Categorie:

Milieu
Kennisbank

EK 2024 in Duitsland: Het duurzaamste EK voetbal ooit?

In juni en juli 2024 vormt Duitsland het decor voor het Europees kampioenschap voetbal voor mannen. Vierentwintig teams, waaronder Oranje, zullen de strijd aangaan in tien verschillende stadions, verspreid over het hele land. Hoewel dit evenement veel vreugde en sportiviteit met zich meebrengt, gaat het ook gepaard met aanzienlijke milieuvervuiling, onder andere door de vele vluchten van de teams en fans naar Duitsland. Dit jaar hebben de UEFA en de DFB echter ambitieuze plannen: het Europees kampioenschap 2024 moet het meest duurzame ooit worden. Hoe zijn ze van plan deze ambitie te verwezenlijken?

WK 2022 in Qatar

Het CO2-neutrale sprookje in Qatar

De ambitie om een duurzamer voetbaltoernooi te organiseren is niet nieuw. Twee jaar geleden beloofden Qatar en de FIFA het eerste CO2-neutrale toernooi in de geschiedenis te organiseren. Mensen waren vanaf het begin al erg sceptisch over de haalbaarheid van deze belofte in een woestijnland dat zijn rijkdom dankt aan fossiele brandstoffen, en deze twijfels bleken terecht. In werkelijkheid stootte het WK in Qatar ruim 70 procent meer CO2 uit dan het WK in Rusland vier jaar daarvoor. De uitstoot van 3,6 miljoen ton CO2 is bijna evenveel als de jaarlijkse uitstoot van Namibië. Of deze CO2-uitstoot volledig is gecompenseerd, is onduidelijk. De Zwitserse reclamewaakhond concludeerde, nadat milieuorganisaties uit verschillende landen een zaak hadden aangespannen, dat het WK in Qatar niet CO2-neutraal genoemd kon worden.

Music of the Spheres wereldtour

Coldplay's duurzame wereldtour

Dat het verduurzamen van grote evenementen wél mogelijk is, bewees Coldplay met hun wereldtour Music of the Spheres. De Britse rockband bedacht diverse duurzame oplossingen waarmee ze de CO2-uitstoot van hun concerten met 59% hebben verminderd. Deze duurzame prestaties bereikten ze onder andere door een boom te planten voor iedere bezoeker, alle goederen te transporteren met elektrisch vervoer en gebruik te maken van zonne-energie. Ook werden de bezoekers van het concert medeverantwoordelijk gehouden voor het verduurzamen van het evenement. Via een kinetische dansvloer en power bikes konden zij energie opwekken die tijdens de show werd gebruikt. De tour had ook een Nederlands tintje: de overtollige duurzaam opgewekte energie werd opgeslagen in mobiele, oplaadbare batterijen van het Arnhemse bedrijf Wattsun.

Wil jij ook scoren tijdens het EK?

Als klant van Soly kun je meedoen aan onze Vriendenactie!

Voor elke vriend die je aandraagt die kiest voor zonnepanelen van Soly, scoor jij een mooi cashback-bedrag. Daarnaast pass je jouw vrienden een leuke korting op de offerte van zonnepanelen. Je profiteert dus allebei van deze actie!

Heb je nog geen zonnepanelen? Doorloop binnen twee minuten onze ZonneConfigurator om te ontdekken hoeveel jij kunt besparen met zonne-energie.

Samen spelen we duurzaam en winnen we allemaal!

EK 2024 in Duitsland

Duurzaamheid tijdens het EK 2024

Of het EK voetbal in Duitsland net zo’n duurzaam succes wordt als de tour van Coldplay? Dat is nog maar de vraag. De voorbereidingen van de toernooiorganisatoren zijn in ieder geval hoopgevend. Voor de 17e editie van het toernooi werden geen nieuwe stadions gebouwd; in plaats daarvan werden bestaande Duitse stadions verduurzaamd. Zo zijn ze uitgerust met LED-verlichting, waterbesparende toiletten en zonnepanelen op het dak. Ook op het veld zelf is verduurzaamd: de Fussballiebe, oftewel de EK-bal, is gemaakt van duurzame materialen.

Daarnaast is er aandacht besteed aan het meest vervuilende aspect van het EK: het vervoer van miljoenen supporters. Reizen per trein wordt gestimuleerd en is tijdens het toernooi goedkoper of zelfs gratis. Het Nederlands Elftal lijkt deze memo echter gemist te hebben, want zij vertrokken per vliegtuig naar Wolfsburg, wat veel kritiek opleverde van milieuorganisaties en experts.

Of het EK voetbal 2024 daadwerkelijk het duurzaamste toernooi ooit wordt, moet nog blijken. Het is in ieder geval een positieve ontwikkeling dat duurzaamheid steeds meer aandacht krijgt bij het organiseren van grote evenementen.

Achtergrond

Kennisbank

Een kennisbank waarin je meer leest over zonnepanelen, de thuisbatterij, laadpalen, dynamische energie en meer. Alles net even met iets meer diepgang. Lees vooral verder of bezoek één van onze uitgelichte artikelen om meer te weten te komen. Zonne-energie voor iedereen. Het kan.
cards knowhow icon icon
Besparing CO₂-uitstoot door zonnepanelen
Kiezen voor zonnepanelen heeft verschillende voordelen. Je bespaart op de maandelijkse kosten, je bent niet meer afhankelijk van stijgende energieprijzen en verhoogt de waarde van je woning. Maar hoeveel CO2-uitstoot bespaar je eigenlijk na de overstap op zonne-energie?
cards knowhow icon icon
Voordelen van de thuisbatterij met dynamische energie
Met een thuisbatterij kun je niet alleen je zonnepanelen efficiënter benutten en je huishouden minder afhankelijk maken van het elektriciteitsnet, maar je kunt ook extra financieel voordeel behalen uit de thuisbatterij door deze te combineren met een dynamisch energiecontract.
cards knowhow icon icon
Vanaf 2027 verplicht zonnepanelen op daken
Vanaf 2027 moet binnen de Eurozone ieder nieuw gebouw onder voorwaarden verplicht beschikken over zonnepanelen. Het Europees Parlement heeft definitief overeenstemming bereikt over een herziening van de Energy Performance of Buildings Directive.
cards knowhow icon icon
Laadpaal in combinatie met zonnepanelen
Heb je interesse in een laadpaal thuis, en heb je al zonnepanelen op je dak? De laadpaal thuis is de oplaadoplossing voor elektrische auto’s en biedt vele voordelen. Wat zijn de extra voordelen van een laadpaal thuis in combinatie met zonnepanelen?