Categorie:

Zonnepanelen
Kennisbank

2024 is het jaar van El Niño: gevolgen voor zonnepanelen

Hoewel de piek inmiddels achter ons ligt, zal natuurverschijnsel El Niño naar verwachting tenminste tot april 2024 duren, zo voorspelt World Meteorological Organization. Weerpatronen zoals we die kennen van El Niño beïnvloeden en dragen bij aan een verdere stijging van de temperaturen op het land en in de oceaan. Met name Indonesië en de Filipijnen (droogte) en de woestijnen in Zuid-Amerika (veel regen) ervaren de directe invloed van El Niño. In Nederland is de invloed van El Niño beperkt, maar indirect wel aanwezig. Wat zijn de gevolgen van El Niño voor je zonnepanelen?

Bereken je voordeel met zonnepanelen binnen één minuut

Vrijblijvende offerte
Opwarming van het water

Wat is El Niño?

2024 is het jaar van El Niño. Een gebeurtenis die gemiddeld een half jaar duurt en komt eens per 2 tot 7 jaar voor. Ten tijde van El Niño ligt de temperatuur van het oppervlak van het water van de oceaan langs de evenaar, specifiek in de Oostelijke Stille Oceaan, tot drie graden hoger dan normaal gesproken in dezelfde periode van het jaar. Als gevolg van de stroming van de oceaan heeft dit gevolgen voor grote delen van de wereld. De piek van El Niño ligt vaak in december, vandaar de naam El Niño (‘het kerstkindje’). Oorspronkelijk ontstond El Niño uit een sterke opwarming van het zoutwater in de Stille Oceaan voor de kust van Noord-Peru en Ecuador, maar tegenwoordig wordt ook de opwarming van het water langs de evenaar tot het midden van de Stille Oceaan toegerekend aan El Niño.

Hoe ontstaat El Niño?

De komst van El Niño is tegenwoordig vrij goed te voorspellen. In de opbouwfase van El Niño vindt een langzame opbouw van warm water plaats langs de evenaar in de Stille Oceaan. De afnemende passaatwind boven de Stille Oceaan bevordert vervolgens de sterke opwarming van het water. Er is ook een onvoorspelbare factor: de opwarming van het zoutwater in het oosten van de Stille Oceaan als gevolg van periodes waarin sprake is van een wind uit het westen in het voorjaar. Dankzij nieuwe weermodellen is El Niño tegenwoordig ongeveer een half jaar van te voren te voorspellen.

De gevolgen van El Niño voor Nederland

Nat voorjaar

El Niño in Nederland

Omdat Europa grotendeels buiten de banen van El Niño ligt, zijn de gevolgen voor ons continent beperkt. In Nederland betekent een sterke El Niño dat we een natter voorjaar krijgen. Datzelfde geldt voor de landen ten oosten van Nederland. Dit heeft te maken met de stroming vanuit het westen die vochtige lucht richting Nederland drijft. En waar El Niño wereldwijd kan zorgen voor recordtemperaturen, hebben we in Nederland juist te maken met een zachtere winter en koele lente. Wat zijn de effecten van El Niño voor de opbrengst van zonne-energie in Nederland?

Effect zonnepanelen

Minder zon in voorjaar

Zoals beschreven kan een sterke El Niño in potentie zorgen voor een nat voorjaar in Nederland. De grote sommen neerslag in de maanden oktober, november en december bevestigt dat beeld. Met name een aanhoudende westenwind kan veel neerslag vanaf de oceaan meebrengen. En dat heeft effect op de opbrengst van onze zonnepanelen. Hoewel 2023 op de 9e plek staat in zonnigste jaren, kenmerken zich eind 2023 en begin 2024 zich juist door opvallend veel zonloze dagen. Dat betekent een minder hoge opbrengst voor onze zonnepanelen, minder salderen en naar verwachting een hoger netto stroomverbruik van het energienet.

Effect zonnepanelen

Ook een warme zomer?

