Tijdens de lentemaanden maart, april en mei is er in Nederland volop ruimte voor de zon. Laat dat nou net de perfecte omstandigheden zijn voor je zonnepanelen om veel duurzame energie op te wekken. De stand van de zon is in de lente al behoorlijk hoog en dat zorgt voor de gewenste instraling van de zon op ieder paneel, mits de installatie goed is gedaan. De hellingshoek van zonnepanelen ten opzichte van de zon zou bij voorkeur tussen de 33 en 35 graden moeten liggen. Is hier sprake van, dan is de lente een ideale periode om zonnepanelen op het dak te hebben. Zowel de stand van de zon als de hellingshoek van je zonnepanelen bieden een goede basis voor de hoge opbrengst in het lenteseizoen.
Bovendien zijn ook de overige weersomstandigheden ideaal. Het is in de lente – ten opzichte van de zomer – namelijk niet te warm en dat merk je in de netto opbrengst van je zonnepanelen. Wat veel mensen niet weten, is dat de opbrengst van zonnepanelen in de lente vaak hoger ligt dan in de zomer. Hoe zit dat precies?
Rendement zonnepanelen hoger in de lente
Zonnepanelen hebben behoefte aan zonlicht, maar zowel de functionaliteit en het rendement kunnen afnemen wanneer het buiten juist té warm is. Dit heeft te maken met de wisselwerking tussen elektronen (deeltjes in het silicium van een zonnepaneel) en fotonen (kleine lichtdeeltjes met energie). Naarmate de temperatuur van beide elementen dichter bij elkaar komt de liggen, daalt het voltage en daarmee het rendement van zonnepanelen. Omdat de temperatuur in de lentemaanden vaak iets lager ligt, gemiddeld zo tussen de 10 en 20 graden, is in deze periode sprake van een hoger rendement van het systeem.
Nog meer goed nieuws: ook na 2025 blijven eigenaren van zonnepanelen profiteren van de salderingsregeling. Binnen deze regeling mag je de stroom die je gedurende het jaar teruglevert aan het energienet – het overschot aan opgewekte zonne-energie – tegen kostprijs wegstrepen op je verbruik. Daarmee ben je veel minder afhankelijk van het energienet en betaal je bovendien minder energiebelasting. Het oorspronkelijke plan van de overheid, namelijk om de salderingsregeling vanaf 2025 in stappen af te bouwen, sneuvelde in 2024 in de Eerste Kamer.
In conclusie: ook als je deze lente nog zonnepanelen wilt kopen of huren, of deze natuurlijk al gewoon hebt, profiteer je de komende jaren nog gewoon van alle voordelen van de salderingsregeling.
Hoe zit het met de zonpotentie in de regio? Hoewel Nederland maar een klein land is, bestaan er wel degelijk regionale verschillen in het gemiddeld aantal zonuren per jaar. In zekere zin zou je kunnen zeggen: hoe dichter je bij de kust woont, des te hoger ligt het verwachte aantal zonuren. En vice versa. Ter illustratie: in de maand maart kan het verschil in zonuren tussen het noordwesten en zuidoosten van Nederland oplopen tot bijna 40 uur. Dat merk je in de opbrengst van je zonnepanelen.
Daarmee willen we echter niet suggereren dat je in het zuidoosten van Nederland geen zonnepanelen moet nemen; enige nuance is op zijn plaats. Zonnepanelen blijven boven alles een investering die zichzelf binnen enkele jaren terugverdient, ongeacht de regio.