Rendement

Terugverdienperiode zonnepanelen

Zonnepanelen kopen geldt als een flinke investering. Daar staat tegenover dat je energierekening direct lager uitvalt, en zo verdien je de investering op termijn weer terug. Zodra je de investering hebt terugverdiend profiteer je onder normale omstandigheden nog zeker 20 jaar van ‘gratis’ zonnestroom. Dat maakt van zonne-energie een nuttige investering in de toekomst. Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen?

header image

Terugverdientijd zonnepanelen kopen

”Hoe snel verdien ik mijn zonnepanelen terug?” Het is een belangrijke vraag die we bij Soly geregeld voorbij zien komen in de oriënterende fase voor zonnepanelen. Alle positieve effecten voor het klimaat en milieu daargelaten, is en blijft het financiële aspect voor veel mensen de grootste drijfveer om te kiezen voor zonnepanelen kopen. De hoge energieprijzen zorgen momenteel voor een sterke correctie van de terugverdientijd. Wel is door toedoen van de hogere materiaal- en transportkosten de prijs van zonnepanelen enigszins meegestegen. De gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen is momenteel 4 tot 6 jaar.

Wil je de exacte terugverdientijd van een zonnesysteem weten? Ontdek welke factoren van invloed zijn op de zogenoemde pay-back period.

Aantal zonnepanelen

De eerste stap is altijd om te bepalen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om in je huidige c.q. toekomstige stroomvraag te voorzien? Stel dat de huidige stroomvraag gelijk is aan 4.250 kWh per jaar, en je kiest aansluitend voor 13 zonnepanelen. De gemiddelde prijs voor 13 zonnepanelen is € 5.750,- exclusief btw. Met dat bedrag in het achterhoofd neem je de volgende stap: bepalen hoeveel geld je jaarlijks op de energierekening gaat besparen. Tip: bereken de kosten en opbrengst van zonnepanelen eenvoudig en vrijblijvend in onze ZonneConfigurator.

Besparen

Jaarlijkse energiebesparing

Zijn de zonnepanelen geïnstalleerd? Dan start je direct met het opwekken van 100% groene energie. Je wordt grotendeels onafhankelijk van het kostbare energienet en bespaart daardoor veel geld. De investering in zonnepanelen begint zich terug te verdienen. Vooraf heb je vaak al een indicatieve weerspiegeling van de energiebesparing ontvangen. Aan de hand van die prognose kan je al een eerste voorspelling doen over de verwachte terugverdientijd.

Prijs

Reële stroomprijs

Er is nog één aspect die vaak onderbelicht is: de reële of geldende stroomprijs. In de afgelopen periode hebben we te maken met een fluctuerende, relatief hoge stroomprijs. Zeker voor huishoudens en bedrijven met een variabel energiecontract kan een hoger energietarief resulteren in een kortere terugverdientijd voor zonnepanelen, soms wel tot één of zelfs twee jaar. Een extra incentive om het kopen van zonnepanelen serieus te overwegen.

ZonneConfigurator

Een directe indicatie van de terugverdientijd

Zonnepanelen kopen: het is een flinke investering in een duurzame toekomst. Besparen op de energie en tegelijk een positieve bijdrage leveren aan ons leefklimaat. Veel mensen vinden dat leuk, maar willen natuurlijk ook gewoon geld verdienen. Ontvang een nauwkeurige indicatie van de terugverdientijd door gebruik te maken van onze ZonneConfigurator.

Oriëntatie en hellingshoek zonnepanelen

Ook elementen zoals de oriëntatie van de zonnepanelen, de hellingshoek van het dak en het aantal zonuren hebben invloed op het rendement van zonnepanelen en daarmee de terugverdientijd. Wanneer we dus een indicatie geven van de terugverdientijd, dan gaan we uit van de ‘verwachte omstandigheden’. Het is derhalve mogelijk dat de theorie enigszins afwijkt van de praktijk.

Bereken hoeveel zonnepanelen jou opleveren!

Gratis en vrijblijvend
Huren

Terugverdientijd zonnepanelen huren

Een alternatief voor het kopen van een zonnesysteem is zonnepanelen huren. Binnen dit concept betaal je als particulier geen initiële kosten; het systeem wordt als het ware gratis geïnstalleerd. Wel heb je te maken met een vast maandbedrag, waarmee de kosten voor het systeem worden terugbetaald. Na afloop van de 10-jarige huurovereenkomst mag je de zonnepanelen tegen een sterk gereduceerd tarief overnemen, en geniet nog zeker 20 jaar van een rendabel en duurzaam systeem. Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen huren?

Direct besparen op energiekosten

De keuze voor zonnepanelen huren is interessant, omdat de zonnepanelen gratis worden geplaatst én je direct begint met besparen op je energierekening. Je hoeft dus niet te investeren, maar hebt een soort abonnement op de zon. De zonnepanelen zorgen voor een directe besparing op de energierekening, waardoor je binnen de huurconstructie vanaf de eerste dag netto geld verdient. Uiteraard blijf je wel een vooraf vastgesteld maandbedrag betalen.

Informatie

Ontdek meer

Wil je helemaal op de hoogte zijn van het wel en wee op de zonne-energiemarkt? In onze kennisbank vind je nuttige informatie die je helpen om de juiste keuze te maken. Zonne-energie voor iedereen. Het kan.
cards knowhow icon icon
Opbrengst zonnepanelen berekenen
Wil je de opbrengst van zonnepanelen berekenen om een beter beeld te krijgen van de terugverdientijd? Dat begrijpen we bij Soly heel goed! We willen zonnepanelen voor iedereen mogelijk maken, ongeacht je keuze voor huren, kopen of zakelijk.
cards knowhow icon icon
Terugverdientijd zonnepanelen wordt steeds korter
Op basis van de huidige tarieven voor stroom is de terugverdientijd van een investering in zonnepanelen nu slechts vijf jaar, met positieve uitschieters naar drie jaar.
cards knowhow icon icon
Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?
Het is vaak de eerste vraag die men zichzelf stelt in de oriënterende fase voor zonnepanelen: “hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?” Idealiter wil je precies genoeg zonnepanelen installeren om je jaarlijkse stroomverbruik ‘dekkend’ te hebben.
cards knowhow icon icon
Zoveel CO₂-uitstoot besparen je zonnepanelen
Kiezen voor zonnepanelen heeft verschillende grote voordelen. Zo bespaar je op de maandelijkse kosten, ben je niet meer afhankelijk van stijgende energieprijzen en verhoog je de waarde van je woning.

Kom in contact

Onze klantadviseurs zitten voor je klaar. We doen er alles aan om de zon bij jou te laten schijnen.
contact image