Dankzij El Niño is het voorjaar nat en relatief warm. Betekent de zeestroming vanuit het westen ook automatisch een warmere zomer met extreme temperaturen? Volgens het KNMI is hier geen sprake van. El Niño ligt grotendeels buiten de banen van Nederland en bovendien eindigt dit fenomeen naar verwachting in april. Wel kan El Niño elders in de wereld unieke natuurverschijnselen veroorzaken, zoals recordtemperaturen en extreme weersomstandigheden.

Zonnepanelen

Voorspelling zonne-energie 2024

Het jaar 2023 was bijzonder, met zowel een recordjaar voor de temperatuur (gemiddeld 11,8 graden) als het natste jaar (circa 1160 millimeter) sinds de start van de metingen. Het perspectief op een warm 2024 is groot, omdat de effecten van El Niño ook na het afzwakken van dit fenomeen blijven doorwerken. Zo is de kans aanwezig dat een nat voorjaar voorafgaat aan een warme en droge zomer. In theorie is dit goed nieuws voor je zonnepanelen, want veel zon betekent een hoge opbrengst in zonne-energie. Daar moeten we wel een kanttekening bij plaatsen: extreem hoge temperaturen zorgen er mogelijk voor dat de efficiëntie van je zonnepanelen onder deze omstandigheden lager is.

Waarom nu overstappen op zonne-energie?

Kiezen voor duurzame energie van de zon, juist nu. Zonnepanelen blijven in Nederland een uitstekende en rendabele keuze. Zeker nu bekend is geworden dat de salderingsregeling voorlopig niet afgebouwd zal worden, waardoor het extra opwekken van zonne-energie en terugleveren van duurzame stroom aan het net voordelig uitpakt voor Nederlandse huishoudens. Bovendien staan zonnepanelen aan de basis van een toekomstbestendig duurzaam systeem zoals we dat bij Soly voor ons zien: een systeem waarin de thuisbatterij, laadpaal thuis en dynamische energie haar intrede doet om voor een groot deel onafhankelijk van het energienet te kunnen functioneren. Juist daarom kies je nu voor zonnepanelen.

Zonnepanelen

Plan een vrijblijvend adviesgesprek in met Soly

Om een vrijblijvend adviesgesprek op te zetten, vragen we je om je gegevens achter te laten zodat we contact met je kunnen opnemen. Zonnepanelen staan aan de basis van de duurzame revolutie. Ontdek de voordelen van zonne-energie bij je thuis. Het adviesgesprek geeft je:

  • Hoeveel je exact kunt besparen dankzij zonnepanelen
  • Een vrijblijvende offerte voor zonnepanelen van hoge kwaliteit
  • Toonaangevende prestatiegaranties voor 25 jaar

Vrijblijvend advies

Laat hier je gegevens achter

    Kennisbank

    We hebben hier wat interessante artikelen voor je. Kun je niet wachten om meer te weten over zonnepanelen? Je vindt er alles over in onze kennisbank. We hebben de beste artikelen voor je op een rij gezet.
    cards knowhow icon icon
    Wat is onbalans op het energienet en wat merk je daar als consument van?
    De onbalans van het energienet staat voor de mismatch tussen de vraag naar, en het aanbod van energie op het landelijke net.
    cards knowhow icon icon
    Meerjarig vast energiecontract steeds vaker in de ban; is dynamisch energiecontract de toekomst?
    Als eigenaar van zonnepanelen is het steeds lastiger om een meerjarig vast contract af te sluiten.
    cards knowhow icon icon
    Gaan netbeheerders klanten met thuisbatterij vergoeden voor ontlasten energienet?
    Door de alsmaar stijgende vraag naar elektriciteit neemt de druk op het stroomnet toe.
    cards knowhow icon icon
    Btw teruggave voor slimme thuisbatterij
    In dit artikel bespreken we de voorwaarden voor teruggave, en hoe je dit gemakkelijk zelf kunt aanvragen voor jouw (toekomstige) thuisbatterij.