Categorie:

Zonnepanelen
Kennisbank

Hoe lang duurt de installatie van zonnepanelen?

De installatie van zonnepanelen kan binnen één werkdag afgerond zijn. Dit geldt met name voor systemen tot 20 zonnepanelen. Bij een groter aantal zonnepanelen neemt men vaak iets meer tijd voor een correcte en robuuste installatie. Overigens kan het in de praktijk gebeuren dat installateurs aan het einde van de werkdag de eerste werkzaamheden uitvoeren, en het systeem vervolgens in zijn geheel installeren op de volgende werkdag.

Werkzaamheden installatie zonnepanelen

Hoeveel tijd de installatie van uw zonnepanelen in beslag gaat nemen, dan kunnen we op voorhand nooit exact zeggen. Die tijdsduur is namelijk afhankelijk van verschillende factoren. Met name de werkwijze van installatieteams bepaalt de tijdsduur van de installatie van zonnepanelen. Op enkele details na zien de werkzaamheden op de dag van installatie grotendeels hetzelfde uit. We onderscheiden binnen- en buitenwerkzaamheden.

Werkzaamheden binnen

• Plaatsen van omvormer, vaak op zolder of in de technische ruimte
    • Uitsluitend bij gebruik centrale string omvormer (serieel)
  • Bij een centrale string omvormer: Bekabeling van panelen naar de omvormer en van de omvormer naar de meterkast
  • Optioneel: aanpassingen in de meterkast
  • Installeren van de monitoring infrastructuur

Werkzaamheden buiten

• Communicatie met klant over leg- en installatieplan zonnepanelen
  • Optioneel: opbouw steiger voor installateurs
  • Montage materiaal voor het plaatsen van de zonnepanelen wordt bevestigd op het dak
  • Installatie van de zonnepanelen op het dak
  • Aanleg infrastructuur zonnepanelen en omvormer
  • Optioneel: kabeltraject van omvormer naar meterkast

Aan de werkzaamheden gaan – zoals je mag verwachten – een uitgebreide voorbereiding vooraf. Dit traject wordt in de meeste gevallen ook met de klant gecommuniceerd.

Blijf op de hoogte

Voorbereiding op dag van installatie

Voordat de zonnepanelen op je dak worden geïnstalleerd, heb je vaak al een aantal stappen doorlopen. Je hebt één of meerdere offertes aangevraagd, hebt uitgebreid gesproken met een adviseur, en wordt middels mailings of via de persoonlijke omgeving van een applicatie op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen richting de dag van de installatie. Als klant wordt je dus actief betrokken bij het proces van oriëntatie tot de installatie van zonnepanelen.

Installatie van zonnepanelen

Voor de plaatsing van zonnepanelen komt een volwaardig installatieteam bij je langs. Handig, want zo kunnen diverse werkzaamheden binnen en buiten tegelijkertijd plaatsvinden. Onze installatieteams zijn standaard VCA gecertificeerd en werken volgens de laatste richtlijnen. Allereerst zal het installatieteam alles op en rondom het dak gereed maken, zodat de zonnepanelen relatief eenvoudig op het dak kunnen worden geïnstalleerd.

Vervolgens moet op meerdere plekken van het dak, afhankelijk van de keuze voor een parallel- of serieschakeling, een geschikte dakdoorvoer voor het kabeltraject worden gecreëerd. Dit kabeltraject wordt altijd netjes weggewerkt. Eerst wordt gekeken of hiervoor loze leidingen gebruikt kunnen worden. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan wordt een alternatieve route door huis of buitenom langs de gevel bekeken.

Oplevering van het systeem

Zodra alle componenten van het systeem op elkaar zijn aangesloten, kan de installatie worden opgeleverd. Soly vindt het belangrijk dat na de installatie van zonnepanelen de omgeving netjes wordt achtergelaten. Daarom worden zaken als stof, plastic en karton altijd keurig opgeruimd. Ook de diverse verpakkingsmaterialen van onder meer de omvormer en zonnepanelen worden weer meegenomen door het installatieteam, of ter plekke in de vuilnisbak gegooid. Na het afronden van de installatie van zonnepanelen wil de installateur graag nog even de oplevering bespreken met de klant.

Let erop dat je zelf de zonnepanelen nog moet aanmelden. Daarmee ben je bekend bij de netbeheerder en kan je gebruik gaan maken van de salderingsregeling en terugleververgoeding.

Hoe lang duurt de installatie van zonnepanelen?
Onder de streep kunt u dus vertrouwen op een korte oplevering van uw zonnepanelen systeem. We installeren uw zonnepanelen binnen 4 weken na de vrijblijvende aanvraag van een offerte. Dat betekent dat u binnen no-time geniet van alle voordelen van zonne-energie.

Bereken hoeveel zonnepanelen jou opleveren!

Gratis en vrijblijvend
Soly

Consistentie en kwaliteit in installatie

Rondom de installatie van zonnepanelen hechten we veel waarde aan consistentie en een constante hoge kwaliteit in ons werk. Onze installatieteams worden om die reden uitgebreid voorbereid op de dag van installatie. Zo delen we het legplan dat je als klant hebt gemaakt met onze adviseurs, zodat de installateur zich tijdig kan voorbereiden op de werkzaamheden. Daarnaast hanteren we een scherpe norm op het gebied van service en communicatie. Dit geeft vertrouwen en maakt de samenwerking rondom de installatie van zonnepanelen een stuk overzichtelijker voor zowel jou als klant, als ook het installatieteam.

Achtergrond

Kennisbank

We hebben een kennisbank! Hier kan je nog veel meer lezen over zonnepanelen. We geven onder meer informatie over garanties, kwaliteit en specificaties van het systeem. Ook hebben we alvast drie artikelen voor je uitgezocht.
Zonnepanelen kopen of huren?
Wil je overstappen op zonne-energie, maar twijfel je nog tussen zonnepanelen kopen of zonnepanelen huren? Lees dan vooral verder, want wij zetten alle voor- en nadelen op een rij.
Offerte zonnepanelen ontvangen, en nu?
In je zoektocht naar zonnepanelen vraag je vaak meerdere offertes aan. Dat is logisch, want zo kan je een goede keuze maken tussen verschillende aanbieders en installateurs. Waar let je op?
Laadpaal in combinatie met zonnepanelen
Heb je interesse in een laadpaal thuis, en heb je al zonnepanelen op je dak? De laadpaal thuis is de oplaadoplossing voor elektrische auto’s en biedt vele voordelen.

Kom met ons in contact

Onze adviseurs doen er alles aan om de zon bij jou te laten schijnen. Ontdek hoe je contact met ons kunt opnemen.