Categorie:

Zakelijk
Kennisbank

ZonneCarport op uw parkeerterrein, zonder investering

Het is mogelijk om een ZonneCarport op uw parkeerterrein te laten plaatsen zonder investering. Dit levert u vele voordelen op, en helpt bij de energietransitie van Nederland. In dit artikel leggen we uit hoe u een ZonneCarport kunt realiseren op uw parkeerterrein zonder investering, en welke specifieke voordelen dit oplevert.

Voordelen van het verhuren van uw parkeerterrein

Geld verdienen, zonder investering

Door uw parkeerterrein te verhuren, krijgt u de beschikking over een ZonneCarport zonder dat u een initiële investering hoeft te doen of vastzit aan operationele kosten. Soly doet de investering en is tevens verantwoordelijk voor het onderhoud en service van de installatie. Wanneer u er voor kiest om uw parkeerterrein te verhuren voor de plaatsing van een ZonneCarport, ontvangt u een vaste vergoeding per parkeerplek voor het verduurzamen van uw parkeerterrein. Na 16 jaar kunt u de installatie overnemen, waarna u nog meer dan 10 jaar kunt profiteren van kosteloos eigen opgewekte zonnestroom.

 

Facilitaire upgrade voor uw personeel en bezoekers

In een land waar regen eerder regel dan uitzondering is, en je vaak met een paraplu naar je auto loopt, is een overdekte parkeerplek meer dan alleen luxe. Een ZonneCarport biedt medewerkers en bezoekers de gelegenheid om veilig en beschut te parkeren en tegelijkertijd op te laden: comfortabel droog tijdens koude, regenachtige maanden en aangenaam koel gedurende de steeds warmere zomermaanden. Ten slotte kunnen ze hun auto laden met 100% groene stroom dat opgewekt wordt boven hun auto.

 

Zichtbaar verduurzamen

ZonneCarports bieden een opvallende en esthetisch aantrekkelijke manier om duurzaamheid zichtbaar te maken. Hiermee creëer je een groen visitekaartje, vooral wanneer ze worden gecombineerd met laadpalen, waardoor bezoekers en werknemers de mogelijkheid hebben om volledig op zonne-energie te rijden.

 

Volledige ontzorging

Soly regelt alles. Dit betekent dat wij samen met u een plan maken voor een ZonneCarport op uw parkeerterrein. We kijken wat er op uw parkeerterrein past en hoeveel er opgewekt kan worden. Na akkoord verzorgen wij de subsidieaanvraag, installatie, netaansluiting, monitoring, financiering, garanties en onderhoud. Het enige wat u hoeft te doen is uw parkeerterrein beschikbaar stellen voor de plaatsing van een ZonneCarport.

 

Groene stroom

Met het verhuren van uw parkeerterrein voor een ZonneCarport draagt u bij aan het versnellen van de energietransitie in Nederland. Kortom, u bent echt duurzaam en maatschappelijk verantwoord aan het ondernemen. In basis verkopen wij de opgewekte energie aan het stroomnet. Het is ook mogelijk om zelf de stroom te kopen voor uw eigen verbruik tegen aantrekkelijke voorwaarden. Zo heeft u rechtstreeks groene stroom van uw eigen parkeerterrein.

Hoe ziet het proces er uit

Stap 1: Analyse en voorstel

Na een kennismakingsgesprek en een bezoek op locatie van een van onze adviseurs maken wij een voorstel op maat. Aan de hand van ons designprogramma analyseren we de prestaties van een ZonneCarport op uw parkeerterrein en bepalen we de omvang van de ZonneCarport. Voor deze oplossing is een minimale oppervlakte van 750 m2 nodig.

 

Stap 2: Intentie en subsidieaanvraag

Nadat u akkoord bent met het voorstel van de adviseur, stellen wij een intentieovereenkomst op. Hierin staat onder andere het aantal zonnepanelen, de vergoeding voor het verhuren van het parkeerterrein en de vervolgstappen beschreven. Na ondertekening van de intentieovereenkomst vragen wij voor uw project een SDE+ subsidie aan. Deze hebben wij nodig om het project financieel rendabel te maken. Deze subsidie kunnen we twee keer per jaar (maart en oktober) aanvragen.

 

Stap 3: Contracten en voorbereiding

Na toekenning van de SDE+ subsidie nemen wij contact met u op om het project voor te bereiden voor de installatie. Hierbij zullen we de definitieve overeenkomst ondertekenen en het recht van opstal vestigen. De projectmanager neemt de installatiewerkzaamheden en planning met u door. Hij zal uw aanspreekpunt zijn en u op de hoogte houden van de voortgang.

 

Stap 4: Installatie

Als laatste stap wordt de zonne-energie installatie gerealiseerd. Wij regelen hier alles voor u en stemmen dit met u af. Na afronding van de installatiewerkzaamheden worden de zonnepanelen aangesloten op een nieuwe netaansluiting en kan de eerste energie opgewekt worden. Vanaf dat moment zal u jaarlijks de vergoeding voor het verhuren van uw parkeerplaats ontvangen en bijdragen aan een duurzamer Nederland.

