Categorie:

Zakelijk
Kennisbank

ZonneCarport voor energiecoöperaties

Een ZonneCarport is een compacte en veelzijdige oplossing om te verduurzamen, waarbij lokale bewoners kunnen meedelen in de voordelen. Zo wekt een ZonneCarport groene stroom op, zonder kostbare ruimte in te nemen. Daarnaast creëert de ZonneCarport overdekte parkeerruimtes, en eventueel de mogelijkheid om elektrische auto’s op te laden. In dit artikel delen we graag meer informatie over de ZonneCarport als een doeltreffende duurzame oplossing, waarvan iedereen in de omgeving kan profiteren.

Waarom een ZonneCarport

Een ZonneCarport is een multifunctionele oplossing voor het optimaliseren van parkeerruimte. Het dient niet alleen als zonnepaneelinstallatie voor het opwekken van zonne-energie, maar ook al overkapping voor geparkeerde auto’s. Hierdoor wordt de beschikbare ruimte optimaal benut, wat vooral noodzakelijk is in stedelijke gebieden waar de grond schaars en kostbaar is. Tevens gaat de realisatie van een ZonneCarport niet ten koste van landbouwgrond, zoals bij zonnevelden op bijvoorbeeld weides of landbouwgrond.

Bovendien biedt de oprichting van een ZonneCarport door een energiecoöperatie de kans om lokale inwoners te betrekken en mensen samen te brengen om te investeren in duurzame energie. Dit project kan fungeren als een concreet voorbeeld van collectieve actie en bijdragen aan het vergroten van bewustzijn over duurzame energiebronnen.

Ten slotte kan de energiecoöperatie ervoor kiezen om de ZonneCarport uit te breiden met laadpalen en eventueel deelauto’s. Hierdoor zal de exploitatie nog aantrekkelijker worden voor deelnemers, en bijdragen aan de transitie naar rijden op 100% groene stroom.

SCE subsidie voor de ZonneCarport

Om de ontwikkeling van een ZonneCarport te realiseren, kunnen energiecoöperaties gebruik maken van de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE). De SCE is een exploitatiesubsidie. Dat betekent dat de subsidie uitgekeerd wordt in de vorm van een bedrag per geproduceerde kWh. Deze exploitatiesubsidie heeft een looptijd van 15 jaar en vervangt sinds april 2021 de postcoderoosregeling. De looptijd van 15 jaar biedt langdurige zekerheid over het rendement van de investering. Het doel van deze subsidie is het lokaal en gezamenlijk opwekken van duurzame energie. Kijk voor alle voorwaarden op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Ondersteuning voor het onderzoeken van een locatie

We hebben al diverse energiecoöperaties ondersteund met het maken van een onderzoeksrapport voor verschillende locaties. Het onderzoek kan ondersteunen in verschillende fases, of het nu gaat om een verkenning of het voorbereiden van de realisatie.

Neem vrijblijvend contact met ons op voor het bespreken van de mogelijkheden.

Voorbeeld carport met zonnepanelen

Zonnecarport treinstation Zuidhorn

Dankzij een samenwerking tussen de gemeente Westerkwartier, energiecoöperatie GLOED en Soly is er een ZonneCarport gerealiseerd op het treinstation van Zuidhorn. De ZonneCarport kan gebruikt worden door reizigers, maar ook door omwonenden. Met de zonnecarport start tevens een uniek project. De opbrengsten van de opgewekte duurzame zonne-energie komen namelijk in het bijzonder ten goede aan huishoudens met een smalle beurs. Lees meer over de ZonneCarport in Zuidhorn.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw coöperatie?

Vul onderstaand formulier in en onze zakelijke specialisten maken een analyse van de mogelijkheden op uw terrein. Binnen twee werkdagen ontvangt u de quickscan in uw inbox. De aanvraag is kosteloos en volledig vrijblijvend.

    Verbruik per jaar (optioneel)
    Hoeveel parkeerplekken heeft u?
    Opmerkingen
    Achtergrond

    Kennisbank

    Hier gaan we dieper in op alle vragen over zonne-energie. Zo bent u nog beter geïnformeerd voordat u overgaat tot het kopen of leasen van een zonnesysteem. Lees meer over de technische aspecten, voordelen en prijs van zakelijke zonnepanelen of een ZonneCarport op uw locatie.
    Wat zijn de (financiële) voordelen van een carport met zonnepanelen?
    Naast een duurzame en functionele investering, kan een ZonneCarport ook financiële voordelen met zich meebrengen. Zo kunt u dus verduurzamen én besparen tegelijkertijd, met minimale inspanning en mogelijk minimale investering.
    Wat is een HBE en wat levert het u op?
    Om de uitstoot van CO2 in het verkeer drastisch te verlagen, heeft de overheid HBE certificaten ingevoerd. In dit artikel leggen we uit wat HBE’s zijn, en wat de meerwaarde van de certificaten is.
    Slimme laadpalen onder uw ZonneCarport
    Slimme laadpalen zijn slim omdat ze variabel vermogen kunnen leveren en omdat ze stroom terug kunnen leveren. Omdat op slimme laadpleinen meerdere van die palen bij elkaar staan, kunnen netaansluitingen efficiënter gebruikt worden en wordt stroom beter verdeeld over de laadpunten.
    Wat kost een carport met zonnepanelen?
    Bij Soly bieden wij diverse financieringsmogelijkheden om de realisatie van een ZonneCarport mogelijk te maken. U kunt hier lezen welke financieringsmogelijkheden beschikbaar zijn en welke investering nodig is voor een ZonneCarport.