Categorie:

Financiën
Kennisbank

Hypotheek in 2024: hogere hypotheek voor energiezuinig huis, meer lenen voor verduurzamen

Wie in 2024 een hypotheek afsluit krijgt te maken met nieuwe voorwaarden. Duurzaamheid gaat een belangrijke rol spelen in het toekennen van de hypotheek. Zowel woningen met een hoog als laag energielabel profiteren financieel mee van de nieuwe regels. We bespreken de belangrijkste regels rondom het aanvragen van een hypotheek in 2024.

Wat lees je in dit artikel?

Hogere hypotheek voor energiezuinige woning

Lager energielabel? Toch een hogere hypotheek!

Veranderingen Nationale Hypotheekgarantie (NHG)

Hoogte hypotheek in 2024 deels afhankelijk van energielabel

Hogere hypotheek voor energiezuinige woning

De verschillen in de vraagprijs van een duurzame en niet-duurzame woning groeit al jaren. Ter illustratie: in 2020 bedroeg het verschil in vraagprijs tussen een woning met energielabel A en G nog 80.000 euro, inmiddels is dat verschil gegroeid tot ruim 140.000 euro. Die ontwikkeling was tot voorkort nog niet doorberekend in de mogelijkheden van een hypotheek, maar dat gaat in 2024 veranderen.

Vanaf 1 januari 2024 wordt automatisch een hogere hypotheek toegekend aan woningen met een hoog energielabel. Hoe hoger het energielabel, hoe meer je kunt lenen zonder aanvullende voorwaarden. De verbeterde hypotheekvoorwaarden gaan gelden vanaf energielabel C en D:

Energieprestatiegarantie woning

In het laatste voorbeeld is bovendien sprake van een energieprestatiegarantie van tenminste 10 jaar. De energieprestatiegarantie (EPG) geeft huizenbezitters de zekerheid dat energiebesparende maatregelen die worden gedaan, ook daadwerkelijk op de lange termijn effect hebben, omdat deze volgens strikte normen worden uitgevoerd. Dankzij de EPG heb je dus een garantie dat je energieverbruik niet boven een specifieke streefwaarde uitkomt, samengevat in de energieprestatie van je woning.

Lager energielabel? Toch een hogere hypotheek!

Koop je een woning met een lager energielabel, dan maak je toch aanspraak op een hogere hypotheek. Het betreft dan wel een extra lening met aanvullende voorwaarden. De extra ruimte moet besteed worden aan verduurzamingsmaatregelen. Hieronder vallen bijvoorbeeld isolatie en de aankoop van zonnepanelen. In dit voorbeeld geldt: hoe lager het energielabel, hoe hoger de ‘vrije ruimte’ in de nieuwe hypotheek:

  • Energielabel A en B: € 10.000 extra lenen voor verduurzaming
  • Energielabel C en D: € 15.000 extra lenen voor verduurzaming
  • Energielabel E, F en G: € 20.000 extra lenen voor verduurzaming
  • Geen energielabel: € 10.000 extra lenen voor verduurzaming

Zowel in de hypotheek zelf als in de aanvullende voorwaarden komt zodoende meer ruimte om te bouwen aan een energiezuinige, toekomstbestendige woning.

Veranderingen Nationale Hypotheekgarantie (NHG)

Tot slot is sprake van een kleine verandering in de Nationale Hypotheekgarantie vanaf 2024. In 2024 mag je met de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) maximaal € 435.000 lenen. Dit was voorheen € 405.000. Bovendien geldt dat als je gaat verduurzamen, dan ligt de grens voor de maximale hypotheek op € 461.100.

Hoogte hypotheek in 2024 deels afhankelijk van energielabel

Het mes snijdt aan twee kanten als het gaat om de nieuwe hypotheekvoorwaarden in 2024. Enerzijds worden de financieringsmogelijkheden voor het kopen van een woning met hoger energielabel ruimer. Anderzijds tracht de overheid de verduurzaming van woningen te versnellen, door financiële armslag te bieden voor mensen die dit graag willen bewerkstelligen. Daarmee wordt het aanvragen van een nieuwe hypotheek voor een grotere groep mensen interessant.

Achtergrond

Kennisbank

We hebben hier wat interessante artikelen voor je. Kun je niet wachten om meer te weten over zonnepanelen? Je vindt er alles over in onze kennisbank. We hebben de beste artikelen voor je op een rij gezet.
cards knowhow icon icon
Start afbouw salderingsregeling vanaf 1 januari 2025 onzeker
Gezien de huidige situatie wordt door diverse bewindspersonen al rekening gehouden met een jaar vertraging.
cards knowhow icon icon
Functionele voordelen wallbox laadstation
Met Soly’s laadpaal thuis, de Soly Charge, maak je van jouw oprit of garage een privé oplaadstation. Wat zijn de voordelen?
cards knowhow icon icon
Hoe lang duurt de installatie van zonnepanelen?
De installatie van zonnepanelen kan binnen één werkdag afgerond zijn. Dit geldt met name voor systemen tot 20 zonnepanelen.