Lagere kosten voor leveranciers bij afbouw salderingsregeling
De afbouw van de salderingsregeling is al een tijdlang punt van discussie. Enerzijds profiteren eigenaren van zonnepanelen van de regeling, omdat zij het overschot aan opgewekte zonne-energie mogen terugleveren aan het net, en vervolgens mogen wegstrepen tegen hun daadwerkelijke verbruik. Anderzijds hebben energieleveranciers juist te maken gekregen met stijgende kosten als gevolg van de sterke toename van het aantal huishoudens met zonnepanelen. Dat heeft onder meer gezorgd voor stijgende onbalanskosten. Dit zijn kosten die ontstaan wanneer vraag en aanbod van energie niet in balans zijn. De extra kosten die energieleveranciers moeten betalen om de onbalanskosten te compenseren, worden momenteel al doorberekend aan alle klanten, en dus ook klanten zonder zonnepanelen.
Voor minister Jetten geldt dit als één van de belangrijkste redenen om de salderingsregeling volgens de huidige prognose af te bouwen. Het afbouwen van de salderingsregeling zou er volgens minister Jetten voor kunnen zorgen dat energiebedrijven als Vandebron stoppen met de extra heffing voor eigenaren van zonnepanelen. Het ACM ziet er als onafhankelijk toezichthouder bovendien op toe dat leveranciers – zodra hun kosten als gevolg van het afbouwen van de salderingsregeling dalen – een redelijke prijs voor de kosten doorrekenen aan de klant, passend binnen de nieuwe situatie.
Focus op consumptie
Prikkel voor eigenaren zonnepanelen
Het afbouwen van de salderingsregeling heeft volgens Rob Jetten onterecht een negatief imago. De demissionair minister voor Klimaat en Energie ziet in het afbouwen van de salderingsregeling juist een extra prikkel voor eigenaren van zonnepanelen, namelijk om bewuster gebruik te maken van de zonne-energie die zij opwekken. Door een in verhouding groter percentage van hun zonnestroom zelf te verbruiken, en dus niet te salderen, dalen de kosten voor de energieleverancier en algemene kosten voor de gebruiker.
Daar komt bij dat er steeds meer mogelijkheden zijn om de eigen stroom uit zonnepanelen efficiënter te gebruiken. Het maakt bijvoorbeeld de weg vrij voor een thuisbatterij, waarmee men het overschot aan stroom op kan slaan. Ter illustratie: momenteel ligt het efficiente verbruik van zonne-energie nog op zo’n 30 tot 50 procent, mét thuisbatterij zou dit stijgen naar 60 tot 80 procent.
Nieuwe plannen bij afbouw salderingsregeling
Om de financiële prikkel voor eigenaren van zonnepanelen te behouden, liggen inmiddels nieuwe plannen klaar. Zo worden consumenten actief betrokken in de plannen rondom de terugleververgoeding. Die ontvangen eigenaren van zonnepanelen dan nog in twee gevallen:
- Een vergoeding voor alle ‘overtollige zonne-energie’
- Hiervan is sprake zodra algehele teruglevering hoger ligt dan verbruik
- Een vergoeding voor het gedeelte dan niet meer mag worden gesaldeerd
- Voorbeeld: in 2025 mag men nog slechts 64% salderen. Over de overige 36 procent ontvangt men een redelijke vergoeding
Tot 1 januari 2027 is het minimumtarief van de terugleververgoeding tenminste 80 procent van het leveringstarief dat door energiebedrijven met de klant is afgesproken voor de afname van elektriciteit, met uitzondering van de daarvoor te berekenen belastingen en heffingen.