Wel of geen thuisbatterij? Alle voor- en nadelen die je moet weten

Je vraagt je misschien af of een thuisbatterij een verstandige investering is, zeker nu de toekomst van de salderingsregeling onzeker is en de energieprijzen nog steeds enorm schommelen. Het idee om zonne-energie op te slaan en op een later moment te gebruiken klinkt aantrekkelijk, maar is het financieel rendabel? Het installeren van een thuisbatterij lijkt de perfecte oplossing voor het efficienter gebruiken van zonne-energie en het vergroten van je onafhankelijkheid van het elektriciteitsnet, maar er zijn ook belangrijke nadelen die je niet over het hoofd mag zien.

Op deze pagina gaan we dieper in op de voordelen en nadelen van een thuisbatterij, en bespreken we of de kosten van een thuisbatterij opwegen tegen de voordelen voor jou, – en of het dus een slimme investering is. Verwacht een uitgebreide analyse van de kosten, terugverdientijd, milieueffecten en de toekomst van de salderingsregeling. Zo kun je beter beslissen of een thuisbatterij een goede aankoop is voor jouw huishouden.

Op deze pagina vertellen we je meer over:

  • Wat is een thuisbatterij?
  • Wat zijn de voordelen en nadelen van een thuisbatterij?
  • Toekomst van de thuisbatterij omtrent de salderingsregeling
  • … en meer!

Lees snel verder en ontdek alle voor- en nadelen van de thuisbatterij.

Inhoud:
  1. Wat is een thuisbatterij?
  2. Waarom een thuisbatterij aanschaffen?
  3. Hoe werkt een thuisbatterij?
  4. Voordelen van een thuisbatterij
  5. Nadelen van een thuisbatterij
  6. Toekomst van de thuisbatterij en salderingsregeling
  7. FAQ
  8. Conclusie: Is het verstandig om een thuisbatterij aan te schaffen?

Wat is een thuisbatterij?

Een thuisbatterij, of ook wel thuisaccu genoemd, is een batterij die energie opslaat om op een later moment te kunnen gebruiken. Je kunt het gebruiken om de opgewekte stroom van je zonnepanelen op te slaan, of om energie van het net in te kopen tegen lage of zelfs negatieve prijzen, en deze later te gebruiken wanneer je zonnesysteem geen stroom meer opwekken en/of de energieprijzen hoog zijn.

  • Wanneer je zonnesysteem meer stroom produceert dan je op dat moment verbruikt, kan deze overtollige energie worden opgeslagen in de batterij. Vervolgens kan deze energie worden gebruikt wanneer je zonnesysteem minder of geen stroom levert, zoals in de avond of tijdens bewolkte dagen.
  • Met een dynamisch energiecontract kun je energie opslaan in je batterij wanneer de prijzen laag of zelfs negatief zijn. Dit is vaak op momenten wanneer de zon schijnt en er veel wind waait, en er dus veel groene energie wordt opgewekt. Je kunt deze energie vervolgens gebruiken wanneer de stroomprijs hoog is, of terugverkopen aan het energienet, wat extra inkomsten genereert. Dit proces wordt ook wel Energy Trading of handelen in duurzame energie genoemd.
  • Er zijn verschillende soorten thuisbatterijen, waaronder lithium-ion, lithium-ijzer, loodzuur en zoutwater, elk met hun eigen voor- en nadelen.

Waarom kiezen voor een thuisbatterij?

  • Het idee is dat je hiermee minder afhankelijk bent van het elektriciteitsnet, wat zowel financieel als duurzaam voordelig kan zijn. De belangrijkste functie van een thuisbatterij is dus om zoveel mogelijk van je zelf opgewekte energie te gebruiken in plaats van die terug te leveren aan het net​.
  • In combinatie met een zonnesysteem kun je met een thuisbatterij tot wel 70% zelfvoorzienend zijn. Dit wordt vooral interessant en voordelig wanneer de salderingsregeling wordt afgeschaft, omdat je dan niet meer kunt salderen en mogelijk terugleverkosten moet betalen voor de overtollige zonne-energie die je zonnepanelen opwekken.
  • Ook zonder zonnepanelen is een thuisbatterij interessant en een duurzame keuze. Je kunt namelijk op momenten dat er veel groene stroom wordt opgewekt in Nederland deze stroom opslaan in je thuisbatterij tegen lage of zelfs negatieve tarieven. Deze stroom kun je dan zelf gebruiken wanneer de prijzen hoog zijn, of eventueel terugverkopen aan het net tegen een hogere prijs.

