Update 17-12-2024
Salderingsregeling stopt vanaf 2027
Op 17 december 2024 heeft de senaat definitief besloten de salderingsregeling te schrappen vanaf 2027. Daarmee is de kogel definitief door de kerk. De salderingsregeling bestaat in Nederland sinds 2004, maar deze wordt nu na ruim 20 jaar afgeschaft. De reden hiervoor is is dat de regeling de overheid steeds meer geld kost, en zonnepanelen inmiddels ook zo gedaald zijn in prijs dat ze ook rendabel zijn zonder salderingsregeling. Waar eerst het idee was om de regeling per 2025 geleidelijk af te bouwen, is er nu voor gekozen om de regeling per 2027 in één klap te laten verdwijnen.
Ondanks dat de regeling verdwijnt, zullen zonnepanelen nog steeds rendabel zijn. Vooral in combinatie met een thuisbatterij die slim wordt aangestuurd via een slim energiemanagementsysteem kun je de terugverdientijd van je investering flink verlagen.
Financieel voordeel
Zijn zonnepanelen rendabel zonder salderingsregeling?
Dankzij de salderingsregeling zijn zonnepanelen nu nog erg rendabel. De nieuwe coalitie – bestaande uit PVV, VVD, NSC en BBB zijn echter voornemens de salderingsregeling per 2027 definitief stop te zetten. Dit nadat recent door de Eerste Kamer een streep werd gezet door het afbouwen van de salderingsregeling. Overweeg je zonnepanelen te nemen? Dan is dit hét moment om zonnepanelen te laten installeren. De gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen ligt op 3,3 jaar, en vanaf dat moment begin je daadwerkelijk met geld verdienen op je installatie. We bespreken de optionele situatie waarin de salderingsregeling per 2027 stopt, om aan te tonen dat zonnepanelen ook dan rendabel blijven.
Altijd een lagere energierekening
Ook zonder de salderingsregeling zouden zonnepanelen interessant blijven. Een huishouden met een gemiddeld verbruik betaalde afgelopen jaar 37% meer aan energie ten opzichte van voorgaande jaren. Met zonnepanelen blijft dat effect beperkt. Met zonnepanelen bespaar je gemiddeld € 1.400 per jaar. En inmiddels worden alweer nieuwe initiatieven ontplooid om zonnepanelen ook in de toekomst rendabel te houden, zoals de thuisbatterij. Ook wanneer sprake zou kunnen zijn van het afschaffen van de salderingsregeling, dan ontvang je straks in de vorm van een terugleververgoeding alsnog een financiële vergoeding. Bovendien krijg je een nieuwe stimulans om de ‘eigen’ zonne-energie ook direct te gebruiken. De focus komt te liggen op zelfconsumptie, en minder op het terugleveren van energie aan het net.
Toekomstvisie
Financieel voordeel zonne-energie na de salderingsregeling
De salderingsregeling is al enige tijd onderwerp van gesprek. Momenteel bestaat er veel twijfel over de financiële voordelen van zonnepanelen, zeker als de stimulans in de vorm van de salderingsregeling wegvalt. Daarom werken we bij Soly hard aan toekomstige alternatieven die het financieel voordeel van zonnepanelen blijven garanderen. We shiften onze focus van ‘salderen en terugleveren’ naar ‘zelfconsumptie’. En dat kan. De mogelijkheden zijn er al, en ontwikkelen zich steeds verder richting een complementair systeem, waarin je alles binnenshuis op elkaar kan afstemmen. De zonnepanelen blijven daarin – nu en in de toekomst – een cruciale rol spelen. Want de goedkoopste energie, die maak je zelf.