Categorie:

Milieu
Kennisbank

Een hoger energielabel voor huizen en gebouwen

De echte oververhitting van de woningmarkt is momenteel even verdwenen. In de laatste pakweg 5 jaar was in Nederland sprake van sterk stijgende huizenprijzen. Met de stijgende hypotheekrente is het op dit moment iets minder aantrekkelijk om een woning te kopen, terwijl ook de gemiddelde verkoopprijs nog maar nauwelijks stijgt, of zelfs daalt. De woningmarkt heeft in recente jaren – sterker dan voorheen – te maken gekregen met een ander fenomeen: de invloed van een hoger energielabel op de verkoopprijs. Met een ‘hoger’ energielabel bedoelen we energielabel A, B of C. Energiezuinige huizen en gebouwen die bijvoorbeeld goed geïsoleerd zijn en beschikken over zonnepanelen. Wat is de invloed van het energielabel op de verkoop- of verhuurprijs van een woning of kantoorpand?

Wat is het vernieuwde energielabel voor huizen?

Sinds 1 januari 2021 beschikken woningen over een nieuw energielabel. Met dit label krijgen eigenaren en potentiële kopers een verbeterd inzicht in het energieverbruik- en de prestaties van een woning. Het energielabel voor huizen en gebouwen bestond al langer, maar komt sinds 2021 op een andere manier tot stand. Belangrijk, want energiezuinig wonen betekent minder betalen. Dat is extra interessant nu de energieprijzen ook op een historisch hoog niveau staan.

Het energielabel – vastgesteld door een onafhankelijk vakbekwaam energieadviseur – is niet het enige duurzaamheidslabel dat iets vertelt over de duurzaamheid van een huis of gebouw. Ook de BREEAM-NL, GPR en LEED zijn bekende, betrouwbare en onafhankelijke labels voor het inzichtelijk maken van ‘duurzaamheid’. Waarom is zo’n energielabel voor een woning of gebouw eigenlijk belangrijk?

Duurzaamheid

Waarom is het energielabel belangrijk?

Naast de verplichting van het energielabel voor huizen en kantoorpanden in Nederland, is dit ook een handig instrument om vast te kunnen stellen hoe energiezuinig een woning is. In de eerste plaats geldt dat voor potentiële kopers of huurders; een hoger energielabel betekent een zuiniger huis. Het resultaat is dat huizeneigenaren een hogere vraagprijs kunnen vragen. Zo laten ook de recente cijfers zien; een huis met zonnepanelen toont aan beter te verkopen en een hogere prijs op te leveren. Ook zijn potentiële kopers van een woning eerder bereid tot overbieden.

Waardevermeerdering

Woning met goed energielabel sneller verkocht en meer waard

Uit recent onderzoek door het Kadaster blijkt nog een extra voordeel te zitten aan een hoger energielabel: een hogere woningwaarde én snellere verkoop. Zo zouden woningen met het Energielabel A, B en C een duidelijk hogere waarde krijgen toegekend, en worden deze woningen bovendien sneller verkocht. De zogenaamde ‘groene energielabels’ komen steeds prominenter naar voren in het overzicht met verkochte woningen. Daarentegen zien diverse makelaars de verkoop van woningen met het Energielabel F en G juist afnemen.

Nederland

Prijsverschillen (niet-)duurzame woning

Dat een hoger energielabel voor huizen de moeite waard is, dat bewijzen de enorme marges die inmiddels zijn ontstaan in de verkoopprijs van huizen met een hoog, dan wel laag energielabel. Ter illustratie: wanneer een woning een upgrade van energielabel E naar energielabel A maakt, dan stijgt de verkoopwaarde maar liefst 14,5%. Datzelfde geldt voor woningen die van energielabel D stijgen naar energielabel A. De marges in de verkoopprijs worden overigens al zichtbaar – met een positief verschil van 7,8% – wanneer men de woning van energielabel G verduurzaamt naar energielabel D. Energielabel D is het gemiddelde energielabel van een Nederlandse woning.

Belang goed energielabel steeds duidelijker financieel zichtbaar
Dat een goed energielabel de verkoopwaarde van een woning positief beinvloedt, dat is duidelijk en in zekere zin logisch. Het verschil tussen een woning met Energielabel A en G is in drie jaar tijd, 2023 ten opzichte van 2020, echter nog sterker gegroeid dan eerder gedacht. Waar het prijsverschil voor hetzelfde huis – maar dan met Energielabel A of G – in 2020 nog 80.000 euro bedroeg, daar is dat nu 140.000 euro. Een stijging van 60.000 euro in slechts 3 jaar tijd.

