Categorie:

Zonnepanelen
Kennisbank

Mythes over zonnepanelen

Als het gaat om het aanschaffen van zonnepanelen, dan kunnen huiseigenaren terughoudend zijn door de verhalen die rondgaan op het internet. Zo bestaan er uiteenlopende verhalen en mythes omtrent zonnepanelen. De berg aan informatieve content die we op het internet kunnen vinden, zorgt er ook voor dat we te maken hebben met een deel misinformatie. Laat het er je dus niet van weerhouden om de voordelen van zonne-energie zelf te ervaren. We nemen je graag mee in de wereld van zonnepanelen: wat zijn de 7 meest bekende mythes over zonnepanelen en kloppen ze (tegenwoordig nog) wel?

#1 Zonnepanelen werken niet op bewolkte dagen

Zonnepanelen kunnen onder vrijwel alle omstandigheden worden benut, óók op dagen dat het bewolkt weer is. Hoewel zonnepanelen minder efficiënt zijn onder een deken van wolken, kunnen ze nog steeds elektriciteit opwekken. Om dit goed te kunnen begrijpen, moet je eerst weten hoe zonnepanelen werken. Op een bewolkte dag is je zonne-energie installatie actief op basis van diffuus licht. Dat betekent dat zelfs als buiten de zon niet schijnt, je op een bewolkte dag nog steeds een aanzienlijke hoeveelheid zonne-energie kan produceren.

#2 Zonnepanelen werken alleen in warme klimaten

Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit, en niet directe warmte. Dit verklaart ook de term ‘zonnepanelen’. Het is een vergissing om te denken dat zonnepanelen beter werken in een (extreem) warme omgeving. Sterker nog: in feite presteren zonnepanelen vaak beter in een koudere omgeving, omdat hierin de efficiëntie van het systeem optimaal is. Het vermogen en de efficiëntie van zonnepanelen zal zelfs afnemen naarmate de temperaturen stijgen naar 25 graden of meer.

#3 In Nederland schijnt de zon te weinig voor voldoende zonne-energie

In Nederland hebben we te maken met een gematigd klimaat of zeeklimaat. Dit betekent dat we het hele jaar door te maken kunnen hebben met regenval, en tegelijkertijd brengt dit gematigde zeeklimaat een ander belangrijk aspect met zich mee: regionale verschillen in het gemiddeld aantal zonuren per jaar. In de kustregio’s profiteer je gemiddeld van 1.600 tot 1.700 zonuren per jaar, terwijl dit verder landinwaarts blijft steken op gemiddeld 1.400 tot 1.500 zonuren.

Zoals je onder zonnepanelen mythe #1 al hebt gelezen, werken zonnepanelen ook bij bewolkt weer. Voor een hogere efficiëntie is zonneschijn natuurlijk wel gewenst. Maarmet de hierboven genoemde cijfers – het gemiddeld aantal zonuren per jaar – doen we het in Nederland prima. Er zijn voldoende zonuren om zonnepanelen rendabel te maken, dit zie je ook terug in de terugverdientijd van zonnepanelen.

#4 Oriëntatie: zonnepanelen zijn alleen rendabel met een dak op het Zuiden

Hoeveel zonne-energie jouw zonnepanelen opwekken, is afhankelijk van verschillende factoren. De oriëntatie van zonnepanelen ten opzichte van de zon is daar onderdeel van. Zo zouden zonnepanelen volgens de verhalen uitsluitend rendabel zijn bij een oriëntatie op het zuiden. Liggen de zonnepanelen in deze oriëntatie op het dak, dan vangen ze op het hoogtepunt van de dag een maximale hoeveelheid zonlicht op. Dit klopt, maar dat is niet het volledige verhaal.

Momenteel profiteren we in Nederland nog van de salderingsregeling. Die regeling maakt het interessant om duurzame zonne-energie terug te leveren aan het net, omdat je de teruggeleverde energie aan het einde van het contractjaar mag wegstrepen tegen je verbruik. De salderingsregeling komt evenwel op termijn te vervallen, en dus verandert de situatie voor eigenaren van zonnepanelen.

