Zijn zonnepanelen een goede investering? Met stijgende energieprijzen en toenemende zorgen over het milieu vragen velen zich af of overstappen op zonne-energie een slimme financiële zet is. Als je je afvraagt of zonnepanelen de investering waard zijn, ben je zeker niet de enige.
De beslissing om zonnepanelen te installeren vereist een afweging van verschillende factoren, zoals de initiële investering, potentiële besparingen en de voordelen op de lange termijn. Om je te helpen bij deze keuze, is het belangrijk om de voor- en nadelen van zonnepanelen te begrijpen. Zijn ze echt een kostenbesparende oplossing, of slechts een voorbijgaande trend?
Op deze pagina leer je:
Aan het einde van deze pagina heb je een duidelijker beeld of zonnepanelen een waardevolle investering voor jou zijn.
Laten we de details induiken!
Als je nog steeds twijfelt of zonnepanelen echt de investering waard zijn, kunnen de volgende factoren je helpen een beslissing te nemen:
De locatie speelt tot op zekere hoogte een rol in de prestaties van zonnepanelen.
Het rendement van zonnepanelen wordt sterk beïnvloed door de hoeveelheid zonlicht die jouw locatie ontvangt. Regio’s ten zuiden van Nederland genieten van meer zonneschijn en behalen doorgaans sneller rendement dankzij de hogere energieproductie, zoals de provincie Zeeland.
Dat gezegd hebbende, Nederland is natuurlijk een land met veel bewolking. Desondanks deze bewolking kun je in Nederland nog steeds profiteren van zonnepanelen. Hoewel je op bewolkte dagen minder energieopbrengst zult hebben, blijven de panelen elektriciteit produceren. Indirect zonlicht dat door wolken schijnt heet diffuus licht, en dit is voldoende krachtig om elektriciteit op te wekken. Je leest er meer over in ons kennisbank-artikel Hoe werken zonnepanelen?.
In bewolktere regio’s kan het wat langer duren voordat je de investering terugverdient. Maar vergeet niet dat je op de lange termijn nog steeds een verlaging van je energierekening zult zien. Bovendien is het belangrijk op te merken dat de zonnepanelen in de winter, zij het in mindere mate vanwege de kortere daglichturen.
Over het algemeen zorgen zonnigere klimaten voor een sneller rendement, maar zelfs minder zonnige landen zoals Nederland kunnen nog steeds aanzienlijke besparingen op de lange termijn opleveren, vooral met de stijgende energiekosten.
Lees verder:
Welke provincie heeft de meeste zonuren per jaar?
Je dak speelt een belangrijke rol bij het bepalen of zonnepanelen een goede investering zijn. Zonnepanelen werken het beste op zuid-gerichte daken. Dit komt doordat ze gedurende de dag het meeste directe zonlicht ontvangen.
Een dak met een helling van 15 tot 40 graden is ook ideaal, omdat dit zorgt voor een optimale absorptie van zonne-energie. Echter, als je je afvraagt waar zonnepanelen te installeren, wees niet ontmoedigd als je dak naar oost of west gericht is; je kunt nog steeds zonnepanelen installeren, hoewel ze mogelijk iets minder efficiënt zijn.
Daarnaast zullen schaduwrijke daken, veroorzaakt door nabijgelegen gebouwen, bomen of objecten, de effectiviteit van het systeem beïnvloeden. In gevallen waar schaduw een probleem is, kunnen extra installaties zoals schuin geplaatste montages of omvormers helpen om de energieproductie te optimaliseren, hoewel dit de totale kosten kan verhogen. Micro-omvormers kunnen bijzonder nuttig zijn, omdat ze elk paneel onafhankelijk laten werken, wat zorgt voor maximale efficiëntie, zelfs als sommige panelen in de schaduw staan.
WIST JE DAT… Wist je dat er zelfs op maat gemaakte oplossingen zijn om je energieopbrengst te optimaliseren, ook als je dak niet ideaal gepositioneerd is? Houd er echter rekening mee dat deze aanpassingen de kosten kunnen verhogen en de terugverdientijd kunnen verlengen.
