Categorie:

Techniek
Kennisbank

Zonnepanelen op een dakkapel – goede keuze?

Zonnepanelen op een dakkapel plaatsen, kan dat? Wanneer je hiervoor kiest, dan gaat het vaak om een plat dak of een dak met flauwe helling. Dat maakt het makkelijker om de ideale hellingshoek te bepalen, maar niet iedere dakkapel is berekend op de constructie van zonnepanelen. Het is dus niet zomaar een uitgemaakt een-tweetje. Waar moet je rekening mee houden?

Zonnepanelen plaatsen op de dakkapel, kan dat?

Om die vraag maar direct te beantwoorden: in principe kan het wel, maar verstandig is het niet. Een dergelijke constructie op de dakkapel brengt vaak risico’s met zich mee. Veel bestaande dakkapellen zijn niet gebouwd op het relatief hoge gewicht van een zonnepanelen installatie. Helaas, want veel dakkapellen beschikken wel degelijk over voldoende ruimte om circa 3 á 4 zonnepanelen te installeren. Bij Soly raden we de keuze voor zonnepanelen op een dakkapel af. Dit vanwege de consequenties voor zowel de dakkapel en de reële kans op complicaties (lekkages).

Gewicht van zonnepanelen en oppervlakte dakkapel

Wist je dat zonnepanelen gemiddeld ongeveer 20 kilogram wegen? Dat is exclusief de constructie en ballast voor het systeem. In principe is geen enkele dakkapel in de basis geschikt om de constructie met zonnepanelen te kunnen ‘dragen’.

Het technische euvel voor zonnepanelen op een dakkapel is te vinden in het ruimtegebrek. Een constructie van 3 of 4 zonnepanelen ligt vaak dicht tegen de rand van het platte dak, waardoor de wind vat kan krijgen om het systeem. Om de zonnepanelen te wapenen tegen extreme weersinvloeden, zoals harde wind, moet extra ballast worden toegevoegd. Dit zorgt ervoor dat de complete constructie van zonnepanelen in potentie tegen de 200 kilo kan weegt; te veel voor een dakkapel. Hoewel een gedegen constructieberekening uitkomst zou kunnen bieden, is het onverstandig om hiervoor te kiezen.

Voordelen en Nadelen

Zonnepanelen op een dakkapel

Wat zijn de praktische voor- en nadelen van zonnepanelen op een dakkapel?

Voordelen

✓ Plat dak: zonnepanelen kunnen met perfecte hellingshoek worden geïnstalleerd
✓ Weinig dakruimte voor zonnepanelen, toch een besparing op de energierekening
✓ De zonnepanelen zijn vrijwel onzichtbaar op het platte gedeelte van een dakkapel

Nadelen 

X De constructie van de dakkapel is niet vaak niet berekend op zonnepanelen
X De zonnepanelen worden meer blootgesteld aan wind en daarmee is er meer risico
X Een te zware belasting van de dakkapel heeft consequenties (lekkage of beschadiging)

Alternatieve mogelijkheden voor zonnepanelen

Wil je de zonnepanelen naast, onder of boven de dakkapel installeren? Dat is technisch wél goed mogelijk. Binnen onze dakscan voor zonnepanelen houden we rekening met de ruimte rondom de dakkapel, de oriëntatie van het dak en de kans op schaduwvorming. Het is verstandig om de zonnepanelen op een strategische positie te installeren. Mocht de positie van de dakkapel een schaduwwerking effect hebben op de zonnepanelen op het dak, dan kiezen we vaak voor een parallel geschakeld systeem. Onze power-optimizers kunnen in de praktijk het eventuele verlies aan rendement compenseren of maximaal beperken.

Kennisbank

Hier gaan we dieper in op alle vragen over zonnepanelen. Zo bent u nog beter geïnformeerd voordat u overgaat tot het kopen of leasen van een zonnesysteem.
cards knowhow icon icon
Hoeveel zonnepanelen zijn er nodig voor een warmtepomp?
Steeds meer huishoudens willen gasvrij wonen, en stappen om die reden over op de warmtepomp. Een logische keuze die past binnen de huidige ontwikkelingen en energietransitie.
cards knowhow icon icon
Hoeveel zonnepanelen passen op mijn dak?
Je wilt zonnepanelen laten plaatsen op het dak van je woning of bedrijfspand. Maar: hoeveel zonnepanelen heb ik nodig en wat is het potentieel rendement? Het zijn de vragen die onlosmakelijk verbonden zijn aan een investering in duurzame zonne-energie.
cards knowhow icon icon
Wat zijn de voordelen van zonnepanelen?
In Nederland hebben we de laatste jaren te maken met warme en zonnige zomers. Het jaar 2022 heeft al een aantal records uit de boeken gespeeld met betrekking tot het aantal zonuren, en we zitten pas halverwege september.
cards knowhow icon icon
Welke verschillende garanties zijn er bij zonnepanelen?
Als je kiest voor zonnepanelen kopen of zonnepanelen huren, wil je er zeker van zijn dat je hier jarenlang zorgeloos van kunt genieten. De garanties die je bij de installatie krijgt, kunnen een bepalende rol spelen in je aankoopproces.

Vertel hoe we je kunnen helpen

Kom je er toch niet helemaal uit of heb je een aanvullende vraag? Geen wolkje aan de lucht! Kom in contact met een van onze collega’s via de mail of de telefoon. Ook kan je ons een chatbericht sturen.
contact image