WK 2022 in Qatar
Het CO2-neutrale sprookje in Qatar
De ambitie om een duurzamer voetbaltoernooi te organiseren is niet nieuw. Twee jaar geleden beloofden Qatar en de FIFA het eerste CO2-neutrale toernooi in de geschiedenis te organiseren. Mensen waren vanaf het begin al erg sceptisch over de haalbaarheid van deze belofte in een woestijnland dat zijn rijkdom dankt aan fossiele brandstoffen, en deze twijfels bleken terecht. In werkelijkheid stootte het WK in Qatar ruim 70 procent meer CO2 uit dan het WK in Rusland vier jaar daarvoor. De uitstoot van 3,6 miljoen ton CO2 is bijna evenveel als de jaarlijkse uitstoot van Namibië. Of deze CO2-uitstoot volledig is gecompenseerd, is onduidelijk. De Zwitserse reclamewaakhond concludeerde, nadat milieuorganisaties uit verschillende landen een zaak hadden aangespannen, dat het WK in Qatar niet CO2-neutraal genoemd kon worden.
Music of the Spheres wereldtour
Coldplay's duurzame wereldtour
Dat het verduurzamen van grote evenementen wél mogelijk is, bewees Coldplay met hun wereldtour Music of the Spheres. De Britse rockband bedacht diverse duurzame oplossingen waarmee ze de CO2-uitstoot van hun concerten met 59% hebben verminderd. Deze duurzame prestaties bereikten ze onder andere door een boom te planten voor iedere bezoeker, alle goederen te transporteren met elektrisch vervoer en gebruik te maken van zonne-energie. Ook werden de bezoekers van het concert medeverantwoordelijk gehouden voor het verduurzamen van het evenement. Via een kinetische dansvloer en power bikes konden zij energie opwekken die tijdens de show werd gebruikt. De tour had ook een Nederlands tintje: de overtollige duurzaam opgewekte energie werd opgeslagen in mobiele, oplaadbare batterijen van het Arnhemse bedrijf Wattsun.
EK 2024 in Duitsland
Duurzaamheid tijdens het EK 2024
Of het EK voetbal in Duitsland net zo’n duurzaam succes wordt als de tour van Coldplay? Dat is nog maar de vraag. De voorbereidingen van de toernooiorganisatoren zijn in ieder geval hoopgevend. Voor de 17e editie van het toernooi werden geen nieuwe stadions gebouwd; in plaats daarvan werden bestaande Duitse stadions verduurzaamd. Zo zijn ze uitgerust met LED-verlichting, waterbesparende toiletten en zonnepanelen op het dak. Ook op het veld zelf is verduurzaamd: de Fussballiebe, oftewel de EK-bal, is gemaakt van duurzame materialen.
Daarnaast is er aandacht besteed aan het meest vervuilende aspect van het EK: het vervoer van miljoenen supporters. Reizen per trein wordt gestimuleerd en is tijdens het toernooi goedkoper of zelfs gratis. Het Nederlands Elftal lijkt deze memo echter gemist te hebben, want zij vertrokken per vliegtuig naar Wolfsburg, wat veel kritiek opleverde van milieuorganisaties en experts.
Of het EK voetbal 2024 daadwerkelijk het duurzaamste toernooi ooit wordt, moet nog blijken. Het is in ieder geval een positieve ontwikkeling dat duurzaamheid steeds meer aandacht krijgt bij het organiseren van grote evenementen.