Energie terugleveren levert minder op, en het effectieve ‘eigen gebruik’ van zonne-energie wordt nog belangrijker. Dit heeft ook gevolgen met betrekking tot de beste oriëntatie van zonnepanelen op je dak. Omdat we overdag – wanneer onze zonnepanelen de meeste energie opwekken – vaak niet thuis zijn, moeten we met een Zuid-opstelling van zonnepanelen tot laat in de ochtend én al aan het einde van de middag een beroep doen op het traditionele energienet. Om ook ná de salderingsregeling optimaal te profiteren van zonnepanelen, is een Oost-West opstelling van zonnepanelen straks minimaal net zo rendabel als de bekende Zuid-opstelling. Dit voorkomt echter niet dat we ‘s ochtends en ‘s avonds in principe nog aangewezen blijven op het energienet.

#5 Zonnepanelen zijn te duur

Hoewel zonnepanelen in de meeste gevallen een initiële investering vereisen, zijn de kosten in de loop der jaren aanzienlijk gedaald. Zo is de gemiddelde prijs per Wattpiek (Wp) van zonnepanelen tussen 2007 en 2022 liefst 75% gedaald.

Tevens bestaat er een interessant alternatief in de vorm van zonnepanelen huren. Dit concept vereist geen initiële investering, terwijl je na de installatie van de zonnepanelen alsnog geniet van alle zonnige voordelen. Dat maakt de stap naar zonnepanelen laagdrempelig en interessant voor een grotere groep consumenten.

Bovendien zullen zonnepanelen je energierekening sterk verlagen, zeker gezien de huidige energieprijzen, en ga je besparen én verdienen over een periode van zeker 20 tot 30 jaar.

#6 Zonnepanelen vereisen veel onderhoud

Zonnepanelen zijn over het algemeen juist heel onderhoudsarm. Een klein laagje stof over de panelen zorgt niet direct voor een lagere efficiëntie, en tegelijk zorgt een goede regenbui al voor een schoon oppervlak.

Het af en toe reinigen van het oppervlak van de panelen om vuil en bladeren te verwijderen, is meestal voldoende. Dit kun je vaak zelf doen. Maar wanneer je jezelf niet vertrouwt op een hoge ladder, dan kun je dit karwei ook uitbesteden aan een specialist. Moderne zonnepanelen zijn overigens duurzaam en kennen een lange levensduur.

#7 Zonnepanelen zullen mijn energiebehoeften volledig dekken

Het vermogen van zonnepanelen om in de energiebehoefte te voorzien, hangt af van verschillende factoren, waaronder de beschikbare dakruimte, de locatie, het aantal panelen en het energieverbruik. Het is mogelijk dat zonnepanelen niet alle benodigde elektriciteit kunnen leveren, maar ze kunnen nog steeds een aanzienlijk deel van de energiebehoefte dekken. Gemiddeld voorzien zonnepanelen voor circa 30 tot 50 procent in je energiebehoefte. Daarnaast lever je een groot deel van je zonnestroom terug aan het energienet, om daarbij gebruik te maken van de salderingsregeling.

Wil je de efficiëntie van je eigen zonne-energie verhogen? Dan kan de thuisbatterij je helpen. De batterij voor zonnepanelen kan overtollige zonne-energie tijdelijk opslaan, waarna je die energie op een later moment kan gebruiken. Daarmee groeit het effectieve gebruik van je eigen zonne-energie naar 60 tot 80 procent.

 

Achtergrond

Kennisbank

Nu we de bekendste mythes, feiten en fabels over zonnepanelen hebben ontrafeld, wil je misschien meer! Daarom hebben we een kennisbank. Voor jou de plek waar je meer achtergronden leest over het product, de garanties, voordelen en prijzen. Ontdek meer!
cards knowhow icon icon
Wat kan je doen met 1 kWh stroom?
De stroom die zonnepanelen opwekken wordt uitgedrukt in kilowattuur (kWh). Op een zonnige zomerdag kan je per zonnepaneel zomaar 2 kWh energie opwekken.
cards knowhow icon icon
Is een dynamisch energiecontract interessant met zonnepanelen?
Het dynamische energiecontract wint steeds meer terrein ten opzichte van vaste en variabele energiecontracten. Is dat eigenlijk interessant als je zonnepanelen hebt?
cards knowhow icon icon
“61% consumenten met zonnepanelen enthousiast over thuisbatterij”
Een meerderheid van de Nederlandse consumenten wil in de komende twee jaar een thuisbatterij laten installeren, mits de voorwaarden kloppen.

Kom in contact

Heb je nog een vraag en wil je graag persoonlijk contact met één van onze adviseurs? Bekijk onze contactmogelijkheden.
contact image