Categorie:

Financiën
Kennisbank

Teruggave btw zonnepanelen vervalt

Vanaf 1 januari 2023 vervalt de btw op zonnepanelen, en daarmee komt er voorlopig een eind aan de btw-teruggave op zonnepanelen. In de praktijk was dit nu ook al het geval, echter met een groot verschil. Momenteel zit de 21% btw op zonnepanelen nog bij de prijs inbegrepen, en dat percentage mocht na de daadwerkelijke aankoop van zonnepanelen worden teruggevraagd. In de nieuwe situatie hoeft dit dus niet meer. In de nieuwe situatie gaat men het btw nultarief hanteren. Wat houdt het btw nultarief voor zonnepanelen concreet in?

Van 21% naar het btw nultarief op zonnepanelen

Het nultarief voor btw op zonnepanelen is onderdeel van de Kleine Ondernemersregeling (KOR). De KOR is een regeling waarmee ondernemers vrijstelling van belasting toegevoegde waarde krijgen. Tot nog toe moest men rondom de aankoop van zonnepanelen zelf actief achter de btw-teruggave aan, al dan niet met ondersteuning van de leverancier. Met de introductie van het btw nultarief voor zonnepanelen hoeft dat niet langer; jij ontvangt altijd de nettoprijs voor de levering en installatie van zonnepanelen. In de ZonneConfigurator van Soly was dit overigens al het geval!

 

Bereken hoeveel zonnepanelen jou opleveren!

Gratis en vrijblijvend

Voorwaarden btw nultarief zonnepanelen

Vanaf 1 januari 2023 betaal je dus niet langer het 21% btw-tarief op zonnepanelen. Prettig, want in de nieuwe situatie hoef je zelf niet langer actief achter de btw-teruggave aan. Wel zijn er voorwaarden verbonden aan het btw nultarief voor zonnepanelen:

✓ Wie?
Alle particulieren die een zonnepanelen-installatie willen kopen, komen in aanmerking voor het btw nultarief voor zonnepanelen. Ook woningcorporaties en verhuurders profiteren mee van de regeling.

✓ Van toepassing op
De 0% btw regeling is van toepassing op zowel de levering als installatie van zonnepanelen.

✓ Wanneer
Het btw nultarief op zonnepanelen gaat in vanaf 1 januari 2023.

✓ Welk type installatie?
De regeling geldt uitsluitend wanneer de zonnepanelen worden geplaatst op de woning of op een object in de directe nabijheid, zoals een schuur of garage bij het huis.

✓ Leverancier
De zonnepanelen installatie dient geïnstalleerd te worden door een erkend installateur.

Ook extra werkzaamheden zijn inbegrepen

Belangrijke noot: ook de extra werkzaamheden rondom de installatie van zonnepanelen vallen onder het btw nultarief voor zonnepanelen. Dit zijn niet-voorziene werkzaamheden die van toepassing zijn op de montage en installatie, alsmede het materiaal dat moet worden gebruikt voor het gehele systeem.

Voordelen btw nultarief

De voordelen voor het btw nultarief zijn tweeledig. Enerzijds reduceert het de administratieve handelingen die komen kijken bij de aankoop van zonnepanelen, zowel voor particulieren als de Belastingdienst. In de praktijk blijkt er rondom de btw-teruggave op zonnepanelen vaak sprake van vertraging en frustratie. Met het geheel vervallen van de btw op zonnepanelen komt dat per 1 januari 2023 te vervallen. Dit is ook direct de reden waarom steeds meer stemmen opgaan om het btw nultarief uit te breiden richting onder meer de investeringen in een warmtepomp, zonneboiler of thuisbatterij.

Een tweede voordeel van het btw nultarief op zonnepanelen is de stimulans die het biedt aan de energietransitie. Snelheid is geboden, zeker wanneer Nederland wil voldoen aan haar klimaatdoelen. En dus moeten meer mensen de stap zetten richting zelf-opgewekte stroom uit zonnepanelen.

Kritiek op het btw nultarief

Niet iedereen is even goed te spreken over het btw nultarief voor zonnepanelen; er klinkt ook kritiek. Zo zou de schatkist 2,4 miljard euro btw-inkomsten mislopen bij de aanschaf van zonnepanelen door woningcorporaties, dat het gevolg is van reeds gemaakte prestatieafspraken. Ook het forfait bij btw-afdracht, zo’n 80 euro per woning, zou met de nieuwe regels zorgen voor 114 miljoen euro minder inkomsten voor de overheid. En dan is er nog het probleem voor de installateur, die met de nieuwe regels te maken kan krijgen met cashflowproblemen als gevolg van de onbalans is de btw-kassafunctie. Over de definitieve invoering van het btw nultarief op zonnepanelen is het laatste woord hoogstwaarschijnlijk nog niet gesproken.

Twijfel je over het kopen of huren van zonnepanelen? Vanaf 1 januari 2023 veranderen de regels. Bij Soly verandert er echter vrijwel niks. Binnen onze totaalprijs hebben we voor iedereen de btw-teruggave al verrekend met de prijsindicatie. Dit zorgt voor het meest transparante overzicht van kosten, opbrengst en het rendement uit zonnepanelen.

Kennisbank

Hier gaan we dieper in op alle vragen over zonnepanelen. Zo bent u nog beter geïnformeerd voordat u overgaat tot het kopen of leasen van een zonnesysteem.
cards knowhow icon icon
Wat kosten zonnepanelen?
De kosten van zonnepanelen zijn van veel factoren afhankelijk. Wil je bijvoorbeeld de zonnepanelen huren of kopen? En hoeveel zonnepanelen heb je nodig?
cards knowhow icon icon
Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?
Het is vaak de eerste vraag die men zichzelf stelt in de oriënterende fase voor zonnepanelen: “hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?” Idealiter wil je precies genoeg zonnepanelen installeren om je jaarlijkse stroomverbruik ‘dekkend’ te hebben.
cards knowhow icon icon
Hoeveel zonnepanelen passen op mijn dak?
Je wilt zonnepanelen laten plaatsen op het dak van je woning of bedrijfspand. Maar: hoeveel zonnepanelen heb ik nodig en wat is het potentieel rendement? Het zijn de vragen die onlosmakelijk verbonden zijn aan een investering in duurzame zonne-energie.
cards knowhow icon icon
Wat zijn de voordelen van zonnepanelen?
In Nederland hebben we de laatste jaren te maken met warme en zonnige zomers. Het jaar 2022 heeft al een aantal records uit de boeken gespeeld met betrekking tot het aantal zonuren, en we zitten pas halverwege september.

Vertel hoe we je kunnen helpen

Kom je er toch niet helemaal uit of heb je een aanvullende vraag? Geen wolkje aan de lucht! Kom in contact met een van onze collega’s via de mail of de telefoon. Ook kan je ons een chatbericht sturen.
contact image