factoren
Berekening aantal zonnepanelen voor airco
Het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt voor een airconditioner in de zomer is afhankelijk van meerdere factoren, zoals het energieverbruik van de airco, de efficiëntie van de zonnepanelen en het gemiddeld aantal zonuren op jouw locatie. We beschrijven een deel van het algemeen proces om het aantal benodigde zonnepanelen te schatten:
- Bepaal het energieverbruik: Controleer de specificaties of de handleiding van de airco om het vermogensverbruik te vinden, meestal uitgedrukt in watt (W) of kilowatt (kW). Laten we als voorbeeld zeggen dat jouw airco een vermogensverbruik heeft van 1,5 kW.
- Bereken het dagelijkse energieverbruik: Vermenigvuldig het vermogensverbruik van de airco met het aantal uren dat deze per dag draait. Als de airco bijvoorbeeld 8 uur per dag draait, is het dagelijkse energieverbruik 1,5 kW * 8 uur = 12 kWh (kilowattuur).
Stel dat je vanaf mei tot en met augustus (123 dagen, 4 maanden) de airco iedere dag 8 uur laat draaien, dan ligt het stroomverbruik van de airco op (123 x 12 kWh) = 1.476 kWh.
*Let op: dit is een rekenvoorbeeld. In de praktijk zijn bovenstaande cijfers een extreme weergave van het werkelijke gebruik én verbruik van de airco.
Berekening
Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?
Met bovenstaande situatie in het achterhoofd, kunnen we aan de slag met het bepalen hoeveel zonnepanelen je (extra) nodig hebt om het energieverbruik van de airco te compenseren. We gaan daarbij uit van een vaste multi-split airco met meerdere binnenunits en één buitenunit. Zo kun je meerdere ruimtes in huis afkoelen tijdens de warme zomerdagen. Bovendien gaan we bij het vaststellen van het rendement van zonnepanelen uit van de zonnepanelen van Soly met een vermogen van 430 Wattpiek.
Verbruik
Compensatie zonnepanelen voor airco
Het rendement van een zonnepaneel ligt op 430 x 0,88 = 378,4 kWh per jaar. Dit zetten we af tegen het stroomverbruik van de airco (1.476 kWh). Dat betekent dat je voor een airco – expliciet voor het afkoelen in huis – tenminste 4 tot 5 extra zonnepanelen moet installeren om je extra stroomverbruik te compenseren.
5 tips om te besparen op je energieverbruik met airco
Wil je optimaal profiteren van je airconditioning en toch nog enigszins besparen, zonder dat je extra zonnepanelen moet aanschaffen? Bekijk onze 5 tips om met een airco in huis energiezuinig én comfortabel door de warme zomerdagen te komen:
- Juiste vermogen: Zorg er voor dat het vermogen past bij de kamer. Neem je een lager vermogen? Dan moet de airco langer werken om de kamer koel te krijgen en verbruikt deze extra veel stroom;
- Energielabel: Kijk bij de aanschaf naar het energielabel van de airco en zorg dat deze zo hoog mogelijk is. Momenteel wordt het energielabel van een airco nog in de oude weergave gegeven, waarbij het A+++ label de hoogste en meest duurzame is;
- Natuurlijke koudemiddelen: Het koudemiddel in airco’s zorgt ervoor dat het apparaat de lucht kan koelen. Vaak worden hier synthetische stoffen voor gebruikt met een grote klimaatimpact. Bij installatie of lekkage kunnen ze in de lucht terecht komen, wat schadelijk is voor het milieu. Kies liever voor een airco met natuurlijke koudemiddelen. Deze zijn milieuvriendelijker en vaak al verplicht in nieuwe (mobiele) airco’s;
- Benodigde temperatuur: Stel de temperatuur van je airconditioning niet lager in dan nodig, dit beperkt het elektriciteitsverbruik;
- Sluipverbruik: Let ook op sluipverbruik en schakel de stroom van de airco helemaal uit als je deze niet gebruikt.
Verkoelen én verwarmen met airco en zonnepanelen
Een moderne airco kan tegenwoordig zowel koelen als opwarmen. Dat is handig, want zo kan je misschien zelfs de centrale verwarming buitenspel zetten en losgekoppeld worden van het gas. Dat heeft echter een keerzijde: het energieverbruik van de airco voor het opwarmen van je woning ligt in de winter erg hoog, en dat extra verbruik kan je niet of nauwelijks compenseren met zonnepanelen. Dat heeft te maken met het simpele feit dat je zonnepanelen in de wintermaanden maar weinig stroom opwekken. Je bent dus met een airco nóg meer afhankelijk van het energienet.
Airco of warmtepomp voor verwarmen woning?
Dat antwoord kunnen we direct geven: de airco kan niet fungeren als vervanger van bijvoorbeeld de warmtepomp. Dit heeft met name te maken met de installatie van de warmtepomp en airco. Hoewel beide apparaten de warmte in huis kunnen regelen, is een warmtepomp direct aangesloten op het afgiftesysteem. Dit betekent dat de warmte wordt afgegeven aan het water in de leidingen, de radiator en de buizen van de vloerverwarming. Bij de airco is dit niet het geval. De airco kan wel als ondersteuning fungeren voor het (sneller) veranderen van de warmte of koelte in huis.
Voordelen afkoelen met airco en zonnepanelen
Wanneer je de airco expliciet gebruikt voor het afkoelen van je woning, tijdens de zomermaanden, dan kunnen zonnepanelen dat extra stroomverbruik eenvoudig compenseren. Dat is te danken aan het hoge rendement van zonnepanelen tijdens de zomermaanden. De extra hoge stroomvraag vanuit je airco komt vrijwel geheel uit de extra opbrengst van je zonnepanelen.
Ook in de toekomst blijft het voordeel van de combinatie ‘afkoel-airco’ en zonnepanelen bestaan. De salderingsregeling voor zonnepanelen komt te vervallen, waardoor terugleveren van overtollige zonnestroom minder interessant wordt. Dit maakt een hogere efficiëntie van de eigen zonne-energie aantoonbaar voordeliger.