Categorie:

Dynamische energie
Kennisbank

Huishoudens met dynamisch energiecontract bespaarden in 2023 honderden euro’s

Recent onderzoek door de Vereniging van Dynamische Energieleveranciers heeft aangetoond dat huishoudens met een dynamisch energiecontract in 2023 enkele honderden euro’s hebben bespaard. De grootste verschillen bevonden zich in de kosten voor een dynamisch en variabel energiecontract, waar sprake was van een significant verschil van ruim 500 euro ten voordele van een dynamisch energiecontract. Ook het profijt van een dynamisch energiecontract ten opzichte van een vast contract nam toe, zij het met een kleinere marge: ruim 200 euro per jaar.

In dit artikel bespreken we de volgende onderwerpen:

✓ Prijsverschillen energie tussen vast, variabel en dynamisch energiecontract.

✓ Invloed prijsplafond op de energieprijzen in 2023.

✓ Is het verstandig om te kiezen voor een dynamisch energiecontract in 2024?

Dynamische energie

Adviesgesprek aanvragen

Om een vrijblijvend adviesgesprek op te zetten, vragen we je om je gegevens achter te laten zodat we contact met je kunnen opnemen. Een vrijblijvend adviesgesprek met Soly geeft je de volgende voordelen:

 • Een ervaren adviseur kijkt naar de beste oplossing voor jouw situatie
 • We nemen de tijd om jouw wensen te bespreken en eventuele vragen te beantwoorden
 • Na het gesprek delen we een vrijblijvende offerte voor dynamische energie

Vrijblijvend advies

Plan nu je afspraak in

  Geheel vrijblijvend
  Kosten

  Gas en licht flink voordeliger binnen dynamisch energiecontract

  Voor het onderzoek door VvDE zijn 18 energieleveranciers onder de loep genomen. Daarbij werd gekeken naar de ontwikkeling van de gemiddelde gas- en stroomprijs binnen een vast-, variabel- en dynamisch energiecontract gedurende het jaar 2023.

  Dynamische energieprijs in 2023
  Per maand: € 157.31
  Jaarlijks: € 1,887.75

  Vaste energieprijs in 2023
  Per maand: € 175.88
  Jaarlijks: € 2,110.56

  Variabele energieprijs in 2023
  Per maand: € 202,81
  Jaarlijks: € 2443,68

  Met name het verschil in kosten tussen een variabel en dynamisch energiecontract is opvallend, te meer omdat ruim 60 procent van de Nederlandse huishoudens momenteel gebruikmaakt van een variabel energiecontract.

  Lagere dynamische prijzen door toename wind- en zonne-energie

  Dat de dynamische energieprijzen in 2023 historisch laag waren, heeft volgens de analyse door VvDE vooral te maken met de weersomstandigheden. Zo was 2023 het op zes na zonnigste jaar sinds de start van de metingen, en hadden we in hetzelfde jaar bovendien te maken met bovengemiddeld veel winderige dagen. Dit zorgde in 2023 voor een recordaantal uren (316) waarin een negatieve stroomprijs werd genoteerd. Eind mei bereikte de negatieve stroomprijs een nieuw hoogtepunt, waarin huishoudens voor iedere gebruikte kWh liefst 31 cent ontvingen.

  Invloed prijsplafond op energieprijs

  Het bedrag dat huishoudens in 2023 uitgaven voor hun energieafname was in de praktijk lager. Dat had alles te maken met het prijsplafond. Daarmee werden huishoudens beschermd tegen al te hoge prijzen voor gas en elektra, waar zeker een jaar eerder (2022) nog sprake van was. Hoe verhouden de dynamische gas- en stroomprijzen zich ten opzichte van dit prijsplafond in 2023?

  Stroom: 97 / 8.760 uur boven het prijsplafond*
  Gas: 9 / 365 dagen boven het prijsplafond**

  *voor de dynamische stroomprijs hanteert men een uurtarief
  **voor de dynamische gasprijs hanteert men een dagtarief

  Ter vergelijking: ruim 6 procent van de huishoudens beschikte in 2023 over een energiecontract met prijzen boven het prijsplafond.

  icon
  Dynamische energie in 2023 honderden euro's goedkoper
  icon
  Met name variabel energiecontract flink duurder
  icon
  Sterke toename in wind- en zonne-energie Nederland
  icon
  Aantal uren met negatieve stroomprijs zal gaan groeien

  Is het verstandig om te kiezen voor dynamische energie in 2024?

