Categorie:

Dynamische energie
Kennisbank

De voordelen van een thuisbatterij met dynamische energie

Met een thuisbatterij kun je niet alleen je zonnepanelen efficiënter benutten en je huishouden minder afhankelijk maken van het elektriciteitsnet, maar je kunt ook extra financieel voordeel behalen uit de thuisbatterij door deze te combineren met een dynamisch energiecontract. Door je thuisbatterij op de voordeligste tijdstippen op te laden en de opgeslagen stroom op gunstige momenten te verkopen, kun je aanzienlijke financiële voordelen behalen. In dit artikel vertellen we je de voordelen van een thuisbatterij in combinatie met dynamische energie.

Extra besparen met je thuisbatterij

Thuisbatterijen staan erom bekend financieel voordeel op te leveren, doordat je overtollig opgewekte zonne-energie kunt opslaan voor later gebruik. Hierdoor hoef je minder energie bij je energiebeheerder aan te schaffen, omdat je ook zonne-energie kunt gebruiken wanneer de zon niet schijnt. Bovendien kun je aanzienlijk besparen op je energierekening door je thuisbatterij op te laden met dynamische stroom. Door je batterij op te laden wanneer de prijzen laag zijn en vervolgens te gebruiken wanneer de prijzen hoog zijn, kun je flink wat geld besparen. Tijdens piekmomenten met veel zon en wind kunnen de dynamische prijzen soms zelfs negatief worden, wat betekent dat je in feite betaald kunt krijgen om je thuisbatterij op te laden. Bovendien draag je niet alleen bij aan je eigen financiën, maar help je ook om het energienetwerk beter in balans te houden.

 

Terugleveren tegen hoge vergoeding

Een andere manier om het energienetwerk in evenwicht te brengen en je energiekosten te verlagen, is door energie terug te leveren op gunstige momenten. Dit houdt in dat je stroom uit je thuisbatterij gaat terugleveren wanneer de terugleververgoeding het hoogst is. Bij een dynamisch energiecontract is de terugleververgoeding namelijk niet een vast bedrag, maar afhankelijk van de stroomprijs. Terwijl je bij een vast of variabel energiecontract een vaste terugleververgoeding ontvangt (gemiddeld €0,07 in 2023), krijg je bij een dynamisch contract betaald op basis van de actuele inkoopprijs. Op momenten waarop er weinig groene energie beschikbaar is en de stroomprijs dus hoger is, kun je jouw opgeslagen zonne-energie voor een hogere prijs terugverkopen dan bij traditionele energiecontracten. Door je batterij op te laden wanneer de dynamische energieprijs laag is en deze stroom te verkopen wanneer de dynamische energieprijs hoog is, kun je optimaal profiteren van dit financiële voordeel. Hierdoor ga je dus niet alleen geld besparen met je thuisbatterij, maar ook geld verdienen. Na het afschaffen van de salderingsregeling, wordt dit voordeel alleen nog maar groter.

Energie Management Systeem

Voordelige energie opslaan in je batterij, en eventueel terugleveren wanneer de stroomprijzen hoog zijn. Dat is makkelijk geld besparen, maar klinkt wellicht wel lastig om te reguleren. Gelukkig biedt Soly daar ook een oplossing voor in de vorm van de Soly Brain®. Met de Soly Brain® hoef je zelf niet meer te na te denken over je energieverbruik, maar wordt dit beheerd door een ware energiegenie. Het Energie Management Systeem monitort je stroomgebruik en beheert de laad- en ontlaadcyclus van je thuisbatterij. Hierdoor zal je batterij opgeladen worden wanneer de prijzen laag zijn, en wordt het verkocht voor een gunstige prijs indien je zelf geen gebruik zou willen maken van (een gedeelte van) de energie. Door dynamische energie, een thuisbatterij en de Soly Brain® te combineren, kun je dus efficiënt besparen en duurzamer omgaan met groene energie, zonder dat je daar zelf iets voor hoeft te doen.

Interesse in een thuisbatterij?

Plan een gratis adviesgesprek in. Vul je gegevens in, en we nemen binnen 24 uur contact met je op om een vrijblijvend adviesgesprek in te plannen.

    Geheel vrijblijvend
    Achtergrond

    Kennisbank

    Ben je jezelf aan het orienteren op de thuisbatterij of wil je meer weten over duurzaamheid en zonne-energie? In onze kennisbank vind je alvast een aantal leuke artikelen met iets meer achtergrond.
    Het Stroomnet, de Duck Curve en de Thuisbatterij
    De thuisbatterij is dé oplossing tegen overbelasting van het energienet en het inkrimpen van de "Duck Curve".
    Wat kan je doen met 1 kWh stroom?
    De stroom die zonnepanelen opwekken wordt uitgedrukt in kilowattuur (kWh). Wat kan je zoal doen met 1 kWh aan (duurzame) stroom?
    Hoe duurzaam is de thuisbatterij?
    Een batterij voor zonnepanelen biedt diverse voordelen, maar waarschijnlijk heb je nog wel een aantal praktische vragen, bijvoorbeeld over duurzaamheid en de impact van de thuisbatterij-productie op het milieu. Hoe duurzaam is de thuisbatterij?
    Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?
    Het is vaak de eerste vraag die men zichzelf stelt in de oriënterende fase voor zonnepanelen: “hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?” Idealiter wil je precies genoeg zonnepanelen installeren om je jaarlijkse stroomverbruik ‘dekkend’ te hebben.