Als je in een gebied woont waar de elektriciteitstarieven hoog zijn en je een hoog elektriciteitsverbruik hebt, bespaar je meer en zal het zonnepanelensysteem zichzelf sneller terugbetalen.
Als je energieverbruik laag is, kan het langer duren voordat je de besparingen opmerkt, omdat je energierekening van zichzelf al niet hoog is. Voor huishoudens of bedrijven met een hoog energieverbruik, vooral overdag, is het daarentegen een effectieve manier om minder afhankelijk te worden van het energienet en om stijgende energiekosten te ontwijken.
In Nederland zijn er verschillende subsidies en financieringsregelingen voor zonnepanelen beschikbaar, er zijn zowel particuliere subsidies als zakelijke subsidies voor zonnepanelen. Met deze financiële prikkels wil de overheid huishoudens stimuleren om te verduurzamen.
In Nederland zijn er momenteel geen landelijke subsidies voor zonnepanelen beschikbaar. Wel profiteer je van het 0% btw-tarief op zonnepanelen en de salderingsregeling (tot 2027). Toch zijn er nog wel andere iniatieven die je investering in zonne-energie kunnen verlichten, zoals bijvoorbeeld regionale subsidies.
Eén van de opties die je helpt bij de investering in zonnepanelen is de Energiebespaarlening van het Warmtefonds. Via deze lening kun je zonnepanelen aanschaffen, zonder kleine lettertjes. Je betaalt over deze lening een lage rente die meestal aftrekbaar is van de belasting, en in het geval van een gemeenschappelijk inkomen onder de €60.000 betaal je zelfs helemaal geen rente. Ook betaal je geen afsluitkosten, hoef je niet langs de notaris en kun je boetevrij extra aflossen. Bij het afsluiten van de lening wordt er niet gekeken naar je leeftijd, waardoor ouderen ook een lening kunnen afsluiten.
Is jouw woning aangesloten bij een Vereniging van Eigenaars (VvE) of ben je lid van een energiecoöperatie? Dan kun je ook de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE) aanvragen. De SCE is een exploitatiesubsidie, wat inhoudt dat je subsidie krijgt voor de elektriciteit die je opwekt met je zonnepanelensysteem (een bedrag per kWh).
Tot slot zijn er dus ook regionale subsidies beschikbaar. Je kunt het beste contact opnemen met je gemeente om te kijken of er subsidies voor zonnepanelen beschikbaar zijn. Vaak gaat het om verduurzamingssubsidies, waar zonnepanelen en thuisbatterijen ook vaak onder vallen. Zo zijn er in de provincie Groningen meerdere verduurzamingssubsidies beschikbaar, maar ook in specifiekere gebieden zoals Zuid- en Oost-Drenthe.
De salderingsregeling stelt je in staat een financiële uitbetalingen te ontvangen op basis van de overtollige energie die je systeem produceert. Dit betekent dat alle extra elektriciteit die jouw panelen genereren, terug kan worden verkocht aan het energienet. Salderen wordt vaak verward met terugleveren. In ons kennisbank-artikel Wat is het verschil tussen salderen en terugleveren? leggen we je het uit.
Hoe meer energie je opwekt, hoe sneller je je kosten kunt terugverdienen. De salderingsregeling vergroot je besparingen, waardoor je zonne-energiesysteem een slimme en mogelijk winstgevende investering wordt.
IS HET DE MOEITE WAARD OM ZONNEPANELEN TE INSTALLEREN? Als je op de meeste van deze vragen ‘ja’ hebt geantwoord, is zonne-energie waarschijnlijk een goede investering voor jou. Als je twijfelt, kan een adviesgesprek met een expert je voorzien van maatwerkadvies dat aansluit bij jouw specifieke situatie en doelen op het gebied van duurzame (zonne-)energie.
