energie heeft ook een keerzijde; het elektriciteitsnet stroomt vol. Dit is waarom jouw omvormer en zonnepanelen soms uitvallen.

Functie

Hoe werkt de omvormer voor zonnepanelen?

Voordat we het huidige euvel van een overvol energienet verder bespreken, is het wellicht goed om eerst de functionaliteit van de omvormer te bespreken. Met de zonnepanelen op je dak wek je zonne-energie op. Dit is gelijkstroom (DC); stroom die we in feite niet in huis kunnen gebruiken. Dit is waarom ieder systeem loopt via de omvormer. De omvormer is voorzien van een wisselrichter – bestaande uit halfgeleiders en een brugschakeling – die gelijkstroom omzet naar wisselstroom. De wisselstroom is wél bruikbaar in huis, en is gemaakt om te kunnen anticiperen op fluctuaties in de piekvraag van stroom.

Daarnaast heeft de omvormer nog een belangrijke functie. Stroom die niet zelf verbruikt, wordt via de omvormer namelijk teruggeleverd aan het energienet. Dit is belangrijk, want daarmee kan je aan het einde van het jaar je stroom salderen en bij een extra overschot zelfs netto stroom terugleveren aan het energienet. De functionaliteit van de omvormer werkt dus twee kanten op; naar binnen (huis) en naar buiten (energienet).

Veel zon, mijn omvormer valt uit
Op de perfecte zomerdag verwacht je ook een geweldige dag voor je zonnepanelen. Tenminste, zo zou het in de praktijk moeten zijn. Zonovergoten, geen wolkje aan de lucht en dus een dag waarop je zonnepanelen veel energie opwekken. Je opent de monitoring app van je systeem en ziet dat de omvormer een gedeelte van de dag geen opwek heeft geregistreerd. Sterker nog: de omvormer is uitgevallen op het hoogtepunt van de dag. Hoe komt dat?

Zoals we hierboven duidelijk maakten, is de omvormer verantwoordelijk voor het terugleveren van een overschot aan zonne-energie aan het energienet. Echter is de ruimte op datzelfde energienet niet overal afdoende. Dat betekent dat er op extreem zonnige dagen, wanneer er op grote schaal zonne-energie wordt opgewekt, spanningsproblemen ontstaan op het energienet. Het net is overbelast. Met name overdag kan hier sprake van zijn; huishoudens en bedrijven gebruiken weinig stroom, terwijl de opbrengst van zonnepanelen zich op het hoogtepunt bevindt. De teruglevering van stroom kan zich op zo’n moment manifesteren in een overbelast energienet.

Dynamische energie

Negatieve prijs energie

Momenteel profiteren met name mensen met een dynamisch energiecontract van die situatie. Omdat het energienet overbelast raakt, doen netbeheerders er alles aan om het net te ‘ontlasten’. Dat betekent in de praktijk dat huishoudens financieel worden gestimuleerd om meer energie te gebruiken. De stroomprijs wordt negatief, waardoor je geld krijgt om stroom te gebruiken. Huishoudens kunnen overdag bijvoorbeeld extra stroom gebruiken om hun elektrische auto op te laden of de vaatwasser aan te zetten. Doordat het energienet vervolgens weer ‘leegloopt’, kan worden voorkomen dat de omvormer uitvalt. Een win-win dus.

Overbelasting

Voltage

Nederlandse huishoudens zijn aangesloten op het laagspanningsnet. Het spanningsniveau op dit net is standaard 230 Volt. Netbeheerders willen dit spanningsniveau graag vasthouden, en hebben de leveringsplicht van +10% en -10%, bekend als het kwartier gemiddelde. De netspanning mag daardoor nooit boven de 253 Volt komen. Op specifieke piekmomenten in de stroomopbrengst van zonnepanelen is daar wel sprake van. Bij een hogere spanning dan 253 Volt op het energienet schakelt de omvormer automatisch uit. Dit is een belangrijk mechanisme van het systeem, waarmee wordt voorkomen dat apparaten in huis uitvallen of zelfs kapotgaan.

Alternatieven

Wat kan je doen als de omvormer uitvalt?

De wettelijke spanningslimiet van 253 Volt op het energienet zorgt ervoor dat zonnepanelen soms kunnen uitvallen. Hier kan je als huishouden helaas niks aan doen. Je kunt wel een bijdrage leveren aan de oplossing, door na te denken over duurzame alternatieven. Zo kan je met de thuisbatterij een overschot aan zonne-energie tijdelijk opslaan, en ’s avonds gebruiken als je zonnepanelen geen stroom meer opwekken. Dat heeft twee voordelen: je ontlast het energienet én je voorkomt dat je ’s avonds direct weer een beroep moet doen op het energienet. Dat is dus ook financieel voordelig.

Daarnaast is de keuze voor een laadpaal aan huis interessant. Heb je een elektrische auto of wil je investeren in een EV? Dan zorgt een laadpaal aan huis ervoor dat je de elektrische auto op piekmomenten in de stroomopbrengst kan opladen. Heb je een dynamisch energiecontract? Dan bestaat zelfs de kans dat je met het opladen van de elektrische auto tientallen euro’s verdient. Je helpt daarmee niet alleen jezelf, maar ook je vrienden, familie of buren. De lagere druk op het energienet zorgt er namelijk voor dat de omvormer blijft werken, en dus profiteert iedereen van de hoge opbrengst uit zonnepanelen op een zonnige dag.

Achtergrond

Kennisbank

We vertellen je graag alles over de wereld van zonne-energie. Daarom beschikken we over de kennisbank. Een omgeving waarin we uitgebreid informatie en achtergronden delen. We hebben alvast een aantal artikelen uitgezocht die je misschien wel interessant vindt.
Zijn zonnepanelen nog interessant zonder de salderingsregeling?
Zoals het nu lijkt, zal de salderingsregeling vanaf 2025 in stappen worden afgebouwd. Zijn zonnepanelen nog wel interessant als de salderingsregeling wordt afgebouwd?
Wat is het verschil tussen salderen en terugleveren?
Maar wat is dan salderen? En wat is het praktische en financiële verschil met het terugleveren van energie? Wij leggen het je uit.
Mythes over zonnepanelen
Wat zijn de 7 meest bekende mythes over zonnepanelen en kloppen ze (tegenwoordig nog) wel?

Contact opnemen met Soly

Wil je graag contact met iemand van Soly? Bekijk op welke manier je ons snel kan bereiken.