Categorie:

Algemeen
Kennisbank

Binnen 10 jaar de zon weer op #1

Zonne-energie voor iedereen. Het kan. Met deze woorden richtten de broers Patrick en Milan van der Meulen in 2013 Soly op. Sindsdien stappen duizenden zonneaanbidders jaarlijks met ons over op zonne-energie en is Soly uitgegroeid tot een toonaangevende, en bovendien missiegedreven organisatie. Dagelijks werken we met veel enthousiasme aan slimme oplossingen voor zonne-energie en pakken we de energietransitie met beide handen aan. Zo kunnen we allemaal zo snel mogelijk genieten van betaalbare, duurzame en onafhankelijke energie. Ons doel? Binnen tien jaar de zon als energiebron weer op #1 krijgen. Dit is een ambitieuze doelstelling, en we zijn er nog niet.

Een stralende missie

Update over onze ambitieuze doelstelling

Zonne-energie voor iedereen. Het kan. Met deze woorden richtten de broers Patrick en Milan van der Meulen in 2013 Soly op. Sindsdien stappen duizenden zonneaanbidders jaarlijks met ons over op zonne-energie en is Soly uitgegroeid tot een toonaangevende, en bovendien missiegedreven organisatie.

Dagelijks werken we met veel enthousiasme aan slimme oplossingen voor zonne-energie en pakken we de energietransitie met beide handen aan. Zo kunnen we allemaal zo snel mogelijk genieten van betaalbare, duurzame en onafhankelijke energie. Ons doel? Binnen tien jaar de zon als energiebron weer op #1 krijgen. Dit is een ambitieuze doelstelling, en we zijn er nog niet.

De zon terug naar haar rechtmatige plek
Net als onze aarde draait, draait alles bij Soly om de zon. Voor de natuur is de zon altijd de grootste energieleverancier geweest. De slimste, mooiste en sterkste energiebron op aarde. Hij vervuilt onze horizon niet, maar trakteert ons op magische zonsopgangen en zonsondergangen. Net als de natuur, kunnen we weer genieten van de zon als energiebron nummer één. En we zijn dichter bij deze toekomst dan je zou denken. Dit is een sprong voorwaarts voor onze aarde. En voor de mensheid betekent het teruggaan naar de betrouwbare energiebron die ons al miljoenen jaren van stroom voorziet.

Benieuwd hoeveel u kunt besparen met zonnepanelen?

Bereken hoeveel zonnepanelen jou opleveren!

Gratis en vrijblijvend
Fossiel versus hernieuwbaar

Hoe ziet de huidige energiemix eruit?

Fossiele brandstoffen hebben ons in de afgelopen decennia veel gebracht, maar tegen een prijs. We zijn ons steeds beter bewust van het feit dat we binnen de huidige energiemix nog te veel afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen, en zien het effect op onze leefwereld. Hierdoor is overstappen op groene stroom geen keuze meer, maar feitelijk noodzakelijk. Over de afgelopen 5 jaar hebben we in Nederland mooie stappen gezet. Alleen al in 2022 steeg het aandeel van hernieuwbare elektriciteit, wind- en zonne-energie, met ruim 20 procent. Tegelijk daalt het aandeel van fossiele brandstoffen in de energiemix. Die ontwikkeling lijkt zich ook in de komende jaren door te zetten.

Ook om ons heen groeit het aandeel hernieuwbare energie, en dat is goed. Zo wordt in 2023 wereldwijd een recordgroei in wind- en zonne-energie verwacht. Ter illustratie: het Internationaal Energie Agentschap (IEA) verwacht in 2023 een capaciteitsgroei van 440 gigawatt aan hernieuwbare energie; 107 gigawatt meer dan een jaar eerder in 2022. Naast een sterke Europese groei is ook in China, de VS en India sprake van een sterke stijging van het aandeel zonne-energie.

Financiële veerkracht hernieuwbare energiesector
De sterke groei van het aandeel hernieuwbare energie is bewonderenswaardig. Het jaar 2022 kenmerkte zich namelijk door volatiele grondstofprijzen, stijgende rentetarieven, beperkingen binnen de toeleveringsketen en handelsmaatregelen. Het toont aan dat de hernieuwbare energiesector ook onder veranderende omstandigheden veerkrachtig te werk gaat.

De rol van zonne-energie in de energietransitie
Zowel landelijk als Europees wordt inmiddels werk gemaakt van de energietransitie. Zo is het Europese doel om in 2030 het aandeel hernieuwbare energiebronnen te laten groeien tot liefst 42,5%. Zonne-energie speelt daarin een centrale rol. Naast zonnepanelen en de thuisbatterij om duurzame energie privé op te slaan, gaat het dan bijvoorbeeld ook over de zonneauto. Dit zijn elektrische auto’s die zichzelf kunnen opladen dankzij zonnepanelen die zijn geïntegreerd in de carrosserie van de auto. De auto is ontwikkeld in Nederland en wordt gebouwd door de Helmondse autobouwer Lightyear.

