Categorie:

Zonnepanelen
Kennisbank

Zonnepanelen kopen en zelf plaatsen, kan dat?

Het is mogelijk om zonnepanelen te kopen en deze zelf te installeren op het dak. Online kan je in principe alle informatie vinden om zelf aan de slag te gaan. Het zelf plaatsen van zonnepanelen op het dak vereist echter wel de nodige technische kennis én functionele kracht, want een individueel paneel weegt tegenwoordig al ruim 20 kilogram. Wat zijn de voordelen van zelf zonnepanelen installeren? En waarom adviseren we bij Soly om dit toch niet te doen, en ‘gewoon’ te kiezen voor een erkende installateur?

Financieel

Waarom zelf zonnepanelen plaatsen?

Zonnepanelen kopen is altijd een goede investering. Je bespaart vanaf dag 1 op de energierekening en profiteert van een korte terugverdientijd. Bovendien draag je met jouw duurzame keuze bij aan een beter milieu. Door de zonnepanelen zelf te plaatsen bespaar je ook op de installatiekosten, waardoor je terugverdientijd nóg korter is. Steeds meer mensen overwegen deze optie dan ook, te meer omdat zonnepanelen kopen al een flinke investering inhoudt. Het is dan ook logisch dat je de totale kosten voor zonnepanelen laag wilt houden.

Of het verstandig is om zonnepanelen zelf te installeren, dat is een tweede. Technisch en aan de hand van een stappenplan is het goed mogelijk, maar er zitten ook verschillende haken en ogen aan de eigenhandige installatie van zonnepanelen. Hieronder bespreken we waarom Soly adviseert om voor een erkende installateur te kiezen.

Een vrijblijvende offerte voor zonnepanelen? Bereken uw voordeel!

Bereken hoeveel zonnepanelen jou opleveren!

Gratis en vrijblijvend
Risico's

Waarom niet zelf zonnepanelen plaatsen?

Na de installatie van zonnepanelen geniet je zeker 20 jaar van duurzame energie en een hoge opbrengst. Met het bereiken van de terugverdientijd, grofweg na 4 en 6 jaar, zal je onder de streep zelfs geld gaan verdienen op je zonnepanelen. Uiteraard wil je die terugverdientijd snel bereiken. Hoe eerder dit het geval is, des te eerder ga je namelijk geld verdienen. Dit is dan ook dé reden om zonnepanelen zelf te plaatsen. Maar pas op: het installeren van het systeem kan afhankelijk van de situatie behoorlijk complex zijn, en ook nadien loop je enkele risico’s. We vertellen waar je rekening mee moet houden bij het zelf plaatsen van zonnepanelen.

Complexiteit

Uitgebreid zonnesysteem

Zonnepanelen, de omvormer, bekabeling, montagematerialen, route paneelstring, dakdoorvoer. Het zijn enkele van de belangrijkste onderdelen van een zonnepaneleninstallatie. Alle onderdelen van de installatie dienen optimaal op elkaar aan te sluiten. En aangezien een enkel zonnepaneel al meer dan 20 kilogram weegt, moet je stevig in je schoenen staan om de zonnepanelen zelf te plaatsen. Ook het technische aspect – het verzorgen van de dakdoorvoer en de route van de paneelstring – vereist de nodige technische kennis.

Zekerheid

Garanties op zonnepanelen

Door zelf de zonnepanelen te installeren, komen in principe alle garanties op het systeem te vervallen. Door gebruik te maken van een erkend installateur ontvang je bijvoorbeeld installatiegarantie. Dit wil zeggen dat eventuele fouten in de installatie van de zonnepanelen kosteloos worden hersteld bij complicaties binnen een gegeven aantal jaren na installatie. Ook de fabrieksgarantie op zonnepanelen, welke kan oplopen tot meer dan 20 jaar, komt te vervallen wanneer je de zonnepanelen zelf plaatst. Kijkend naar de verschillende garanties op zonnepanelen verdient het dan ook aanbeveling om te kiezen voor een erkende zonnepanelen installateur.

Waarom zonnepanelen plaatsen uitbesteden?

Bij Soly begrijpen we heel goed dat zonnepanelen kopen een flinke investering is. Besparen op de installatiekosten raden we evenwel af. De kans op problemen na de eigen installatie van zonnepanelen wegen namelijk niet op tegen de besparing die je doet. Binnen onze ZonneConfigurator kan je heel eenvoudig de kosten én opbrengst van zonnepanelen bij Soly berekenen. Zo weet je precies waar je aan toe bent. Binnen onze vrijblijvende offerte zijn de kosten voor installatie van de zonnepanelen al verwerkt. Onze adviseurs informeren je daarnaast vrijblijvend over de mogelijkheden van zonnepanelen op jouw adres.

Achtergrond

Kennisbank

Voordat je begint aan zonnepanelen is het verstandig om goed onderzoek te doen. Maar ook als je al zonnepanelen of een thuisbatterij hebt, dan is het prettig om op de hoogte te blijven. Daarom hebben we een uitgebreide kennisbank met nuttige artikelen.
cards knowhow icon icon
“61% consumenten met zonnepanelen enthousiast over thuisbatterij”
Een meerderheid van de Nederlandse consumenten wil in de komende twee jaar een thuisbatterij laten installeren, mits de voorwaarden kloppen.
cards knowhow icon icon
Een hoger energielabel voor huizen en gebouwen
Uit onderzoek blijkt een hoger energielabel voor huizen en bedrijfspanden een evident verschil te maken in de verkoop- of huurprijs. Hoe zit dat?
cards knowhow icon icon
Zoveel CO₂-uitstoot bespaar je met zonnepanelen
Kiezen voor zonnepanelen heeft verschillende grote voordelen. Zo bespaar je op de maandelijkse kosten. Hoeveel CO2-uitstoot bespaar je eigenlijk met zonnepanelen?

Neem contact op

Wil je graag advies over de mogelijkheden van zonnepanelen of heb je een andere vraag? Onze adviseurs zitten voor je klaar!
contact image