Categorie:

Algemeen
Kennisbank

Soly ecosysteem: efficiënter, voordeliger en steeds vaker onafhankelijk

Het Soly ecosysteem koppelt je zonnepanelen met een thuisbatterij, laadpaal thuis en energiemanagementsysteem. Een unieke mix die ervoor zorgt dat jouw huishouden in Nederland een groot deel van het jaar onafhankelijk is van het energienet. Bovendien kan je veel geld besparen als je het ecosysteem combineert met dynamische energie, want dan profiteer je van actuele beursprijzen voor energie. Maak kennis met de voordelen van het ecosysteem van Soly.

Alle onderdelen van het Soly ecosysteem

Al 2,7 miljoen* Nederlandse huishoudens beschikken over zonnepanelen. Daarmee heeft Nederland per hoofd van de bevolking de meeste zonnepanelen geïnstalleerd. Een fijn gegeven, maar er liggen uitdagingen op ons te wachten. Zo loopt op steeds meer plekken in Nederland het stroomnet vol, waardoor netbeheerders moeite hebben om op piekmomenten stroomvraag- en aanbod in balans te brengen. Netcongestie en de verdere druk op het energienet vragen om oplossingen. En die zijn er, zeker bij Soly! Denk aan de thuisbatterij die het mogelijk maakt om tijdelijk je overschot aan (zonne-)energie op te slaan. En de laadpaal thuis die bij piekmomenten in de teruglevering van stroom kan bijdragen aan het ontlasten van het energienet.
*meetmoment op 15 maart 2024

Het Soly ecosysteem combineert slimme oplossingen met voordelige alternatieven voor bestaande producten die heel gewoon lijken, maar in de praktijk steeds verder uit de gratie raken. Zo is het dynamische energiecontract in veel gevallen al voordeliger dan een vast of variabel energiecontract. En kan de Soly Brain veel producten in huis automatisch aansturen, veel werk uit handen nemen en tegelijkertijd veel geld besparen. Verhoog je energie-efficiëntie, bespaar veel geld en zet de stap naar een duurzame, onafhankelijke toekomst.

Zonnepanelen
Thuisbatterij
Laadpaal thuis
Soly Brain®
Zelf duurzame energie opwekken

Zonnepanelen

De eerste stap naar een decentrale toekomst heb je mogelijk al gezet, of misschien ga je dit binnenkort doen: zonnepanelen. De basis van het ecosysteem. Zonnepanelen wekken het hele jaar door duurzame stroom op die je in huis kunt gebruiken. Bovendien kan je in Nederland het overschot aan zonne-energie dat je teruglevert aan het net salderen. Aan het einde van het jaar wordt je verbruik en teruggeleverde stroom vervolgens tegen elkaar weggestreept. Maar ook naast de salderingsregeling is voor zonnepanelen een belangrijke rol weggelegd in de energietransitie. Het is het centrale punt van waaruit je elke dag een stukje onafhankelijker kunt worden van het energienet.

Energie opslag thuis

Thuisbatterij

Energieopslag speelt een cruciale rol in de toekomst van ons energiehuishouden. De uitrol van de thuisbatterij in Nederland is nog maar net begonnen – en wordt mogelijk vertraagd door het voortzetten van de salderingsregeling – maar de definitieve doorbraak zal niet lang op zich laten wachten. Zelfs onder de voorwaarden van de salderingsregeling is een thuisbatterij al interessant, zeker binnen het ecosysteem. Combineer je de thuisbatterij bijvoorbeeld met dynamische energie, dan kan je starten met Energy Trading en honderden euro’s per jaar besparen. Bovendien kan je tijdens de zomermaanden ook in de avond nog gebruikmaken van de energie die je zonnepanelen overdag hebben opgewekt.

Voordelig elektrisch laden

Laadpaal thuis

De rol van de laadpaal thuis is groot. Heb je een elektrische auto? Dan ken je de hoge accucapaciteit. De accucapaciteit van een Tesla Model Y is bijvoorbeeld circa 60 kWh. Het opladen van een dergelijke accu ga je niet redden met enkel de opwek van je zonnepanelen. En juist daarom is het Soly ecosysteem essentieel. Hoe zit dat?

De energie die je zonnepanelen overdag opwekken, wordt vaak niet in zijn totaliteit verbruikt. Dat betekent dat je stroom kunt salderen. Op zich een fijn, maar niet altijd nodig. De Soly Brain en thuisbatterij verhogen je energie efficiëntie en laden je EV zoveel mogelijk op met ‘eigen stroom’.