Zonnepanelen zijn voor veel mensen een slimme investering, maar voor sommige huishoudens is het wellicht niet de beste keuze om zonnepanelen aan te schaffen. Hier zijn enkele redenen waarom ze misschien niet geschikt zijn:
Zonnepanelen vereisen ongetwijfeld een aanzienlijke investering vooraf. Hoewel er subsidies en financieringsmogelijkheden beschikbaar zijn, kan deze initiële uitgave nog steeds een uitdaging zijn voor sommige huiseigenaren.
Gelukkig zijn er verschillende financieringsopties voor zonnepanelen beschikbaar, waardoor je de investering niet in één klap hoeft te betalen. Ook bieden we bij Soly de optie om zonnepanelen te huren, waardoor je je zonnepanelen in termijnen betaald en een hoge initiële investering voorkomt. Dit, samen met de stijgende energiekosten, maakt zonnepanelen op de lange termijn een kosteneffectieve oplossing.
Bovendien zorgt het nultarief op btw voor zonne-installaties in Nederland ervoor dat de initiële kosten van zonnepanelen lager uitvallen, waardoor de investering veel beter te overzien is.
Het is waar dat zonnepanelen het beste presteren onder zonnige omstandigheden, en dat bewolkte of korte winterdagen hun efficiëntie kunnen beïnvloeden. Toch produceren moderne zonnepanelen bruikbare elektriciteit, zelfs op bewolkte dagen, zij het in mindere mate.
Dankzij technologische vooruitgang zijn moderne zonnepanelen veel efficiënter en kunnen ze zelfs bij weinig licht energie opwekken. Dit betekent dat zelfs in bewolkte landen zoals Nederland een zonnepanelensysteem voldoende energie produceert om verschil te maken. Bovendien bieden zonnepanelen op de lange termijn nog steeds aanzienlijke besparingsmogelijkheden, waardoor ze een haalbare optie blijven.
Misschien is je dak verouderd, heb je minder dakruimte of wordt het zwaar overschaduwd. In zulke gevallen is een zonne-installatie mogelijk niet de meest ideale optie. Daken die naar het noorden gericht zijn of veel schaduw krijgen van bomen of gebouwen, genereren doorgaans minder elektriciteit.
Maar verlies de hoop niet! Voor minder ideale daken zijn er oplossingen, zoals het gebruik van micro-omvormers of grondgemonteerde zonnepanelen, om de energieproductie te optimaliseren. Met de juiste installatie door een gecertificeerde zonnepaneleninstallateur kunnen zelfs schaduwrijke daken of daken met beperkte ruimte profiteren van zonne-energie.
Als je een klein huis hebt, energiezuinige apparaten gebruikt of je energierekening al laag is, kan het langer duren voordat de gemiddelde zonne-installatie rendement oplevert. De terugverdientijd van zonnepanelen zal langer zijn, en het kan meer tijd kosten om aanzienlijke besparingen te realiseren.
Zelfs als je huidige situatie leidt tot lage energiekosten, biedt investeren in zonne-energie nu bescherming voor de toekomst. Energietarieven blijven stijgen, en met geïnstalleerde zonnepanelen verminder je je afhankelijkheid van het elektriciteitsnet en ben je minder kwetsbaar voor plotselinge stijgingen van energierekeningen.
Als je van plan bent binnenkort te verhuizen, is een zonnepanelensysteem mogelijk geen rendabele investering. De hoge initiële kosten van zonnepanelen hebben vaak enkele jaren nodig om terug te verdienen. Als je voor die tijd verhuist, mis je mogelijk de volledige voordelen.
Bij het overwegen van deze factor is het belangrijk om te onthouden dat het toevoegen van zonnepanelen aan je woning de waarde ervan verhoogt. Woningen met zonnepanelen verkopen doorgaans sneller en tegen hogere prijzen.
Dit geldt echter alleen als het systeem volledig is afbetaald. Als je zonnepanelen financiert via een lening of huurovereenkomst, moet je waarschijnlijk het resterende saldo aflossen bij de verkoop van het huis, wat de verkoop kan bemoeilijken.
