Update 17-12-2024
Salderingsregeling stopt vanaf 2027
Op 17 december 2024 heeft de senaat definitief besloten de salderingsregeling te schrappen vanaf 2027. Daarmee is de kogel definitief door de kerk. De salderingsregeling bestaat in Nederland sinds 2004, maar deze wordt nu na ruim 20 jaar afgeschaft. De reden hiervoor is is dat de regeling de overheid steeds meer geld kost, en zonnepanelen inmiddels ook zo gedaald zijn in prijs dat ze ook rendabel zijn zonder salderingsregeling. Waar eerst het idee was om de regeling per 2025 geleidelijk af te bouwen, is er nu voor gekozen om de regeling per 2027 in één klap te laten verdwijnen.
Ondanks dat de regeling verdwijnt, zullen zonnepanelen nog steeds rendabel zijn. Vooral in combinatie met een thuisbatterij die slim wordt aangestuurd via een slim energiemanagementsysteem kun je de terugverdientijd van je investering flink verlagen.
Diverse partijen in de Tweede Kamer zien de salderingsregeling voor zonnepanelen het liefst blijven. Zij vrezen het gevaar van het afschaffen van de salderingsregeling, met name in het bereiken van de duurzaamheidsdoelstellingen. GroenLinks/PvdA, de nieuwe coalitie op links, wil zelfs extra middelen vrijmaken die zonnepanelen op huurwoningen en koopwoningen in het lagere segment mogelijk maken. Bovendien wil de partij wachten met het afbouwen van de salderingsregeling totdat ook alle midden- en lage inkomens hebben geprofiteerd.
De BBB en SP willen de salderingsregeling het liefst later afbouwen; BBB wil hiermee starten in 2030, terwijl de SP van mening is dat het versneld afbouwen van de salderingsregeling ‘gratis geld’ zou betekenen voor de energiereuzen. Zij hoeven bij het wegvallen van de salderingsregeling namelijk geen vergoeding meer uit te keren voor de energie die zij teruggeleverd krijgen, terwijl de verkoopprijs voor energie onverminderd hoog blijft. De focus zou volgens de SP dan ook moeten liggen op profijt voor lagere inkomens, en minder geld voor de energiereuzen.
De Partij voor de Dieren wil zonnepanelen op daken, bedrijventerreinen en langs de snelweg aanmoedigen door het behoud van de salderingsregeling. Ook zouden nieuwe gebruikers van zonnepanelen onder dezelfde voorwaarden als voorheen moeten kunnen profiteren van de salderingsregeling. Volgens JA21 – de partij van Joost Eerdmans – moet de overheid de spelregels voor zonnepanelen niet tussentijds veranderen. Zo wil minister van Klimaat en Energie Rob Jetten (D66) de salderingsregeling versneld ‘versoberen’. Vanuit JA21 klinkt hierover veel kritiek. Tot slot is 50Plus groot voorstander van de salderingsregeling, en zou afbouw ervan een ongewenst effect kunnen hebben op de duurzame opwekking van energie.
Een groot aantal partijen heeft zich neutraal of beperkt uitgesproken over de toekomst van de salderingsregeling. Zo geeft de PVV aan dat het van nature geen liefhebber is van financiële regelingen die een onevenwichtig speelveld creëren. Het Nieuw Sociaal Contract van Pieter Omtzigt wil de hoogte van Redelijke Vergoeding voor het terugleveren van stroom vastleggen in de Algemene Maatregel van Bestuur, waarmee het financiële voordeel van zonnepanelen in de toekomst gewaarborgd wordt. De consument moet meer ruimte krijgen voor een eerlijke vergoeding van de teruggeleverde stroom aan het energienet.
Volt is overwegend voor de afbouw van salderingsregeling. Mocht die regeling op termijn verdwijnen, dan vindt de partij dat de subsidievorm nu al moet worden omgezet naar een regeling die energieopslag op een thuisbatterij stimuleert. Die regeling moet bovendien langer doorlopen dan de huidige salderingsregeling, die loopt tot 2030. BVNL wil toe naar een regeling die een terugverdientijd van 7 jaar op zonnepanelen kan garanderen. De partijen DENK en BIJ1 hebben geen duidelijk standpunt geformuleerd met betrekking, maar zijn volgens de recente stemwijzers overwegend tegen van de afbouw van de salderingsregeling.
De partijen uit het huidige demissionaire kabinet – VVD, D66, CDA en ChristenUnie – zijn zoals verwacht tegen het behoud van de salderingsregeling, en willen de regeling vanaf 2025 tot 2030 in stappen afbouwen. Tijdens de meest recente stemmingen in de Tweede Kamer vonden zij daarbij steun van Forum voor Democratie, SGP, Volt, Fractie Gündogan en Fractie de Haan.
Daarbij moet worden opgemerkt dat de SGP het geld dat vrijkomt uit de afbouw van de salderingsregeling wil laten opgaan in verlaging of vrijstelling van energiebelasting voor eigenaren van zonnepanelen. Het CDA en D66 hebben met klem gevraagd om het teruglevertarief voor teruggeleverde stroom in orde te maken, waarmee de terugverdientijd van 7 jaar op zonnepanelen gegarandeerd wordt.
Salderingsregeling later afbouwen of vanaf 2025?
Met de huidige verdeling in de Tweede Kamer is het nog steeds niet helemaal duidelijk wat er na de verkiezingen op 22 november 2023 gaat gebeuren met de salderingsregeling. De timing voor het afbouwen van de salderingsregeling is hoe dan ook een punt van aandacht. Zo zou nu al duidelijk zijn dat de start van de afbouw van de salderingsregeling op 1 januari 2025 niet haalbaar is, en wordt in de wandelgangen al gesproken over 1 januari 2026 als startpunt voor de afbouw. Volgens Pieter Omtzigt van het Nieuw Sociaal Contract moeten we het uitstel van de afbouw van de salderingsregeling ‘niet overdramatiseren’.