Categorie:

Dynamische energie
Kennisbank

Energy Trading: handelen met duurzame energie

Onder Energy Trading verstaan we het proces van slim energie inkopen, duurzame stroomopslag en voordelig energie terugleveren aan het net. Aan de basis staat een volledig ecosysteem met zonnepanelen, een thuisbatterij, een privé laadpaal, dynamische energie en een geautomatiseerd energiemanagementsysteem. Het doel is om op slimme wijze in te spelen op prijsschommelingen op de energiemarkt, waarmee huishoudens jaarlijks geld kunnen besparen.

Ecosysteem

Waarom is Energy Trading interessant?

Het doel van Energy Trading is om extra geld te besparen als aanvulling op je zonnepanelen en thuisbatterij. Ben je hier actief mee bezig, dan kan dat je helpen om tientallen tot enkele honderden euro’s per jaar te besparen. Momenteel is het ‘traden’ van duurzame energie – het inkopen en terugleveren van energie – voor veel huishoudens nog niet toegankelijk. Dat gaat veranderen naarmate meer huishoudens overstappen op het complete ecosysteem van duurzame producten. Daarmee kan men gaan handelen in duurzame energie. Die handel op de energiemarkt was al mogelijk, maar in dit geval is sprake van Energy Trading met een groen oogmerk.

Hoe werkt het?

Binnen Energy Trading dragen alle duurzame producten bij je huis evenredig mee aan het resultaat: een extra besparing op je energierekening. Dit is hoe elke schakel van het systeem bijdraagt aan Energy Trading:

✓ Je zonnepanelen genereren duurzame zonne-energie;
✓ De thuisbatterij voorziet in de opslag van overtollige stroom;
Dynamische energie kent fluctuaties in de stroomprijs;
✓ Een laadpaal thuis zorgt dat je jouw EV kan opladen tegen gunstige tarieven, en
✓ De Soly Brain is het energiemanagementsysteem dat alles automatisch aanstuurt.

Als ‘trader’ heb je te maken met wind- en zonne-energie. Binnen een dynamisch energiecontract wordt de stroomprijs gebaseerd op de inkoopprijzen op de energie spotmarkt, en is ten dele afhankelijk van de hoeveelheid duurzame stroom op het net. Naarmate er meer duurzame energie beschikbaar komt op het net – de opbrengst ligt hoger dan verwacht – daalt de dynamische stroomprijs. Dit is het geval bij situaties van een hoge windkracht of veel zonneschijn. Een combinatie van beide is overigens het meest gunstig voor je dynamische stroomprijzen. En omdat er veel onvoorspelbaarheid bestaat in de vraag & aanbod van (duurzame) energie, ligt er een markt open voor Energy Trading.

Batterij voor zonnepanelen

Opslagsysteem voor duurzame energie

Het opslaan van duurzame energie is in deze fase extra belangrijk. De thuisbatterij maakt dat mogelijk. Hoe hoger de opslagcapaciteit van de thuisbatterij, des te hoger het effect van Energy Traden. Het betekent namelijk dat je eenvoudigweg meer goede stroom kunt inkopen en opslaan, om het vervolgens weer te verkopen als de energieprijzen stijgen. Dat is voordelig voor je portemonnee en bovendien draag je bij aan de oplossing voor netcongestie. Hoe? Dat vertellen we je.

Energy Traden is bijdragen aan de energietransitie

Zoals je wellicht al had gemerkt, gaat de energietransitie met vallen en opstaan. Op steeds meer plekken in Nederland heeft het energienet te maken met overbelasting, en kunnen met name bedrijven inmiddels niet meer worden aangesloten op het net. We zien het echter ook steeds vaker bij (nieuwe) woningen. Een twijfelachtige ontwikkeling, want de energietransitie zou juist oplossingen moeten bieden, maar werpt dus ook nieuwe problemen op.

Energy Trading kan een belangrijk deel van het probleem van een overbelast energienet oplossen. Het concept is relatief eenvoudig: op piekmomenten in de stroomvraag en bij een groot aanbod van wind- en zonne-energie daalt de stroomprijs. Op deze momenten ontstaat doorgaans een vorm van netcongestie of een overbelasting van het net. Energy Traders kunnen deze momenten echter aangrijpen: zij kunnen de voordelige stroom inkopen en opslaan op de thuisbatterij. Zodra de vraag naar energie daalt en de opwek van duurzame energie terugloopt, stijgt de dynamische stroomprijs. Dat is het moment dat Energy Traders hun opgeslagen energie slim kunnen gaan terugleveren, om zodoende extra geld te verdienen.

Hoe weet ik wanneer de dynamische stroomprijzen hoog zijn?
Momenteel worden de dynamische stroomprijzen 24 uur van te voren vastgesteld op basis van een prognose van het totale verwachte verbruik en de opbrengst van duurzame energie. In de toekomst verwacht men dat die stroomprijs per dagdeel, uur of zelfs minuut wordt weergegeven. Daarbij wordt Energy Trading een volledig dynamische wereld.

icon
Piekmomenten in aanbod zon- en windenergie
icon
Prijzen voor energie fluctueren op basis van aanbod
icon
Opslag en dynamische prijzen bieden kansen
icon
Goedkoop energie inkopen, winstgevend verkopen

Is Dynamic Energy Trading al mogelijk in Nederland?

Momenteel is Dynamic Energy Trading nog slechts beperkt beschikbaar in Nederland. De huidige ontwikkelingen – zoals de overbelasting van het energienet – kunnen de mogelijkheden tot Energy Traden echter wel aanjagen. Een belangrijk aspect dat geldt voor huishoudens is wel de adaptatie van de thuisbatterij, dynamische energie en Soly Brain. Het besluit van de Eerste Kamer om de salderingsregeling voort te zetten, draagt niet direct bij aan de energietransitie en zal dus de mogelijkheden voor Energy Trading enigszins beperken. Echter, de huidige uitdagingen zorgen wel voor een gunstige voedingsbodem om de kansen van Energy Trading mogelijk te maken.

Wil je handelen in energie?

Ontvang meer informatie over de slimme thuisbatterij van Soly, ons dynamische energiecontract en het automatisch bijgeleverde energiemanagementsysteem Soly Brain.

    Geheel vrijblijvend

    Kennisbank

    In onze kennisbank vind je alles over zonne-energie. Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? We hebben alvast vier artikelen voor je geselecteerd.
    cards knowhow icon icon
    2024 is het jaar van El Niño: gevolgen voor zonnepanelen
    In Nederland is de invloed van El Niño beperkt, maar indirect wel aanwezig. Wat zijn de gevolgen van El Niño voor je zonnepanelen?
    cards knowhow icon icon
    Een dynamisch energiecontract met zonnepanelen, een thuisbatterij en laadpaal
    Hoe voordelig is dynamische energie als je op termijn wilt kiezen voor zonnepanelen, een thuisbatterij en/of een laadpaal?
    cards knowhow icon icon
    Hypotheek in 2024: hogere hypotheek voor energiezuinig huis, meer lenen voor verduurzamen
    Duurzaamheid gaat een belangrijke rol spelen in de nieuwe voorwaarden voor het toekennen van de hypotheek.
    cards knowhow icon icon
    Btw teruggave voor slimme thuisbatterij
    In dit artikel bespreken we de voorwaarden voor teruggave, en hoe je dit gemakkelijk zelf kunt aanvragen voor jouw (toekomstige) thuisbatterij.