Bovendien is het overplaatsen van een zonnesysteem naar een nieuwe woning vaak duur en onpraktisch, aangezien zonnepanelen bedoeld zijn om op hun plek te blijven gedurende hun volledige levensduur.
Dat gezegd hebbende, als je het systeem volledig in eigendom hebt, kunnen de toegevoegde waarde en energiebesparingen je woning nog steeds aantrekkelijker maken voor potentiële kopers.
De harde realiteit is dat niet elke huiseigenaar in aanmerking komt voor subsidies of stimulansen, en dit alleen al kan de initiële investering minder aantrekkelijk maken.
Toch blijven huiseigenaren die geloven in hun duurzame doelen vastberaden! Zelfs zonder subsidies bieden veel installateurs uitstekende financieringsopties voor zonnepanelen, zodat je de kosten in termijnen kunt betalen. Aangezien de elektriciteitskosten blijven stijgen, bespaar je uiteindelijk alsnog geld, zelfs zonder financiële ondersteuning vooraf.
De kosten voor het installeren van panelen in Nederland kunnen variëren. Dit hangt af van de grootte van het zonnepanelensysteem die je nodig hebt. Voor een typisch 3,5 kW-zonnepanelensysteem, dat meestal uit 10 panelen bestaat, kun je rekenen op een prijs van ongeveer €4.205 (exclusief btw). Voor grotere systemen, zoals een 5 kW-systeem (14 panelen), bedragen de kosten ongeveer €4.921 (exclusief btw).
Let op, alle genoemde prijzen zijn geschatte kosten voor huiseigenaren in Nederland. Voor een nauwkeurige offerte op maat raden we aan om contact op te nemen met een professionele installateur.
Geen zorgen!
Soly is hier om het proces te vereenvoudigen en je bij elke stap te begeleiden! Het enige wat je hoeft te doen is ons te contacteren via e-mail of telefoon, of gebruik onze online configurator om een gesprek in te plannen met een van onze consultants in de laatste stap.
Om snel te schatten hoeveel je kunt besparen met zonnepanelen, gebruik onze online configurator. Deze gebruiksvriendelijke tool helpt je je potentiële besparingen te berekenen op basis van je energieverbruik, systeemgrootte en locatie.
Inderdaad, bij de installatie van zonnepanelen kun je een aanzienlijk bedrag besparen op je elektriciteitsrekening. Dit geldt vooral voor huishoudens met een hoge energierekening, zoals eerder vermeld. Gemiddeld besparen huiseigenaren tot €1.100 per jaar, afhankelijk van de grootte van hun zonnepanelen systeem, de elektriciteitsprijzen en het verbruik.
Dat gezegd hebbende, grotere zonnepanelensystemen met een hogere efficiëntie bieden vaak nog grotere besparingen en als je meer energie produceert dan je verbruikt, kun je het altijd terugverkopen aan het net via de salderingsregeling.
De betalingen via de salderingsregeling zijn gebaseerd op de overtollige energie die je zonnepanelen systeem genereert, wat je financiële opbrengsten van het zonnesysteem verder kan verhogen.
Bovendien maakt het huidige 0% btw-beleid op de installatie van zonnepanelen deze investeringen nog betaalbaarder. Op dit moment, als je je afvraagt: “zijn zonnepanelen het waard?”, spreken de besparingen zelf voor zich met de 0% btw op zonnepanelen:
Bovendien, wanneer je je energiekosten verlaagt, minimaliseren deze panelen ook je afhankelijkheid van het energienet, wat je beschermt tegen eventuele toekomstige stijgingen van energieprijzen. In de loop van de tijd kunnen de zonnepanelen zorgen voor grotere langetermijnbesparingen, terwijl ze tegelijkertijd je ecologische voetafdruk verminderen.
De terugverdientijd van zonnepanelen in Nederland varieert meestal van 8 tot 15 jaar, met sommige huiseigenaren die al binnen 5 jaar uit de kosten zijn. Echter, met Soly is de gemiddelde terugverdientijd ongeveer 5-8 jaar.