Alle kantoren verplicht energielabel C

Bij de verkoop, verhuur of oplevering van gebouwen geldt – evenals bij woningen – de verplichting tot een energielabel. Hiermee kan je aantonen dat een kantoorpand of gebouw energiezuinig is. Daar komt bij dat het vanaf 1 januari 2023 voor bedrijven verplicht is om het pand te verduurzamen tot minimaal energielabel C. Dit betekent onder meer dat het fossiele energiegebruik beperkt moet blijven tot maximaal 225 kWh per m² per jaar. Slechts 55% van alle kantoren beschikt momenteel over energielabel C, terwijl er voor het overige deel van de kantoorpanden nog geen gegevens beschikbaar zijn. Tot nog toe is bekend dat voor circa 10% van alle kantoorpanden het energielabel D of lager van toepassing is. De vraag is daarom of voorafgaand aan 1 januari 2023 de geformuleerde doelstellingen gehaald worden. Wat kunnen bedrijven doen om het energielabel van hun kantoorpand te verbeteren?

header image
Energielabel C

Welke kantoren zijn verplicht en welke niet?

Vanaf 2023 zijn alle kantoren in Nederland groter dan 100 m2, wettelijk verplicht een label C of hoger te hebben. Kantoren met een slechter label mogen dan niet meer worden gebruikt. Er gelden een aantal uitzonderingen. Zo geldt het niet als:

  • minder dan 50% van het totale gebruiksoppervlakte wordt gebruikt als kantoor;
  • het kantoor kleiner is dan 100 m2;
  • het gaat om een rijksmonument;
  • het pand binnen twee jaar een andere gebruiksfunctie krijgt of wordt gesloopt;
  • Kansen verduurzaming kantoren.

Een goed energielabel voor alle kantoorpanden in Nederland is niet alleen goed voor het klimaat. Voor eigenaren kan het energielabel gunstig zijn voor de verkoop- of verhuurprijs van het pand. Een groen energielabel van C, B of A verhoogt de waarde van het pand en zorgt ervoor dat het sneller wordt verhuurd.

Om tot energielabel C te komen, kun je verschillende maatregelen nemen. De duurzaamste energie is natuurlijk de energie die je niet verbruikt. Zo bespaar je veel gas als je het pand goed laat isoleren, en verbruikt ledverlichting ruim 60% minder stroom dan reguliere TL-buizen.

Een hoger energielabel met zonnepanelen
Maar waar wordt gewerkt, wordt stroom verbruikt. Het is zaak om je stroombehoefte zoveel mogelijk – het liefst volledig – zelf duurzaam op te wekken. Dat doe je bijvoorbeeld met zonnepanelen voor bedrijven. Zakelijk zonnepanelen kopen is een slimme investering die zich voor kantoorpanden binnen enkele jaren terugverdient.

Eigenaren van kantoorpanden die liever niet investeren in zonnepanelen, kunnen zonnepanelen zakelijk leasen. Zakelijk zonnepanelen leasen is een slimme optie voor eigenaren die hun financiële middelen liever elders besteden. Ook zijn de zonnepanelen bij lease volledig verzekerd, wordt de installatie onderhouden en profiteer je van de beste garanties.

Dat een hoger energielabel voor huizen de moeite waard is, dat bewijzen de enorme marges die inmiddels zijn ontstaan in de verkoopprijs van huizen met een hoog, dan wel laag energielabel. Ter illustratie: wanneer een woning een upgrade van energielabel E naar energielabel A maakt, dan stijgt de verkoopwaarde maar liefst 14,5%. Datzelfde geldt voor woningen die van energielabel D stijgen naar energielabel A. De marges in de verkoopprijs worden overigens al zichtbaar – met een positief verschil van 7,8% – wanneer men de woning van energielabel G verduurzaamt naar energielabel D. Energielabel D is het gemiddelde energielabel van een Nederlandse woning.

Kennisbank

Hier gaan we dieper in op alle vragen over zonnepanelen. Zo bent u nog beter geïnformeerd voordat u overgaat tot het kopen of leasen van een zonnesysteem.
cards knowhow icon icon
Wat is de opbrengst van zonnepanelen?
Het resultaat van zonnepanelen wordt berekend in kWh (kilowattuur). Die opbrengst kan je per jaar, per maand of zelfs per dag berekenen.
cards knowhow icon icon
De opbrengst van zonnepanelen in 2023
Ben je benieuwd naar de opbrengst van zonnepanelen in 2023? Wij vertellen je meer over de verwachtingen in 2023 met betrekking tot zonne-energie.
cards knowhow icon icon
Voordelen eigen laadpaal aan huis
Met de groeiende groep elektrische rijders neemt de vraag naar laadpalen toe, ook op de particuliere markt.
cards knowhow icon icon
Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?
Het is vaak de eerste vraag die men zichzelf stelt in de oriënterende fase voor zonnepanelen: “hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?”

Vertel hoe we je kunnen helpen

Kom je er toch niet helemaal uit of heb je een aanvullende vraag? Geen wolkje aan de lucht! Kom in contact met een van onze collega’s via de mail of de telefoon. Ook kan je ons een chatbericht sturen.
contact image