Het is slechts één van de toonaangevende voorbeelden die de razendsnelle ontwikkelingen binnen de Europese – en Nederlandse – duurzame energiesector laten zien.

Onze ambities

Willen we zonne-energie binnenkort als de nummer 1 energiebron gaan gebruiken, dan liggen er nog een aantal uitdagingen op tafel. Het traditionele energienet moet allereerst verder vergroenen. Deze is nu nog voor een groot deel afhankelijk van fossiele brandstoffen, hoewel dat aandeel dus wel sterk is gedaald in de afgelopen 5 jaar. We bespreken de particuliere en zakelijke ambities van Soly voor de komende jaren.

Uitbreiding propositie naar de thuisbatterij

Het is daarnaast van belang om het particuliere gebruik van zonne-energie te optimaliseren. Wat bedoelen we daarmee? Huishoudens met zonnepanelen gebruiken in Nederland momenteel slechts 30 tot 50 procent van hun zonne-energie zelf, en leveren het overige deel terug aan het energienet. Dat moet én kan beter. De thuisbatterij gaat het huidige ‘gat’ in het optimale gebruik van eigen zonne-energie invullen. Hiermee kunnen particulieren, en op termijn ook bedrijven, het eigen gebruik van zonne-energie doen groeien tot 60 tot 80 procent. We breiden bij Soly onze propositie uit om dit op grote schaal mogelijk te maken.

Soly Brain

Daarnaast zijn we volop bezig met het ontwikkelen van de Soly Brain®. Een applicatie waarmee huishoudens de stroomvraag – en het stroomverbruik – continu kunnen volgen. Bovendien kan men hiermee de huishoudelijke apparatuur aanzetten op momenten dat er veel zonne-energie wordt opgewekt door de zonnepanelen op het dak. Met name in de zomermaanden kan men hierdoor het netto eigen verbruik van zonne-energie op momenten optimaliseren tot 100%.

Samenwerking

We willen zonne-energie voor iedereen toegankelijk maken, en dat doen we niet alleen. Juist binnen de duurzame energiesector is het belang van onderlinge samenwerking groot. Dat zorgt ervoor dat huishoudens en bedrijven uit alle hoeken van Nederland samen toegang krijgen tot duurzame energie. Die samenwerking reikt bij Soly over landsgrenzen. Zo zijn we naast Nederland ook al actief in België, Duitsland en Zuid-Afrika, en starten we binnenkort ook in Engeland. Soly wil daarmee één van de Europese leiders worden die de energietransitie in de komende jaren vorm gaan geven.

De zon op één

We willen de zon op één zetten, en geloven dat het kan. Het is de enige onuitputtelijke duurzame energiebron, waarvan de voorraad energie nooit op zal raken. In de voorbije jaren is het aandeel van hernieuwbare energiebronnen ten opzichte van fossiele brandstoffen binnen de energiemix sterk gegroeid. Tegelijk zien we landelijk, Europees en wereldwijd een enorme groei en betrokkenheid in de bijdrage aan de energietransitie. Dankzij wereldwijde, maar ook veelal lokale samenwerkingen en initiatieven is zichtbaar duidelijk dat de duurzame energiesector kan blijven groeien.

Zo doen we dat bij Soly
Soly wil daar nationaal en Europees aan bijdragen door onze inspanningen naar een breder plan te trekken. We breiden uit als bedrijf en laten onze propositie groeien naar nieuwe duurzame oplossingen die ons in de toekomst nóg verder onafhankelijk maken van fossiele brandstoffen. Duurzame energie heeft de toekomst, en zonne-energie gaat daarin een bepalende rol spelen.

Onze doelstelling en missie motiveren ons iedere dag een stap harder te zetten. Dat doen we samen met jou. We breiden onze propositie uit en bouwen aan een robuuste visie voor de komende jaren. Samen zetten we de zon op één en breiden we onze impact op de directe omgeving uit. Word zelf ook onderdeel van de energietransitie en draag bij aan de duurzame wereld van morgen.

Doe mee met de energierevolutie
Wil je meedoen aan de energierevolutie? Of meer ontdekken over de voordelen van zonne-energie? Dan vind je bij Soly meer inspiratie over zonnepanelen en de thuisbatterij, en ontdek hoe we zonne-energie voor iedereen toegankelijk maken.

Kom in contact

Wil je meer weten over onze missie en graag contact met onze adviseurs? Dan zitten we voor je klaar.
contact image