Voordelen

Wat zijn de voordelen van zonnepanelen?

Dankzij zonnepanelen ben je in staat om je eigen duurzame energie op te wekken. Je bent minder afhankelijk van het energienet en bespaart op jaarbasis honderden euro's op je energierekening. Bovendien draag je je steentje bij aan de energietransitie, en daarmee aan een beter klimaat. Maak kennis met de belangrijkste voordelen van zonnepanelen.

header image
Duurzaamheid

Een investering voor nu én de toekomst

Denk jij nu ook al na over de mogelijkheden om straks nog comfortabeler te wonen? Zonnepanelen maken het leven nu en op de lange termijn voordeliger. Ontdek samen met Soly meer over de voordelen van zonnepanelen op jouw adres.

✓ Lagere energierekening

Een gemiddeld huishouden in Nederland – twee ouders en een kind – besteedt ruim duizend tot enkele duizenden euro’s per jaar aan gas en elektra. Dat is behoorlijk veel. Zonnepanelen kunnen een deel van die kosten compenseren. Ondanks dat Nederland over het algemeen niet het meest zonnige land is, kan men met voldoende zonnepanelen toch het volledige energieverbruik compenseren. Dat geldt óók voor grotere huishoudens.

Op zonnige lente- en zomerdagen zijn zonnepanelen de hele dag bezig met het opwekken van energie. Als je meer energie opwekt dan verbruikt, dan mag je vooralsnog salderen; stroom terugleveren aan het net. Door middel van de salderingsregeling worden je reële energieverbruik en de teruggeleverde stroom tegen elkaar weggestreept. Steeds vaker kunnen huishoudens daardoor hun jaarlijkse energieverbruik tot NetZero compenseren. En ook als dit niet het geval is, dan geniet je nog altijd van een flink lagere energierekening. Wel zo fijn in deze tijd.

✓ Bijdrage aan een duurzame wereld

Solar panels functioneren op basis van de pure energie van de zon. Met de installatie van zonnepanelen help je de CO₂-uitstoot wereldwijd te verminderen, omdat je geen beroep hoeft te doen op traditionele, vervuilende energiebronnen. Die ‘grijze energie’ wordt opgewekt met behulp van fossiele brandstoffen, en dat heeft een omgekeerd effect: het zorgt voor een hoge mate van CO₂-uitstoot en beïnvloedt daarmee in negatieve zin de luchtvervuiling en het klimaat.

Daar blijft het echter niet bij: het grootste deel van de huidige energie wordt opgewekt door de verbranding van fossiele brandstoffen, zoals aardgas en steenkool. Binnen dit proces wordt veel water verspild. In een droge periode komt het opwekken van energie dus onder druk te staan. Dit staat in schril contrast met zonne-energie: tijdens droge en zonnige perioden bereiken zonnepanelen zelfs hun peak performance, en wordt in zijn geheel geen water verspild om energie op te wekken.

 

Waarde

Stijgende woningwaarde

Een detail dat vaak onderbelicht blijft, is de waardestijging van je woning. De meeste mensen die op zoek zijn naar een nieuw huis, zijn op de hoogte van de waarde van duurzame energie en isolatie. De koper is eerder bereid over te bieden wanneer men na aankoop profiteert van de duurzame voordelen van zonnepanelen. Lagere energielasten en een verbeterd energielabel. Daar komt bij dat met zonnepanelen de kwaliteit en verwachte levensduur van het dak toeneemt. Het zonne-energie systeem beschermt je dak namelijk tegen regen, wind en vervuiling. Ook dat levert je onder de streep geld op, zij het in de vorm van een besparing.

Schoonmaken

Weinig onderhoud vereist

Dat zonnepanelen een solide investering vormen, dat blijkt ook op de lange termijn. Het systeem vereist weinig onderhoud, ondanks het feit dat de levensduur van zonnepanelen minstens 30 jaar is. Bij uitzondering kan je de zonnepanelen schoonmaken, maar noodzakelijk is dat niet. Wij vinden dat best uniek. Het mooie is dus dat je met zonnepanelen vanaf dag 1 energie én geld bespaart, je woning meer waard wordt en je bijdraagt aan een schonere wereld. Alle voordelen, zonder dat je er omkijken naar hebt. Mocht er onverhoopt toch iets mis gaan met het systeem, dan zorgen verzekeringen en garanties voor de gewenste financiële dekking.

Zonnepanelen dakscan

Wat leveren zonnepanelen jou op?

Bereken hoeveel zonnepanelen jou opleveren!

Gratis en vrijblijvend

✓ Zonne-energie is zakelijk en particulier interessant

Niet alleen op de particuliere markt, maar ook zeker op de zakelijke markt ontdekt men de voordelen van zonnepanelen. Dat is belangrijk, want hoe meer duurzame zonne-energie we opwekken, des te minder afhankelijk zijn we van vervuilende energiebronnen. Voor de zakelijke markt staat er ook nog wel iets op het spel, want vanaf 1 januari 2023 moeten alle bedrijfspanden voldoen aan Energielabel C. Om te realiseren wordt van bedrijven verwacht dat zij duurzaam investeren in zaken als isolatie, zonnepanelen en slimme verlichting. Dit maakt dat de voordelen van zonnepanelen opgaan voor zowel de zakelijke als particuliere markt.

✓ Zonnepanelen zijn voor iedereen betaalbaar

Om de energietransitie succesvol te maken, is het belangrijk om zonne-energie toegankelijk te maken voor iedereen. Dit is niet altijd het geval geweest. Vroeger had men slechts één keuze voor zonnepanelen: kopen. Een flinke investering, maar met de korte terugverdientijd van zonnepanelen resulterend in een onmiddellijke besparing op de energierekening. Echter is kopen niet voor iedereen even toegankelijk door de hoge initiële kosten. Tegenwoordig is er een alternatief: men kan naast het kopen van zonnepanelen ook kiezen voor zonnepanelen huren.

Zonnepanelen huren is een constructie zonder initiële kosten. In plaats daarvan betaal je in vaste maandtermijnen. De opbrengst (of besparing) ligt altijd hoger dan het maandbedrag dat je moet betalen, en dus profiteer je – net als bij zonnepanelen kopen – vanaf dag 1 van het belangrijkste voordeel van zonnepanelen. Een lagere energierekening.

Meer weten?

Wil je alles weten over zonnepanelen of heb je vragen over de voordelen van zonnepanelen? Dan zitten onze adviseurs voor je klaar! Blijf in contact.
contact image