Categorie:

Over Soly
Categorie

Behind the name: Soly

Enie.nl wijzigde 1 maart haar naam naar de internationale merknaam Soly.

Groningen – 6 maart. Net als de aarde, draait bij ons alles om de zon. Onze ambitie om zonne-energie voor iedereen mogelijk te maken is wereldwijd. Het reikt verder dan de landsgrenzen en is onafhankelijk van taal. Daarom werd het tijd dat onze naam dat ook ging worden en gaan we vanaf 1 maart door onder één internationale merknaam: Soly.

Alle landen verenigen

Na veel werk achter de schermen, zijn we trots om onze naamswijziging aan te kondigen. Onze nieuwe naam weerspiegelt waar we al bijna tien jaar mee bezig zijn: zonne-energie voor iedereen beschikbaar maken. In België, Duitsland en Zuid-Afrika opereren we al onder deze naam. En door nu ook Nederland te verenigen onder Soly, staan we nóg sterker voor deze missie.

De reden van rebranding

Enie.nl is vanwege de ‘punt nl’ en de ‘enie’ een typische Nederlandse merknaam. Het roept op met het woord energie en is daarmee erg herkenbaar in onze thuismarkt. Naarmate we andere landen gingen betreden, merkten we dat deze associatie al snel verdween. In België, Duitsland en Zuid-Afrika zijn we daarom actief onder de naam Soly. Met groeiend succes. Om als merk universeel herkenbaar te zijn, is het moment aangebroken om, na bijna tien jaar, afscheid te nemen van de naam enie.nl. Een historisch moment.

De oorsprong van de nieuwe merknaam

Over de merknaam ‘Soly’ hebben vele hersenen gekraakt. Het idee is gebaseerd op het Engelse ‘solar energy’, welke een logische verwijzing heeft naar ‘Soly’’. Naast dat het woord ‘sol’ Spaans is voor zon, is ‘sol’ ook een internationaal, wetenschappelijk, astrologisch en zelfs historisch woord voor zon. Een simpele, maar effectieve benaming voor een energiebron die ons al miljoenen jaren voorziet van energie. En ingewikkelder hoeven we het niet te maken.

Het symbool voor de zon

En dan is er het logo. Ook hier wilden we het simplistisch houden, maar wel de betekenis en het verhaal van de zon in ere houden. De winnaars van het simpel en minimalistisch uitbeelden van verhalen waren de Egyptenaren. Zij beelden hun verhalen uit door woorden in steen te bikken. Je kunt je voorstellen dat dit best tijdrovend werk was. Daarom waren ze erbij gebaat om in zo min mogelijk lijnen hun verhaal te gebruiken. Hun oplossing? Hiërogliefen. Simpele symbolen waarmee ze grote verhalen zo makkelijk mogelijk konden vertellen.

Waarom hebben we het over de Egyptenaren?

Omdat zij ook bedacht hebben hoe het symbool van de zon eruit moet komen te zien. Sterker nog, het was zo’n belangrijk element in hun leven dat ze hun belangrijkste god Rá hetzelfde symbool gaven. Het symbool dat de Egyptenaren gebruikten voor de zon, is een van de oudste symbolen ter wereld. Tegenwoordig is het een internationaal symbool die je terugvindt in de wetenschap, astrologie en zelfs in steden. Bekijk maar eens de plattegrond van een stad. Veel straten zijn gebouwd rondom een centraal punt. Ook rondom gebouwen of in parken vind je het symbool van de zon terug als je er van bovenaf naar kijkt. Alles draait om de zon.

Enie.nl is Soly

Net als bij de Egyptenaren, de aarde en de steden, draait bij enie.nl alles om de zon. De slimste, mooiste en sterkste energiebron die er is. Diezelfde zon is de reden van het bestaan van onze organisatie en helpt ons groeien en ontwikkelen tot inmiddels één van de pioniers op het gebied van zonne-energie. En daar hoort een uniforme merknaam bij. Daarom gaan we door onder één internationaal merk: Soly. Voor ons het einde van een tijdperk, maar ook het begin van een toekomst die dichter bij is dan je denkt: zonne-energie voor iedereen. Het kan.

Heb je vragen naar aanleiding van dit bericht? Mail dan naar [email protected].