Categorie:

Financiën
Kennisbank

Salderingsregeling stopt na 2027: nog geen zonnepanelen, dit is het moment

De nieuwe coalitie in de Tweede Kamer - bestaande uit PVV, VVD, NSC en BBB - heeft haar plannen voor Nederland gepresenteerd. In de opzet valt te lezen dat de salderingsregeling na 2027 in zijn geheel zal komen te vervallen. De nieuwe coalitieplannen komen als een verrassing, zeker nadat in februari van dit jaar de Eerste Kamer het oorspronkelijke voorstel tot het afbouwen van de salderingsregeling nog verwierp. Tegelijkertijd maakt het één ding duidelijk: wil je als huishouden nog optimaal profiteren van zonnepanelen, dan is dit hét moment om te investeren.

Adviesgesprek Soly

Benieuwd naar jouw voordelen met zonnepanelen?

Middels een vrijblijvend adviesgesprek en gratis online offerte helpen we jou de beste keuze voor zonnepanelen te maken. Door te investeren in zonnepanelen ben je verzekerd van een duurzame toekomst en zet je een grote stap richting een decentraal huishouden. Een vrijblijvend adviesgesprek geeft je veel voordelen, zoals:

  • Volledig inzicht in de kosten en baten van zonnepanelen
  • Erkend advies door een gespecialiseerd adviseur
  • Een offerte op maat met alle kosten in één overzicht
  • We tekenen de zonnepanelen digitaal in op je dak

Soly

Wil je een adviesgesprek met ons inplannen?

    Waarom in 2024 nog kiezen voor zonnepanelen?

    In de komende jaren kunnen huishoudens blijven profiteren van de salderingsregeling. Afhankelijk van het type energiecontract geldt voor zonnepanelen een terugverdientijd van 3 à 4 jaar. Wie nu nog zonnepanelen laat installeren, heeft dus nog zeker 2,5 jaar lang profijt van de salderingsregeling. En ook daarna zullen zonnepanelen voor huishoudens rendabel blijven ten opzichte van een huishouden zonder zonnepanelen, als gevolg van het simpele feit dat huishoudens met zonnepanelen minder snel een beroep hoeven te doen op het energienet. Bovendien ontvangen diezelfde huishoudens in de toekomst een vergoeding voor het overschot aan zonne-energie dat zij terugleveren aan het energienet. Het financiële voordeel van zonnepanelen blijft daarmee ten dele in stand.

    Salderingsregeling als politieke speelbal

    De salderingsregeling heeft in de afgelopen jaren geregeld de revue gepasseerd. Een besluit tot het afbouwen van de regeling werd meerdere keren door zowel de Tweede als Eerste Kamer vooruitgeschoven, en tenslotte verworpen door een meerderheid in de Eerste Kamer. Slechts een half jaar later is het onderwerp alweer terug op de politieke agenda. Sterker nog, vanuit de coalitie zijn concrete plannen gemaakt tot het stopzetten van de salderingsregeling. Niet in de vorm van de gewenste afbouw, maar definitief vanaf 2027. En dat terwijl de kern van de coalitie, te weten PVV en BBB in februari nog voor het aanblijven van de salderingsregeling stemde in de Eerste Kamer.

    De coalitieplannen omtrent de salderingsregeling zorgen bij huishoudens voor de nodige onzekerheid. Nadat in februari de Eerste Kamer de salderingsregeling nog leek te redden, is in de tussentijd door huishoudens voor ruim een half miljard euro geïnvesteerd in zonnepanelen. Met de nieuwe plannen van de coalitie blijkt eens te meer dat de salderingsregeling – en daarmee ook de huishoudens die twijfelen over zonnepanelen – verworden zijn tot een politieke speelbal waarin het financiële aspect een grote rol speelt. Naar verwachting kan de overheid met het afschaffen van de salderingsregeling jaarlijks 600 miljoen euro besparen.

    Voordeel zonnepanelen na de salderingsregeling

    De markt voor consumenten met zonnepanelen is momenteel ondoorzichtig. Zij mogen vooralsnog blijven salderen, maar daarentegen betalen veel huishoudens inmiddels terugleverkosten voor het overschot aan zonne-energie dat richting het energienet gaat. Rondom het afsluiten van een nieuw energiecontract zorgt dit bij huishoudens voor een complexe situatie. Bovendien resulteren de meest recente coalitieplannen in nog meer onzekerheid op een markt die toch al niet stabiel was. Wat mogen huishoudens verwachten van de periode ná de salderingsregeling?

    • Terugleverkosten voor overschot aan zonne-energie zullen naar verwachting verdwijnen
    • Terugleververgoeding zal worden gereguleerd om een redelijke terugverdientijd en rendement van zonnepanelen te garanderen
    • Urgentie zal verplaatsen naar energieopslag in de vorm van een thuisbatterij, mogelijke introductie nieuwe subsidieregeling
    • Focus op efficiënter gebruik eigen zonne-energie i.c.m. slim energiemanagement

    Bovenstaande ontwikkelingen zullen – na het aflopen van de salderingsregeling in 2027 – de duurzame energiemarkt gaan vormen. Huishoudens met zonnepanelen blijven volgens verwachting gegarandeerd van financieel voordeel ten opzichte van huishoudens zonder zonnepanelen, maar het exacte voordeel zal verschillen per huishouden. Bepalend wordt hoeveel huishoudens na 2027 al hebben voorgesorteerd op de nieuwe situatie en daarbij energieopslag in huis hebben geregeld. Bovendien wordt van huishoudens verwacht dat zij in de komende jaren over nog meer tools beschikken om slim energiemanagement in huis te implementeren.

    Zet de eerste stap richting een duurzame toekomst

    Bereken hoeveel zonnepanelen jou opleveren!

    Gratis en vrijblijvend

    De toekomst van zonne-energie na 2027

    In conclusie krijgen huishoudens zelf de touwtjes in handen om hun financiële voordeel te optimaliseren. Dat vraagt enerzijds om sturing vanuit de overheid en anderzijds om blijvende investeringen met een duidelijk perspectief voor huishoudens. Wat eveneens duidelijk is, is dat zonnepanelen ook in de toekomst een cruciale eerste basis vormen voor een completer systeem, waarmee huishoudens steeds vaker decentraal van het energienet kunnen functioneren.

    Achtergrond

    Kennisbank

    In onze kennisbank vind je alles over zonne-energie. Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? We hebben alvast vier artikelen voor je geselecteerd.
    cards knowhow icon icon
    Terugleverkosten zonnepanelen? Niet bij Soly.
    Steeds meer energiebedrijven gaan kosten berekenen aan zonnepanelenbezitters voor het terugleveren van stroom aan het energienet.
    cards knowhow icon icon
    Soly ecosysteem: efficiënter, voordeliger en steeds vaker onafhankelijk
    Een unieke mix die ervoor zorgt dat jouw huishouden in Nederland een groot deel van het jaar onafhankelijk is van het energienet.
    cards knowhow icon icon
    Hoe werkt de Soly app?
    De Soly app is een persoonlijke omgeving waarin jij je volledige energiemanagement eenvoudig zelf regelt.
    cards knowhow icon icon
    Wat is onbalans op het energienet en wat merk je daar als consument van?
    De onbalans van het energienet staat voor de mismatch tussen de vraag naar, en het aanbod van energie op het landelijke net.