Categorie:

Zonnepanelen
Kennisbank

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het is vaak de eerste vraag die men zichzelf stelt in de oriënterende fase voor zonnepanelen: “hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?” Idealiter wil je precies genoeg zonnepanelen installeren om je jaarlijkse stroomverbruik ‘dekkend’ te hebben. Dit betekent dat je minder afhankelijk bent van het elektriciteitsnet, terwijl de stroom die je niet gebruikt kan worden gesaldeerd. Is er meer ruimte op het dak, en laat het budget het toe, dan kan je natuurlijk ook kiezen voor méér zonnepanelen. Dit vanuit het oogpunt van een toekomstig hogere energievraag. Nederlandse huishoudens kunnen overigens nog tot zeker 2025 volledig gebruikmaken van de salderingsregeling. Dat maakt van zonnepanelen een duurzame en financieel aantrekkelijke investering.

Aantal zonnepanelen vaststellen

Ken je de opbrengst per zonnepaneel en je jaarlijkse stroomverbruik, dan weet je ook hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om energieneutraal te zijn. Dat wil zeggen dat je over een heel jaar genomen geen beroep meer hoeft te doen op het elektriciteitsnet. Het is dan wel belangrijk om ook in de toekomst te kijken. De situatie thuis kan altijd veranderen. Ga je bijvoorbeeld een warmtepomp aanschaffen?

De factoren die bepalen hoeveel zonnepanelen jij nodig hebt:

  • De normale opbrengst van een zonnepaneel
  • Het eigen energie- of stroomverbruik op jaarbasis
  • Duurzame (elektrische) investeringen in de toekomst
  • Het type zonnepaneel – zonne-energie is een groeiende markt
  • Situatie op het dak: hellingshoek, oriëntatie en afmetingen

Laat je bij de keuze voor zonnepanelen vrijblijvend adviseren over de mogelijkheden. De medewerkers van Soly vertellen je graag meer.

Jaarlijks energieverbruik berekenen

Je eigen stroomverbruik berekenen en op basis daarvan bepalen hoeveel zonnepanelen je precies nodig hebt. Het kan. En het zorgt ervoor dat je aan het einde van elke maand veel geld bespaart. Wil je weten hoeveel energie je in huis verbruikt, dan is het natuurlijk mogelijk om per apparaat het wattage te vermenigvuldigen met de gebruiksduur. Dat is echter een grove momentopname, waarmee je niet veel bent geholpen. Als klant kan je heel eenvoudig je jaarlijkse energieverbruik terugvinden in het jaaroverzicht van je leverancier. Zo ben je precies op de hoogte van je huidige stroomvraag.

Jaarlijkse opbrengst zonnepanelen

Het vermogen van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in Wattpiek. Dit getal is nodig om een gerichte uitspraak te kunnen doen over de jaarlijkse opbrengst uit zonnepanelen. Ook wordt de keuze voor de omvormer, ofwel capaciteit, gebaseerd op het maximale vermogen van een zonnepaneel. Bij Soly kiezen we voor de revolutionaire zonnepanelen van het merk Jinko Solar, met een piekvermogen van 420 Wp. De panelen zijn iets groter in formaat ten opzichte van de standaard formaten, maar genereren wel het hoogst mogelijke rendement.

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

In hoeverre is jouw dak geschikt voor zonnepanelen? Dat is afhankelijk van een aantal factoren, zoals de hellingshoek, oriëntatie en afmetingen. Ook de kans op schaduwvorming op het dak kan de keuze voor zonnepanelen beïnvloeden. Het is zelfs mogelijk dat we adviseren om de zonnepanelen niet op het dak van je huis te installeren, maar op het dak van de garage. Het rendement uit zonnepanelen geldt altijd als uitgangspunt.

Financieel voordeel uit zonnepanelen

Wil je de salderingsregeling optimaal benutten binnen haar huidige looptijd tot 2025? Dan werd altijd geadviseerd om het aantal zonnepanelen precies af te stemmen op je stroomverbruik. In deze vorm haal je namelijk het meest profijt uit salderen. Echter, verwacht je in de toekomst toch al meer zonnepanelen nodig te hebben, bijvoorbeeld omdat je overstapt op een elektrische auto, dan is het verstandig om dit direct te doen. In een later stadium extra zonnepanelen bijplaatsen is financieel minder aantrekkelijk. En omdat de salderingsregeling na 2025 in versneld tempo wordt afgebouwd, is de periode waarin je hiervan kan profiteren simpelweg te kort.

Waarom we dit adviseren? Zonnepanelen zijn, naast een duurzame investering voor de wereld, óók een belangrijk onderdeel van de energietransitie. Die zal zich op allerlei manieren gaan manifesteren in de komende decennia. Wil je weten hoeveel zonnepanelen je nodig hebt? Denk alvast aan de toekomst.

Kennisbank

Hier gaan we dieper in op alle vragen over zonnepanelen. Zo bent u nog beter geïnformeerd voordat u overgaat tot het kopen of leasen van een zonnesysteem.
cards knowhow icon icon
Hoeveel zonnepanelen zijn er nodig voor een warmtepomp?
Steeds meer huishoudens willen gasvrij wonen, en stappen om die reden over op de warmtepomp. Een logische keuze die past binnen de huidige ontwikkelingen en energietransitie.
cards knowhow icon icon
Wat zijn de voordelen van zonnepanelen?
In Nederland hebben we de laatste jaren te maken met warme en zonnige zomers. Het jaar 2022 heeft al een aantal records uit de boeken gespeeld met betrekking tot het aantal zonuren, en we zitten pas halverwege september.
cards knowhow icon icon
Hoe werken zonnepanelen?
Hebben zonnepanelen je interesse gewekt en ben je op zoek naar een stukje algemene informatie over het product en systeem? Lees dan vooral verder.
cards knowhow icon icon
Hoe maak je zonnepanelen schoon?
Als je zonnepanelen op huis hebt, wil je ervoor zorgen dat ze optimaal werken. Zijn je zonnepanelen erg vies? Dan kan het slim zijn om je zonnepanelen eens schoon te maken.

Vertel hoe we je kunnen helpen

Kom je er toch niet helemaal uit of heb je een aanvullende vraag? Geen wolkje aan de lucht! Kom in contact met een van onze collega’s via de mail of de telefoon. Ook kan je ons een chatbericht sturen.
contact image