Een thuisbatterij werkt als volgt:

  • Overschot aan energie opslaan: Wanneer je zonnesysteem overdag meer energie produceert dan je verbruikt, wordt dit overschot opgeslagen in de batterij. Hierdoor ontwijk je terugleverkosten.
  • Gebruik tijdens piekuren: Wanneer de vraag naar energie toeneemt (bijvoorbeeld ‘s avonds), kan de opgeslagen energie uit de batterij worden gebruikt. Hierdoor hoef je geen stroom van het energienet af te nemen tegen hoge prijzen.
  • Backup bij stroomuitval: In sommige gevallen kan een thuisbatterij ook dienen als noodstroomvoorziening tijdens stroomstoringen​. Momenteel is dit in Nederland nog niet mogelijk, maar wie weet wat de toekomst brengt!

Wat is onbalans op het energienet en wat merk je daar als consument van?

Compleet overzicht: Voor- en nadelen thuisbatterij

Voordelen van een thuisbatterij Nadelen van een thuisbatterij
Een thuisbatterij verlaagt je energierekening Hoe groter de opslagcapaciteit van je thuisbatterij, hoe duurder de investering is
Een thuisbatterij maakt je grotendeels zelfvoorzienend, waardoor je minder afhankelijk bent van het energienet Je wordt met een thuisbatterij niet volledig onafhankelijk van het energienet
Met een thuisbatterij kun je efficiënter gebruik maken van groene energie, zoals eigen opgewekte zonne-energie De productie en bestandsmiddelen van bepaalde thuisbatterijen zijn slecht voor het milieu
Een thuisbatterij is onderhoudsarm, waardoor je achteraf niet te maken hebt met onverwachte kosten Er zijn momenteel nog geen subsidies beschikbaar voor de thuisbatterij. Wel kun je de 21% btw terugkrijgen wat flink scheelt in de aanschafkosten.

Voordelen van een thuisbatterij

Het plaatsen van een thuisbatterij brengt een aantal belangrijke voordelen met zich mee, vooral in combinatie met zonnepanelen. Hier zijn de belangrijkste voordelen die je kunt verwachten:

+

Lagere energierekening

Doordat je de overtollige energie die je zonnesysteem produceert kunt opslaan en gebruiken op momenten dat je normaal gesproken stroom van het net zou afnemen, bespaar je op je energiekosten. Je bent minder afhankelijk van dure stroomtarieven tijdens piekuren.

Bovendien kun je met een slimme thuisbatterij optimaal profiteren van dynamische energietarieven. Je kunt de thuisbatterij gebruiken om gratis zonnestroom of stroom van het net tegen lage prijzen op te slaan. Deze opgeslagen stroom kun je dan gebruiken wanneer de energieprijzen hoog zijn, wat je besparingen verder vergroot.

+

Minder afhankelijk van het net en grotendeels zelfvoorzienend

Een thuisbatterij kan je tot wel 70% onafhankelijk maken van het stroomnet. Dit betekent dat je aanzienlijk minder afhankelijk bent van externe energieleveranciers, wat vooral voordelig is tijdens periodes waarin de energieprijzen schommelen door een hoge vraag, tekorten of gebeurtenissen zoals oorlogen.

Op dit moment kan een thuisbatterij in Nederland nog niet als noodstroomvoorziening worden gebruikt, maar mogelijk verandert dit in de toekomst, wat een extra voordeel zou bieden. In dat geval blijft je huishouden operationeel tijdens stroomstoringen, omdat de thuisbatterij essentiële apparaten zoals koelkasten, verlichting of zelfs medische apparatuur van stroom kan voorzien. Dit vergroot niet alleen je energie-onafhankelijkheid, maar geeft ook extra gemoedsrust.