De terugverdientijd kan dus variëren. Dit hangt af van factoren zoals de grootte van het systeem, installatiekosten en beschikbare stimulansen. Met grotere zonnepanelen zul je betere opbrengsten genereren. Dit komt door de grotere energieproductie en het potentieel voor hogere besparingen.
Maar dat is niet altijd het geval.
Op daken van beperkte grootte kunnen kleinere panelen met hogere efficiëntie worden gekozen om hetzelfde niveau van elektriciteit en besparingen te leveren.
Bovendien kan de salderingsregeling de terugverdientijd verkorten en je helpen de kosten sneller terug te verdienen. Dit gebeurt doordat de regeling extra inkomsten genereert uit je overtollige opgewekte energie, zoals eerder vermeld.
Na je terugverdientijd van zonnepanelen, kun je blijven genieten van de verlagingen op je energierekening en de inkomsten die je verdient door overtollige energie terug te verkopen, wat de zonnepanelen de moeite waard maakt en ongetwijfeld een solide investering op lange termijn.
Ja, het is nog steeds verstandig om zonnepanelen aan te schaffen. Ze blijven een duurzame manier om energie te besparen en je energiekosten te verlagen. Ondanks wijzigingen in de salderingsregeling bieden zonnepanelen een goed rendement, zeker met stijgende energieprijzen en de mogelijkheid om je eigen groene stroom op te wekken.
Maak gebruik van een eenvoudige online configurator, zoals die van Soly! Hierbij houd je rekening met je energieverbruik, de oriëntatie en schaduw van je dak, en mogelijke stimuleringsregelingen zoals het 0% btw-tarief op zonnepanelen.
Ja, zonnepanelen blijven zinvol, ook als de saldering stopt. Hoewel de saldering vanaf 2027 stopt, bieden zonnepanelen nog steeds een aantrekkelijke manier om je energiekosten te verlagen. Door zelf opgewekte stroom te gebruiken, vermijd je de hogere kosten van energie van het net. Daarnaast kun je profiteren van lagere maandlasten, lagere CO2-uitstoot en de stijgende energieprijzen. Het blijft een goede investering voor de lange termijn.
Zonnepanelen zijn nog steeds zeer interessant, zelfs in de huidige situatie. Ze bieden een duurzame manier om je energiekosten te verlagen, je woning te verduurzamen en je eigen groene energie op te wekken. Ook al verandert de salderingsregeling, de voordelen van zonnepanelen blijven groot. Met de stijgende energieprijzen en de mogelijkheid om je eigen stroom te gebruiken, blijven zonnepanelen een slimme investering op de lange termijn.
De prijzen van zonnepanelen zijn de afgelopen jaren aanzienlijk gedaald en blijven over het algemeen redelijk stabiel. Door technologische vooruitgangen en grotere productievolumes zijn zonnepanelen steeds betaalbaarder geworden. Dit maakt het voor consumenten aantrekkelijker om te investeren in zonne-energie. Hoewel de prijzen tijdelijk kunnen schommelen door factoren zoals grondstofkosten, blijven zonnepanelen een kosteneffectieve oplossing voor het opwekken van duurzame energie.
Bij Soly maken we zonne-energie eenvoudig. Dit zijn de redenen waarom we opvallen:
We zijn een toonaangevende speler in de zonne-energiesector, niet alleen in Nederland maar ook in de rest van Europa en Zuid-Afrika. Bij Soly zetten we ons in om zonne-energie voor iedereen toegankelijk te maken. We verbinden alle punten om je zo onafhankelijk mogelijk van het elektriciteitsnet te maken:
Bij Soly bieden we digitale tools zoals onze online configurator, zodat je kunt berekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, hoeveel elektriciteit je zult genereren en hoeveel je kunt besparen.
Neem vandaag nog contact op met onze zonne-experts om te zien hoe we je kunnen helpen met de beste componenten voor jouw zonnesysteem.