Categorie:

Zakelijk
Kennisbank

Welke subsidies zijn er als ik zakelijk zonnepanelen wil aanschaffen?

Zakelijk zonnepanelen aanschaffen is de laatste jaren steeds aantrekkelijker geworden. Wilt u als bedrijf op zakelijk vlak een bijdrage leveren aan de energietransitie, dan zijn er een aantal subsidies beschikbaar. Zo kunt u als ondernemer, met wat hulp, gemakkelijker investeren in bijvoorbeeld zonnepanelen of een zonnecarport! Welke subsidies er zijn en waar u mogelijk aanspraak op maakt, leest u hier!

Vanaf 10 september

SDE++ 2024: 11,5 miljard euro beschikbaar

De vernieuwde subsidieregeling SDE++ opent vanaf 10 september 2024. Voor ondernemers is extra budget vrijgemaakt: de subsidiepot voor SDE++ is verhoogd tot 11,5 miljard euro. In het originele plan werd nog gesproken over een subsidiebedrag van hoogstens 8 miljard euro. Bovendien is binnen de SDE++ 2024 regeling extra geld beschikbaar gesteld voor zonnepanelen op zwakke daken en natuurinclusieve zonneparken. Demissionair minister Jetten is voornemens om de categorieën zon-pv met kleine dakaanpassing en natuurinclusieve zon-pv op veld toe te voegen aan Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++).

Subsidies

ISDE en SDE++

De Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) is beschikbaar voor bedrijven als stimulans om te investeren in duurzame energieprojecten, zoals zonnepanelen. Een belangrijke doelstelling is om op grote schaal hernieuwbare energie op te wekken en de uitstoot van CO2 te verminderen.

De Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE) is een subsidie die bedoeld is om uw zakelijke pand te verduurzamen met zonnepanelen. Een van de vereisten is dat de zonne-installatie een minimaal piekvermogen van 13kW heeft. Het is in 2024 niet meer mogelijk om deze subsidie aan te vragen.

Verschil ISDE en SDE++

De ISDE subsidie is uitsluitend bedoeld voor bedrijven met een kleinverbruikersaansluiting op het energienet, terwijl SDE++ zich juist richt op bedrijven met een grootverbruikersaansluiting. In dit laatste geval gaat het om een aansluiting groter dan 3×80 Ampère (A). De SDE++ regeling is daarnaast een verbreding van de voormalige Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie (SDE+). Ook CO2-reductie maakt deel uit van de vernieuwde SDE++ regeling.

MIA en EIA

Wilt u als ondernemer investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen en technieken? Wellicht komt u in aanmerking voor de fiscale regelingen MIA of EIA. De Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Energie-investeringsaftrek (EIA) zijn beschikbaar voor alle ondernemers die onder de inkomsten- of vennootschapsbelasting vallen.

Net als de MIA is de EIA niet alleen beschikbaar voor ondernemers, maar is deze ook van toepassing op overheidsinstanties, stichtingen of verenigingen, mits deze vennootschapsbelasting betaalt. Met de MIA profiteert u als ondernemer van een investeringsaftrek met een voordeel van wel 45% op het te investeren bedrag. De EIA levert gemiddeld 11% voordeel op.

Vamil voor ondernemers

De Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) is eveneens beschikbaar voor ondernemers die onder de inkomsten- of vennootschapsbelasting vallen. Met de Vamil kunt u op een willekeurig moment de investering afschrijven waardoor u profiteert van een liquiditeitsvoordeel. De MIA en Vamil worden vaak samen gecombineerd.

Provinciale en gemeentelijke subsidies

Naast landelijke subsidies is het mogelijk dat ook provincies of gemeenten een lokale subsidie beschikbaar hebben. Zo is er de mogelijkheid om aanspraak te maken op de subsidie Zonnig Zuid-Holland of de subsidie voor zonnecarports in Drenthe. Kijk voor de mogelijkheden voor lokale subsidies op de website van de betreffende gemeente of provincie.

icon
Zonnig Zuid-Holland
icon
Subsidie zonnecarport provincie Drenthe
icon
UsET 2021 Utrecht
icon
Subsidie voor zonne-energieleverende parkeerterreinen Overijssel
Contact

Zakelijk zonnepanelen aanschaffen met een subsidie

Kijk voor de meest actuele subsidiemogelijkheden op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

 

Benieuwd voor welke subsidies uw bedrijf in aanmerking komt? Onze zakelijke adviseurs kijken graag met u mee. Vraag een gratis adviesgesprek aan, waarin we u vrijblijvend informeren over de mogelijkheden.

Achtergrond

Kennisbank

Hier gaan we dieper in op alle vragen over zonne-energie. Zo bent u nog beter geïnformeerd voordat u overgaat tot het kopen of leasen van een zonnesysteem. Lees meer over de technische aspecten, voordelen en prijs van zakelijke zonnepanelen of een ZonneCarport op uw locatie.
cards knowhow icon icon
Wat is een HBE en wat levert het u op?
Om de uitstoot van CO2 in het verkeer drastisch te verlagen, heeft de overheid HBE certificaten ingevoerd. In dit artikel leggen we uit wat HBE’s zijn, en wat de meerwaarde van de certificaten is.
cards knowhow icon icon
Wat zijn de (financiële) voordelen van een carport met zonnepanelen?
Naast een duurzame en functionele investering, kan een ZonneCarport ook financiële voordelen met zich meebrengen. Zo kunt u dus verduurzamen én besparen tegelijkertijd, met minimale inspanning en mogelijk minimale investering.
cards knowhow icon icon
Het verschil tussen zonnepanelen aanschaffen en leasen?
De keuze voor zonnepanelen helpt uw bedrijf financieel en imago-wise te groeien. Maar welke propositie sluit optimaal aan op de doelstellingen van uw onderneming?
cards knowhow icon icon
Constructierapport zonnepanelen zakelijk
Wanneer u investeert in zakelijke zonnepanelen, is het belangrijk dat deze kundig en veilig geïnstalleerd worden, zodat u optimaal kunt genieten van zonnestroom.