  Kiezen voor dynamische energie is in 2024 extra interessant. Dat heeft te maken met de hernieuwde groeiverwachting van het aantal uren waarin sprake is van een negatieve stroomprijs in 2024. Daardoor kan je binnen een dynamisch energiecontract nóg meer besparen op je energierekening. Om dit te illustreren bespreken we de totstandkoming van de energieprijzen in 2024.

  Energieprijzen in 2024

  De prijzen binnen een dynamisch energiecontract fluctueren op basis van de vraag en het aanbod van (duurzame) energie op het net. Hierdoor kunnen de prijzen per dag (gas) of zelfs per uur (stroom) verschillen. Kies je voor een vast contract, dan stel je de huidige prijzen voor gas en stroom voor één of meerdere jaren vast. Binnen een variabel energiecontract kunnen de prijzen periodiek worden aangepast door de energieleverancier. Dit is vaak tweemaal per jaar, tenzij er sprake is van grote veranderingen op de energiemarkt.

  Energieprijs vast en variabel contract blijft stabiel

  Voor een vast en variabel wordt verwacht dat de huidige prijs voor gas en stroom binnen een vast en variabel contract in 2024 stabiel blijft. Op het meetpunt 20-02-2024 geldt de volgende gemiddelde gas- en stroomprijs:

  • Gemiddelde gasprijs: € 1,24 per m3*
  • Gemiddelde stroomprijs: € 0,36 per kWh*

  Dynamische energieprijzen liggen vaak lager

  Omdat de prijzen voor dynamische energie fluctueren, verschillen de tarieven die je betaalt voor de afname van gas en stroom van moment tot moment. Onder de invloed van veel wind en zon ontstaat een overschot aan duurzame stroom op het energienet, waardoor de dynamische energieprijzen in Nederland vaak lager liggen dan de vaste- en variabele energieprijzen. Op het meetpunt 20-02-2024 geldt de volgende gemiddelde dynamische gas- en stroomprijs:

  • Gemiddelde dynamische gasprijs: € 1,12 per m3*
  • Gemiddelde dynamische stroomprijs: € 0,23 per kWh*

  *Het prijsvoorbeeld betreft een momentopname. Hier zijn geen rechten aan te ontlenen.

  Uit bovenstaand voorbeeld komt naar voren dat ook nu de dynamische energieprijzen sterk lager liggen dan de huidige prijzen binnen een vast of variabel energiecontract. Nemen we daarbij in ogenschouw dat het aantal uren met een negatieve stroomprijs ook in 2024 verder zal toenemen, dan komt een dynamisch energiecontract in positieve zin naar voren. Weten hoe dynamische energie van Soly jou kan helpen besparen? Ontvang een vrijblijvende offerte via de Soly Energy Configurator.

  Kennisbank

  In onze kennisbank vind je alles over zonne-energie. Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? We hebben alvast vier artikelen voor je geselecteerd.
  cards knowhow icon icon
  Energy Trading: handelen met duurzame energie
  Onder Energy Trading verstaan we het proces van slim energie inkopen, duurzame stroomopslag en voordelig energie terugleveren aan het net.
  cards knowhow icon icon
  2024 is het jaar van El Niño: gevolgen voor zonnepanelen
  In Nederland is de invloed van El Niño beperkt, maar indirect wel aanwezig. Wat zijn de gevolgen van El Niño voor je zonnepanelen?
  cards knowhow icon icon
  Wat is onbalans op het energienet en wat merk je daar als consument van?
  De onbalans van het energienet staat voor de mismatch tussen de vraag naar, en het aanbod van energie op het landelijke net.
  cards knowhow icon icon
  Btw teruggave voor slimme thuisbatterij
  In dit artikel bespreken we de voorwaarden voor teruggave, en hoe je dit gemakkelijk zelf kunt aanvragen voor jouw (toekomstige) thuisbatterij.