Werking

Duurzame zonne-energie opslaan

Een thuisbatterij, ook wel bekend als een huishoudelijk energieopslagsysteem, is in staat elektrische energie op te slaan voor later gebruik in huis. Het werkt in combinatie met een fotovoltaïsch (PV) zonnestroomsysteem, en met het elektriciteitsnet om overtollige energie op te slaan en later te gebruiken wanneer de vraag naar elektriciteit hoog is of wanneer er geen zonnestroom beschikbaar is. Hoe werkt de thuisbatterij voor consumenten?

Functionaliteiten

Eigenschappen thuisbatterij

Door een thuisbatterij te gebruiken, kan een huiseigenaar de zelf-opgewekte zonne-energie efficiënter benutten, de afhankelijkheid van het elektriciteitsnet verminderen en in potentie geld besparen op de energierekening. Heeft de thuisbatterij een opslagcapaciteit van 7 kWh, dan kan je in deze hoedanigheid stroom afnemen van de batterij bij een tekort aan opgewekte zonne-energie. De stroom van de thuisbatterij kan je bijvoorbeeld gebruiken voor je wasmachine, vaatwasser of elektrische kookplaat.

De werking van een thuisbatterij kan als volgt worden uitgelegd

  1. Energieproductie: Als het dak van je huis is uitgerust met zonnepanelen, genereren deze panelen gelijkstroom (DC) wanneer ze worden blootgesteld aan zonlicht. De opgewekte zonne-energie wordt via de omvormer naar apparaten gestuurd die stroom verbruiken. Het overschot gaat naar de batterij.
  2. Energieopslag: De omvormer zet de ontvangen gelijkstroom om in bruikbare energie en slaat deze bij een overschot aan energie – de opbrengst is hoger dan het verbruik in huis – op in batterijcellen. Deze batterijcellen kunnen verschillende chemische samenstellingen hebben, zoals lithium-ion, loodzuur of andere technologieën die geschikt zijn voor energieopslag. Bij Soly gaat het om een lithium-ijzerfosfaat thuisbatterij.
  3. Energiebeheer: De thuisbatterij is bij ons verbonden met een energiebeheersysteem (Home Energy Management) dat de flow van elektriciteit regelt richting het huishouden óf energienet regelt. Het systeem bewaakt de energiebehoefte van het huis en bepaalt wanneer de opgeslagen energie uit de batterij moet worden vrijgegeven. Dit gebeurt meestal wanneer de vraag naar elektriciteit hoog is, bijvoorbeeld tijdens piekuren of ‘s avonds wanneer er weinig of geen zonnestroom beschikbaar is.
  4. Teruglevering aan het elektriciteitsnet: Als de batterij volledig is opgeladen en er nog steeds overtollige energie wordt geproduceerd, kan deze worden teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Dit gebeurt meestal wanneer het zonnestroomsysteem meer energie genereert dan in huis nodig is, en de overtollige energie kan worden gebruikt door andere gebruikers of kan worden gecrediteerd op de elektriciteitsrekening van de eigenaar. Momenteel profiteer je nog van de salderingsregeling, maar in de toekomst ontvang je voor de teruggeleverde stroom een terugleververgoeding per kWh.

Opslag

Overschot aan stroom op de thuisbatterij

Al meer dan 2 miljoen huishoudens beschikken in Nederland over zonnepanelen. Goed nieuws! De stroom die onze zonnepanelen opwekken, maakt ons minder afhankelijk van het energienet, terwijl de salderingsregeling ons financieel voordeel oplevert. Er is echter sprake van een vreemde tegenstelling; de meeste energie in huis verbruiken we op momenten dat onze zonnepanelen geen energie opwekken. Dat betekent dat we voor zeker 50 tot 70 procent van onze energiebehoefte nog afhankelijk zijn van het verouderde energienet. Een ongewenste situatie.

Efficiëntie

Hoger eigen verbruik zonne-energie

De werking van de thuisbatterij lost een deel van de probleemstelling op. Voordat je waardevolle zonne-energie terugstuurt naar het energienet, zal de thuisbatterij een bepaald overschot aan energie opslaan. Hoeveel kWh dit in de praktijk is, is afhankelijk van de opslagcapaciteit. Wat we in ieder geval weten, is dat het efficiënte gebruik van ‘eigen’ zonne-energie hiermee stijgt naar 60 tot 80 procent, waarmee je verregaand onafhankelijk bent van het energienet. Nog niet volledig onafhankelijk, maar wel weer een stap dichterbij.

Thuisbatterij offerte aanvragen

Benieuwd wat de thuisbatterij voor jou kan betekenen? Vraag nu een vrijblijvend adviesgesprek aan bij Soly.

    Geheel vrijblijvend

    Hoe werkt de software van de thuisbatterij?

    Bij de installatie van de thuisbatterij plaatsen we een speciale regelaar achter je meterkast. Deze communiceert met zowel het huishouden als het energienet. Bij een grote stroomvraag – hoger dan de opbrengst uit zonnepanelen – zal de thuisbatterij (deels) ontladen. Is de stroomvraag laag en wek je veel energie op met zonnepanelen, dan zal de thuisbatterij volladen. Is de thuisbatterij 100% gevuld en blijven je zonnepanelen een overschot aan zonne-energie opwekken? Dan communiceert de software van de thuisbatterij met het energienet en ga je groene energie terugleveren aan het net.

    Dat heeft een alternatief voordeel voor het energienet: een groter aandeel van het traditionele energienet bestaat uit groene stroom. Zodra je toch nog een keer een beroep moet doen op het energienet, dan ben je ook dan onbedoeld groener bezig dan vroeger.

    Kan een thuisbatterij helpen bij stroomuitval?

    In feite is de thuisbatterij al uitgerust met software die kan switchen wanneer er sprake is van stroomuitval. Hoe zit dat? De thuisbatterij stelt huishoudens in staat om tijdens stroomuitval een beperkte hoeveelheid elektriciteit te gebruiken, afhankelijk van de capaciteit van de batterij. De aanwezige software van de thuisbatterij kan momenteel in principe al communiceren met het stroomnet, en zo als back-up fungeren bij stroomuitval. Echter is dit wettelijk nog niet toegestaan. Naar verwachting zal dit in de nabije toekomst wél gebeuren. Dat vereist overigens een aantal technische omzettingen in het systeem die verplicht door een gecertificeerd installateur moeten worden uitgevoerd. Het gaat daarbij om software-aanpassingen, die op afstand kunnen worden gedaan, en de aanleg van noodgroepen in de meterkast.

    Meer achtergrond

    Kennisbank

    Wil je nog meer weten over de thuisbatterij? Dan hebben we een uitgebreide kennisbank. Hier vertellen we je meer over het product, de voordelen, garanties en meer. We hebben alvast een aantal artikelen voor je verzameld.
    Q&A: Marvin van de Wiel (Enphase) over IQ Battery
    We bespraken met Marvin van de Wiel, Field Application Engineer binnen de Nederlandse tak van Enphase, de verschillende vragen over de thuisbatterij.
    Wat kan je doen met 1 kWh stroom?
    De stroom die zonnepanelen opwekken wordt uitgedrukt in kilowattuur (kWh). Wat kan je nou precies doen met 1 kWh aan stroom.
    “61% consumenten met zonnepanelen enthousiast over thuisbatterij”
    Een meerderheid van de Nederlandse consumenten wil in de komende twee jaar een thuisbatterij laten installeren, mits de voorwaarden kloppen.

    Kom in contact

    Heb je nog een vraag? Wij staan voor je klaar. Aarzel niet en kom in contact met onze adviseurs.