Categorie:

Financiën
Kennisbank

Btw teruggave voor slimme thuisbatterij

Hoewel er op dit moment geen landelijk subsidies beschikbaar zijn voor de aanschaf van zonnepanelen of een thuisbatterij, bestaan er wel andere regelingen waarmee je aanzienlijk wat geld kunt besparen. Zo betaal je sinds 1 januari 2023 geen btw over de aanschaf van zonnepanelen, en is het onder bepaalde voorwaarden mogelijk om de btw van je slimme thuisbatterij terug te vragen. Dit scheelt je 21% van de aanschafprijs, wat de investering in een thuisbatterij niet alleen financieel aantrekkelijker maakt, maar ook de terugverdientijd verkort. In dit artikel bespreken we de voorwaarden voor teruggave, en hoe je dit gemakkelijk zelf kunt aanvragen voor jouw (toekomstige) thuisbatterij.

Rekenvoorbeeld

Hoeveel bespaar je met de teruggave btw op een thuisbatterij?

Laten we beginnen met de informatie waar je hoogstwaarschijnlijk het meest benieuwd naar bent: hoeveel gaat de btw-teruggave op een thuisbatterij jou besparen? Je mag de btw, wat neerkomt op 21% van het aankoopbedrag, terugvragen. Je moet van dit bedrag wel eenmalig een deel van de opbrengsten aftrekken (forfait afdracht), dit gaat om €15,- per kilowattuur van de batterijcapaciteit. Hieronder zie je een rekenvoorbeeld op basis van de drie type thuisbatterijen van Soly.

De voorwaarden

Er zitten wel een paar voorwaarden verbonden aan de teruggave van btw op een thuisbatterij. We hebben ze voor je op een rijtje gezet:

01.

Je moet beschikken over een slimme thuisbatterij

Zoals de thuisbatterij van Soly, die automatisch slim aangestuurd wordt door de Soly Brain. Hiermee heb je zelf geen omkijken meer naar je energieverbruik, maar bespaar je wel meer.

02.

Je moet al een dynamisch energiecontract hebben of overstappen

Je moet beschikken over een dynamisch energiecontract, zoals Soly Energy, om de btw terug te kunnen vragen. Dit is nodig, omdat je met deze productcombinatie goedkope energie van het net (of opgewekt door je eigen zonnepanelen) kunt opslaan in de batterij, en weer kunt verkopen aan het zodra de energieprijzen hoger zijn: dit heet traden.

03.

Je moet de Kleineondernemingsregeling (KOR) aanvragen

Alleen op deze manier kom je in aanmerking voor een btw-vrijstelling op jouw thuisbatterij. Let op: op jouw naam mag niet eerder een btw-teruggave voor zonnepanelen zijn gedaan.

04.

Alles moet op dezelfde naam staan

Zowel de factuur van de thuisbatterij als de factuur van het dynamische energiecontract moet op dezelfde naam staan als degene die de kleine ondernemingsregeling gaat aanvragen.

Stappenplan: hoe vraag je btw terug?

icon
Stap 1 - Stap over op een dynamisch energiecontract en schaf een thuisbatterij aan die het beste past bij jouw situatie. Advies nodig? Plan een vrijblijvend adviesgesprek in met een van onze adviseurs!
icon
Stap 2 - Zorg er voor dat het dynamische energiecontract en de factuur van de thuisbatterij op dezelfde naam staan. Een kopie van het energiecontract en de factuur ben je nodig bij je aanvraag.
icon
Stap 3 - Lees je in over de Regeling voor Kleine Ondernemers (KOR) op de website van de Belastingdienst, of doe gelijk deze test om te kijken of je in aanmerking komt voor de regeling.
icon
Stap 4 - Vul het aanmeldformulier van de Belastingdienst in, of schakel een gespecialiseerd bureau in die dit werk tegen betaling voor u uitvoert. Binnen 6 weken ontvang je de uitslag.

Waarom kan je btw terugvragen?

Wanneer je met een thuisbatterij regelmatig gaat handelen in energie (inkopen en verkopen), ziet de Belastingdienst jou als een btw-ondernemer. Dit geeft je de mogelijkheid om de betaalde btw op de thuisbatterij terug te vorderen. Aangezien de meeste consumenten met een thuisbatterij vallen onder de Kleineondernemersregeling (KOR), ben je in de jaren na de aanschaf van de batterij vrijgesteld van het afdragen van btw over de ingekochte en verkochte energie. Deze regeling is in het verleden ook toegepast bij zonnepanelen.

In enkele uitzonderlijke gevallen is het echter niet mogelijk om in aanmerking te komen voor btw-teruggave. Als consument ben je zelf verantwoordelijk voor de afhandeling van de btw-teruggave, waarbij Soly geen invloed heeft op de uitkomst. Als je dit proces wilt vergemakkelijken, kun je overwegen externe dienstverlening in te schakelen. Zij kunnen je assisteren bij de afhandeling en voorzien van informatie met betrekking tot de btw-teruggave.

Interesse in een thuisbatterij excl. btw?

Ontdek de slimme thuisbatterij van Soly. Ontvang meer informatie en vrijblijvend advies op maat via het formulier hieronder.

  Geheel vrijblijvend
  Achtergrond

  Kennisbank

  Ben je jezelf aan het orienteren op de thuisbatterij of wil je meer weten over duurzaamheid en zonne-energie? In onze kennisbank vind je alvast een aantal leuke artikelen met iets meer achtergrond.
  cards knowhow icon icon
  Hoe duurzaam is de thuisbatterij?
  Een batterij voor zonnepanelen biedt diverse voordelen, maar hoe duurzaam is de thuisbatterij nou echt?
  cards knowhow icon icon
  De voordelen van een thuisbatterij met dynamische energie
  In dit artikel vertellen we je de voordelen van een thuisbatterij in combinatie met dynamische energie.
  cards knowhow icon icon
  Wat kan je doen met 1 kWh stroom?
  De stroom die zonnepanelen opwekken wordt uitgedrukt in kilowattuur (kWh). Wat kan je zoal doen met 1 kWh aan (duurzame) stroom?
  cards knowhow icon icon
  Brandveiligheid thuisbatterij
  De thuisbatterij maakt de opslag van een overschot aan zonne-energie mogelijk, waardoor je ook buiten de functionele uren van zonnepanelen een beroep kunnen doen op duurzame energie. Maar hoe zit het met de brandveiligheid van de thuisbatterij?