Verduurzamen

De juiste balans tussen groene isolatie en duurzame energie

Zonnepanelen zijn uitstekend te installeren op een extensief groen dak. Die vorm van installatie van zonnepanelen biedt twee voordelen: terwijl je zonnepanelen op het dak veel groene energie opwekken, zorgt het groen dak ervoor dat de ruimte binnen in de zomer lekker koel blijft. Zo bespaar je energie, terwijl je energie opwekt. Welke typen groen dak zijn geschikt voor zonnepanelen en waar moet je rekening mee houden rondom de installatie van een zonnesysteem?

header image

Is een groen dak geschikt voor zonnepanelen?

Van de zonnepanelen op een groen dak heb je het volledige jaar plezier. Groot voordeel: het rendement van je zonnepanelen op een groen dak ligt 4 tot 15 procent hoger dan op een normaal dak. Dat heeft te maken met het afkoelende effect van een sedumdak. Met name op warme zomerdagen merk je dit in de vorm van een koelere omgevingstemperatuur, waardoor het rendementsverlies van je zonnepanelen onder invloed van hoge temperatuur beperkt blijft. We hebben een artikel geschreven over het fenomeen van een lager rendement van je zonnepanelen bij hoge temperaturen.

Zonnepanelen gaan langer mee op groen dak
Een bijkomend voordeel van zonnepanelen op een groen dak is de langere levensduur. Ook dit heeft te maken met de factor ‘warmte’. Dankzij het sedumdak zijn de temperatuurverschillen op het dak een stuk kleiner. Als gevolg daarvan is er minder sprake van het ‘inkrimpen’ of ‘uitzetten’ van het materiaal van zonnepanelen; een proces dat ook wel bekend is als thermische spanning. Worden de zonnepanelen omringt door sedum, dan blijft die thermische spanning beperkt, en dat komt ten goede aan de kwaliteit van je zonnesysteem. De degradatie van je zonnepanelen verloopt ook minder snel, en dat heeft dan weer een positief effect op de opbrengst.

Een sedumdak met zonnepanelen kent dus grote voordelen ten opzichte van een traditioneel bitumendak (plat) of pannendak.

Rendement zonnepanelen
We willen wel een nuance aanbrengen in het type groen dak dat je kiest in combinatie met zonnepanelen. Zoals we eerder vermelden; je kunt met een gerust hart kiezen voor zonnepanelen op een extensief groen dak. Het gaat dan meestal om een sedumdak. Dit is een dak dat is begroeid met sedum, ook wel bekend als vetplanten. Dit zijn goede bodembedekkers die de isolerende werking van het groen dak in de zomer verzekeren. Bovendien is er weinig tot geen sprake van wildgroei, waardoor dit op geen enkele wijze een belemmering vormt voor de opbrengst van zonnepanelen. Ideaal.

Interesse in een sedumdak?

Bezoek de website van Woonbewust en ontdek de vele voordelen van een groen dak.
Installatie

Plat of schuin groen dak?

Maakt het nog uit of je de zonnepanelen installeert op een plat of schuin groendak? Nou, in feite niet. In beide gevallen kunnen de zonnepanelen vaak in een gunstige hellingshoek worden geïnstalleerd. Bij een schuin dak ben je echter beperkt tot de natuurlijke hellingshoek. Die is bij de meeste Nederlandse daken gelukkig wel tussen de 25 en 40 graden; een uitstekende hellingshoek voor de zonnepanelen. Een groendak is in de praktijk vaker plat of kent een hele lichte hellingshoek. Geen probleem, ook in die situatie zorgen de combinatie van een groendak en zonnepanelen voor een uitstekend rendement.

Sedumdak

Biodiversiteit op het dak

Wil je de groene en duurzame kenmerken van zonnepanelen combineren met een breed scala aan biodiversiteit op het groendak? Helemaal goed. We adviseren dat een rijke mix aan sedum. Daarmee zorg je in de basis voor een ruime mate aan biodiversiteit. En daar blijft het niet bij. Sedumplanten zullen de vocht opslaan, waardoor ook tijdens droge periodes het groendak blijft groeien. Daarmee blijft de isolerende waarde van het dak hoog.

Zonnepanelen op een intensief groendak?

Niet doen!

Hoewel je zonnepanelen wel zou kunnen plaatsen op een intensief groen dak, raden we dit met klem af. Dit heeft te maken met de wildgroei van de planten op een intensief groen dak. De isolerende functie van dit type groen dak is dan wel hoog, maar de wildgroei van de planten kunnen op termijn de zonnepanelen in de weg gaan zitten. Dit komt doordat de takken en bladeren van planten zorgen voor schaduwvorming op de zonnepanelen, waardoor de opbrengst lager zal komen te liggen. Een intensief groen dak vraagt bovendien veel onderhoud, en dan liggen de zonnepanelen op hun beurt weer in de weg. Een situatie die je wilt en gelukkig kunt voorkomen, door te kiezen voor een extensief groen dak met zonnepanelen.

Interesse in een sedumdak?

Bezoek de website van Woonbewust en ontdek de vele voordelen van een groen dak.
Duurzaam wonen

Ontdek de mogelijkheden van een groendak en zonnepanelen

Denk je net als duizenden Nederlanders na over het verduurzamen van je woning? Door zonnepanelen te combineren met een groen dak ben je extra duurzaam bezig. Je bespaart energie en bent tegelijk bezig met het opwekken van groene energie. Dankzij de salderingsregeling voor zonnepanelen is het bovendien nog wel even rendabel om een overschot aan zonne-energie terug te leveren aan het energienet. Profiteer van een korte terugverdientijd en geniet van alle voordelen van zonnepanelen op een extensief groen dak.

Meer weten?

Wil je meer weten over de mogelijkheden van zonnepanelen op een groen dak? Samen met Woonbewust zijn wij jouw partner in verduurzamen. Ontdek hoe je ons het beste kunt bereiken.
contact image