+

Efficiënt gebruik van groene energie

In plaats van je overtollige energie terug te sturen naar het net, kun je deze opslaan in je thuisbatterij. Hierdoor ben je verzekerd dat de elektriciteit die je gebruikt volledig groen is, en minimaliseer je je ecologische voetafdruk. Bovendien kan de energieopslag helpen bij het maximaliseren van de opbrengst van je zonnesysteem, zodat geen enkele kilowattuur verloren gaat. Ook kun je de batterij gebruiken om groene stroom van het energienet op te slaan op momenten dat er veel wind en veel zon is in Nederland.

+

Onderhoudsarm en geen extra kosten achteraf

Een thuisaccu vergt vrijwel geen onderhoud, wat betekent dat je geen zorgen hebt over voortdurende onderhoudskosten.

Moderne thuisbatterijen, zoals die met lithium-ion technologie, zijn ontworpen om jarenlang betrouwbaar te werken zonder dat je deze voortdurend hoeft te controleren.

Nadelen van een thuisbatterij

Hoewel een thuisbatterij aanzienlijke voordelen biedt, zijn er ook belangrijke nadelen om te overwegen. Hieronder staan de meest voorkomende nadelen van een thuisbatterij:

Niet volledige onafhankelijk: je kunt niet alle energie opslaan

Ook al vergroot een thuisbatterij je onafhankelijkheid, volledige onafhankelijkheid van het net is moeilijk te bereiken.

  • Thuisbatterijen kunnen op dit moment meestal slechts genoeg energie opslaan voor enkele dagen, en hun capaciteit is vaak onvoldoende om de behoefte aan elektriciteit in de wintermaanden, wanneer er minder zonuren zijn, volledig te dekken. Dit betekent dat je, vooral tijdens seizoenen met minder zonlicht, afhankelijk blijft van het net.
  • Daarnaast is er altijd sprake van energieverlies. Bij de opslag van energie gaat er ongeveer 10% verloren, afhankelijk van de efficiëntie van je batterij. Dit verlies betekent dat je nog steeds stroom van het net zult moeten gebruiken, zelfs als je zonnesysteem genoeg energie heeft opgewekt en je thuisbatterij vol is, gaat er van deze energie een gedeelte verloren.

Hoe groter de opslagcapaciteit, hoe duurder de batterij

De capaciteit van een thuisbatterij wordt gemeten in kilowattuur (kWh). Bijvoorbeeld, een batterij met een capaciteit van 10 kWh kan in theorie een gemiddeld huishouden voor een dag of twee van stroom voorzien, afhankelijk van het verbruik. Maar als je een grotere batterijcapaciteit wilt om langer onafhankelijk te zijn, lopen de kosten snel op.

Klein systeem* Middel systeem* Groot systeem*
Bij productie tot 10 zonnepanelen Bij productie van 10 tot 15 zonnepanelen Voor gebruik vanaf 15 zonnepanelen
Batterijgrootte: 3.5 – 6.4 kWh Batterijgrootte: 9.6 – 12.8 kWh Batterijgroote: 12.8 – 16+ kWh
Kosten zonnepanelen*: € 3.999,- Kosten zonnepanelen*: € 4.499,- Kosten zonnepanelen*: € 5.599,-
Kosten thuisbatterij*: € 3.499,- Kosten thuisbatterij*: € 5.099,- Kosten thuisbatterij*: € 6.599,-
Totaal kosten*: € 7.498,- Totaal kosten*: € 9.598,- Totaal kosten*: € 12.198,-

* Kosten zijn inclusief installatie(materiaal) en exclusief btw (zonnepanelen zijn vrijgesteld van btw en je kunt de btw van een thuisbatterij terugvragen). Daarnaast zijn het vanafprijzen, onderhevig aan het merk of type zonne- of batterijsysteem. Een klein systeem is daarbij gebaseerd op 10 panelen en een 1-fase aansluiting, en een middelgroot of groot systeem op basis van respectievelijk 10 à 15 panelen en een 3-fase aansluiting.

