Categorie:

Zakelijk
Kennisbank

Wat betekent de toenemende druk op het stroomnet voor bedrijven?

De snelle transitie van aardgas naar elektriciteit resulteert in een nieuwe situatie. De ontwikkeling op zichzelf lijkt goed, maar inmiddels loopt het energienet voor grootverbruikers in diverse provincies al tegen de limiet aan. Daar ondervinden bedrijven direct, en particulieren indirect hinder van. Wat zijn voor bedrijven de gevolgen van de toenemende druk op het stroomnet?

Extra druk op het elektriciteitsnet

De energietransitie heeft sinds de oorlog in Oekraïne een onverwacht sterke toevlucht genomen. Russisch gas ging grotendeels in de ban, en veel huishoudens wilden door de sterke toename van de energieprijzen maar al te graag overstappen op duurzame alternatieven: zonnepanelen, de warmtepomp en thuisbatterijen. In feite positieve ontwikkelingen, maar de infrastructuur van het elektriciteitsnet is nog niet overal even goed voorbereid op de nieuwe realiteit. Dat betekent dat de ruimte op het hoogspanningsnet in meerdere gebieden inmiddels beperkt is. Met name grootgebruikers merken dat.

Bedrijven die zich willen vestigen of willen uitbreiden, lopen inmiddels al tegen regionale beperkingen aan. Ook de aanleg van grote zon- en windparken loopt door het overvolle elektriciteitsnet tegen vertraging aan.

Duurzame energie en elektrificatie
Het stroomnet kan de versnelde overgang naar duurzame energie en elektrificatie niet altijd bijbenen. De komende jaren zullen daarom honderden miljarden moeten worden geïnvesteerd in een verruiming van het net. Helaas zorgt dit op korte termijn nog niet voor de gewenste oplossing. Doordat bedrijven steeds meer in het nauw komen, zullen de gevolgen binnenkort misschien zelfs voelbaar worden voor burgers.

Dat ook particulieren investeren in duurzame oplossingen, is ook voelbaar op het energienet. Dankzij de salderingsregeling worden zij nog altijd worden gestimuleerd om duurzame stroom terug te leveren aan het net. Dat heeft recent zelfs meerdere keren gezorgd voor een negatieve stroomprijs, waarbij mensen met een dynamisch energiecontract geld toekregen voor het gebruik van energie. Dit alles om het energienet te ontlasten.

Ontlasten

Zakelijke oplossingen vol stroomnet

Huishoudens en kleine bedrijven mogen tot 2025 nog salderen. Dat betekent dat terugleveren vanuit financieel oogpunt interessant is. Bedrijven kunnen echter ook alvast een investering in de toekomst doen, en zo het stroomnet ontlasten. Dit kan bijvoorbeeld door te investeren in laadpalen. En dat is nog maar één van de zakelijke oplossingen voor het volle stroomnet.

ZonneCarport

Elektrificatie wagenpark

Steeds meer bedrijven kiezen voor een elektrisch wagenpark. De zakelijke voordelen van lease voor medewerkers, en een gunstige belastingtechnische optie voor bedrijven. En nog een belangrijk voordeel: de stroom die je als bedrijf met zonnepanelen opwekt, kan je direct gebruiken voor het opladen van elektrische auto’s aan de laadpaal, onder een ZonneCarport.

Batterij-opslag voor zonnestroom

Ook het opslaan van overtollige zonne-energie is een interessant alternatief voor terugleveren. Zeker bedrijven die ook ’s avonds of ’s nachts open zijn, zouden de overtollige zonne-energie die overdag is opgewekt, dankzij de batterij-opslag op een later moment kunnen gebruiken. Daarmee voorkom je als bedrijf dat er (kostbare) stroom moet worden afgenomen van het net én je voorkomt dat je overdag alle overtollige zonnestroom teruglevert aan het elektriciteitsnet dat al vol zit.

Zakelijk voordelig

Opkopen ongebruikte energie

Veel zakelijke grootverbruikers beschikken over speciale contracten met de energieleverancier. Daarbij wordt vooraf een inschatting gemaakt van de stroom die zo’n grootverbruiker denkt nodig te hebben. Doorgaans wordt hierbij een veilige marge aangehouden, waardoor in de praktijk niet alle geleverde stroom ook daadwerkelijk gebruikt hoeft te worden. Grootverbruikers zouden in gesprek kunnen gaan met de energieleverancier om de niet-gebruikte energie terug te laten kopen. Zo kunnen energieleveranciers weer meer mensen en bedrijven aansluiten op het net.

Bedrijven

Een duurzame toekomst

De druk op het energienet is momenteel even lastig, maar laat wel zien dat de daadwerkelijke omslag naar een duurzame toekomst is gemaakt. Er liggen een aantal mooie uitdagingen te wachten voor zowel leveranciers, bedrijven en particulieren om de stroomvraag- en het verbruik in de toekomst op de juiste manier vorm te blijven geven. De duurzame toekomst; we vormen die toekomst samen.

Achtergrond

Kennisbank

Wil je meer te weten komen over de mogelijkheden van residentiële en zakelijke oplossingen die alles te doen hebben met zonne-energie? We vertellen je graag meer in onze kennisbank. Ook hebben we alvast drie artikelen voor je geselecteerd.
Wat is het verschil tussen salderen en terugleveren?
Voor mensen met zonnepanelen is het salderen en terugleveren van zonne-energie aan het energienet bekend terrein. Wat is het verschil?
Elektrische auto opladen via zonnepanelen
Door middel van zonnepanelen op duurzame wijze je elektrische auto opladen? Dat is wonen, leven en rijden op de kracht van de zon.
Binnen 10 jaar de zon weer op #1
Zonne-energie voor iedereen. Het kan. Met deze woorden richtten de broers Patrick en Milan van der Meulen in 2013 Soly op. Waar staan we nu?

Contact met Soly

Wil je graag de mogelijkheden van zonne-energie met ons bespreken? Ontdek hoe je ons het beste kunt bereiken.