Categorie:

Algemeen
Kennisbank

Wat kan je doen met 1 kWh stroom?

De stroom die zonnepanelen opwekken wordt uitgedrukt in kilowattuur (kWh). Op een zonnige zomerdag kan je per zonnepaneel zomaar 2 kWh energie opwekken. En ook op een bewolkte dag zal je duurzame systeem – dankzij diffuus licht – zonne-energie genereren. Heb je ook een thuisbatterij? Dan kan je een overschot aan opgewekte zonnestroom opslaan en op een later moment gebruiken. Hoe interessant is dat? We vertellen je meer over wat je kan doen met 1 kWh stroom.

Per huishouden

Wat is het gemiddelde energieverbruik in Nederland

Een gemiddeld huishouden verbruikt ieder jaar 3.500 kWh elektriciteit, wat neerkomt op 9 tot 10 kWh per dag. Steeds meer huishoudens kiezen voor zonnepanelen om op duurzame wijze in hun stroomvraag te voorzien. Op basis van een gemiddeld energieverbruik van 3.500 kWh per jaar heeft men dan voldoende aan een installatie van 9 of 10 zonnepanelen. In de praktijk zal je in Nederland tijdens de zomermaanden stroom terugleveren aan het energienet (salderen), terwijl je in de winter juist nog energie moet afnemen van het net. Omdat stroom vanaf het energienet duur is, is het belangrijk om de zelf opgewekte zonne-energie efficiënt te gebruiken.

Binnen één minuut meer inzicht in je besparing met zonnepanelen

Vrijblijvende offerte
Duurzaamheid

Zonne-energie opwekken: wat kan je doen met 1 kWh?

In de ideale situatie genereren je zonnepanelen stroom, en jij zet die stroom direct in om je wasmachine en vaatwasser te laten draaien. Duurzaam en voordelig. Maar wat kan je nou precies doen met 1 kWh stroom?

Met zonnepanelen op het dak wek je zelf duurzame energie op. Dit betekent dat je met 10 zonnepanelen op een warme en zonnige zomerdag zomaar 20 kWh zonne-energie opwekt. Je kunt dan praktisch het volledige huishouden laten draaien op duurzame stroom.

Efficiënt gebruik van zonne-energie
Zelfs wanneer je stroomverbruik aan het einde van het jaar lager ligt dan de opbrengst uit zonnepanelen, dan ontkom je er niet aan om energie van het net af te nemen. Momenteel maken we voor ‘slechts’ 30 tot 50 procent effectief gebruik van onze eigen zonne-energie, terwijl het overige deel nog wordt afgenomen van het energienet. Leuk zolang de salderingsregeling van kracht is, maar niet erg duurzaam.

Wil je het effectieve gebruik van zonne-energie optimaliseren? Dan biedt de thuisbatterij uitkomst. Met de thuisbatterij van Soly ben je in staat om een overschot aan opgewekte zonne-energie op te slaan. Die duurzame energie kan je vervolgens gebruiken op momenten dat je zonnepanelen ‘uit’ staan. Daarmee verhoogt een thuisbatterij je effectieve gebruik van zonne-energie tot circa 80 procent.

Waarom is het belangrijk om te weten wat je met één kWh elektriciteit kan doen?
Naarmate je beter op de hoogte bent van je eigen energieverbruik, dan blijkt besparen een stuk eenvoudiger. Het geldt tevens als motivatie om sluipverbruik op te sporen en te voorkomen. Ligt je energieverbruik momenteel nog hoger dan je opbrengst uit zonnepanelen? Dan kunnen kleine ingrepen ervoor zorgen dat je op termijn een netto-overschot aan zonne-energie overhoudt en dus extra financieel voordeel ervaart. Nu al belangrijk, en in de toekomst nog veel meer.

Achtergrond

Kennisbank

We hebben hier wat interessante artikelen voor je. Kun je niet wachten om meer te weten over zonnepanelen? Je vindt er alles over in onze kennisbank. We hebben de beste artikelen voor je op een rij gezet.
Is een dynamisch energiecontract interessant met zonnepanelen?
Het dynamische energiecontract wint steeds meer terrein ten opzichte van vaste en variabele energiecontracten. Is dat interessant in combinatie met zonnepanelen?
Hoeveel zonnepanelen zijn er nodig voor een warmtepomp?
Steeds meer huishoudens willen gasvrij wonen, en stappen om die reden over op de warmtepomp. Hoeveel zonnepanelen heb je nodig om de energievraag te compenseren?
Hoe werken zonnepanelen?
Zonnepanelen zijn altijd een goede investering met een korte terugverdientijd. Ben je benieuwd hoe zonnepanelen werken? Wij vertellen je meer.

Kom in contact

Wil je meer weten over zonnepanelen en graag iemand spreken? Dan zitten we voor je klaar. Neem dus snel contact op met Soly.