Het verhuren van uw parkeerterrein kent gedurende 30 jaar twee belangrijke inkomstenbronnen

Jaar 1 – 16

De eerste 16 jaar ontvangt u een vaste vergoeding voor het verhuren van uw parkeerplaats aan Soly. In deze eerste periode wordt op uw parkeerterrein zonne-energie opgewekt en verkocht aan het energienet. Dit doen we door een separate netaansluiting voor de zonnepanelen te maken, zodat deze installatie los staat van uw bedrijfsvoering. Het is ook mogelijk om de opgewekte energie van Soly te kopen. Op deze wijze koopt u 100% groene stroom die afkomstig is van uw eigen parkeerterrein.

Jaar 17 – 30

In de periode na het verhuren van uw dak kunt u de zonne-energie installatie voor €1,- overnemen van Soly. Uiteraard is het ook mogelijk om het contract met twee keer 5 jaar te verlengen tegen dezelfde voorwaarden. De zonnepanelen hebben een opbrengstgarantie van 30 jaar en wekken dus nog een behoorlijke periode energie op. Deze energie kunt u zelf gebruiken of verkopen aan het energienet. Zo heeft u een extra besparing of inkomstenbron voor uw bedrijf.

 

Een rekenvoorbeeld

Om u een goed voorbeeld te geven van de financiële voordelen is het volgende rekenvoorbeeld uitgewerkt. We gaan hierbij uit van een parkeerterrein waar 300 zonnepanelen (circa 775 m²) geplaatst kunnen worden met vier dubbele laadpalen.

In de eerste 16 jaar ontvangt u een vaste vergoeding van gemiddeld €20 per parkeerplek. In dit voorbeeld rekenen we met parkeerplekken die 2,5 meter breed zijn en 5,5 meter lang. Hierdoor is de oppervlakte per parkeerplek 13,75 m². Bij een ZonneCarport bestaande uit 300 zonnepanelen overdekt u dus circa 56 parkeerplekken. Uw jaarlijkse opbrengst bij 300 zonnepanelen is dan €1.120. Gedurende de eerste 16 jaar verdient u dus €17.920 aan het beschikbaar stellen van uw parkeerterrein aan Soly.

Na 16 jaar kunt u de ZonneCarport voor een symbolisch bedrag van €1,- overnemen van Soly. U profiteert dan nog 14 jaar van de opgewekte energie. Een installatie met 300 zonnepanelen wekt na 16 jaar nog zo’n 143.600 kWh per jaar op. Verkoopt u deze energie aan het net, dan ontvangt u hier op dit moment zo’n €0,07 per kWh voor. Dit betekent een inkomstenbron van €10.055,- per jaar.

Tevens worden er vier dubbele wandladers onder de ZonneCarport gemonteerd, waar de prognose wordt gemaakt dat er dagelijks gemiddeld 58 kWh aan elektriciteit wordt geladen. Dit resulteert in een jaarlijkse vraag van 15.080 kWh voor de laadstations. Voor elke geladen kWh wordt een opslagtarief van €0,20 per kWh. Hierdoor genereert het bedrijf jaarlijks €3.016,- aan inkomsten via de opslagkosten per geladen kWh.

In totaal verdient u de eerste 16 jaar €17.920 aan het verhuren van uw parkeerterrein en daarna nog zo’n €10.055 per jaar aan de verkoop van energie. Tevens ontvangt het jaarlijks €3.016,- euro aan inkomsten vanuit de laadpaal en €2.786,40 aan inkomsten voor HBE-certificaten. In 30 jaar betekent dit een financieel voordeel van maar liefst €239.923,60. Dit alles zonder een euro te investeren.

Financieel voordeel in 30 jaar

Dit rekenvoorbeeld is gebaseerd op basis van 300 zonnepanelen met een vermogen van 570 wp en huidige marktprijzen. In dit voorbeeld wordt niet gerekend met degradatie van de opbrengst of inflatie van de energieprijs. Iedere klant heeft zijn eigen situatie die het voorstel beïnvloedt. Om deze reden kunnen aan dit rekenvoorbeeld geen rechten worden ontleend.

Achtergrond

Kennisbank

Hier gaan we dieper in op alle vragen over zonne-energie. Zo bent u nog beter geïnformeerd voordat u overgaat tot het kopen of leasen van een zonnesysteem. Lees meer over de technische aspecten, voordelen en prijs van zakelijke zonnepanelen of een ZonneCarport op uw locatie.
Wat zijn de (financiële) voordelen van een carport met zonnepanelen?
Naast een duurzame en functionele investering, kan een ZonneCarport ook financiële voordelen met zich meebrengen. Zo kunt u dus verduurzamen én besparen tegelijkertijd, met minimale inspanning en mogelijk minimale investering.
Welke subsidies zijn er als ik zakelijk zonnepanelen wil aanschaffen?
Zakelijk zonnepanelen aanschaffen is de laatste jaren steeds aantrekkelijker geworden. Wilt u als bedrijf op zakelijk vlak een bijdrage leveren aan de energietransitie, dan zijn er een aantal subsidies beschikbaar
Wat is een HBE en wat levert het u op?
Om de uitstoot van CO2 in het verkeer drastisch te verlagen, heeft de overheid HBE certificaten ingevoerd. In dit artikel leggen we uit wat HBE’s zijn, en wat de meerwaarde van de certificaten is.
Scope 12 inspectie bij zakelijke zonnesystemen
Rondom de zakelijke aanschaf van zonnepanelen kunt u te maken krijgen met de SCIOS Scope 12 keuring. Deze inspectie vindt plaats na installatie van de zonnepanelen, om te controleren in hoeverre het systeem (brand)veilig geïnstalleerd is.