Slim en automatisch energiemanagementsysteem

Soly Brain

Hoe handig zou het zijn als je een groot deel van de energieslurpers in huis automatisch kunt aansturen op basis van de laagste prijzen? Dankzij het energiemanagementsysteem – de Soly Brain® – zet jij die volgende stap in het energiehuishouden. De Soly Brain® is een volledig geautomatiseerd systeem dat stuurt op de hoogste efficiëntie. Daar hoef je zelf niets meer voor te doen: de Soly Brain® ontwikkelt een persoonlijk profiel, waarin je dagelijkse stroomopbrengst-, vraag- en verbruik worden opgeslagen. Bovendien kan het systeem exact vaststellen wanneer zonnepanelen veel stroom opwekken. Die energie kan het vervolgens efficiënt inzetten voor de apparaten in je woning die veel stroom vragen.

Voordeel uit actuele energieprijzen

Dynamische energie

Kies je voor dynamische energie, dan profiteer je van actuele energieprijzen, of concreter: energie tegen de beursprijs en met een inkoopvergoeding. En dat valt in de praktijk voordelig uit. Dynamische prijzen worden vastgesteld op de spotmarkt. Hier wordt het aanbod van (duurzame) energie op het net doorlopend gemonitord. Staat er veel wind en/of schijnt de zon uitbundig, dan wordt er veel energie opgewekt door windparken en zonnepanelen. Dit betekent dat het aanbod aan duurzame stroom op het net hoog is, met het gevolg dat de stroomprijzen dalen. Het stroomnet is namelijk vol, en dus wil het graag van stroom af. Die stroom kan je als consument extra voordelig afnemen binnen de voorwaarden van een dynamisch energiecontract.

Een dynamisch energiecontract is extra voordelig als je bijvoorbeeld ook een thuisbatterij en laadpaal thuis hebt. Je kunt bijvoorbeeld Energy Traden en goedkope energie opslaan op de thuisbatterij, om die energie op een duurder moment weer terug te leveren aan het net. En als je de elektrische auto moet opladen, dan kan je ervoor kiezen om dit te doen als de dynamische stroomprijs lager ligt. Het bevestigt de toegevoegde waarde van een dynamisch energiecontract binnen het Soly ecosysteem.

Energienet

Volledig onafhankelijk: kan dat (al)?

Stel: je hebt het volledige ecosysteem van Soly geïnstalleerd, maakt je dat dan 100% onafhankelijk van het energienet? In de praktijk is dat situatieafhankelijk. Omdat Nederland een gematigd zeeklimaat kent, hebben we onvoldoende zonuren om een volledig jaar op zonne-energie te kunnen leven. In de wintermaanden ligt het aantal zonuren bijvoorbeeld substantieel lager, waardoor je noodgedwongen toch nog ‘gaten’ in je energiehuishouding blijft houden. Echter, er is ook nog zoiets als wind. En omdat Nederland ook windrijk is, is het goed mogelijk dat die gaten in de dynamische energievraag worden gevuld met duurzame stroom uit windenergie. Bovendien bestaan er wel degelijk oplossingen die op termijn het decentrale karakter van het Soly ecosysteem verder kunnen versterken.

Bidirectioneel laden biedt veel potentie

Die oplossing dient zich aan in de vorm van bidirectioneel laden, en de elektrische auto en laadpaal spelen een belangrijke rol in dit proces. Bidirectioneel laden betekent dat je twee kanten op kunt laden. Zo kan je de EV opladen met duurzame stroom van zonnepanelen, maar andersom kan je apparaten in huis ook laten draaien op stroom die afkomstig is van je laadpaal. We noemen dat ook wel Vehicle-to-Home (V2H).

En het mooie is: het ecosysteem van Soly beschikt al over de software om dit mogelijk te maken. Houd er wel rekening mee dat bidirectioneel laden enkele aanpassingen in de meterkast vereist. Ook wordt bidirectioneel laden niet door ieder type elektrische auto ondersteund.

Adviesgesprek

Stap over op het Soly ecosysteem

Steeds meer dagen onafhankelijk van het centrale energienet: dat is ons doel. En we maken het mogelijk voor steeds meer Nederlandse huishoudens. Het Soly ecosysteem wordt dagelijks geoptimaliseerd om jou te voorzien van duurzame stroom, en minder afhankelijk te maken van het energienet. Wil je meer weten? Vraag dan een persoonlijk adviesgesprek aan bij Soly. Het is vrijblijvend! Een persoonlijk adviesgesprek kent veel voordelen:

  • Een ervaren adviseur neemt alle tijd om je te adviseren over de mogelijkheden op jouw adres
  • We informeren je exact over de besparing die het Soly ecosysteem met zich meebrengt
  • Je ontvangt tot slot een vrijblijvende offerte voor alle onderdelen van het Soly ecosysteem

Gratis en vrijblijvend

Laat hier je gegevens achter