Voor een thuisbatterij van 10 kWh liggen de kosten vaak tussen de €4.500 en €7.000, inclusief installatie en btw. Grotere opslagsystemen kunnen nog duurder zijn. In de meeste gevallen kun je de btw van je thuisbatterij terugvragen, wat de aankoop weer goedkooper in aanschaf maakt. Een zonnesysteem van 5 kWp gecombineerd met een 10 kWh thuisbatterij kan een gemiddelde Nederlandse woning dekt, maar de investering kan oplopen tot €10.000 of meer.

Bepaalde thuisbatterijen zijn slecht voor het milieu

De productie van thuisbatterijen is milieubelastend op verschillende manieren. Allereerst vereist het delven van de schaarse grondstoffen zoals lithium, kobalt, en nikkel aanzienlijke natuurlijke hulpbronnen. Het winnen van deze schaarse grondstoffen en het verwerken ervan tot batterijen vergt veel energie, wat leidt tot CO2-uitstoot. Bovendien veroorzaakt het vervuiling van lucht, water en bodem, en gaat het ook vaak gepaard met sociale kwesties in de landen waar deze materialen worden gewonnen.

Ten tweede zijn thuisbatterijen moeilijk te recyclen. Hoewel er technologische vooruitgangen zijn op het gebied van batterijrecycling, is dit nog niet op grote schaal ingevoerd, waardoor oude batterijen vaak in de afvalstroom terechtkomen.

(Nog) geen subsidies

In Nederland zijn er op dit moment geen subsidies beschikbaar voor de aanschaf van thuisbatterijen. Dit in tegenstelling tot zonnepanelen, waarvoor vaak wél lokale subsidies of belastingvoordelen bestaan, zoals de 0% btw regeling voor particulieren. Hierdoor kan de financiële terugverdientijd van een thuisbatterij langer zijn, vooral als je geen dynamisch energiecontract hebt waarmee je kunt profiteren van piek- en daluren. Dit maakt de aanschaf van een thuisbatterij een grotere investering zonder directe fiscale stimulansen.

Goed nieuws! Je kunt tegenwoordig de btw op je thuisbatterij terugvragen, wat je direct 21% op je aankoop scheelt. Bij Soly nemen we dit volledig voor je uit handen: we regelen de teruggave en dekken alle bijkomende kosten. Zo profiteer je van een btw-vrije thuisbatterij, zonder dat je zelf iets hoeft te regelen.

Ook wordt in de politiek steeds vaker gepleit voor een subsidie op de thuisbatterij. De verwachting is dat deze, zeker na de afschaffing van de salderingsregeling, er zeer waarschijnlijk zal komen.

Salderingsregeling en toekomstperspectief

Je denkt misschien dat het momenteel financieel minder aantrekkelijk is om een thuisbatterij aan te schaffen vanwege de salderingsregeling. Niets is minder waar, een thuisbatterij is de investering waard zowel met als zonder salderingsregeling.

  • Tijdens de salderingsregeling: Met een thuisbatterij kun je overtollige zonnestroom opslaan, en hiermee terugleverkosten voorkomen. Ook kun je de batterij gebruiken om te handelen in dynamische energie, wat een extra bron van inkomsten oplevert.
  • Na afschaffing van de salderingsregeling: Een thuisbatterij kan dan een slimme aankoop zijn, omdat je meer financieel voordeel haalt uit het opslaan en zelf gebruiken van je overtollige zonne-energie. Ook kun je nog steeds financieel voordeel halen uit het handelen met energie.
  • Daling van batterijprijzen: De verwachting is dat, naarmate de vraag en concurrentie stijgen, de prijs van thuisbatterijen zal dalen, wat de technologie op termijn toegankelijker maakt​.

Dankzij de salderingsregeling kun je de overtollige energie die je zonnepanelen produceren, terugleveren aan het stroomnet en hiervoor een vergoeding ontvangen. Dit lijdt tot een lagere energierekening, omdat de vergoeding wordt afgetrokken van de kosten voor de grijze stroom die je van het net hebt afgenomen. Hierdoor lijkt de aabschaf van een thuisbatterij minder noodzakelijk. Echter, recentelijk hebben verschillende energiebedrijven terugleverkosten ingevoerd, waardoor een thuisbatterij nu al aantrekkelijk wordt.

