Categorie:

Financiën
Kennisbank

Zijn zonnepanelen nog interessant zonder de salderingsregeling?

Sinds 2014 maken we in Nederland gebruik van de salderingsregeling. Deze regeling maakt het mogelijk om ons energieverbruik aan het einde van het jaar weg te strepen tegen de opgewekte zonne-energie, en dus geldt het als financiële stimulans voor huishoudens om zonnepanelen aan te schaffen. Maar hoe ziet de investering eruit als er geen salderingsregeling meer zou zijn? Als de plannen doorgaan, zal de salderingsregeling vanaf 2025 in stappen worden afgebouwd. Zijn zonnepanelen nog wel interessant als de salderingsregeling wordt afgebouwd?

Financieel voordeel

Zijn zonnepanelen rendabel zonder salderingsregeling?

Dankzij de salderingsregeling zijn zonnepanelen nu nog erg rendabel. En als de plannen van de regering doorgaan, mag je aan het einde van 2023 en 2024 nog 100% salderen. Daarna wordt de regeling naar verwachting in stappen afgebouwd totdat je in 2031 helemaal niet meer mag salderen. De behandeling van dit wetsvoorstel is door de val van het kabinet uitgesteld tot na de zomer. Dus twijfel je over zonnepanelen? Dan is dit hét moment om zonnepanelen te laten installeren. De gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen ligt op 3,3 jaar, en vanaf dat moment begin je daadwerkelijk met geld verdienen op je installatie.

Altijd een lagere energierekening

Ook zonder de salderingsregeling blijven zonnepanelen interessant. Een huishouden met een gemiddeld verbruik betaalde in juni dit jaar 37% meer aan energie dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat scheelt gemiddeld 600 euro op de energierekening! Met zonnepanelen bespaar je gemiddeld € 1.400 per jaar. En inmiddels worden alweer nieuwe initiatieven ontplooid om zonnepanelen ook in de toekomst rendabel te houden. Je krijgt misschien wel een stukje minder geld voor het terugleveren van energie – straks in de vorm van een terugleververgoeding – maar anderzijds wordt het steeds makkelijker gemaakt om de ‘eigen’ zonne-energie ook direct te gebruiken. De focus komt te liggen op zelfconsumptie, en minder op het terugleveren van energie aan het net.

Consequenties

Financiële gevolgen afbouw salderingsregeling

Hoe ziet de financiële situatie voor huishoudens met zonnepanelen eruit ten tijde van de afbouw van de salderingsregeling? We kunnen dat toelichten aan de hand van een rekenvoorbeeld, waarin we een indicatie geven van de situatie van zonnepanelen en de salderingsregeling zoals die in 2027 is.

Voorbeeld

Rekenvoorbeeld salderen 2027

We nemen met opzet een ruime tijdsspanne voor de indicatieve situatie van zonnepanelen en de reeds in afbouw zijnde salderingsregeling. Als je zonnepanelen neemt, dan heb je de installatie in 2027 al voor een groot deel ‘terugverdiend’. Ook daarna mag je nog zeker 3 jaar salderen. Hoe ziet het financiële voordeel van zonnepanelen er in 2027 uit? Een rekenvoorbeeld:

Zonnepanelen en salderingsregeling 2027
Stroomprijs 2027: € 0,35
Terugleververgoeding 2027: € 0,08
Salderingsregeling 2027: 55%
Aantal zonnepanelen: 6 panelen

In 2027 heb je 1.400 van de 3.000 kWh stroom zelf verbruikt. Het overige deel – 1.600 kWh – lever je terug aan het energienet. Over dit gedeelte mag je nog voor 55% salderen in 2027. Dit komt neer op 880 kWh. Zoals je gewend bent bij de salderingsregeling, mag je salderen tegen de actuele stroomprijs. Je ontvangt € 308.

Bovenop de 55% die je mag salderen, ontvang je voor het vrije deel van 720 kWh nog een terugleververgoeding van € 57,60 (45% x 1.600 = 720 x 0,08). Je ontvangt voor de teruggeleverde stroom aan het energienet in 2027 in totaal (308 + 57,60) = € 365,60.

Omdat je 1.600 kWh van het energienet moet afnemen (3.000 kWh – 1.400 kWh), betaal je hiervoor ook de actuele stroomprijzen en dus in totaal € 560. Je opgewekte stroom is in 2027 niet meer hetzelfde waard als het bedrag waarvoor je de stroom van het net hebt ingekocht. Desondanks heb je nog steeds € 365,60 bespaard op de energierekening. Zonnepanelen blijven dus nog wel even rendabel.

*Let op: Dit is een indicatie, er kunnen geen rechten aan worden ontleend. In het rekenvoorbeeld gaan we uit van zonnepanelen, exclusief thuisbatterij, Home Energy Management of laadpaal.

Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen?

De terugverdientijd van zonnepanelen, inclusief afbouw van de salderingsregeling, kan je eenvoudig zelf berekenen. We rekenen in dit voorbeeld met 10 zonnepanelen á 430 Wattpiek met een serieel omvormer, een jaarlijks stroomverbruik van 3.000 kWh en een stroomprijs van € 0,35 per kWh. De aanschafprijs van 10 zonnepanelen is ongeveer € 4.500, -. In ons voorbeeld is de stroomopbrengst 3.275 kWh per jaar.
*Dit betreft een voorbeeld. Hier zijn geen rechten aan te ontlenen.

Omdat je stroomopbrengst hoger ligt dan je verbruik, profiteer je optimaal van de salderingsregeling. Je mag salderen tot je eigen verbruik; je bespaart 3.000 x € 0,35 = € 1.050. De terugverdientijd van zonnepanelen in dit voorbeeld is 4.500/1.050 = 4,2 jaar.

Toekomstvisie

Financieel voordeel zonne-energie na de salderingsregeling

De salderingsregeling is al enige tijd onderwerp van gesprek. Momenteel bestaat er veel twijfel over de financiële voordelen van zonnepanelen, zeker als de stimulans in de vorm van de salderingsregeling wegvalt. Daarom werken we bij Soly hard aan toekomstige alternatieven die het financieel voordeel van zonnepanelen blijven garanderen. We shiften onze focus van ‘salderen en terugleveren’ naar ‘zelfconsumptie’. En dat kan. De mogelijkheden zijn er al, en ontwikkelen zich steeds verder richting een complementair systeem, waarin je alles binnenshuis op elkaar kan afstemmen. De zonnepanelen blijven daarin – nu en in de toekomst – een cruciale rol spelen. Want de goedkoopste energie, die maak je zelf.

Achtergrond

Kennisbank

Wil je nog veel meer weten over zonnepanelen, financiele regelingen en regelgeving? We hebben een kennisbank! Hierin bespreken we de zogenaamde hot topics van de energiemarkt. We hebben alvast een aantal artikelen voor je uitgezocht.
Wat is het verschil tussen salderen en terugleveren?
Voor mensen met zonnepanelen is het salderen en terugleveren van zonne-energie aan het energienet bekend terrein. Wat is het verschil?
De beste zonnepanelen van 2023
Wat zijn de beste zonnepanelen in 2023? Ieder onafhankelijk onderzoek gebruikt haar eigen methodiek en normering om zonnepanelen onderling te vergelijken.
Airco en zonnepanelen
Tijdens de zomermaanden zijn veel mensen op zoek naar verkoeling in huis. De airco is een effectieve methode om de warmte buiten de deur te houden.

Neem contact op met Soly

Wil je graag iemand van Soly spreken? Bekijk hoe je ons het beste kunt bereiken via de contactpagina.