Ook wordt de salderingsregeling beëindigd na 2027​. Vanaf dat moment ontvang je geen vergoeding meer voor de stroom die je teruglevert aan het net, maar betaal je hier mogelijk nog wel terugleverkosten over. In dit scenario is een thuisbatterij enorm aantrekkelijk.

 

FAQ

Is het interessant om een thuisbatterij te plaatsen?

Ja, het kan financieel voordelig zijn, vooral als je veel zonnesysteem veel stroom opwekt en teruglevert. Ook zonder zonnesyteem is een thuisbatterij interessant, omdat je in combinatie met een dynamisch energiecontract stroom tegen lage kosten kunt opslaan om te gebruiken wanneer de stroomprijzen hoog zijn.

Is het slim om een thuisbatterij te kopen?

Ja, als je een zonnesysteem hebt en je energieverbruik wilt optimaliseren, is het een slimme aankoop. Ook kun je met een thuisbatterij je energiekosten reduceren, en zelfs wat bijverdienen als je de batterij inzet voor het handelen in duurzame energie.

Hoe zinvol is een thuisbatterij?

Een thuisbatterij is zeer zinvol voor het maximaliseren van je zelfconsumptie en het verlagen van energiekosten.

Conclusie: Is een thuisbatterij iets voor jou?

Een thuisbatterij kan aanzienlijke voordelen bieden, maar is op dit moment nog niet voor iedereen rendabel. Met de afschaffing van de salderingsregeling in zicht, kan de aanschaf van een batterij in de komende jaren aantrekkelijker worden, zeker voor huishoudens die veel zonne-energie opwekken en terugleveren en hun onafhankelijkheid willen vergroten.

Of een thuisbatterij voor jou een goede aankoop is, hangt af van verschillende factoren, zoals je energieverbruik, budget en toekomstplannen. Hier zijn enkele punten om te overwegen:

Hoog energieverbruik: Als je huishouden veel energie verbruikt en je al zonnepanelen hebt, kan een thuisbatterij helpen om meer van je eigen opgewekte energie te gebruiken. Dit vermindert je afhankelijkheid van het elektriciteitsnet en verlaagt je energiekosten doordat terugleverkosten worden voorkomen en je ‘s avonds geen stroom tegen hoge prijzen hoeft in te kopen.​.

Afbouw van de salderingsregeling: Na 2027 wordt de salderingsregeling afgeschaft, waardoor de voordelen van een thuisbatterij groter worden. Dit maakt de batterij een aantrekkelijker alternatief om je eigen opgewekte energie volledig te benutten in plaats van terug te leveren.

Beschikbaarheid van budget: Met de huidige prijzen van thuisbatterijen kan de investering fors zijn. Als je echter van plan bent om langdurig in je huis te blijven wonen, kun je de kosten op termijn terugverdienen, zeker als de prijzen van batterijen dalen en de salderingsregeling verdwijnt.

Milieu-overwegingen: Als je duurzaamheid belangrijk vindt, kan een thuisbatterij een bijdrage leveren aan een milieuvriendelijker energiegebruik. Maar houd rekening met de milieu-impact van de productie van de batterij zelf​.

Kortom, een thuisbatterij kan vooral een goede keuze zijn voor huishoudens met een hoge energiebehoefte, een zonnesysteem, en de wens om onafhankelijker te worden van het elektriciteitsnet. Echter, het financiële plaatje hangt sterk af van de kosten van de batterij, de salderingsregeling, en je energiecontract.

Bij Soly staan we klaar om je te helpen bij het vinden van de ideale batterijoplossing voor jouw energiebehoeften.

Contacteer Soly voor een offerte >

Ontdek meer over thuisbatterijen

Wilt u meer weten voordat u een zonnebatterij voor thuis installeert? Bekijk dan deze belangrijke bronnen: